Sokaknak a nyár egy ’mini-újrakezdés’ és nagy elhatározások születhetnek a változást illetően. De vajon mitől lesz tartós a változás? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy biztosan az akaraterőn vagy a kitartáson múlik – vagy valami olyan misztikus dolgon, ami miatt az egyikünknek sikerül, a másikunknak nem.

Holott a változásnak vannak jól elkülöníthető szakaszai – és ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor tudatos tervezéssel sokkal jobban fel lehet készülni arra, hogy az elhatározás ne csak egyszeri nagy lendület, hanem tényleg tartós, és maradandó legyen

Milyen szakaszai vannak a változásnak? Sokan kutatták már ezt a témát, nekem legjobban mégis a ’Valódi újrakezdés’ című könyvben (Prochaska, Norcross, DiClemente) leírtak tetszenek, ezért ebben a cikkben most ezeket a lépéseket szeretném megosztani veletek.

1. szakasz: Struccpolitika, azaz még nem ismerem fel, hogy eljött a változás ideje

Érzem, hogy valami nincs rendben az életemben, de még nem érzem úgy, hogy változtatni kellene…

Ezt a szakaszt szokták fontolgatás előtti szakasznak nevezni. Ilyenkor legtöbbször még nem döntöttük el, hogy változtatni szeretnénk. Sőt, sokszor nem is tudjuk pontosan megmondani, hogy az életünk melyik területén van probléma és hol/min kellene változtatni.

Ezért legtöbbször valamilyen külső hatás az, ami rádöbbent arra, hogy ez így nem mehet tovább. Az is lehet, hogy belekerülünk valamilyen élethelyzetbe és az tudatosítja bennünk a változás szükségességét. Vagy a barátok, az ismerősök hívják fel a figyelmünket olyasmire, ami bennünk még nem is tudatosult. Lehet, hogy eleinte még magunk előtt is tagadjuk, hogy probléma van vagy nem akarunk nyomába eredni annak, hogy pontosan mi is az. Ilyenkor lépnek életbe az úgynevezett elhárító mechanizmusok, elfojtások.

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az életedben akkor gondold végig: lehetséges, hogy valamelyik életterületen ebben a szakaszban vagy? Lehet, hogy van olyan terület, ahol nem vagy/voltál őszinte magadhoz?

2. szakasz: Gondolkodom azon, hogy jó lenne változtatni

Azaz a fontolgatás szakasza. Ilyenkor már nagyon erősen érzed, hogy ’változtatni kellene’ de még nem tudod rávenni magad, hogy tényleg akcióba is lépj. Lehet, hogy a tökéletes pillanatra vársz, lehet, hogy valójában félsz nekikezdeni. Elég sokáig el lehet időzni ebben a szakaszban, akár éveket is..😊 Persze a józan tervezgetés sosem árt, de azért az sem jó, ha nagyon túlgondolod a dolgokat.

Az alábbi néhány kérdés segíthet abban, hogy a tervezgetés szakasza nem húzódjon el túl sokáig: Gondold végig, hogy volt-e olyan időszak az életedben,amikor tudatosan változtattál valamin, volt egy terved és végig is csináltad? Mi játszhatta a legnagyobb szerepet abban, hogy sikerült végigcsinálnod? Voltak-e mélypontjaid és ha igen, hogy sikerült átlendülni rajtuk?

3. szakasz: Eldöntöttem, hogy változtatok

Vagyis ilyenkorra már megérett benned az elhatározás. Lehet, hogy a pontos lépéseket még nem tudod, de elköteleződtél amellett, hogy változtatsz az életeden. Lehet, hogy már másoknak is elkezdtél mesélni a terveidről és eldöntötted azt is, hogy ez a dolog egy ideig az első helyek között szerepel majd az életedben. Érdemes ilyenkor megtervezni azokat a lépéseket, amelyeket a siker érdekében tenned kell. A célkitűzésre vannak különböző módszerek, az egyikről például ebben a cikkben (Smart goals) olvashatsz.

Ha ebben a szakaszban vagy, akkor érdemes feltenned magadnak a kérdést: Milyen konkrét lépések kellenek ahhoz, hogy megvalósítsd a változást? Tudnál-e valamilyen határidőt kötni ezekhez?

4. szakasz: Elérkezett a cselekvés ideje

Azaz megteszed végre az első lépést. Sőt, az is lehet, hogy az első sikerek nagyon hamar, nagyon látványosan jelentkeznek. Ilyenkor elfoghat egy bizonyos eufória, ’megy ez nekem’, gondolhatod és ez a kezdeti lendület egy darabig biztosan ki is tart majd. 

Érdemes viszont előre felkészülni arra, hogy biztosan lesznek majd buktatók, nehézségek is a változás útján – ezekről itt olvashatsz. 

Mi okozhatja ebben a szakaszban a legnagyobb nehézséget? Például elhatároztad, hogy minden nap sportolsz/meditálsz/nyelvet tanulsz..Egy ideig működik is,  mégis azon kapod magad, hogy nagyon nehezen tudod a mindennapjaidba beilleszteni azt az időt, amit erre kellene szánnod. A legtöbben nagyon nehezen tudják elképzelni, hogy 15-20-25 percek is nagyon értékesek lehetnek, ha valamivel rendszeresen szeretnénk foglalkozni. Éppen ezért sokszor nem is kezdenek el tornázni/gyakorolni/idegen szavakat tanulni ha nincs erre napi több órájuk.

A tartós siker titka viszont éppen az, hogy ezeket a kis 15-20 perces részidőket se becsüljük alá, hanem ismerjük fel, hogy a haladás szempontjából nagyon értékesek lehetnek! Ha például nyelvet akarsz tanulni, de csak napi 15-20 perced van rá, akkor egy-két szó vagy mondat megtanulására vagy ismétlésre ez is nagyon értékes idő lehet! De akár egy mini-meditációra is (pl. a Simple habit app 5-10-20) perces meditációk közül válogathatsz!

Nézd végig ilyen szemmel is a napjaidat! Vannak olyan 15-20 perceid, amelyekkel eddig nem nagyon kezdtél semmit, de amelyek jobban belegondolva értékes időt jelenthetnek?

5. (és egyben legkritikusabb) szakasz: Hogyan tartsd fenn az elért eredményeket?

Az utolsó szakasz a fenntartás időszaka. Ha eljutottál idáig akkor már félig-meddig nyert ügyed van. Ilyenkor érdemes nem egyszeri állomásként tekinteni a változásra, hanem azt végiggondolni, hogy hogyan tudnád az életed részévé tenni. Azaz érdemes kialakítani egy új egyensúlyt, beépítve az új szokásaidat az életedbe. És persze mindenképpen örülj a sikerednek és ünnepeld meg azt!

Érdemes előre felkészülni arra, hogy lehetnek visszaesések – ezekről bővebben itt olvashatsz.

Végiggondolhatod azt is, hogy mi segítene neked leginkább abban, hogy az elért változás tartósan az életed része tudjon lenni?

Türelem és elfogadás magaddal szemben

Szinte teljesen biztos, hogy előfordulnak majd hullámvölgyek, lehet, hogy bizonyos dolgokat menet közben újra kell majd tervezni. 

Ne félj attól, hogy valami nem sikerül elsőre vagy nem pont úgy sikerül, ahogy elgondoltad. Sokan éppen ott adják fel, hogy az első kudarc esetén hajlamosak azonnal elkeseredni és feladni az egészet. Hidd el, mindenkinek lehet rossz napja, akár napjai is. Ilyenkor adj magadnak egy kis időt, nyugodtan lehet egy-két lazább napod. Tekints úgy ezekre az időszakokra, mint egy rövidebb ’kimenőre’, ami után újult erővel folytathatod azt, amit elterveztél. Ha néha megengedsz magadnak egy kicsit lazább napokat, akkor fenntarthatóbb lesz az elért változás is. 

2 hozzászólás on Az elhatározás néha kevés – a változás szakaszai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .