„Pedig annyival több van bennem…De valahogy nem merem megmutatni/kipróbálni/megpályázni, stb..” Ismerős? Az önbizalomhiány sokak életét megnehezíti és megakadályozza, hogy kihozd magadból mindazt, amire egyébként képes lennél.

Sokféle formában jelentkezhet, például: nem mersz új dolgokba belevágni mert félsz, hogy hibázni fogsz. Vagy folyamatosan elégedetlen vagy magaddal, esetleg nem mersz nemet mondani és mindig mások igényeihez alkalmazkodsz.

Az önbizalmat valamilyen mágikus és veleszületett dolognak tekintjük, amiből a szerencséseknek több jutott, akinek meg nem volt akkora szerencséje, az folyamatosan küszködhet a ’nem vagyok elég jó’ érzésével.

Akármennyire is eleve elrendeltnek tűnik, az önbizalom fejleszthető. Ehhez azonban először fel kell ismerni magunkban azokat a viselkedésformákat, amelyek arra utalnak, hogy hadilábon állunk az önbizalommal.

1.Folyamatos bocsánatkérés mindenért avagy ’elnézést, hogy élek’😊

Azaz alig mersz bárkitől bármit kérni, nehogy kellemetlenséget okozz. Még akkor sem mered megtenni, ha egyébként a lelked mélyén tudod, hogy igazad lenne és jogosan elvárható, amit szeretnél. Például nem mersz szólni a munkahelyeden, hogy túl sok a feladat amit kaptál, és már nem győzöd. Vagy nem mered felvetni a barátaidnak, hogy találkozzatok olyan helyen, ami neked is könnyebben megközelíthető.

A ’bocs, hogy felvetem…’ vagy ’ne haragudj, hogy ezzel zavarlak’ és ’á, hagyd csak, majd én megcsinálom…’ típusú mondatok árulkodó jelek, hogy te is a ’bocs, hogy élek’ érzéssel küzdesz.

2.Határozatlanság és döntésképtelenség

A nem túl magas önbecsülés egyik jele, hogy még a hétköznapi, egyszerű dolgokban sem döntesz könnyen. Például azzal kapcsolatban, hogy mit vegyél fel vagy milyne filmet nézzetek meg. Nem beszélve a nagyobb döntésekről! Ezeket ezerszer is átrágod és még ha döntesz is valami mellett, utólag folyton megkérdőjelezed a döntésedet. Emiatt sokszor azt érzed, hogy mennyi lehetőséget kihagytál, vagy hogy ha akkor, annak idején máshogy döntesz, akkor most sokkal jobb helyzetben lennél.

3. Félsz, hogy hibázni fogsz

Azzal természetesen nincs semmi baj ha jól akarod elvégezni a munkádat. Ha viszont mindehhez alacsony önbecsülés társul, akkor ez könnyen túllépheti az egészséges határt és maximalizmusba csaphat át, ami viszont már kifejezetten káros. Hiszen ilyenkor annyira szeretnél mindenkinek megfelelni a környezetedben, hogy nem engeded meg magadnak, hogy hibázz. Rosszabb esetben odáig is fajulhat, hogy bizonyos dolgokba bele sem kezdesz, pontosan a hibázástól való félelem miatt.

Pedig az egészséges önbecsülés felé vezető úton az egyik első lépés az, hogy merjünk hibázni, újratervezni, esetleg újra hibázni és elhinni, hogy előbb-utóbb sikerülni fog (még akkor is, ha némi újratervezést igényel a dolog)😊.

4. Apró kis füllentések

Amivel igazából nem is akarsz ártani senkinek. Nem is azért csinálod, hogy átverj valakit, sőt, valójában nem is szeretnél hazudni. Csak éppen annyira meg akarsz felelni másoknak, hogy nem mersz konfrontálódni és inkább azt mondod, amit hallani akarnak, nehogy valami kellemetlenséget okozz nekik.

Lehet, hogy az egész csak annyi, hogy egyetértesz akkor is, ha amúgy més lenne a véleményed. Vagy a ’jobba békesség’ kedvéért rámondod valamire, hogy megtetted (holott nem), hogy békén hagyjanak.

5. Konfliktuskerülés

Ami pont az egyik kiváltó oka annak, hogy időnként apró hazugságokra kényszerülsz. Annyira félsz attól, hogy ha bárkivel konfrontálódsz akkor már nem fogsz nekik megfelelni, hogy mindenáron megpróbálod elkerülni a vitás helyzeteket. Mind a magánéletben, mind a munkában nagyon félsz ezektől és inkább ráhagysz olyasmit is a másikra, amivel egyébként nem értenél egyet.

Hosszú távon viszont ez megint csak rombolja az önbizalmadat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egyrészt semmi rossz nem történne ha időnként kiállnál magadért másrészt az is, hogy esetleg neked volt igazad (csak nem mertél a véleményednek hangot adni).

Rosszul tűröd a kritikát és a dicséretet is

6. Nagyon rosszul tűröd a kritikát

Még akkor is, ha egyébként jogos lenne vagy építő jellegű. Lehet, hogy csak egyetlen apró dologgal kapcsolatban kapsz kritikát, mégis hajlamos vagy ebből általánosítani. És elkezded azt gondolni, hogy az a másik ’egy nagy nullának tart’.

A probléma az, hogy annyira tartsz a kritikától, hogy valójában meg sem hallod, hogy az mire vonatkozik, hanem azonnal elkezded továbbgondolni. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni és emlékeztetni magadat arra, hogy nem téged, hanem csak egy bizonyos veled kapcsolatos dolgot ért (jobb esetben építő) kritika.

7. De a dicséretet is nehezen fogadod

Mert talán el sem hiszed, hogy komolyan gondolják. Lehet, hogy azonnal mentegetőzni kezdesz. Ha például megdicsérnek a munkádért akkor ahelyett, hogy azt mondanád ’köszönöm, igyekeztem’ elkezded megmagyarázni, hogy ’áá, semmiség volt, bárki meg tudta volna csinálni’.  Vagy ha megdicsérik egy ruhádat akkor  a válaszod: ’jajj, hát ez olyan kis egyszerű valami, semmi különös nincs rajta….’ 

Ha hosszú évek alatt hozzászoktál, hogy mindig elhárítod a dicséretet akkor nehéznek tűnhet ezen változtatni. Mégis próbáld meg: legközelebb amikor megdícsérnek, akkor a mentegetőzés helyett egyszerűen csak köszönd meg. Érdemes gyakorolni, mert amellett, hogy észrevétlen módon erősíti az önbizalmadat az egyik legkönyebben és leggyorsabban megváltoztatható viselkedésforma.

8. Mindig másokhoz hasonlítod magad

És persze ebben az összehasonlításban mindig te maradsz alul.  Hiába van esetleg jó állásod, a másik mindig sikeresebbnek tűnik. Vagy biztosan boldogabb a kapcsolatában. Vagy már sokkal előbb tart, mint te vagy pont ellenkezőleg: merte venni a bátorságot, hogy elinduljon egy világ körüli útra ’lesz, ami lesz’ alapon, amit mindig is szerettél volna te is, de sosem volt bátorságod hozzá.

Szóval ahelyett, hogy a saját életedet építgetnéd és észrevennéd a saját sikereidet mindig csak valami más után áhítozol és mindenkit többnek és jobbnak gondolsz magadnál. Pedig ha az összehasonlítgatás helyett magadra figyelsz, akkor sokkal hamarabb megtalálhatod, hogy mi tesz boldoggá és melyek azok az apró (vagy nagyobb) kihívások, amelyeket sikeresen teljesítettél már eddig is. 

9. Mindig mindenkinek a rendelkezésére állsz

A saját igényeidet pedig hajlamos vagy háttérbe szorítani. Egy idő után pedig azt veszed észre, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, elégedetlen és elkeseredett vagy. Pedig hidd el, a környzetednek is jobb ha te jól vagy magaddal, ha megtalálod az egyensúlyt és te magad leszel az első a saját életedben. Legyen szó akár családról, gyerekekről vagy munkahelyi, esetéeg baráti kapcsolatokról, mindenkinek azzal használsz a legtöbbet, ha magadra, a saját igényeidre is odafigyelsz.

Az önbizalom fejleszthető

Ha észrevetted magadon a fenti tulajdonságokat, esetleg régóta tisztában vagy azzal, hogy az önbizalommal kissé hadilábon állsz, akkor se keseredj el. Ez a tulajdonság fejleszthető (itt olvashatsz róla bővebben), és sokszor már rövid idő alatt is látványos javulás érhető el. 

Magadra ismertél valamelyik esetben? Vedd észre a fejlesztendő területeket.  Következő lépésként pedig érdemes kipróbálnod magad olyan helyzetekben, amelyektől egy kicsit tartasz. Ha nehéznek találod, hogy ezt egyedül megoldd, akkor érdemes segítséget kérni: csatlakozhatsz egy önismereti csoporthoz vagy  felkereshetsz egy coach-ot vagy pszichológust.

Várj még egy pillanatot: meglepetéssel készülök:) Kövesd vagy kedveld a Pszichológia és önismeret Facebook oldalát, ahol hamarosan megosztom a részleteket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .