‘Ahogy a reggeleid kezdődnek, olyan lesz a napod is.’  Belegondoltál már, hogy kezdődnek a reggeleid? Van valamilyen reggeli rutin, amit mindig betartasz? Vagy általában leállítod a telefonodon az ébresztőt és elkezded nézegetni valamelyik közösségi média oldalt? És már szinte attól újra elfáradsz, ahogyan hosszú percekig azt böngészed – nem csoda, hogy utána az egész napod kapkodósan fog telni.

Ha viszont ennek pont az ellenkezője igaz, azaz van egy olyan, jól bejáratott szertartásod ami beindítja a reggeleidet és feltölt, akkor utána sokkal jobban folytatódik a napod is. Az utóbbi időben több kutatás is alátámasztotta, hogy a jól induló reggel az egész nap sikerét meghatározza.

De miért fontos, hogy legyen egy rutinunk?

Közvetlenül ébredés után legtöbbször még nem vagyunk teljesen ’magunknál’…Így ha előző este nem terveztük meg, akkor ilyenkor nehéz kreatívnak lenni, és jól indítani a reggelt. Hasonló ahhoz, mint amikor már este kikészítjük a másnapi ruháinkat – mennyivel jobb így, mintha reggel kellene kapkodni vele…Nem beszélve arról, hogy mennyi időt meg lehet így spórolni. A reggeli rutin tehát olyasvalami, amit érdemes tudatosan megtervezni és a saját életritmusunkhoz, szokásainkhoz igazítani.

Ha például szeretnénk a mozgást a reggeli órákra időzíteni, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi fér bele az időnkbe és mi az, amit szívesen csinálunk. Ez utóbbi főleg azért fontos, hogy hosszabb távon is ki tudjunk tartani – és a rendszeres reggeli sport ne csak pár napig tartó fellángolás legyen.

Ezért ha nem vagy elégedett a reggeleiddel és sokszor úgy érzed, hogy már azelőtt ’elrontottad a napot’, mielőtt igazán elkezdődött volna akkor itt az ideje, hogy a saját igényeidet, életstílusodat és egyéniségedet is figyelembe vevő reggeli rutint alakíts ki. (A stressz tüneteiről és arról, hogy mikor van itt az ideje a változásnak itt olvashatsz: A túlzott stressz figyelmeztető jelei )

A hozzád illő rutin

De miért van ennyire hangsúlyozva a rutinszerűség, azaz a rendszeresség? Azért, mert ha szeretnéd megváltoztatni a reggeleidet, akkor úgy kell alakítanod a szokásaidat, hogy azok a) könnyen beilleszhetők legyenek a reggeli időbeosztásodba és b) hosszú távon is fenntarthatók legyenek.

Ehhez pedig leginkább azt érdemes végiggondolnod, hogy mi az, ami téged feltölt és amitől jól indul a napod – majd pedig azt, hogyan lehet ezt a reggeleid részévé tenni.

„Semmi sem változik, ha semmin sem változtatsz.” – a kulcsszó tehát a rendszeresség és az, hogy olyan szokásokat tegyél rutinná, amelyek a lehető legegyszerűbben megvalósíthatók. Tehát ha például szeretnél egészségesebben élni és már a reggelt is így kezdeni, de nem szeretsz hosszan bíbelődni az étellel, akkor érdemes utánanézned milyen egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, mégis egyszerű reggelik léteznek.

Mágikus reggel

A ’mágikus reggel’ fogalmát Hal Elrod vezette be, aki a ’The magical morning’ című könyvében konkrét ötleteket is ad a reggeli rutin kialakításához.(A könyvről bővebben itt olvashatsz, illetve meg is rendelheted.) Ezek persze sokkal inkább vezérfonalnak tekinthetők, hiszen nem létezik olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán jó lenne. Arra viszont biztosan jók, hogy néhány támpontot adjanak ahhoz, hogy jobban induljon a reggeled és ez adjon egyfajta keretet a napodnak.

A könyv alapötlete hat olyan időmegtakarító szokás bevezetése, amelyekre elég csak napi tíz percet szánni és amelyek mindegyike hozzájárul a jól induló naphoz. Persze az egyáltalán nem biztos, hogy egy egész órád van reggelente ezzel foglalkozni – ez sem baj. Az is nagyon jó, ha a hat szokás közül kiválasztod azt az egyet-kettőt, amelyeket szívesen csinálsz.

A reggeli rutin hat eleme

1.Csend és nyugalom.

Van lehetőséged reggelente akár tíz percet csendben és nyugalomban tölteni, akár meditálni egy kicsit? Tudom, hogy ez elsőre nem könnyű, de ha mondjuk már öt percet erre tudsz szánni, akkor érdemes kipróbálni a Simple Habit appot, ahol 5-10-20 perces angol nyelvű meditációk közül választhatsz. Öt perc tényleg nem sok, ha van kedved kipróbálni a meditációt, akkor ennyit minden reggel rá lehet szánni és tényleg minőségi változást vehetsz észre a napjaidban!

2.Pozitív megerősítések

Vannak olyan gondolatok, megerősítések, amelyek sokat jelentenek neked? Amelyek valamiért megfogtak, amelyeket ha reggel elismételsz magadnak máris jobb hangulatban indul a nap? Például lehet egy ilyen a ’minden megoldható’ vagy ’mindennek meg lehet találni a módját’. (Ezek a kifejezések Marie Forleo: Minden megoldható könyvéből származnak, amely szintén nagyon inspiráló olvasmány).

3. Vizualizáció

Pár percnél többet nem vesz igénybe, mégis segíthet ha végiggondolod, vizualizálod az előtted álló napot. Ha egy nehezebb kihívás előtt állsz, akkor azt próbáld meg elképzelni, hogyan küzdöd le az előtted álló akadályt, és hogyan oldod meg a feladatot. Próbáld megragadni a várható legjobb pillanatokat, időszakokat a napból és azokat is képzeld el minél élénkebben. Ami persze nem azt jelenti, hogy becsapod magad és úgy teszel, mintha nem lennének olyan napok, amelyeket legszívesebben átugranánk a naptárban. Azzal viszont, hogy megpróbálod a lehető legjobb kimenetelét elképzelni a dolgoknak, máris megelőlegezed magadnak, hogy sokkal jobb kedvvel és energikusan kezdj neki a napnak.

4. Mozgás

Van időd (és kedved) egy rövid reggeli tornára? Vagy esetleg útba ejteni egy konditermet munkába menetel előtt? Esetleg hetente néhányszor kimenni egyet futni? A reggeli mozgás nagyon sokat segít abban, hogy a nap jól induljon de legtöbbször tényleg nem könnyű a napi rutin részévé tenni. Pedig már egy néhány perces torna is sokat segít – az interneten tucatjával találhatsz ingyenes videókat ezzel kapcsolatban.

5. Olvasás

Ha szeretsz olvasni, akkor jó indítása lehet a napnak az is, ha tíz-tizenöt percet olvasgatsz reggelente. Persze jobb, ha nem a hírekkel kezded, mert akkor még a jól induló reggeled is könnyen elromolhat… De ha van olyan kedvenc blogod, olvasmányod, akár egy vers is, amivel szívesen indítod a reggelt, akkor azt érdemes szokásként bevezetni.

6. Naplóírás, gondolatok reggel

Leginkább akkor érdemes ezt a szokást bevezetni, ha egyébként is szívesen írsz – akár naplót is időnként. Sokan vannak, akik az ágyuk mellett tartanak egy jegyzetfüzetet és reggelente abba írnak néhány gondolatot. Lehetnek ezek pozitív megerősítések, vagy gondolatok is az előtted álló napról. Ha jól esik leírni az érzéseidet és ilyen módon felkészülni az előtted álló napra, akkor érdemes lehet ezt is kipróbálni!

A hat szokás angol kezdőbetűiből adódik a SAVERS kifejezés (Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading, Scribbling). A könyv szerzője ezzel is arra utal, hogy a szokások egyike sem feltétlenül kell, hogy tíz percnél több időt vegyen igénybe – így pedig már könnyedén a napi rutin részévé tehető.

Saját szokások kialakítása

Előfordulhat persze, hogy a felsoroltak közül egyiket sem érzed igazán magadénak, de ez nem is baj. A cél az, hogy megtaláld azokat a rutinokat, apró szokásokat, amelyek a napodat jól indítják. Lehet ez egy finom és nem kapkodva elfogyasztott reggeli, egy jó kávé és mellette egy kis zenehallgatás is. A lényeg, hogy ha úgy érzed, túlságosan rohanósak és keret nélküliek a napjaid, akkor gondold végig, a reggeli rutinod megváltoztatása segíthetne-e abban, hogy ez ne így legyen. És ha a válaszod igen, akkor érdemes elkezdeni kialakítani egy félórás-órás reggeli szertartást.

2 hozzászólás on Reggeli rutin = sikeres nap?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .