„Két ember annyira más, végtelenül más, elképzelhetetlenül és kimondhatatlanul más, nincs olyan kapcsolat, ami csak kellemes. Óriási bátorságra van szükség ahhoz, hogy megmaradjon az őszinte, szabad megnyilvánulása mindkét embernek, akár barátok, akár szeretők.”

Feldmár András

Mondták már neked amikor áradozva meséltél egy újonnan megismert emberről, hogy ’vigyázz magadra’ (legyen szó párkapcsolatról vagy barátságról)? Hogy túl gyorsan megbízol az emberekben és nem vigyázol  a határaidra?

És akkor, abban a pillanatban ez már megint csak egy idegesítő szőrszálhasogatásnak tűnt, de utólag talán előfordult, hogy beláttad, igazuk volt.

Aztán talán felvetődött benned a kérdés: hogyan lehet ezt megvalósítani? Hogyan lehet egészséges határokat kialakítani egy kapcsolatban? És miért olyan fontos ez?

Ahhoz, hogy megértsük, mit is jelentenek az „egészséges határok” a legjobb, ha elképzelünk egy házat. Legyen ez egy egészen egyszerű ház, aminek négy fala van. Ahogy ez a négy fal összetartja a házat, úgy tartják össze az egészséges határok a kapcsolatainkat. Ahhoz, hogy azok jól és megfelelően tudjanak működni fontos, hogy meglegyenek a keretek, legyen egy támogató struktúra, biztos alapok, amelyeken belül szabadon mozoghatunk.

Minden embernél egyedi, hogy melyek azok a keretek, amelyek között egészséges kapcsolatot tud kialakítani, így nehéz erre általános, mindenkire érvényes szabályokat meghatározni (de ez az élet egyéb területein is így van, nem igaz? :-))

Van viszont néhány olyan alapvető dolog, ami elkerülhetetlen ahhoz, hogy egy kapcsolat egészségesen tudjon működni. Olvasd végig, hogy melyek ezek, és hátha észreveszel néhány olyan pontot, amire eddig nem igazán figyeltél oda a kapcsolataidban.

1. Ne hagyj minden döntést a másik félre!

Sokszor előfordul egy kapcsolatban, hogy az egyik fél dominánsabb és ő dönt mindenben. Egy darabig úgy tűnhet, hogy ez működik is, de hosszú távon az ilyen kapcsolat nagyon egyenlőtlen lesz. És amikor valahol nagyon nincs meg az egyensúly, akkor elég egy kisebb változás az élethelyzetben, ami felborítja ezt a törékeny egyensúlyt és ez akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Lehet ilyen például a teljes anyagi függőség vagy az is, ha teljes egészében az egyik fél határozza meg a szabadidős programok alakulását, vagy a találkozások gyakoriságát (páldául csak akkor lehet találkozni, amikor neki éppen jó, amikor ő ráér és figyelembe sem veszi, hogy a másik hogyan és mit szeretne – elég gyakran előfordul, sajnos…).

Ezért nagyon fontos, hogy még ha néha kényelmesebbnek tűnik is ha helyettünk dönt valaki, a kapcsolat elejétől törekedni kell arra, hogy ne tolódjon abba az irányba, amikor a másik fél sokkal meghatározóbb és szinte csak ő határozza meg a kapcsolat kereteit. Tudom, hogy néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy „de ha ez a másiknak annyira fontos, akkor miért is ne lehetne most kivételesen engedni?” – ami nem is baj, ha ez nem megy el abba az irányba, amikor már elnyomjuk a saját igényeinket csak azért, hogy a másiknak kedvezzünk.

Az ilyen helyzetek előbb-utóbb  a szülő-gyermek viszonyhoz fognak hasonlítani, nem pedig egy egészséges kapcsolathoz. Ebben pedig óhatatlan, hogy valamelyik fél rosszul fogja érezni magát.

2. Maradjon meg az egymás iránti tisztelet

A kapcsolatok egyik legnagyobb gyilkosa a tisztelet hiánya, amikor már nemhogy nem tiszteled, hanem bizonyos tulajdonságaiért szinte megveted, elítéled a másikat.

Van egy olyan mondás, mely szerint „a megismerés aláássa a tiszteletet” – és sajnos elég sok kapcsolatban valóban ez következik be egy idő után. Ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen ahogy jobban megismerünk valakit egyre jobban látni fogjuk a hibáit is. És amikor ezeket már tisztán látjuk, akkor jön az igazi kihívás: a hibákkal együtt elfogadni a másikat 🙂

Minden kapcsolatban fontos, hogy tiszteljétek egymást – például úgy, hogy tisztességesen beszéltek egymással, nyíltan megosztva az érzéseiteket és szükségleteiteket. Ne támadjátok és bíráljátok egymás viselkedését és cselekedeteit. Ami persze nem jelenti azt, hogy mostantól akkor minden konfliktust el kell kerülni…:-) Csak annyit, hogy feleslegesen nem kell a másikat kritizálni vagy olyasmiért bántani amin nem tud változtatni (például bizonyos külsőségek, megjelenésbeli dolgok) ne kritizáld a másikat. Az általános „hüvelykujj szabály” ebben az esetben az, hogy nem mondj el olyasmit a partneredről egy másik embernek, amit még nem beszéltél meg vele.

Hiszen ha egymással nem beszéltek nyíltan, akkor esélyt sem adtok a kapcsolat megjavítására.

3. Ne veszítsd el önmagad a kapcsolatban

Attól, hogy valakivel nagyon megvan az elején az összhang fontos, hogy ne adj fel mindent ezért a kapcsolatért. Gyakran előfordul, hogy amint egy kapcsolat halad előre, úgy az egyik fél egyre inkább átveszi a másik szokásait, hobbiját, elhanyagolja a barátait a másik társasága kedvéért.

Pedig nagyon fontos, hogy meg tudd őrizni a saját szokásaidat, véleményedet – egyszóval önmagad maradj egy kapcsolatban is. Ami nem jelenti azt, hogy nem kell alkalmazkodni – hiszen mindenkihez kell valamilyen mértékben – csak azt, hogy a teljes önfeladás hosszabb távon nem igazán fog működni.

Hogy miért? Mert minden kapcsolat csak akkor működhet hosszú távon is egészégesen, ha őszinteségen – és ezalatt elsősorban az önmagaddal szembeni őszinteséget értem – alapul. Ha viszont már a kezdet kezdetétől belemész valamibe csak azért, hogy megfelelj a másiknak akkor az a kapcsolat sosem lesz őszinte

Magadat is csak akkor tudod tisztelni, ha hű maradsz önmagadhoz, azokhoz az értékekhez, barátokhoz, életstílushoz, munkához amit szeretsz és amit a magad számára megfelelőnek tartasz.

És ha mindez megvan, akkor jól fogod érezni magad a bőrödben és  a másik csak még jobban fog szeretni  mert ismerni fogja az igazi énedet, azt a valakit aki ambiciózus, okos és hajlandó kockázatot vállalni ahhoz, hogy elérje azt,  amit szeretne. 😊

Tehát törekedj arra, hogy önmagad maradj a kapcsolatodban és meglátod, meglesz az eredménye!

4. Töltsetek külön is időt

Egy szerelem vagy egy intenzív baráti kapcsolat kezdetekor természetes, hogy szeretnénk minél többet együtt lenni, minden percet együtt tölteni és nagyon gyorsan kialakul egyfajta „függőség”, amikor a másik nélkül már nem is érezzük jól magunkat.

Mégis elengedhetetlen, hogy bizonyos időt külön is töltsünk a másiktól. Biztosan ismered a mondást, hogy „a távolság a tüzet fellobbantja”.

Gondolj csak arra, hogy amikor például diétázol akkor mennyire tudnak hiányozni bizonyos ételek, amiket egyébként természetesnek veszel. Ha például nem ehetsz egy hónapig jégkrémet, akkor már pár nap -vagy hét után (évszaktól függ, persze😊 )  nagyon tud hiányozni. Hasonlóan működik az is, ha egy kis időt külön töltesz a partneredtől, hiszen ezzel megteremted annak a lehetőségét, hogy hiányozni tudjatok egymásnak.

Ezért ügyelj arra, hogy legyenek külön töltött programok is, adjatok esélyt annak, hogy észrevegyétek egymás hiányát.

5. Bizonyos kérdésekben legyél rugalmas

Ha valamilyen kérdésben nem értetek egyet, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy valójában mennyire fontos is ez a kérdés. Mert ha nem olyan alapvető, amiben semmi esetre sem tudnál engedni azaz ’alkuképes’, akkor akár kereshettek is egy kompromisszumos megoldást, ami mindkettőtöknek jó lehet.

Ismered a „saját utad vagy az autópálya” kifejezést? Egy egészséges kapcsolatban egyik szélsőség sem létezik, hanem valahogy azt a közös utat kell megtalálni, amelyet mindketten járni tudtok és amelynél közösek a céljaitok.

Az egészéges határok megőrzése abban is segít, hogy egy kapcsolat valóban hosszú ideig (netán örökké😊) tartson. Hiszen amikor ketten találkoznak, akkor már mindkettejüknek kialakult szokásaik , életritmusuk van. Ezután pedig ebből a két életből kell egy közöset kialakítani. Az elején említett hasonlattal élve, egy közös házat kell felépíteni négy erős fallal, amelyek a kapcsolatotok kereteit jelentik.