Gary Keller és Jay Papasan The One Thing (Az Egyetlen Dolog) című könyve tulajdonképpen a multitasking ellen érvel, azaz röviden azt állítja, hogy rendkívüli eredményeket csak úgy lehet elérni, ha leszűkítjük a teendőink listáját és arra koncentrálunk, ami valóban fontos. Azaz az EGYETLEN DOLOG-ra, ami akkor, abban az adott időszakban a legfontosabb feladatunk. De hogyan tudjuk ezt megtenni anélkül, hogy elhanyagolnánk a fontosabb dolgainkat?

Talán te is elcsodálkoztál már azon, hogy mi lehet a titka azoknak, akik egyszerre állnak helyt az élet számtalan területén – és nem is akárhogyan. Hiszen a munka mellett sokszor arra is van idejük, hogy egy vállalkozást elindítsanak és akár sikerre is vigyenek. Vagy éppen család mellett tanulnak, kezdenek el egy teljesen új karriert. Számtalan további példát lehetne felsorolni, amelyekre gyakran rácsodálkozunk és nem is értjük, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Vajon tényleg lehetséges egyszerre több mindenre száz százalékosan koncentrálni? Vagy van valami más, ami segít a rendkívüli eredmények elérésében?

 

Mindannyiunkban felvetődik a kérdés, hogy hogyan is lehet kiválasztani az egyetlen dolgot? Egyáltalán lehet-e életszerű az, hogy egyvalamire koncentráljunk, amikor sokszor még a napi teendők között is nehéz rangsorolni?

A könyv néhány egyszerű és könnyen megvalósítható tippet ad arra vonatkozóan, hogy hogyan szűkítsük le a teendőink körét, és hogyan valósítsuk meg a céljainkat ésszerű rangsorolással.

Nézzük meg a módszert!

Leszűkíteni a célokat

Hogyan lehet leszűkíteni a céljainkat és kiválasztani, hogy mire érdemes koncentrálni anélkül, hogy fontos dolgokat háttérbe szorítanánk?

 A könyv első tanítása az, hogy ahelyett, hogy szétapróznánk magunkat, először a nagyobb céljainkat, álmainkat, vízióinkat kell pontosan megfogalmazni.

Ehhez a szerzők szerint érdemes néhány alapszabályt betartani.

  1. Cselekedj kicsiben! Azaz nem kell minden fronton  egyformán helytállni, sokkal eredményesebb leszel ha kiválasztod azt az egy-két fontos dolgot amivel foglalkozni akarsz, és azokkal kapcsolatban következetesen, mindig megteszel egy-két apró lépést. Ha egy nap csak 10-20 perced van rá már az is nagy eredményekhez tud vezetni hosszabb távon (az apró lépésekkel való haladásról ebben a cikkben olvashatsz bővebben).
  2. Légy végletes! Talán furcsán hangzik, de a szerzők szerint a valódi eredményességhez elengedhetetlen, hogy a kulcstevékenységekre koncentrálj és feltedd magadnak a kérdést: Mi ma az egyetlen dolgom? Mi az, amire ma a legnagyobb figyelmet kell fordítanom?
  3. Mondj NEM-et! Mindaddig, amíg a legfontosabb teendőidet el nem végezted, addig az összes többire – bár néha nem könnyű és az is előfordulhat, hogy megbántasz vele valakit – nemet kell mondanod, azaz félre kell tenned őket egy időre.
  4. Hiszen ez nem egy kipipálós játék, nem minden egyformán fontos és nem lehet az élet minden területén száz százalékosan teljesíteni.

Összefoglalva, a siker titka a feladatok megfelelő rangsorolása.

De mit jelent a címben is szereplő EGYETLEN DOLOG? Hogyan lehet kiválasztani azt és annak megfelelően végezni a feladatainkat?

A szerzők erre vonatkozóan is adnak tippeket.

A Fókuszáló Kérdés

A titok nyitja a szerzők szerint a fókuszáló kérdés feltevésében rejlik.

Első lépésként végig kell gondolnunk, hogy abban az élethelyzetben amiben éppen vagyunk, melyek a legfontosabb dolgaink. Ezután pedig ezek közül kell kiválasztani azt az egyet, amellyel foglalkozni szeretnénk.

Azaz nézzük a teljes képet (az adott élethelyzetünket) és tegyük fel magunknak a kérdést:

Mi az én EGYETLEN dolgom? (Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden mást, akár a napi teendőket is hanyagoljuk el csak azt, hogy válasszuk ki a hosszabb  távú, nagyobb volumenű céljaink közül a legfontosabbat).

Ha ez megvan, akkor tovább lehet szűkíteni a kört és feltehetjük magunknak a kérdést:

Mi az én EGYETLEN dolgom ebben a pillanatban? Érdemes feltenni magunknak a kérdést már reggel, ébredéskor és utána akár többször is, a nap folyamán. Ez segíteni fog abban, hogy rangsoroljuk a feladatainkat a munkánkban és a magánéletünkben is.

 

Hogyan alkalmazható az EGYETLEN DOLOG az élet különböző területein?

Hogyan tehetünk fel jó kérdéseket magunknak? Nézzünk meg erre néhány példát az élet különböző területein.

1. Például az egészségünkkel kapcsolatban:

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek, hogy elérjem a diétában kitűzött céljaimat?

Szeretnék rendszeresen sportolni: mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek ennek biztosítására?

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek a stressz csökkentésére?

2. Fókuszáló kérdések a magánélettel kapcsolatban:

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek azért, hogy időt szakítsak önmagamra?

Hogyan tudom fejleszteni a képességeimet : mi az az EGYETLEN dolog, amit már most megtehetek ezért?

3. A fontos kapcsolataink esetében is ki lehet választani az EGYETLEN dolgot.

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek, hogy javítsak a kapcsolatomon a házastársammal/partneremmel?

Szeretnék társat találni: mi az EGYETLEN dolog amit megtehetek ezért?

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek a családom erősítéséért?

4. A vállalkozással/munkával kapcsolatban feltett fókuszáló kérdések:

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek, hogy javítsak a termékemen/ szolgáltatásomon?

Mi az EGYETLEN dolog, amit megtehetek, hogy sikeresebb legyek a munkában? Mi az EGYETLEN dolog, amit meg kellene tanulnom, amiben tovább kellene képeznem magam?

Próbáld ki te is! Írd le egy-két mondatban, hogy mi az, amin változtatni szeretnél, amivel kapcsolatban eredményeket szeretnél elérni. Az a legjobb, ha minél konkrétabban meg tudod fogalmazni. Ezután pedig tedd fel magadnak a fókuszáló kérdést, azaz próbáld meg kiválasztani, hogy mi az az EGYETLEN dolog, ami előrevihet az adott területen?

Eleinte talán nem könnyű ilyen módon megfogalmazni a céljainkat és rangsorolni a teendőinket. Ha viszont kitartóan gyakorlod ezt a fajta kérdésfeltevést, akkor egy idő után azt veszed majd észre, hogy megkönnyebbülés egy dologra koncentrálni és sokkal hatékonyabban tudsz majd működni.

Rendkívüli eredmények – hogyan?

Végezetül a szerzők néhány tippet megosztanak arra vonatkozóan is, hogy hogyan lehet rendkívüli eredményeket elérni.

Ezek közül egy kis ízelítő:

  1. Legyen az életednek valamilyen nagyobb célja – így a mindennapi nehézségeken is sokkal könnyebben át tudsz majd lendülni és a mindennapos cselekedeteid is értelmet nyernek majd.
  2. Fedezd fel a MIÉRT – edet. Kérdezd meg magadtól, hogy mi hajt előre, Mi az, amitől akkor is folytatod a dolgaidat ha fáradt és kiemrült vagy?
  3. Persze előfordulhat, hogy nincsenek még válaszaid ezekre a kérdésekre. Ha így van, akkor próbálj meg elgondolkodni azon,hogy mi az, amit jobban szeretnél bármi másnál? Mi az, amit az elkövetkező évben feltétlenül szeretnél megvalósítani?

Az idei évből még csak alig másfél hónap telt el:). Éppen ezért bőven van idő arra is – bár nem könnyű, a mostani bizonytalan időkben – hogy az EGYETLEN dolog módszerét alkalmazva gondold végig a céljaidat, terveidet, sőt, akár a mindennapjaidat is.

Karriertervezés szívből

Online tanfolyam, amely segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

Az álláskeresési tippekről, arról, hogyan írj jó önéletrajzot és motivációs levelet már biztosan sokat hallottál. Ám mindezek mit sem érnek akkor, ha nem tudod, hogy valójában mi az a munka, amiben jól tudnád érezni magad.

Most talán azt gondolod, hogy a jelenlegi helyzetben minden lehetőséget meg kell ragadni és nem válogathatsz…

Hidd el, mindig van választási lehetőséged!

Ez azonban egy cseppet sem könnyű…Hiszen jelentős különbség van aközött, hogy ‘érdekel valami’, vagy képes vagy akár hosszú éveken át, nap, mint nap azzal foglalkozni.

A Karriertervezés szívből tanfolyam abban segít, hogy valódi önismerettel tudd megtalálni azt a munkát, amit szívesen végeznél. Olvass tovább és nézd meg, miért és hogyan segíthet neked ez a tanfolyam. Kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .