A klasszikus borderline személyiségzavar olyan mentális betegség, amelyre leginkább az érzelmek szabályozásának nehézsége, valamint fájdalmas és instabil személyes kapcsolatok jellemzők. Van azonban ennek a személyiségzavarnak egy olyan változata, amelyről sokkal kevesebb szó esik.

Az alábbiakban a BPD kilenc klasszikus tünete olvasható, a diagnózis akkor állítható fel, ha a kilenc kritériumból legalább öt jelen van.

  • extrém félelem az elhagyástól – ennek elkerülése érdekében az. illető hatalmas erőfeszítéseket képes tenni,
  • instabil kapcsolatok, egy személy idealizálása vagy leértékelése (fekete-fehér gondolkodás, vagy nagyon jó valaki, vagy nagyon rossz – középút nincs)
  • instabil énkép és identitás, bizonytalanság önmagában,
  • impulzív, gyakran önmagát is veszélyeztető viselkedés,
  • előfordulhatnak öngyilkossági gondolatok vagy önkárosítás,
  • intenzív érzelmek váltakozása, gyakori és gyors hangulatváltozások,
  • krónikus ürességérzet,
  • intenzív, nehezen kontrollálható harag érzése,
  • „testen kívüli állapot” érzése.

A csendes borderline

A borderline szindrómát általában hullámzó, a külvilág számára kiszámíthatatlan és impulzív tünetek jellemzik, van azonban egy befelé irányuló, „csendes” változata is, amelyről sokkal kevesebb szó esik.

Először is leszögezném, hogy a csendes borderline nem egy hivatalos diagnózis. Sokkal inkább annak a jellemzésére használják, amikor a borderline személyiségzavar tipikus tüneteit kifelé nem mutatja, ám belül mégis megéli valaki. Ilyen lehet például az extrém mértékű, kontrollálhatatlan düh érzése. A dühkitörések helyett azonban csendes borderline esetén a düh negatív, önostorozó gondolatokban, önkritikus belső párbeszédben nyilvánul meg. Azaz, az illető tulajdonképpen saját maga ellen fordítja a dühét.

A klasszikus borderline tünetei elég látványosak, az ilyen betegek jellemzően externalizálnak, azaz kifelé irányulnak a tüneteik. Ezzel szemben a csendes borderline-ra az internalizálás, az erőteljes érzelmek külvilág elől való elrejtése, önostorozás, extrém módon negatív belső monológ jellemző.

Ugyanazokat az érzéseket élik át, mint a klasszikus borderline-ban szenvedők, ám mindent megtesznek, hogy elrejtsék az érzelmeiket a külvilág elől. Sikeresnek, nyugodtnak, akár boldognak is tűnhetnek a felszínen, miközben belül „fortyogó vulkánok”… Így az érzelmek széles skáláját élik át, kezdve az elhagyástól való félelmen át az erőteljes szorongásig és hullámzó hangulatokig. 

Jellemző tünetek csendes borderline esetén

1. Gyakori hangulatingadozások

Kifelé nyugodtnak tűnnek, ám belül extrém hangulatingadozásokat, negatív érzelmeket élhetnek át – gyakran egyik pillanatról a másikra változhat meg a hangulatuk. Ebből a külvilág semmit nem érzékel – hiszen mindent megtesznek, hogy kifelé megőrizzék a nyugalom és összeszedettség látszatát. A harag, a düh érzését sokszor még önmaguk elől is titkolják, úgy gondolják „nem helyénvaló” ilyet érezniük. Sőt, legtöbbször szégyellik magukat amiért rossz érzéseik „mernek lenni”.

2. Mindenkinek a kedvére akarnak tenni

Jellemző az is, hogy mindenkinek megpróbálnak megfelelni, kedvére tenni, hogy a konfliktusokat elkerüljék és fenntartsák a nyugalom és összeszedettség látszatát. Gyakran igent mondanak olyasmire is, amire nem kellene – így például a munkában a végsőkig túlvállalhatják magukat. 

3. Mindenért magukat hibáztatják

Amikor valami nem úgy sikerül, ahogy kellene vagy ahogy eltervezték, akkor ezért saját magukat hibáztatják – még akkor is, ha nem az ő hibájuk. 

Gyakori érzelmi reakció a részükről az állandó önvád, önhibáztatás és az érzés, hogy nem érdemlik meg a boldogságot, a szeretetet, a normális kapcsolatokat. Így ha egy-egy kapcsolatuk véget ér vagy valamilyen konfliktus merül fel, akkor saját magukat hibáztatják – még akkor is, ha valójában nem az ő hibájuk a dolog.

4. Félelem az elhagyástól, az érzelmi intimitástól

Sokszor nehezükre esik egészséges kapcsolatokat kialakítani, mert félnek attól, hogy akit közel engednek magukhoz, az egyszer majd elhagyja őket. Úgy érezhetik, ha beengednek valakit az életükbe és hagyják magukat „megszelidíteni”, akkor végül sérülni fognak, hiszen az az illető úgysem marad sokáig velük.

Ezért nem is könnyű ilyen emberekkel kapcsolatot kialakítani és fenntartani – ami a másik számára érthetetlennek tűnhet, hiszen a felszínen nyugodtnak és összeszedettnek tűnnek.

Hajlamosak az egyik pillanatban idealizálni, a másik pillanatban leértékelni a velük kapcsolatban lévő személyt – tehát a fekete-fehér gondolkodás éppen úgy jellemző rájuk, mint a klasszikus borderline-ban szenvedőkre.

Ha valaki megbántja vagy feldühíti őket, akkor ahelyett, hogy tisztáznák a helyzetet vagy megbeszélnék a dolgot visszavonulnak, sőt, akár azonnal meg is szakíthatják a kapcsolatot az illetővel.

5. Az érzelmek elnyomása

Az érzelmek elnyomása gyakran megtörténik csendes borderline esetén. Különösen azokra lehet jellemző, akik gyerekkorukban valamilyen traumát éltek át, és azt tanulták meg, hogy biztonságosabb elrejteni, elnyomni a rossz érzéseiket.

Előfordulhat, hogy azt tanulták meg a korai időszakban, hogy csak a pozitív érzések elfogadhatók, ezért mindig jókedvűnek, alkalmazkodónak, vidámnak kell tűnniük. Azaz jobb, ha mindig úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Azt pedig, hogy belül mit élnek át, mélyen elrejtik a külvilág elől. 

Előfordulhat, hogy később, felnőttként nehézségeik lesznek a saját érzelmeik felismerésével, kezelésével, mások felé közvetítésével is – pontosan azért, mert hosszú időn keresztül elnyomták azokat.

5. Az érzés, hogy valami baj van velük

Sokszor azt érzik, hogy valami nincs rendben velük – sőt, elég gyakori a „globális alkalmatlanság” érzése, amit mindenáron titkolni igyekeznek. Emellett gyakran  érzik üresnek, fásultnak magukat, úgy érezhetik, hogy terhére vannak másoknak – ezért mindenáron el szeretnék kerülni, hogy „zavarjanak”.

6. Önmaguk ellen forduló harag

 Amely gyakran önsértő viselkedésben is megnyilvánulhat. Például extrém mértékű koplalásban, önmaguk éheztetésében, falcolásban. Hiszen az eltitkolt, sokszor önmaguk elől is elrejtett harag olyan belső feszültséget generálhat, amely már szinte elviselhetetlen.

Így nem csoda, hogy a fizikai fájdalmat választják az érzelmi helyett.

7. A csendes borderline-ban érintettek kifelé sikeresnek tűnhetnek

Vannak közöttük olyanok, akik kimondottan sikeresnek, függetlennek és az élet minden területén jól teljesítőnek tűnnek. Mindaddig amíg emberek között vannak képesek fenntartani ezt a látszatot, ám a nap végén gyakran szoronganak, depresszív érzéseik vannak vagy valamilyen tudatmódosítóhoz menekülnek. Olyan ez, mintha álarcot viselnének amit csak akkor mernek levenni, amikor egyedül vannak.

Nagy különbség lehet aközött, amilyen benyomást keltenek és aközött, ahogyan ők valójában érzik magukat. ( A magasan funkcionáló szorongásról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.)

Hogyan alakulhat ki a csendes borderline személyiségzavar?

Tudományos magyarázat nem igazán van rá, azonban a pszichoanalitikus elméletek elsősorban a korai tapasztalatokat teszik felelőssé a kialakulásáért. Eszerint, leginkább azokat veszélyezteti, akik a korai éveikben azt tapasztalták meg, hogy biztonságosabb nem kimutatni az érzelmeiket. 

Már egészen kisgyermekként azt élhették át, hogy nem helyénvaló, ha negatív érzéseik vannak, így azokat megtanulták elnyomni és a dühöt, szorongást és agressziót önmaguk ellen fordítani.

Diagnózis és kezelés

A borderline személyiségzavart nem érdemes (és káros is) otthon, saját magunknak diagnosztizálni. Érdemes szakember segítségét kérni, nemcsak a diagnózis megállapításakor, de később, a kezelés során is.

A csendes borderline által érintett emberek hajlamosak hosszú-hosszú ideig tűrni és elnyomni az érzéseiket ezért fontos, hogy merjenek segítséget kérni. A megmagyarázhatatlan és folytonos szorongás, a gyakori negatív belső monológ mind-mind figyelmeztető jelek lehetnek, amelyeket érdemes komolyan venni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .