Hogyan lehet tartós a változás? Az utóbbi néhány hónap valamilyen módon mindenkit próbára tett. Valaki az egészségét féltette, míg mások a munkahelyük elvesztésétől tartottak vagy más szorongásaik erősödtek fel.

Sokak számára azonban újat is hoztak ezek a hetek, hónapok. Van, aki elhatározta, hogy életmódot változtat, új szokásokat alakít ki vagy kihasználja az időt az önfejlesztésre. Lehet ez új dolgok tanulása de az is, hogy jobban odafigyel magára.

Talán neked is ismerős ez a helyzet, mert te is változtattál bizonyos szokásaidon. Most pedig, hogy lassan visszatérünk a régi kerékvágásba felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire lesz tartós a változás? Mennyire lehet a mindennapokban is fenntartani? Azokban a mindennapokban, amelyekben egy ideje nem volt részünk.

Tegyük fel, hogy erős szorongással küzdöttél és elhatároztad, hogy változtatsz a gondolkodásmódodon, a szokásaidon, az életmódodon.

A változást elég hamar, heteken belül észrevetted és nagyon örültél annak, hogy ilyen hamar érezhető (a változás szakaszairól ebben a cikkben olvashatsz). Minden nagyon szépen működött mindaddig, amíg vissza nem kellett térni a régi napi rutinjaidhoz.

A legtöbb probléma – ennél a példánál maradva a szorongás – esetén elég gyakran előfordul, hogy elkezdődik a javulás és már-már kezdünk hinni abban, hogy tartós lehet a változás. Mert sokkal jobb a közérzetünk, csökkentek a tüneteink és összességében sokkal jobban érezzük magunkat.

Éppen ezért kicsit lazítunk azokon a szokásokon, amelyeket annak érdekében vettünk fel, hogy a problémán javítsunk– például a szorongásnapló vezetése, a napi meditáció vagy az, hogy néhány dolgot megváltoztatunk a napi rutinunkban. Viszont attól tartunk, hogy amint lazábbra vesszük a dolgot vissza fog térni a szorongás.

Ebben a cikkben néhány tippet szeretnék adni arra vonatkozóan, hogy hogyan előzhető meg a visszaesés, illetve, hogy milyen típusai vannak.

A visszaesés típusai: átmeneti vagy tartós?

A visszaesésnek két típusa van, érdemes őket megkülönböztetni.

Az átmeneti visszaesés tulajdonképpen csak egy-egy rossz napot jelent: mert stresszesebb vagy fáradtabb vagy a szokásosnál. Vagy éppen nagyon sok munkád volt. De ez a visszaesés csak az adott napra szól, időben észreveszed és utána minden gond nélkül vissza tudsz térni a korábbi, jól működő rutinodhoz. Nincs is ezzel semmi gond, előfordul néha ilyesmi.

Komolyabb probléma az, ha a visszaesés tartóssá válik. Ilyenkor nem egy-egy napig tart hanem fokozatosan (vagy akár egyik napról a másikra is megtörténhet) visszatérsz oda, ahonnan elindultál. Például ahhoz a gondolkodásmódhoz, ami annyi szorongást és feszültséget okozott neked. Vagy ahhoz az életmódhoz amitől úgy érezted, már sikeresen megszabadultál.

Éppen ezért fontos, hogy észrevedd azt a pillanatot, amikor elkezdődne a visszaesés és időben meg tudd állítani azt. A következőkben ezzel kapcsolatos tippeket olvashatsz.

Először is nézzünk meg egy példát!

Tegyük fel, hogy elhatároztad, hogy egészségesebb munka-magánélet rutint alakítasz ki, megtanulsz nemet mondani és jobban odafigyelsz magadra. Ebbe beleértendő az is, hogy időt szánsz a mozgásra és odafigyelsz a táplálkozásodra is.

Csakhogy elég egy nagyon hajtós hét a munkahelyeden és péntek délután azon kapod magad, hogy nem mertél nemet mondani egy újabb feladatra és még mindig az irodában vagy. Nem beszélve arról, hogy a sok feladat közepette ebédre is csak gyorsan bekaptál egy csokit.

Ez eddig még csak egy átmeneti visszaesés. Ha azonnal észreveszed és már a következő naptól kezdve máshogy csinálod, akkor nem lesz semmi baj. Vissza tudsz térni ahhoz, amit korábban kialakítottál és folytathatod a sikeres, jól működő rutinjaidat.

Sajnos azonban nem mindig sikerül az elején ’megfogni’ a visszaesést. Ilyenkor néhány nap, hét elteltével azt veheted észre, hogy fokozatosan kezdesz visszatérni a régi kerékvágásba, amiről pedig azt hitted, hogy egy ideje sikeresen magad mögött tudtál.

Hogyan lesz tartós a változás?

Tipp#1: Köss magaddal kompromisszumot

Elsőre ez talán túlságosan nyilvánvalóan hangzik pedig hidd el, az ördög a napi apró, elsőre jelentéktelennek tűnő rutinokban lakik. Ha például kialakítottad azt a szokást, hogy mindennap meditálsz és van olyan nap, amikor semmi kedved hozzá, akkor se add fel! Találj ki inkább egy reális kompromisszumot, például aznap csak öt percet szánsz rá, de nem hagyod el teljesen. Vagy ha a munkát vagy hajlamos túlzásba vinni, és néha muszáj túlóráznod akkor is húzz egy határt: például azt, hogy legfeljebb húsz perccel tovább vagy hajlandó maradni.

Vagy ha a napi mozgással kapcsolatban döntötted el, hogy az életed részévé teszed akkor néha elég annyi, hogy ebédidőben sétálsz egyet vagy este tornázol pár percet. Hidd el, ha nem is minden egyes nap jut időd egy komolyabb mozgásra,  ezek a kis napi rutinok is sokat számítanak! A szokások hatalmáról bővebben itt olvashatsz.

Tipp#2: Vedd észre a figyelmeztető jeleket

Ha tudod magadról, hogy mik a gyenge pontjaid, azaz melyek azok a helyzetek, amikor hajlamos vagy visszaesni, akkor tudatosan is odafigyelhetsz ezekre. Érdemes egy listát írni a számodra veszélyes helyzetekről (például túl sok munka, stressz, túl sok változás egyszerre) és arról is, hogy melyek azok a jelek, amelyek a visszaesésre figyelmeztetnek. Ilyen lehet például a fokozódó szorongás érzése, az aggódás vagy az, ha egyre kevésbé vagy aktív – ezek mind a tartós változás ellen hatnak.

Ha tisztában vagy azokkal a jelekkel, amelyekre érdemes odafigyelned akkor sokkal könnyebben meg tudod tervezni, hogyan készülj fel a lehetséges visszaesésekre. Például úgy, hogy többet pihensz, kikapcsolódsz vagy segítséget kérsz egy szakembertől.

Egy kis gyakorlat: vegyél elő egy papírt és kezdd el leírni mindazt, ami mostanában aggasztott vagy nyugtalanított. Lehetnek ezek nagyobb horderejű dolgok de a kicsikről se feledkezz meg, azok legalább annyira fontosak! Gondolj vissza azokra a helyzetekre, amikor kényelmetlenül érezted magad valamiért, hiszen így sokkal könnyebb beazonosítani a szorongás forrását!

Tipp#3: Ne ijedj meg a visszaesésektől

Hanem inkább lásd meg bennük a lehetőséget, amit egy-egy átmeneti visszaesésből tanulhatsz! Próbáld meg beazonosítani az előző pontban felsorolt kiváltó okokat és figyelmeztető jeleket és akkor sokkal könnyebben felkészülhetsz ezekre a helyzetekre! Arról, hogy miért kerülsz mindig hasonló helyzetekbe, itt olvashatsz.

tartós változás

Tipp#4: Néha lépj ki a komfortzónádból

Azaz tudatosan keresd azokat a lehetőségeket, amelyek valami újat, kihívást jelentenek. Azzal, hogy néha kipróbáld magad új helyzetekben nagyon sokat tanulhatsz magadról, nem beszélve arról, hogy az önbizalmad is erősödik! 

Ezért ha kicsit tartasz valamitől vagy kényelmetlenül érzed magad egy-egy helyzetben de egyébként szeretnéd megpróbálni akkor ne hagyd, hogy a félelmed visszatartson!

Ha jól beszélsz angolul, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe a Simple Habit app-ot, ahol rövid meditációk mellett a komfortzónádból való kilépésre is találsz kisebb feladatokat, kihívásokat!

Kapcsolódó bejegyzés: Hogyan lépd túl a belső korlátaidat?

Ha kilépnél a komfortzónádból és tartós változást szeretnél, akkor szeretetettel ajánlom a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamomat, amely sok más mellett segít abban is, hogy ‘kilépj a régi cipődből’ és megértsd, hogy mi az, aimi visszatart!

További részletek és jelentkezés: Légy egy jobb önmagad online tanfolyam

online önismereti tanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .