Önsegítő könyvek, szakirodalom és filmek foglalkoznak azzal, hogy mennyire fontos megélni az érzelmeinket – pro és kontra, a negatívat és a pozitívat is. Mégis, a rossz érzéseinket legtöbbször megpróbáljuk elnyomni magunkban, olyasmit mondogatva, hogy „meg kell szabadulnom ettől az érzéstől” vagy „nem engedhetem meg magamnak, hogy emiatt szenvedjek”.

Pedig így sokkal többet ártunk magunknak, mintha megélnénk a szomorúságot, a negatív érzéseket is.

Mert lehet, hogy azt tanultuk meg gyerekkorunkban, hogy „aki sír az gyenge”. És talán nem egyszer hallottuk azt is, hogy „ilyen kis semmiségért nem szabad szomorkodni”. Azaz, hogy a kellemetlen, negatív érzéseinket meg kell próbálni nemcsak mások, de sokszor még magunk elől is titkolni.

Így nem meglepő az sem, hogy bizonyos káros szenvedélyek, az alkoholfogyasztás vagy a túlevés mögött is az a törekvés áll, hogy a számunkra kellemetlen érzéseinket valahogy mérsékeljük.

Pedig sokkal egészségesebb ha megengedjük magunknak, hogy átéljük mindezek széles skáláját. 

Szóval nem baj, ha időnként szomorkodunk egy kicsit😊

Több érv is szól emellett:

1. Ha elnyomod magadban a szomorúságot, akkor egy idő után a boldogságot is nehezebben fogod megélni

Lehet, hogy egy csalódás után elhatároztad, hogy ’ezután már vigyázol magadra’. És valóban, hogy megóvd magad a további csalódásoktól óvatosabbá váltál és nem élted bele magad túlságosan semmibe, nehogy rosszul végződjön. Így egy idő után azt vehetted észre, hogy tényleg elkerülöd a szomorúságot de valahogy a boldogság is elkerül. Mert sajnos az érzéseinket nem tudjuk „szelektíven elnyomni” és ha megtanuljuk nem megélni a szomorúságot, akkor azzal megkockáztatjuk azt, hogy örülni is elfelejtünk.

Érdemes úgy elképzelni az érzéseinket, mint az óceán hullámait. Jönnek és mennek és egyik sem tart örökké…Viszont ahogy a hullámok változása, úgy hangulatunk, érzéseink váltakozása is az élet része és megvan a helye a szomorúságnak, az örömnek, a dühnek is.

2.Hosszabb távon sokkal nehezebb lesz

Eleinte talán könnyebb ha nem engeded meg magadnak, hogy szomorkodj egy kicsit (vagy többet) ha valami rossz történt veled. Ezzel az a baj, hogy csak ’helyi érzéstelenítés’, átmenetileg segíthet de magát a problémát nem oldja meg. Sőt, ha mindenáron megpróbálod elkerülni, hogy megéld a szomorúságot akkor ez előbb-utóbb visszaüt és még rosszabbul fogod magad érezni.

Eleinte nagyon nehéznek tűnhet de ahelyett, hogy megpróbálnád mindenáron elkerülni a negatív érzéseket, inkább fogadd el, hogy ezek is hozzád tartoznak, az élet részei. 

Hiszen az érzéseink – legyenek jók vagy rosszak – jelzések, hogy van valami fontos az életünkben amire érdemes odafigyelni.,

Negatív érzések megélése

3. Az érzelmeink megélése elengedhetetlen a teljes élethez

Nagyon sokat ártunk magunknak akkor, amikor a negatív érzéseink ellen küzdünk és megpróbáljuk elnyomni azokat.

Lehet, hogy egy idő után azt vesszük észre, hogy elkerül minket a régóta áhított boldogság. Vagy azt, hogy nem vagyunk megelégedve a munkánkkal. Csak úgy telnek a napok egymás után és egy idő után csodálkozva vesszük észre, hogy az egész olyan sivárnak és szürkének tűnik. Rosszabb esetben valamilyen pótcselekvésbe, például alkoholba vagy kábítószerbe menekülünk. 

Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy az, ha nem tudjuk magunkat jól érezni és nem tudunk sokáig örülni valaminek pontosan amiatt van, ahogyan az élet elkerülhetetlen negatívumaihoz állunk. A probléma sokszor nem is az, ami történt hanem az, ahogyan arra reagálunk.

Hogyan lehet az érzéseinket a helyén kezelni?

Úgy, hogy megengedjük magunknak, hogy azok széles skáláját megéljük. Ahelyett, hogy másokat kritizálnánk vagy hibáztatnánk vagy akár megpróbálnánk leküzdeni a negatív érzéseinket, megpróbálhatunk változtatni azon, ahogy hozzájuk viszonyulunk.  Bár ez egyszerűen hangzik, valójában egyáltalán nem könnyű. Az életünkben viszont hatalmas változást eredményezhet. A legegyszerűbb talán azzal kezdeni, hogy máshogy állunk hozzájuk mint ahogy korábban tettük, és megpróbáljuk elfogadni őket.

Hiszen mindenkinek vannak nehéz időszakai és teljesen normális, hogy olyankor bizonytalannak vagy szomorúnak érezzük magunkat.  Nem elkerülni kell a nehézségeket hanem a lehető legjobban megoldani a helyzetet – még akkor is, ha ez nem könnyű.

Amikor legközelebb előfordul akkor helyett, hogy belemerülnél a szomorúságba próbáld ki a következő egyszerű mondatot: Most nehéz időszakon megyek keresztül és nem érzem magam ettől valami jól, de nincs ezzel semmi baj.

Hiszen ilyen az élet és teljesen oké, ha időnként nem teljesen oké minden.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .