Annak, hogy mennyire szereted és tiszteled magadat nagyon fontos és nem elhanyagolható része az is, hogy odafigyelsz a lelki egészségedre. 

Talán te is ismersz olyanokat, akik első ránézésre nagyon jó benyomást keltenek, jól néznek, ki, rendszeresen járnak edzeni, odafigyelnek a táplálkozásukra, az öltözködésükre. Kívülről legalábbis minden tökéletesnek tűnik. Sokszor azonban a csillogó felszín mögött folytonos megfelelési kényszer, és a magukkal szemben támasztott irreális elvárások bújnak meg. Ami pedig egészségtelen, és egy idő után romboló is. Hiszen a külső elvárásoknak való megfelelés  elsősorban a lelki egészségre, az önbizalomra és önbecsülésre hat rosszul.

Hogyan lehet valaki lelkileg egészséges?

Már maga a kifejezés is megfoghatatlannak tűnhet, pedig sokszor elegendő néhány alapvető dologra odafigyelni. Nézzük meg, melyek ezek!

Gondold végig, hogyan érzed magad most? Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben? Szoktál idegeskedni, szorongni valami miatt? Előfordulhat, hogy vannak korábbról olyan beidegződéseid, rossz mintáid, amelyek megakadályozzák, hogy egészségesen állj önmagadhoz és bátran változtass egy helyzeten, ha nem érzed jól magad benne. Ezek a negatív, romboló gondolatok bizonytalansághoz, túlterheltséghez és folytonos aggodalomhoz is vezethetnek.

Lelki egészség jelei
A lelki egészség elemei

Mit jelent a mentális/lelki egészség? 

A lelki egészség vagy egészséges gondolkodásmód többek között annak a megértését jelenti, hogy nem kell elhinned minden egyes gondolatodat – éppen ezért nem is hagyod, hogy a romboló, negatív gondolatok irányítsák az életedet.  Hiszen naponta több száz gondolatunk is lehet, amelyek legtöbbje nem jelent semmit. Érdemes inkább úgy tekinteni rájuk, mint az égen úszkáló felhőkre – jönnek, mennek az elménkben. Persze azért nem szabad mindig elnyomni a negatív érzéseinket – erről itt olvashatsz.

Az egészséges gondolkodásmód ez esetben azt jelenti, hogy nem várod meg, hogy a negatív gondolat aggodalomba és szorongásba menjen át. Ehelyett megpróbálsz a) túllépni rajta és érveket felsorakoztatni ellene vagy b) egész egyszerűen elfogadod, hogy a negatív gondolatok, a kételkedés is az élet részei.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenáron magadra kényszerítesz egy pozitív gondolkodásmódot és magad elől is elrejted a rossz érzéseidet. Sokkal inkább azt, hogy egészségesen állsz hozzájuk, elfogadod őket és a lehetőségeket felmérve megpróbálsz tenni ellenük.

A következőkben a lelki egészség néhány olyan egyszerű de fontos elemét szeretném megosztani veletek, amelyek viszonylag könnyen fejleszthetőkFigyeld, meg, hogy melyik az, amelyikben leginkább fejlődnivalód van, és próbálj meg napról napra apróbb változtatásokat elérni az adott területen.

A lelki egészség fejleszthető

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alábbi öt fontos elemet mindenképpen érdemes fejleszteni lelkünk egészsége érdekében.

Ha magadra ismersz bármelyik esetben, akkor érdemes egy kicsit tudatosabban dolgoznod azon, hogy fejleszd ezeket a tulajdonságokat, lelki ’izomcsoportokat’.:) 

Meglátod, az eredmény nem fog elmaradni.

1. Nyugalom és stresszcsökkentés

Stresszes helyzetek mindenki életében adódhatnak. Nem is feltétlenül az a cél, hogy ezeket elkerüljük, hiszen az szinte lehetetlen is lenne a mai világban. 

Sokkal inkább az lenne a lényeg, hogy még a legnehezebb helyzetekben is képes legyél reálisan nézni a dolgokat

Mit jelent ez? Nagyjából azt, hogy egy adott helyzetben képes vagy felismerni a különbséget a tények és a gondolataid között. Azaz nem ragadnak el a gondolataid és észreveszed ha leragadtál egy apró részleten, vagy valamit túlgondolsz és túlaggódsz.

2. Tisztánlátás

Biztosan előfordult már veled is, hogy egy-egy helyzetben nem tudtál dönteni. Megpróbáltad ugyan felsorakoztatni a pro és kontra érveket de egy idő után azt vetted észre, hogy egyre mélyebbre csúszol a saját gondolataidban. Ezek a gondolatok egyre zavarosabbak és negatívabbak lettek, a helyzet pedig egyre félelmetesebbnek tűnt.

Természetesen vannak nehezen eldönthető helyzetek, amikor tényleg sok  pro és kontra érv hozható fel és egy cseppet sem könnyű közöttük igazságot tenni. Ha viszont hajlamos vagy a túlgondolásra és a felesleges aggodalomra, akkor érdemes végiggondolnod, hogy pontosan mik azok a dolgok, amelyek fontosak neked

Adódjon bármilyen helyzet, ha tisztában vagy azzal, hogy mi az a néhány dolog, ami most a legfontosabb az életedben, akkor a a bizonytalanság és döntésképtelenség is csökkenni fog.

3.Együttérzés és elfogadás – a lelki egészség nélkülözhetetlen részei

Elsősorban saját magaddal szemben. Mert hiába vagy együttérző másokkal, ha magaddal nem bánsz hasonlóan. Ha folyton másokhoz hasonlítgatod magad, megkérdőjelezed a képességeidet és felesleges nyomást gyakorolsz magadra, akkor azzal csak szabotálod a saját sikereidet.

Hiszen ilyenkor az aggodalmak, az összehasonlítgatás és a szorongás nagymértékű lelki energiákat, erőforrásokat kötnek le. Emellett pedig egész egyszerűen nem marad már kapacitásod arra, hogy valóban éld az életed, bele merj vágni új dolgokba és fejlődni tudj.

4. Koncentráció

Elsőre talán furcsán hangzik, de valójában nagyon fontos eleme a lelki egészségnek. Olyan korban élünk, amikor szinte minden percben nagyon nagy a kísértés, hogy valami elvonja a figyelmünket. Leginkább a közösségi média ludas ebben azzal, hogy folyamatosan azt az érzést kelti bennünk, mintha kimaradnánk valami fontosból, ha nem vagyunk elérhetők minden pillanatban (a FOMO jelenségről itt olvashatsz).

Pedig a lelki egészség egyik legfontosabb eleme az, hogy megadod magadnak a lehetőséget arra, hogy egy dologra igazán oda tudj figyelni. Így bele tudod majd tenni azt az energiát, ami a sikerhez szükséges. 

Hiszen csak így tudhatod meg, hogy valójában mennyire megy ez neked, nem?

Szóval amikor arra van szükség, hogy odafigyelj valamire akkor próbáld meg minimálisra csökkenteni a zavaró tényezőket. Ha kell, halkítsd le vagy kapcsold ki a telefonodat és szánd az időt arra, ami abban a pillanatban valóban fontos.

5. Bátorság és lelki egészség

A bátorság nem azt jelenti, hogy azért kezdünk bele valamibe mert teljesen biztosak vagyunk abban, hogy sikerülni fog. Sokkal inkább azt, hogy a kétségeink ellenére is megpróbáljuk

Mégcsak azt sem jelenti a bátorság, hogy azonnal belevetjük magunkat valami nagyobb dologba, amitől tartunk. Hanem azt, hogy megengedjük magunknak, hogy apró, sokszor korántsem tökéletes lépéseket tegyünk. Ezután pedig fokozatosan, ahogy egy ház elkészül, tégláról téglára építjük fel az önbizalmunkat, a lelki egészségünket.

Melyik az a terület, amelyen leginkább dolgozni szeretnél a lelki egészséged érdekében (a napi egy órás Self-care módszerről itt olvashatsz)?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .