Mikor volt utoljára olyan, hogy kikapcsolódtál és nem szaladtál semmilyen teendőd után? Pedig lehet, hogy több lehetőséged is lett volna az utóbbi hetekben-hónapokban lelassulni egy kicsit, mégis úgy érezted, hogy folyton csinálnod kell valamit. A mai világban sajnos nem nehéz azt érezni, hogy ha nem vagy minden pillanatban elfoglalt vagy éppen nem tűzöl ki folyamatosan célokat maga elé akkor ’lusta’ vagy és el fog szaladni melletted az élet….Ez a lustaságtól való félelem befolyásolhatja azt is, ahogyan a pihenésre tekintünk és amennyire megengedjük magunknak azt.

Ha sosem adsz időt magadnak arra, hogy kikapcsolj és pihenj, akkor egyenes úton haladsz a kiégés felé. Ez pedig egy ördögi kör, hiszen az, hogy nem engedsz meg magadnak pihenést negatívan befolyásolja a kreativitásodat, motivációdat és végül azon kapod magad, hogy az örökös rohanás ellenére sosem éred igazán utol magad.

Ha neked is problémád van a lelassulással, akkor érdemes kipróbálni azokat az egyszerű és gyakorlatias tippeket, amelyeket ebben a cikkben olvashatsz majd.

Állandó rohanásban lenni

A kifejezés angol megfelelője a ’hustle mode’, amit leginkább ’rohanó üzemmódnak’ lehetne fordítani. Napjainkban pontosan ilyen rohanó társadalomban élünk és maga a kifejezés Justin Anderson nevéhez fűződik, aki napjaink kultúráját úgy határozta meg, hogy ’a hit abban, hogy minden percünket ki kell tölteni ahhoz, hogy sikeresek legyünk’.

Azaz ha nem csinálunk valamit, BÁRMIT, akkor lustának és semmirekellőnek érezhetjük magunkat.

Talán te is voltál már olyan helyzetben, hogy egyszerre próbáltál helytállni millió helyen, például dolgoztál de közben még egy újabb diploma megszerzésébe is belevágtál, emellett pedig a saját vállalkozásod elindításán is gondolkoztál. Persze közben még a munka-magánélet egyensúlyát is próbáltad valahogy megtartani.

Egészen addig , amíg el nem jött az a pont amikor ez az egész túl sok lett. Amikor elkezdted úgy érzeni, hogy nem éred utol magad, hogy rohansz folyton és egy perc időd sincs semmire. És ha körbenézel az ismerőseid, barátaid között akkor azt láthatod, hogy szinte ez tűnik normálisnak… Mintha mindenki mindent akarna egyszerre, a munkahelyeken naponta tucatjával érkeznek az emailek és ha mindenhol szeretnénk helytállni, akkor a napnak legalább 48 órából kellene állnia.

Nem beszélve azokról a sikeres emberekről, akiket a társadalom példaképként állít elénk és az ő mintájukat követve reggel öt órától este 11-ig folyamatosan pörögnünk kellene ahhoz, hogy sikeresek legyünk. És persze az ő példájukon felbuzdulva azt hisszük, hogy ugyanezt a mintát kellene követnünk – mindenáron. Ami különösen akkor nem könnyű, ha kreatív munkát végzel vagy mondjuk saját vállalkozás elindításán gondolkodsz, amihez szintén szükséged lenne a kreatív energiáidra. Csakhogy pont az ilyen jellegű inspirációkhoz kell, hogy kipihent legyél, lazíts és ne legyen lekötve a teljes napod valamilyen teendővel.

Nagyon ritkán hallani olyan történeteket, amiben a sikert az egészséges egyensúly megtartása mellett érte el valaki. Pedig hosszabb távon csak ez működik, és csak így lehet megőrizni a lelkesedést és kitartást is. Nem beszélve arról, hogy a kiegyensúlyozott és a pihenésnek is helyet adó élet mellett a kiégés veszélye is sokkal kisebb lesz. (Online kiégés-tesztet itt találsz.)

A rohanó üzemmódból adódó problémák

A legnagyobb valós veszély a kiégés – ami hatással van a kreativitásunkra, gondolkodásunkra és a lelki egészségünkre is. Ha folyton rohansz, akkor szinte biztos, hogy állandóan túlterhelt vagy, nem tudsz odafigyelni magadra és emiatt úgy érzed, hogy hiába minden igyekezeted, mégsem jutsz sehova.

Ráadásul örökös nyomást érzel azzal kapcsolatban, hogy folyton tenned kell valamit, még a szabadidődben is.  Pedig annak is megvan a szépsége ha néha lelassulunk és megengedünk magunknak egy kis pihenést.

Magadra ismersz?

Akkor például te lehetsz az, aki a tavaszi karantén ideje alatt szinte kötelességének érezte, hogy belekezdjen egy (vagy több) új hobbiba, megtanuljon valami újat, egyszóval a lehető legjobban kihasználja az idejét.

Honnan tudhatod, hogy ideje lenne lelassulni?

Egyrészt onnan, hogy mindig csinálnod kell valamit de ha véletlenül mégis megengednéd magadnak a pihenést akkor sem tudod azt élvezni, mert folyton azon gondolkodsz, hogy milyen teendőiddel tudnál haladni ezalatt az idő alatt.

5 tipp a lelassulásra

Ha benne vagy a mókuskerékben de érzed, hogy változtatni kellene valamin akkor az alábbi tippek neked is segíthetnek.

1.Figyelj oda, hogy mi az, ami számodra inspiráló

Kik azok akik inpisrálnak például a közösségi médiában? Kiknek a könyveit szoktad megvenni? Milyen mintát kínálnak ők? Lehet, hogy azt találod inspirálónak, aki látszólag ezer dolgot csinál egy nap, akinek úgy tűnik mindenre van ideje – mintha a nap nem is 24, hanem legalább duplaannyi órából állna. Önmagában a kemény munka persze egyáltalán nem rossz dolog. Csak éppen érdemes óvatosnak lenni azzal kapcsolatban, hogy milyen mintát követsz…Fontos, hogy tudatos legyél ezzel kapcsolatban és észrevedd, hogy mi az, ami neked is működhet. 

Érdemes komolyan átgondolni, hogy melyek a legfontosabb tevékenységeid és mik azok, amikre a kelleténél több időt szánsz. Gondold végig azt is, hogyan találhatnál egy jobb egyensúlyt a munka és a magánélet között.

2. Gyakran felmerül benned a gondolat, hogy „még többet kellene tennem”?

Vajon honnan jöhet ez a gondolat? Miért érzed úgy, hogy még többet kellene tenned, mit szeretnél ezzel bizonyítani? Ismerd fel, hogy nincs szükség arra, hogy MINDENT megcsinálj. Létezik olyan, hogy  éppen elég és az lenne a cél, hogy ezt valahogy megtaláld. 

Írj egy listát mindazokról a dolgokról, amelyekkel kapcsolatban azt érzed, hogy meg kell csinálnod. Utána olvasd el újra a listádat és kezdd el mindegyik mellé írni, hogy mennyire visz közelebb a hosszú távú terveidhez. Így szép lassan felismerheted, hogy mi az, amit nem feltétlenül kell megcsinálnod vagy nem neked kellene megcsinálnod, vagy esetleg átadhatsz valaki másnak.

Bizonytalan vagy a munkádat illetően? Egyik nap úgy érzed, eljött az idő a változtatásra, másnap viszont már azt gondolod, hogy 'jobb, ha kivárok'? Nem tudod, merre tovább?

.

3. Alakíts ki egy egészségesebb napi rutint

Hogy néz ki most egy napod? Összemosódik benne a munka és a magánélet? Nézd végig a napjaidat mondjuk egy héten keresztül és próbáld meg úgy átalakítani, hogy elkülönüljön benne a munka és a magánélet. Az sem mindegy például, hogy a reggelt mivel kezded, van-e egy kis időd magadra vagy egyből beleugrasz a munkába. Ha nincs reggeli rutinod, akkor gondold végig, hogyan tudnál magadnak kialakítani valamit. Ugyanígy az esti rutinod kialakítására is érdemes odafigyelned.

Hogyan tudsz magadra legalább napi egy órát szánni? Ebben a cikkben olvashatod el.

4. Hagyj meg magadnak üres időket a napodban

Tudom, ez nem mindig olyan könnyen kivitelezhető. Mégis érdemes legalább egy héten egyszer vagy kétszer üres időt hagyni a napáradban, amikor semmilyen tevékenységet nem tervezel be. Akár azt is megteheted, hogy tartasz egy digitális-detox napot, amikor rá sem nézel az emailjedire – erre kiválóan alkalmas lehet például az egyik nap a hétvégén.

5. Áss a dolgok mélyére

Azaz járj egy kicsit utána, hogy miért ennyire fontos neked, hogy minden perced hasznosan teljen. Ahhoz, hogy jobban megértsd miért alakult ez így nálad, érdemes mélyebbre ásnod és végiggondolni az alábbi kérdéseket. Sőt, a legjobb az, ha le is írod magadnak mindazokat a gondolatokat, amik eszedbe jutnak ezzel kapcsolatban.

  • Miért fontos neked az, hogy mindig valami hasznosat csinálj? Mennyire járul hozzá ez az önértékelésedhez? Hogy érzed magad akkor, amikor valami miatt nem tudsz úgy teljesíteni, mint szoktál?
  • Kik a számodra leginspirélóbb szerepmodellek? Miért pont ők inspirálnak? Hogyan élnek, milyen mintát tartasz te is követendőnek?
  • Hogy néz ki az ideális napod, milyen munka-magánélet egyensúlyt tudnál magadnak elképzelni? Mi van most ehelyett?
  • Úgy érzed, hogy akkor vagy értékes ha CSINÁLSZ valamit? Mennyire érzed magad értékesnek akkor is, ha semmi különöset nem tudsz felmutatni például a munkában?
  • Mi a legnagyobb félelmed a lelassulással kapcsolatban? Vajon mennyire reálisak ezek a félelmek?

Gondold végig, hogy mennyire jellemző rád az agyonhajszolt, rohanó életmód! Mi az, amit már most megváltoztathatnál ezzel kapcsolatban? c

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .