„Nem is értem, hogy egy ilyen okos, tehetséges embernek miért nem sikerül egy munkahelyen sem megmaradni.” Biztosan te is tapasztaltál már olyat, hogy egy nagyon magas IQ-val rendelkező ember csak csetlik-botlik a hétköznapi életben…Például nem találja a helyét és munkahelyről munkahelyre vándorol. Hogyan befolyásolja a sikert az érzelmi intelligencia? 

Ma már tudjuk, hogy ahhoz, hogy az életben boldoguljunk az IQ mellett legalább annyira (sőt, sokszor még inkább) fontos az érzelmi intelligencia, azaz az EQ. Ebbe beletartozik az önismeret, az önuralom, a kitartás, a beleérző képesség és a társas kapcsolatokban való jártasság.

Az érzelmi intelligenciával először a 80-as, 90-es években kezdtek el foglalkozni. Röviden összefoglalva IQ és EQ között a fő különbség az, hogy ahogy az általános intelligencia (IQ) az információfeldolgozásra és a megfelelő döntések meghozatalára való képesség, az érzelmi intelligencia (EQ) pedig az érzelmek feldolgozásának képessége és az ezek alapján történő döntések meghozatalára való képesség.

Az érzelmi intelligenciát tanulmányozó pszichológusok az utóbbi időben azon a véleményen vannak, hogy az sokkal fontosabb szerepet játszik az életben való boldogulásban, mint az általános intelligencia. Ez a kijelentés azért némileg ellentmondásos, egyrészt azért, mert az EQ mérése és pontos meghatározása is elég nehéz.

De azért is, mert az érzelmi intelligencia nem olyan stabil, mint az általános intelligencia. Az IQ-t nehezebb megváltoztatni. Az EQ azonban olyan dolog, amin lehet dolgozni és amit fejleszteni tudsz, mint egy izmot vagy egy készséget.

Nézzük meg, hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia, és miből lehet észrevenni a hiányát!

érzelmi intelligencia

1. Tudatosság és önismeret

„Céltalan hajósnak nem kedvez a szél”. Azaz ha nem vagy tisztában saját magaddal, akkor azokat a lehetőségeket sem fogod észrevenni, amelyeket eléd sodor az élet.

Az önismeret, vagy nevezhetjük én-tudatosságnak is azt jelenti, hogy képes vagy megérteni a mások és a saját viselkedésedet, érzelmeidet. Tisztában vagy azzal, hogy bizonyos helyzetekben mi a viselkedésed mozgatórugója, be tudod azonosítani, hogyan érzel ezzel kapcsolatban illetve készen állsz arra is, hogy új dolgokat  tanulj meg magadról.

Ha egy hasonlattal szeretnénk élni, akkor a tudatosság hiánya olyan, mintha egy vitorláshajón ülnél a hullámzó tenger közepén és hol ide, hol oda sodornának a hullámok.

Hogyan lehetsz tudatosabb?

 1. Például úgy, hogy megfigyeled mivel telik egy napod és mennyi ebből az, amit robotpilóta üzemmódban töltesz…A mai embernek sajnos ez nagyon gyakori problémája, pedig nagy szükség van arra, hogy néha egy kicsit ki tudj kapcsolni és távlatból tudj ránézni az életedre. Érdemes néha beiktatnod olyan időszakokat, amikor mindent félreteszel és egy kicsit csak magadra figyelsz. Úgymond ’kicsekkolsz’ egy időre pontosan azért, hogy utána tisztábban lásd merre tartasz és mit is szeretnél pontosan.
 2. Figyeld meg az érzéseidet. Elsőre ez talán nagyon egyszerűen hangzik, hiszen nem ezt tesszük nap, mint nap? De ha jobban belegondolsz, akkor a robotpilóta üzemmód nagyon sokszor érvényes az érzéseinkre is. Legtöbbször fel sem tesszük magunknak a kérdést, hogy „hogyan is érzem magam mostanában?”. Nagyon érdekes dolgokat tapasztalhatunk meg, amikor először komolyan elgondolkodunk ezen. Például lehet, hogy kiderül, az idő nagy részében szomorú és elégedetlen vagy. Vagy haragszol a világra. Ha pedig ezekre ráeszmélsz, attól kezdve elkezdhetsz gondolkozni azon is, hogy mit lehetne ezzel tenni. Persze nagyon fontos, hogy ítélkezés nélkül, szinte kívülállóként próbáld megfigyelni az érzéseidet és még ha nem is kellemes egy-egy felismerés, akkor se bíráld vagy bántsd magadat miatta.

Összefoglalva az én-tudatosság leginkább azt jelenti, hogy képes vagy felismerni és kezelni az érzéseidet és nyitott vagy arra, hogy fejlődj és többet tudj meg magadról. (Erről bővebben itt olvashatsz: Első sikerek az önismeret útján)

2. Mit kezdesz az érzéseiddel? 

A felismerés és tudatosítás után a következő lépés az, hogy kezelni tudd az érzéseidet. Mit jelent ez?

Ha már felismertük és tudatosítottuk az érzéseinket, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy irányítani is tudjuk őket. De az az igazság, hogy irányítani és befolyásolni nem nagyon tudjuk őket,  azt viszont már megválaszthatjuk, hogyan reagálunk rájuk.

Hiszen az érzelmeink általában jelzések arra vonatkozóan, hogy mi az, amire oda kell figyelnünk. Azaz, ha például rossz kedvünk van, akkor eldönthetjük, hogy érdemes-e erre odafigyelni és kideríteni mi lehet a szomorúság oka, vagy ez csak egy múló dolog és nem érdemes túl nagy figyelmet szentelni neki.

Az érzelmeink kezelése azt is jelenti, hogy nem címkézünk ’jónak’ illetve ’rossznak’ egy-egy érzést.. Ehelyett inkább elfogadjuk, hogy adott esetben mindkettőnek lehet létjogosultsága és felhívhatja valami fontos dologra a figyelmünket.

3. Empátia és egészséges kapcsolatok

Az egészséges kapcsolatok egymás érzelmi szükségleteinek felismerésével és tiszteletben tartásával kezdődnek. Ami nem is olyan bonyolult😊 Már az is tökéletesen elég hozzá, ha meghallgatsz másokat és őszinte vagy velük – persze ezzel elkerülhetetlenül együtt jár némi érzelmi kiszolgáltatottság is.

Az empátia néha nehezebbnek tűnik, mint amilyen valójában. De miért? Mert gyakran azt gondoljuk, hogy ez azt jelenti, hogy egyet kell értenünk a másikkal akkor is, ha mi másként gondoljuk. Pedig ez nincs feltétlenül így, hiszen az empátia sokkal inkább azt jelenti, hogy elfogadjuk a másikat olyannak amilyen, még akkor is, ha nem értünk vele egyet. Tiszteletben tartjuk a véleményét akkor is, ha ez nekünk teljesen idegen (persze mindaddig, amíg ezzel nem bánt meg másokat). Azaz lehet, hogy nem értesz egyet azzal, hogy a barátod miért azt tekinti céljának, hogy utazgasson a világban és minél szabadabban éljen de elfogadod, megérted, és nem próbálod meggyőzni arról, hogy szerinted nem így kellene élni.

4. Érzelmi intelligencia és motiváció

Előfordult már veled, hogy annyira belefeledkeztél egy tevékenységbe, hogy észre sem vetted az idő múlását? Egyszóval flow-élményed volt és úgy telt el három óra, mintha tizenöt perc lett volna.

De hogyan kapcsolódik ez az érzelmi intelligenciához? Úgy, hogy azok, akik magas EQ-val rendelkeznek felismerik, hogy nem akkor fog sikerülni valami, ha a megfelelő pillanatra várnak, amikor már száz százalékig biztosak a dolgukban. Hanem elkezdik valahol, és menet közben majd kitisztulnak a dolgok is. Vagyis képesek motiválni magukat akkor is, ha nem látják száz százalékig tisztán maguk előtt az utat.

Vagy fordítsuk meg ezt: ha mindig csak a megfelelő pillanatra vársz, a száz százalékos lehetőségre, akkor szinte biztos, hogy erre a végtelenségig is várhatsz. Közben telik az idő és egyre frusztráltabb, elkeseredett leszel. Mindez amiatt, mert nem ismerted fel, hogy ha valamit szeretnél akkor el kell kezdeni valahol, mondjuk ott, ahol éppen tartasz és a többi menet közben úgyis kialakul.

Napoleon Hilltől idézve:

„Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.”

Összefoglalva, a magas EQ-val rendelkező emberek nem várnak a motivációra – legyen szó munkáról, tanulásról vagy bármilyen cél megvalósításáról. Ehelyett inkább elkezdik valahol, és ez legtöbbször felszabadít annyi energiát, ami elegendő a további motivációhoz. Ezért ha nem érzel magadban motivációt akkor ezen a legkönnyebben úgy segíthetsz, ha elkezded valahol, ahol éppen tartasz és meglátod, a következő lépést már könnyebb lesz megtenni.

5. Milyen értékek mentén szeretnél élni?

Máshogy feltéve a kérdést, az, ahogyan élsz vagy szeretnél élni összhangban van azokkal az értékekkel, amelyek fontosak neked? Továbbmenve, tisztában vagy azzal, hogy milyen értékek mentén szeretnél élni?

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének egyik legfontosabb lépése, hogy felismerd melyek azok az értékek, amelyek fontosak neked. Nem a társadalomnak, nem a körülötted élő embereknek, hanem saját magadnak. Például mit tartasz fontosnak a munkában? Az előrejutást? A teljesítményt? Vagy a támogató munkahelyi közeget? És a magánéletben?

Érdemes feltenned magadnak ezeket a kérdéseket. Hiszen csak akkor tudsz önazonos lenni és hosszú távon is harmonikusan élni, ha tiszteletben tartod a saját igényeidet és értékeidet.

2 hozzászólás on Érzelmi intelligencia – a siker titka?

 1. Szerintem ahhoz a önmegfigyeléshez, amit leírtál szükség van arra, hogy az egyén ne a maslow piramis alján létezzen. Amíg leköt a túléléssel vívott harcod, addig nem látsz feljebb.
  Ha véletlenül sikerül is kikukkantani és észrevenni az életedben gátló tényezőket még mindig szükséged lesz arra a szabadságra, mind anyagi, mind mentális, amivel át tudod helyezni magad egy magasabb szintre.
  Aztán ott van még a motiváció.
  Azt nem tudom, hogy miképp születik meg bennem, da abban biztos vagyok, hogy nem akaratból.
  Volt már olyan időszakom, amikor elvesztettem, és az akaratomon kívül aztán egyszer csak visszajött.
  Attól tartok, hogy egyszer ez nem fog magától visszatérni, és úgy gondolom, hogy nem is az akaratomtól fog függeni, hogy újra megjön, meg amúgy sem vagyok biztos abban, hogy az addig fontosnak tartott dolgok, amiket azelőtt a motivációmból fakadóan csináltam, ugyan annyira fontosak lesznek.
  Az EQ meg szerintem folyamatosan változhat az emberben, attól függően, hogy épp milyen külső behatások érik.
  Gondolok itt olyasmire, hogy pl egy szeretett személy elvesztése, vagy akár olyan pszichotikus állapotok, mint a szerelem. 😜

  • Igen, teljesen igazad van, aki a Maslow piramis legalján létezik, annak a puszta létfenntartáson kívül másra nem nagyon marad ereje, energiája…Önreflexióra meg főleg nem, sajnos.
   A motiváció pedig érdekes dolog: hajlok rá, hogy egyetértsek veled, de mégis azt mondanám, hogy motivácója válogatja… Ha alkotó jellegű dologról beszélünk akkor tényleg van olyan, hogy nehezen jön a motiváció vagy nem is jön..És ilyenkor jobb pihentetni, félretenni, megadni magad annak az érzésnek, hogy most másra van szükséged. De vannak azért olyan helyzetek, amikor ‘cselekvés közben jön meg a motiváció’, azaz lehet kicsit erőltetni (és talán kell is, hogy néha ne engedjük meg magunknak, hogy a hangulatunk felülírja azt, amit elterveztünk). Szóval összetett ez és igen, az teljesen igaz, hogy a szerelem fura dolgokat tud művelni egy egyébként magas EQ-jú emberrel is:)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .