Június elsején hivatalosan is elkezdődött a nyár és lassan végére érünk az év első félévnek. Éppen ezért még mielőtt teljes erőbedobással belevetnéd magad a nyárba érdemes egy kicsit visszanézni az évedre és megvizsgálni, hogyan alakult eddig, illetve ha voltak újévi fogadalmaid, akkor hogyan állsz most a betartásukkal😊

Hiszen január elsején mindig lelkesen belekezdünk a fogadalmaink megvalósításába, „most aztán tényleg új életet kezdünk” és ezt egy darabig komolyan is gondoljuk. Csak aztán előfordul (sajnos a kelleténél többször is), hogy a hetek, hónapok elteltével ezek szép lassan feledésbe merülnek és azt vesszük észre, hogy ugyanúgy élünk, mint azelőtt.

Ami nem is csoda, hiszen fogadalmakat kitűzni könnyű – a probléma legtöbbször nem is itt, hanem akkor jelentkezik, amikor megpróbáljuk azokat megvalósítani..

Ezért most, hogy lassan eltelik az év első fele, érdemes visszanézni az elmúlt hónapokra.

Tedd fel magadnak a kérdést:

  • Úgy érzed, hogy jó helyen vagy az életedben ott, ahol most vagy?
  • Hogy állsz azokkkal a dolgokkal, amiket január elején megfogadtál?

Ha mindennel jól állsz, akkor csak így tovább! Valószínűbb viszont, hogy nem árt egy kicsit felülvizsgálni, korrigálni ezeket a fogadalmakat vagy esetleg újratervezni őket és mi lehetne erre jobb alkalom, mint a nyár kezdete?

Hiszen általában túlbecsüljük azt, amennyit egy év alatt meg tudunk valósítani. Bill Gates-től származik az alábbi idézet és nagyon jól összefoglalja azt, ami az újévi (és bármikor máskor tett😊 ) fogadalmakkal a probléma:

„Általában túlbecsüljük, hogy mennyi mindent tudunk megvalósítani egy év alatt, viszont alábecsüljük azt, hogy egy évtized alatt mennyit tudnánk.”

                                                                 -Bill Gates–

Ha jobban belegondolunk, ebben van igazság és érdemes visszagondolni az év elején kitűzött céljainkra: eléggé reális célok voltak ezek? Eléggé konkrétak voltak ahhoz, hogy végre is lehessen hajtani őket lépésről lépésre ( a ’boldogabb leszek 2018-ban’ ilyen szempontból nem jó cél – bár kétségkívül szép kívánság😊)

Ráadásul az év elején tett fogadalmainkkal hajlamosak vagyunk túlozni: sokszor pusztán csak azért mert éppen év eleje van és ilyenkor semmi sem tűnik lehetetlennek…
 Pedig itt is érvényes az, ami az élet számos más területén is: sokszor a kis apró lépések sokkal messzebbre vezetnek, mint egy nagy ugrás.
Pszichológiai tanáccsadás fiatal felnőtteknek és tizenéveseknek

Szánj egy kis időt arra, hogy végiggondold az elmúlt néhány hónapodat. Az alábbiakban néhány olyan fontos kérdést olvashatsz, amit érdemes feltenni magadnak. A válaszaid alapján pedig felül tudod majd vizsgálni a terveidet, hogy a nyár és az év második fele már valóban a tervek szerint alakuljon😊

1.Az a napi rutin amit most követsz, közelebb visz-e a céljaidhoz?

Sokszor előfordul, hogy azért nehéz megvalósítani a terveinket mert a mindennapjainkba egész egyszerűen nem illeszthetők bele azok a lépések, amiket tennünk kellene. Például megfogadtad, hogy jobban megtanulsz angolul de hetek ót anem tudtál vele foglalkozni, mert a munkád során nem kell használni és olyan nagy elhatározásnak tűnik egy fárasztó nap után, hogy még nekikezdj a tanulásnak.

Lehet, hogy az a baj, hogy nem bontottad le pici lépésekre a célt: akár beiktathatnád, hogy minden nap megnézel egy rövid videót angolul a youtube-on vagy letöltesz a telefonodra egy nyelvtanulós appot. Ha csak napi öt-tíz percet foglalkozol vele, már sokkal előrébb leszel pár hét múlva! Arról, hogyan tudsz mindig egy kicsit haladni a céljaiddal, itt olvashatsz.

Vagy esetleg kitűzted, hogy nyárra fogyni szeretnél, viszont egész nap rohansz, épphogy csak bekapsz valamit az íróasztalodnál ülve (vagy azt sem), este pedig már annyira éhes vagy, hogy nem tudsz figyelni arra, hogy mennyit eszel. Ilyenkor célszerű fokozatosan áttállítanod a napi rutinodat úgy, hogy az egészséges(ebb) táplálkozás valahogyan beleférjen, például a reggelizésre mindig szánsz időt vagy hétvégén többfélét főzöl és abból tudsz magaddal vinni az irodába is.

2.Van-e olyan célod, amiről időközben valahogy megfeledkeztél?

Mert az ilyesmi bizony előfordul…Mondhatnánk azt, hogy akkor biztosan nem is volt annyira fontos😊 De azért ez nem teljesen igaz így, előfordulhat, hogy a napi mókuskerékben elfelejtődnek dolgok… Ha annak idején leírtad az újévi fogadalmaidat akkor vedd most elő ezt a listát és nézd meg, hogy mi az ami még most is fontos. És ha találsz ilyet, akkor egyszerűen vedd fel újra a listádra!

3.Változtak-e a prioritásaid?

Lehet, hogy egészen más a helyzet most, mint januárban volt. Elképzelhető, hogy azóta sokat változott az életed és egy-egy cél már nem is fontos, vagy újakat jelöltél ki helyettük. Ha ez történt, akkor semmi baj! A lényeg, hogy jól érezd magad és a végeredmény boldoggá tegyen!

4.Megvalósítottál eddig valamit az eltervezettek közül?

Talán igen, csak éppen el is felejtetted tudatosítani magadban az elért eredményt😊 Pedig fontos, hogy észrevedd a haladást és ne menj csak úgy el mellette, természetesnek véve, hogy megvalósítottad – akár egy listát is írhatsz arról, amit eddig sikerült elérni.

5.Jobban érzed most magad, mint az év elején?

Talán ez a legfontosabb kérdés. Amikor kitűzzük a céljainkat vagy teszünk egy újévi fogadalmat, akkor ezt a reménybeli ’legjobb önmagunkat’ elképzelve határozzuk meg. Azaz azt feltételezve, hogy képesek leszünk annyit sportolni/tanulni/fogyni/dolgozni/változtatni/etc😊 amennyit csak szeretnénk.

Lehet, hogy nyomasztóan nagy célokat tűztünk ki és nem is csoda, hogy nem győzzük őket erővel.

Honnan lehet tudni, hogy jó úton haladunk?

Tedd fel magadnak a fenti kérdést és ha a válaszod igen, azaz jobban érzed magad akkor valószínűleg jó úton haladsz és ha nem is valósítottál meg mindent a kitűzöttek közül, mégis sikerült egy-két dologban változtatni.

Ha viszont nem érzed jobban magad, sőt, úgy érzed, hogy semmi sem fog összejönni az év elején eltervezettekből akkor nézd végig ezeket a kérdéseket és írd le a válaszaidat. Látni, fogod, hogy hol vannak a problémák és máris elkezdheted az újratervezést😊 Nyári fogadalmakról, tervezésről itt is olvashatsz.

Hiszen az évnek több, mint a fele még hátravan, van időd tenni azért, hogy 2018 egy igazán jó éved legyen😊

Posted in Lelki wellness | Ellenőrző pont félúton😊 Hogyan halad eddig az éved? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva