Az idősebbektől gyakran hallani olyan mondatokat, hogy „bárcsak tudtam volna mindezt fiatalabb koromban” vagy „bárcsak máshogy csináltam volna annak idején…”.

Egészen fiatalon az ilyen kijelentéseket nem is igazán értjük, vagy csak mosolygunk rajtuk.

Aztán ahogy telik-múlik az idő, a legtöbb embernél eljön az a pillanat, élethelyzet amikor arra gondol, hogy „ha most visszamehetnék egy kicsit az időben, egészen máshogy csinálnám ezt vagy azt” vagy „most látom csak, hogy milyen felslegesen aggódtam annak idején” .

És ez valójában teljesen független attól, hogy hány évesek vagyunk éppen, hiszen huszonöt évesen is tanácsolhatnánk a húszéveskori önmagunknak egészen mást, mint amit akkor helyesnek találtunk.

Mindenki szereti úgy gondolni, hogy ha pár évvel (évtizeddel) korábban tudta volna azt, amit most tud, akkor sokkal jobb döntéseket hozott volna. Van aki úgy érzi, hogy feleslegesen aggódott olyasmi miatt, ami végül sosem következett be.

Erre utal George Bernard Shaw híres idézete is, miszerint „a fiatalok elpazarolják a fiatalságukat…”. Azaz bizonyos dolgokra csak akkor jövünk rá, amikor már rendelkezünk némi élettapasztalattal és bizony visszatekintve lehet, hogy úgy érezzük kihagytunk lehetőslgeket és ha még egyszer megpróbálhatnánk, sok mindent máshogy csinálnánk.

A legérdekesebb az, hogy körülbelül 6-8 olyan dolog van, amivel kapcsolatban szinte mindenki egyetért, hogy szívesen tanácsolná a fiatalkori önmagának.

És ha megnézzük, ezek majdnem mindegyike olyan jótanács, amit tulajdonképpen akár most is elkezdhetünk megfogadni, nem is kell ahhoz ’visszamenni az időben’, hogy ezeken változtassunk.  

Íme a leggyakoribb tanácsok, amiket a fiatalkori önmagunknak adnánk:

1.Ne foglalkozz túl sokat azzal, hogy mások mit gondolnak

Mindenkinek úgysem lehet megfelelni és az emberek egy részének amúgy sem lesz jó sosem semmi. Vannak olyanok, akik egyszerűen szeretik értékelni, kritizálni, kifogásolni amit mások tesznek és ezzel úgysem tudsz mit kezdeni.

De a te életed a tiéd, nem igaz? Kivel nem fordult már elő, hogy azért döntött valami mellett (vagy ellene) mert úgy gondolta, hogy mások szerint úgy helyes? Sokan úgy válaszatnak pályát, hogy megfeleljenek a családnak, szülőknek, tanároknak…Vagy azért nem tesznek meg bizonyos dolgokat, mert arra gondolnak, hogy mások mit szólnának…

Pedig az igazság az, hogy még ha van is, aki szeret véleményt nyilvánítani mésokról vagy úgy érzi, ő jobban tudja, hogy neked hogyan kellene élned, ez akkor is a te életed.

Ha aszerint élsz, ahogyan neked jó és nem másoknak próbálsz megfelelni, akkor sokkal boldogabb és elégedettebb leszel. És ennek elkezdéséhez nem is kell visszamenni az időben, akár a mai napon is eldöntheted😊

2.Legyél türelmes magadhoz

Gyerekkorunkban mindannyian elképzeltük, hogy milyen lesz az életünk majd húszévesen, aztán huszonötévesen aztán harmincévesen….Tizenéves korunkban például szinte lehetetlennek tartjuk, hogy bő egy évtized múlva ne legyenek tökéletesen rendben a dolgaink…Persze később azért kiderül, hogy nem olyan könnyű és gyors ezeket megvalósítani.. És ilyenkor hajlamosak vagyunk kapkodni és sürgetni magunkat, hogy „miért nincs még ez vagy az” vagy „miért nem olyan pozícióban dolgozom” vagy bármi más, a lehetőségek tárháza végtelen…

Ezzel egy olyan nyomást is magunkra pakolhatunk, ami miatt nem tudjuk rendesen élvezni  az életet, nem tudjuk megélni a jó dolgokat sem. Folyton összehasonlítgatjuk magunkat másokkal pedig mindenkinek megvan a maga tempója, amiben kényelmesen haladni tud a céljai felé.

Szóval semmi ok a rohanásra, türelmetlenségre magunkkal szemben: mindennek eljön az ideje és ha megtaláljuk a saját tempónkat, akkor abban haladva biztonsággal meg tudunk valósítani bármit.

3.Ne vedd túl komolyan az életet

Ha túl komolyan veszed, akkor csak félni fogsz. Félni attól, hogy valami nem sikerül vagy nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd…Azaz nagyjából mindentől. Inkább vedd egy kicsit lazán az egészet, nevess magadon akkor is, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elképzelted…Hiszen utólag visszanézve elég sok mindennek nem volt akkora jelentősége, amekkorát annak idején tulajdonítottunk neki…

Visszanézve a fiatalkori önmagukra sokan érzik úgy, hogy érdemes lett volna (lenne) kicsit vidámabban, lazábban venni az életet, hiszen valójában nagyon kevés olyan dolog van, ami miatt igazán megérné aggódni.

És ez nemcsak a fiatalkori, hanem a jelenlegi önmagunknak is jó tanács lehet😊

4.Ne félj kipróbálni új dolgokat

Hiába mondják, hogy ez az időszak az, amikor még bármi lehetséges, mégis pont fiatalkorban sokszor félünk az újdonságtól. Éveket gondolkozhatunk egy utazáson, munkahelyváltáson, költözésen, külföldi ösztöndíjon, stb..

Aztán utólag visszanézve semmiségnek tűnik az összes aggodalmunk, sőt, arra gondolhatunk, hogy milyen kár volt nem megragadni a lehetőségeket akkor, amikor adódtak.

A jó hír viszont az, hogy lehetőségek mindig vannak csak észre kell venni őket és ha a fiatalkori önmagunknak azt tanácsolnánk, hogy ragadja meg ezeket a lehetőségeket, akkor miért ne lehetne ugyanezt mondani a mostani önmagunknak is?

5.Légy kedves másokhoz, de merj nemet is mondani

Sokszor hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni dolgokat, helyzeteket, embereket…És éppen ezért nem is fordítunk elegendő energiát a barátságok ápolására vagy arra, hogy türelmesek és elfogadók legyünk másokkal. Még ha nem is mindig azt kapjuk vissza amit szeretnénk, akkor is megéri odafigyelni másokra és egy kis energiát tenni  a barátságaink megőrzésébe. Hiszen olyan könnyű elfelejtkezni erről a mindennapi hajtásban és mókuskerékben.

Vagy éppen átesünk a ló túloldalára és mi magunk leszünk az utolsók a saját életünkben.

Pedig mindkét hibától óva intenénk a fiatalkori önmagunkat…:-) Viszont még ha akkor nem is így tettünk, most sem késő elfogadóbbnak lenni másokkal és magunkkal szemben.

Mit mondanál a fiatalkori önmagadnak?

6.Figyelj oda az egészségedre

Egy-egy átmulatott éjszaka meg sem kottyan huszonévesen és ilyenkor még nagyon gyorsan képes regenerálódni a szervezet.

De ez sajnos nem tart örökké. Már ilyenkor érdemes elkezdeni egészségesebben élni, sportolni, törődni a testi és lelki egészségünkkel. Ma már annyi ingyenesen is elérhető forrás van erre vonatkozóan, ahol el lehet indulni – egészéges receptekből, életmódtanácsokból számtalan lelhető fel az interneten.

És ha fiatalkorban nem is sikerült a mindennapjaink részévé tenni az egészséges életmódot, mozgást, lelki feltöltődést, később sem (de persze később sem, sohasem😊 ) késő.

7.Hallgass a szívedre és légy bátor

Lehet, hogy egykor makacsul ragaszkodtunk valamilyen elképzeléshez, ötlethez és nem is gondoltunk bele, hogy igazán szeretnénk-e.

Visszatekintve a legtöbben azt mondanák a fiatalkori önmaguknak, hogy a nagy döntések előtt érdemes egy pillanatra megállni és befelé figyelni: a megérzéseinkre, arra, hogy a szívünk mélyén mit is érzünk azzal a bizonyos dologgal kapcsolatban…

Nevezhetjük inuíciónak vagy megérzésnek is de az biztos, hogy ha igazán odafigyelünk arra a belső hangra, akkor a sszívünk mélyén minden kérdésünkre megtaláljuk a választ. Ezek után már csak egy kis bátorság kell, hogy merjünk hallgatni is rá😊

 És te mit mondanál a fiatal(abb)kori önmagadnak?    

Posted in Lelki wellness | 7 dolog, amit a fiatalkori önmagunknak tanácsolnánk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva