Érezted már úgy, hogy a negatív gondolatok szinte ’önálló életet élnek’ és semmilyen befolyásod nincs arra, hogy mikor vesz elő az aggodalom és a szorongás?

Nem vagy egyedül, hiszen valóban nem könnyű megtanulni azt, hogyan kezeljük a negatív gondolatainkat. A legtöbben megpróbálják elnyomni őket vagy az ellenkezőjükkel – egy pozitív gondolattal – helyettesíteni. Ideig-óráig mindkettő működhet, hosszabb távon viszont sokkal hatékonyabb, ha ehelyett inkább megtanulod, hogyan és miért lehet befolyásolni a gondolatainkat.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valamit gondolunk, akkor az biztosan igaz is😊 Pedig ez elég nagy tévedés, hiszen pontosan annak a felismerésénél kezdődik a tudatosság, hogy képesek vagyunk változtatni a gondolkodásmódunkon. Lehet, hogy eddig alapvetően negatív beállítottságúnak hitted magad, és úgy gondoltad, hogy ezért nem hagynak nyugodni a negatív gondolatok. Ezért aztán abban sem hittél, hogy változtatni tudsz rajtuk.

Pedig hidd el, ez nem igaz! Ebben a cikkben néhány tippel szeretnék segíteni, hogy jobban kezeld a szorongást és a negatív gondolataidat.

1.Ne higgy el mindent, amit gondolsz

A legtöbben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit gondolunk, az biztosan igaz is. Különösen a negatív gondolatokat vagyunk hajlamosak azonnal elhinni. Pedig ha belegondolsz, hogy naponta hány gondolat fut át az agyadon, akkor könnyen beláthatod azt is, hogy ezek nagyon nagy százalékának egyáltalán nem érdemes hinni.

De miért nem? Ezzel kapcsolatban tudományos kutatások is készültek és mindegyik alátámasztja, hogy a gondolataink legnagyobb százaléka egyáltalán nem ér semmit, sőt! Ezekre érdemes úgy tekinteni, mintha csak az égen áthaladó felhők lennének – jönnek, mennek de legtöbbször nincs sok jelentőségük. Ha nehezen tudsz szabadulni a negatív gondolataidtól akkor akár ki is próbálhatod azt a vizualizációs gyakorlatot, amelyben a gondolataidra úgy tekintesz, mint az égen áthaladó felhőkre. Ezt a módszert alkalmazva rendszeres gyakorlással megtanulhatod könnyebben kezelni a negatív gondolataidat.

2.Próbáld ki a megfigyelő módot

Azaz amikor felmerül benned egy-egy gondolat akkor ne értékeld, ne véleményezd magadban, hanem maradj csak egyszerű megfigyelője. Hogy érdemes ezt csinálni?:-)

Anikor például eszedbe jut valami, akkor gondolatban fogalmazd át úgy, hogy a gondolat elé teszed azt a félmondatot, hogy: „az a gondolat futott át rajtam, hogy…”

Az alábbiakban egy-két példát is találsz erre:

„Ehhez én nem vagyok elég jó.” – átalakítva „megfigyelő módba”: „Az a gondolat futott át rajtam, hogy ehhez nem vagyok elég jó.”

Érzed a különbséget? Míg az első esetben úgy tűnik, mintha egy kinyilatkoztatás lenne a gondolat ami eszedbe jutott, a második esetben sokat veszít az erejéből azzal, hogy megfigyelő üzemmódra váltasz. Próbáld ki ezt a gyakorlatot! Írd össze a leggyakoribb negatív gondolataidat és fogalmazd át őket a fenti módon!

3. Koncentrálj a jelen pillanatra

Amikor a negatív gondolataid jelentkeznek, akkor általában két eset lehetséges: a múlt miatt bánkódsz (mit kellett volna máshogy csinálni, stb.) vagy a jövő miatt aggódsz.

Sokat segít ilyenkor, ha visszatérsz a jelenbe😊 Hogyan tudod ezt megtenni? Úgy, hogy arra koncentrálsz, amit az adott pillanatban érzel. Érdemes feltenni magadnak a következő kérdéseket: Hogyan érzem magam most? Ha körülnézek, mit látok magam körül? Hideg van, vagy meleg? Mennyire érzem magam energikusnak most, ebben a pillanatban?

Ha a testi érzeteidre figyelsz, akkor azzal automatikusan visszahelyezed magad a jelen pillanatba – és sokszor azon veheted észre magad, hogy a negatív gondolatok szinte maguktól elmúlnak. Sőt, az is előfordulhat, hogy egész egyszerűen elfelejted őket.

4. Nyitottság és lelki rugalmasság

Ha sok-sok éven át egy bizonyos gondolkodásmódot és mintát követtél, akkor úgy tűnhet, mintha ez valami ’kőbe vésett’ dolog lenne, amin szinte lehetetlen változtatni.

Ezért a változás első lépése mindig az, hogy nyitottá válsz arra, hogy változtass a gondolkodásmódodon. Leírva egyszerűen hangzik, de valójában korántsem az. 

Ha alapvetően negatív beállítódású vagy, akkor már a következő egyszerű kis gyakorlat is segíthet: minden este írj össze magadnak három olyan pozitív dolgot, történést amit az adott napon tapasztaltál. Nem kell, hogy nagy dolgok legyenek, az egész kis apróságok is számítanak például az, ha volt egy jól sikerült beszélgetésed a munkatársaddal, vagy jó hangulatban telt az estéd.

Érdemes ezt a gyakorlatot legalább egy-két hétig mindennap kitartóan elvégezni, hogy valóban elinduljon a változás.

5.Gyakorolj naponta😊

A legtöbb nagy elhatározás nem ott bukik el, hogy nem szeretnénk igazán azt a bizonyos változást.. Sokkal inkább a mindennapok mókuskereke őrli fel, hiszen eleinte még lelkesen gyakoroljuk az új kis rutinjainkat, majd ahogy a napok telnek azt vesszük észre, hogy egyre többször kimarad egy-két nap.

Innen pedig már egyenes út vezet oda, hogy feladjuk az egészet és visszatérjünk azokhoz a szokásainkhoz, amelyektől éppen szabadulni szeretnénk. Nagyon fontos, hogy a „gyengébb” napokat úgy tekintsük, mint átmeneti nehézségeket, amelyek után újra ott tudjuk folytatni a változást, ahol abbahagytuk! Ezért ha van is egy-két rosszabb napod ne add fel emiatt az egészet, hanem pihenj egy kicsit és folytasd ott, ahol azelőtt abbahagytad. Azaz a napi gyakorlásnál😊

6. Jelölj ki egy konkrét időpontot a gyakorlásra

Sokat segít az új gondolkodásmód elsajátításában az is, ha a napon belül kijelölsz egy konkrét időpontot, amit a gyakorlásra szánsz. Például a vacsora utáni fél órát. Vagy ha reggel van több időd, akkor azt az időszakot. Akár a reggeli kávézás idejét is használhatod arra, hogy a jelen pillanat megélését gyakorold: ehhez elég annyi, ha eközben arra koncentrálsz, hogy hogyan érzed magad, mit érzékelsz magad körül, hideg van vagy meleg, stb.

7. Próbáld ki a meditációt

Lehet, hogy eleinte idegenkedsz tőle mert úgy gondolsz rá, mint olyasvalamire ahol fél órán keresztül mozdulatlanul kell ülni és valljuk be, sokszor nincs erre fél óránk. Szerencsére a meditáció ennél sokkal rugalmasabb is lehet:-).  Éppen elég az is, ha naponta öt percet szánsz rá, például reggel ébredéskor. Ha beszélsz angolul, akkor nagyon ajánlom a Simple Habit appot, amely 5, 10 és 20 perces gyakorlatokat tartalmaz mindenféle témában – szóval bőven van választék. De már az is meditáció, ha öt percig magnyugtató zenét hallgatsz és csak az adott pillanatra figyelsz.

Hogyan kezdj neki a változásnak?

Nagyon sokan szeretnének változtatni  – de az odavezető lépéseket nehezen találják meg. Ilyenkor nem csoda, ha a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy és csak egy kudarcélmény marad, miszerint „már megint nem sikerült”.

Hidd el, ennek nem kell így lennie! Azt azonban el kell ismerni, hogy sokkal könnyebb úgy változtatni, ha ehhez segítséget kapsz és konkrét lépéseket, amelyeket végigjárhatsz.

A Pár perc magadra önismereti klub online tanfolyamával ebben szeretnék neked segíteni! Ez a 8 hetes, online, a saját tempódban és ütemedben végezhető tanfolyam lépésről-lépésre vezet végig a változás útján!

Tudj meg többet a tanfolyamról itt: https://tanfolyam.mrazkata.com/legy-egy-jobb-onmagad-onismereti-utazas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .