Te is azok közé tartozol, akik mindig túlteljesítenek és a tökéletesnél nem szívesen adják alább? És úgy általában, igyekeznek mindig, minden helyzetben a maximumot kihozni magukból? Nem beszélve arról, hogy minden helyzetet feladatként élnek meg..

De ez csak a jéghegy csúcsa, mert belül teli vannak bizonytalansággal és a jövővel kapcsolatos aggodalommal – amiből kifelé legtöbször semmi sem látszik.

Ha mindezek igazak rád, akkor te is a magasan funkcionáló szorongással küzdők közé tartozol, amelynek egyéb tümeteiről egy korábbi cikkemben már írtam (elolvashatod itt).

Most néhány olyan trükköt szeretnék bemutatni, amelyek segíthetnek a szorongás mérséklésében és a „sosem elég jó, amit teszek” érzés tompításában.

Tippek a szorongás csökkentésére

1. Ismerd fel a tüneteidet

Az első és legfontosabb dolog mindenképpen az, hogy felismerd azokat a gondolkodási mintákat, beidegződéseket, amelyek a magasan funkcionáló szorongás mögött lehetnek. 

Ilyen lehet például a ‘nem vagyok elég jó’ érzése.Vagy az, ha sokszor kapod azon magadat, hogy olyasmi miatt is aggódsz amiről utóbb kiderül, hogy nem kellett volna. 

Amikor viszont benne vagy az aggodalom-spirálban akkor hajlamos vagy túlgondolni a dolgokat, és magában a helyzetben keresni a szorongást keltő gondolatokat. Például olyasmit, hogy ‘természetes, hogy aggódom, mert…’ vagy ‘a helyzet tényleg aggasztó, mert…’, ‘az lehet a baj, hogy…’.

Pedig a helyzet sokszor nem ennyire bonyolult és nem azért aggódsz mert tényleg lenne rá okod. Nem feltétlenül kell a mögöttes okokat keresni: egyszerűen azért érzed magad rosszul, mert hajlamos vagy a szorongásraEzért ha egy helyzetben van bármi olyasmi, amin aggódni lehet, akkor te egészen biztosan meg is találod az aggodalmat keltő momentumot…

Ezért ha észreveszed magadon, hogy egy helyzetet kezdesz túlgondolni, akkor állj meg egy pillanatra és emlékeztesd magad: nem feltétlenül azért szorongsz mert van a helyzetben szorongani való hanem azért, mert hajlamos vagy a szorongásra. 

Akár azt is mondogathatod magadnak: aggódom, mert az a típus vagyok, aki az ilyen helyzetekben szorongni kezd. De ez csak egy nehezebb nap, holnap egész máshogy fogom majd látni a dolgokat.

2.Ne próbálj küzdeni a félelmeid ellen

Amikor félünk valamitől, akkor a legritkább esetben vezet eredményre ha megpróbáljuk elnyomni az érzést. Ehelyett inkább fogadd el, hogy ez is az életed része. 

Akár egyedül, de akár szakember segítségével is megpróbálhatod kideríteni, hogy honnan jöhetnek ezek a gondolatok, félelmek és mi lehet mögöttük. Például mitől lehet az, hogy úgy érzed, hogy a túlteljesítéseiddel folyton bizonygatnod kell, hogy elég jó vagy? Vagy éppen honnan jöhet az az érzés, ami miatt úgy érzed, mindig mindenkinek meg kell felelned?

A félelem és szorongás sokszor már attól is alábbhagy egy kicsit, ha azonosítjuk a kiváltó okot.

3. Legyen egy mantrád

Azaz egy pozitív megerősítés, amit elő tudsz venni, amikor elkap a szorongás. Így például amikor az a kis belső hangocska elkezdi mondogatni, hogy nem vagy elég jó, akkor előveheted valamelyik mantrádat.

„Mindent megteszek ami tőlem telik, ennek elégnek kell lenni.”

„Nem vagyok tökéletes, senki sem az. De éppen elég az, amilyen vagyok.”

„Megérdemlem, hogy odafigyeljek magamra, és ne bántsam magamat.”

“Nem fog semmi rossz történni, eddig is voltak nehéz helyzetek de megoldottam őket valahogy.”

És a sort sokáig lehetne folytatni. Próbálj meg te is kitalálni magadnak néhány olyan megerősítő mondatot, amit bármikor elővehetsz.

Tippek a magasan funkcionáló szorongás kezelésére
4. Állítsd le a szorongás-spirált

Amikor valami miatt elkezdünk aggódni, akkor a szorongás csak újabb szorongást szül, ahogy egyre többet és többet rágódunk a dolgokon. Kicsit hasonló egy hógolyóhoz, amit legurítunk a lejtőn. Lehet, hogy kezdetben csak egy pici hólabda volt ,mert csak egyvalami miatt szorongtunk de ehhez később újabb és újabb aggodalmak adódtak. Így lett az egészből egy hatalmas hógolyó – holott lehet, hogy az elején megállítható lett volna.

Szóval amikor észreveszed, hogy elindul a spirál, akkor próbáld meg már az elején leállítani. Mondjuk nehezen döntesz – legyen szó bolti vásárlásról vagy nagyobb dolgokról. Ilyenkor használhatod az ’időkorlát’ trükkjét, azaz adsz magadnak 10 percet arra, hogy mérlegelj – de annak letelte után nincs mese, döntened kell.

Vagy ha tudod, hogy nagyon nehéz heted lesz akkor hétvégére ne vállalj be egy többnapos utazást ha az csak újabb stresszel járna, hanem pihenj – bármilyen nehéz is nemet mondani a barátaidnak, akik hívtak.

A lényeg, hogy próbáld az elején megállítani az aggodalom spirálját – akár egy mantra segítségével, akár csak azzal, hogy azonosítod az érzést.

5. Beszélj az érzéseidről

Talán eddig titkolni próbáltad, hogy belül milyen bizonytalan vagy és mennyire félsz bizonyos helyzetektől. Lehet, hogy csak a legközelebbi barátaiddal osztottad meg az érzéseidet – természetesen már az is jó, hogy egyáltalán valakinek beszéltél róluk.

Nem feltétlenül kell átesni a ló túloldalára és mindenkinek elmesélni, hogy mi zajlik benned. De ha például a munkával kapcsolatos az aggodalmaid egy része, akkor azt a legközelebbi kollégáiddal nyugodtan megoszthatod. Lehet, hogy már attól jobban fogod magad érezni, hogy nem egyedül kell cipelned a terhet. És az őszinteség legtöbbször kölcsönös: ők is könnyebben megosztják majd veled a problémáikat.

6. Figyelj oda magadra

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a szorongásnak testi, fizikai következményei is lehetnek. Hiszen a magasan funkcionáló szorongással küzdők hajlamosak nem figyelni magukra, és például 10-12 órát is dolgozni egyfolytában. Vagy elhanyagolni a sportot, mert egyszerűen sajnálják rá az időt. Vagy csak gyorsan, kapkodva bekapni valamit az írosztalnál ülve, mert másra úgysincs idő.

Ezek a szokások pedig csak erősítik a szorongás tüneteit, ráadásul hosszabb távon az egészségre is károsak. Érdemes ezért megálljt parancsolni az egészségtelen szokásoknak, és visszább kapcsolni egy (vagy két) fokozattal. Lelassítani egy kicsit, rászánni azt a fél órát az ebédidőre, eljárni mozogni, legyen az egy kis séta, jóga vagy bármi más, ami kikapcsol. De sokszor már néhány mély lélegzetvétel is segíthet.

A fenti tippekből te is összeállíthatsz egy olyan ’elsősegély-csomagot’, ami segít, ha elővesz a szorongás. Persze a változás nem egy nap alatt fog bekövetkezni – türelmesnek kell lenned.

Ha annak az energiának, amit eddig a szorongásba fektettél legalább egy töredékét arra fordítod, hogy odafigyelj magadra és elnézőbb, elfogadóbb legyél magaddal szemben, akkor az eredmény sem fog elmaradni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .