Vajon kivel nem fordult elő, hogy egy-egy nehezebb, érzelmileg megterhelő helyzetben automatikusan nyúlt valamilyen ételhez ? Csoki, chips, de akár egészséges nassolnivalók is oldhatják ilyenkor (rövid távon!) a feszültséget.

Az érzelmi evés sokakat, sokféle élethelyzetben érinthet. Sebe Dóri táplálkozási tanácsadóval (@eatbydori) Instagram élőben beszélgettünk érzelmi evésről, szorongásról, stresszkezelésről – az adást itt hallgathatod vissza:

 https://www.instagram.com/p/CnUxIs3hksx/

 

Néhány kulcsfogalom, gondolat 

Az érzelmi evés azt jelenti, hogy nem a biológiai igényeinknek megfelelően eszünk, sokkal inkább érzelmi folyamatok határozzák meg az étkezéseinket. 

Éppen ezért az érzelmi evés tulajdonképpen annak a feszültségnek a levezetése, ami bennünk keletkezik egy érzés – legyen az pozitív vagy negatív – felmerülésekor. 

Lehet mögötte hiánypótlás, önmegnyugtatás, lehet olyan családi minta, melynek során megtanultuk evéssel nyugtatni magunkat. A magányra, az ürességérzésre vagy a biztonságérzet hiányára is reagálhatunk így attól függően, hogy mi az az érzés, amit nem tudunk kezelni, vagy éppen fel sem ismerünk.

Alacsony tudatossági küszöb melletti étkezés

Vajon hányszor fordult elő veled, hogy este fáradtan leültél a tévé elé, és ott vacsoráztál? Vagy munka közben titokzatos módon elfogyott egy zacskó keksz?:) Vagy a vacsorád is abból áll, hogy ‘bekapsz valamit’, miközben a telefonodon görgeted valamelyik közösségi oldalt?

Az ilyen típusú étkezést nevezzük alacsony tudatossági küszöb melletti étkezésnek. Azt jelenti, hogy szinte nem is tudatosítod magadban, hogy eszel, hiszen valami mást csinálsz párhuzamosan – éppen ezért nem a biológiai igényeidnek, a valódi éhségérzetednek megfelelően eszel, hanem annál valószínűleg többet, mint amire szükséged van.

Mit tehetsz? Figyeld meg, hogy érintett lehetsz-e a fentiekben! Ezután pedig próbáld meg az étkezéseket meghagyni annak, ami és félretenni az egyéb zavaró tényezőket. 

Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk?

Az első lépés a felismerés és a tudatosítás. Így ha azt vesszük észre, hogy bármilyen feszültség keletkezésekor ételt kívánunk, akkor ez intő jel lehet, hogy érdemes jobban odafigyelni az étkezésünkre. 

Sokat segíthet a tudatosításban az evésnapló vezetése, melyről a beszélgetésben is szó esik.

A következő lépés pedig annak feltárása, hogy az érzelmi evés hogyan kapcsolódik más problémákhoz (Bővebben ebben a cikkben is olvashatsz erről.)

Lehet ez érzelemkezelési-vagy kifejezési probléma, egy-egy negatív tapasztalás ami érzelmi feldolgozást igényelne, de lehet fel nem ismert kötődési probléma is. Ehhez sokszor már szakember segítsége szükséges, aki lépésről lépésre haladva irányt mutat és támogatja a változás folyamatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .