A kiégést legtöbbször a munkával és a munkahelyi túlterheltséggel hozzuk összefüggésbe, pedig az élet egyéb területein is jelentkezhet.  A mai digitális világ pedig még inkább ráerősít erre, hiszen azt az érzést kelti bennünk, mintha sosem lenne elég, mintha mindig a maximumot vagy még annál is többet kellene teljesíteni, hogy elérjünk valamiféle célt.

A kiégésnek különböző fajtái lehetnek – mentális, fizikai és érzelmi. A cikkben most a mentális kiégéshez vezető okokat szeretném bemutatni.

Ha te is a túlgondolkodók, túlanalizálók és maximalisták közé tartozol akkor egészen biztos, hogy a kiégés okainak egy része a gondolkodásmódodban keresendő.  

A mentális kiégés okai

Ha úgy érzed, hogy soha nem tudsz igazán lazítani mert mindig van valami ami miatt aggódsz, akkor ez általában az alábbi okok valamelyikére vezethető vissza.

1.Kételkedsz magadban

Amikor azt kérdezem a klienseimtől, hogy mit szeretnének leginkább megváltoztatni a gondolkodásmódjukban akkor a legtöbben azt válaszolják, hogy szeretnének magabiztosabbak lenni. Szeretnének nem kételkedni a döntéseikben, hiszen rengeteg időt töltenek el az ezzel kapcsolatos folytonos aggodalmakkal. A belső kritikus hangjuk szinte sosem hagyja nyugodni őket és ez az állandó negatív belső párbeszéd jelentősen hozzájárul az állandó feszültség és stressz érzéséhez. Pedig a mód ahogyan a belső monológodban beszélsz magadhoz és magadról, nagyon nagy hatással lehet arra, ahogyan később érzed magad. 

Az érzelmi kiemrültség okai
2. Döntésképtelenség

Az élet néha bonyolult..Túl sok a választási lehetőség, nagyon nehéz egyvalami mellett elköteleződni és kitartani. De talán nincs is tökéletes választás és be lehet érni az ’elég jó’-val is. Ahhoz, hogy az állandó mérlegelés és a lehetőségek újbóli és újbóli végiggondolása ne merítse le teljesen az energiáidat és ne okozzon felesleges stresszt, érdemes néha kompromisszumokat kötni:).

3. Nem húzod meg a határaidat

Ha megpróbálsz mindenkinek megfelelni akkor sokszor olyan helyzetekben találhatod magad, hogy például más munkáját is elvégzed, nem tudsz nemet mondani, stb. Ez hatalmas érzelmi megterhelést jelenthet, hiszen legtöbbször épp elég a saját magad problémája, nincs szükség arra, hogy másét is a nyakadba vedd. Ha nem szeretnél teljesen kimerülni ettől, akkor érdemes meghúzni a határaidat és megtanulni nemet mondani (a határok meghúzásáról itt , a nemet mondásról pedig itt olvashatsz).

4.  Perfekcionizmus

Ha nem engeded meg magadnak, hogy ne teljesítsd minden helyzetben a maximumot, akkor ezzel nagyon nagy nyomást helyezel magadra. Nem csoda, hogy egy idő (és talán nem is túl hosszú idő) után azt fogod érezni, hogy nem vagy elég jó. Mindezt pusztán csak azért mert képtelen vagy a saját magad által állított normáknak megfelelni – míg végül teljesen kimerülsz a folytonos bizonyításban. Próbáld meg elfogadni, hogy létezik olyan, hogy elég jó, ami ugyan nem tökéletes de elég (és ha szívesen olvasnál a maximalizmus témájában, azt itt teheted meg).

5. Félelem a kritikától

Ha túlságosan aggódsz amiatt, hogy mások mit gondolnak rólad akkor az olyan, mintha egy feneketlen zsákba pakolnád az energiát. Hiszen valójában soha nem tudhatod meg, hogy mások mit gondolnak rólad, viszont rengeteg energia elmehet azzal, ha megpróbálod kitalálni. Ehelyett inkább gondolj arra, hogy ha valami gondjuk van veled akkor azt úgyis elmondják majd…Egyébként pedig valóban annyira fontos a véleményük? Hiszen egy vélemény csak egy vélemény, nem biztos, hogy ismerik a teljes történetet és nem biztos az sem, hogy pont az ő véleményük az, amire adni kellene.

6. Könnyen elterelődik a figyelmed

Sajnos olyan világban élünk, amelyben nagyon nehéz tartósan egy dologra koncentrálni. Éppen elkezdenél valamivel foglalkozni, amikor azt látod a telefonon, hogy új emailjeid érkeztek. Vagy valaki fel is hív. Közben gyorsan ránézel valamelyik közösségi oldalra, hátha történt valami érdekes. A fontos munka elkezdése pedig csak csúszik és csúszik….Éppen ezért nagyon fontos, hogy meghúzd itt is a határaidat, és minimálisra korlátozd a zavaró tényezőket akkor, amikor fontos dolgod van. Ha nem ezt teszed, akkor a figyelem folytonos elterelődése a halogatás egy formája lesz – ami pedig csak újabb stresszforrás…

7. Aggodalom a jövő miatt

Nincs azzal baj, ha tervezgetős típus vagy mindaddig, amíg a tervezgetés örömteli és nem az aggodalom vezérli. 

Probléma akkor van, amikor azért tervezgetsz, mert nagyon aggódsz a jövő miatt és minden lehetséges bajra és problémára már jó előre fel akarsz készülni. Minden lehetséges forgatókönyvet úgysem lehet lejátszani, így csak feleslegesen aggódsz és okozol magadnak stresszt ezzel. A legtöbb amit tenni tudsz, hogy a jelen pillanatra koncentrálsz és a most-ot próbálod meg minél jobban, teljesebben megélni. Ami nem azt jelenti, hogy ne tervezgess, élj a mának és ne törődj semmivel csak azt, hogy fogadd el, hogy a bizonytalanság az élet része, és tanuld meg ezzel a ténnyel együtt élvezni azt.

Ha pedig bővebben olvasnál a stresszről és arról, hogyan tudsz vele megküzdeni, akkor nézd meg ezt a cikket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .