„Általában túlbecsüljük, hogy mennyi mindent tudunk megvalósítani egy év alatt, viszont alábecsüljük azt, hogy egy évtized alatt mennyit tudnánk.”

Ismét eltelt egy év, egyúttal elérkeztünk az évtized végéhez is. Ilyenkor szoktunk felsóhajtani, hogy ’megint eltelt’ vagy ’milyen gyorsan telt, most volt nyár….’ Esetleg hozzátesszük gondolatban, hogy ’milyen jó év volt, mennyi minden sikerült’ vagy ’tavaly ilyenkor azt hittem, hogy tavasszal felmondok és lesz új munkahelyem’, esetleg azt, hogy ’jövőre már tényleg kitalálom, hogy mit szeretnék kezdeni az életemmel’.

Neked hogy telt az éved? Sikerült megvalósítani azt, amit szerettél volna? Vagy nem volt a legjobb éved, és szeretnél jövőre teljesen máshogy csinálni bizonyos dolgokat? Lehet, hogy eldöntötted, hogy új életet kezdesz, van egy csomó terved és álmodozol egy, az ideinél sokkal jobb évről😊

És alig várod, hogy 2020 legyen és elkezdhesd megvalósítani a sok-sok, jobbnál jobb tervedet. Csakhogy a lendület általában elég hamar elfogy…De miért? Mert ahogy a fenti idézetben is olvasható, általában túlbecsüljük, hogy egy év mire, milyen változtatásokra elegendő. Belevetjük magunkat a tervezgetésbe, az álmodozásba és nem hagyunk időt arra, hogy néhány kérdés és szempont alapján értékeljük az elmúlt időszakot.

Évértékelő és tervező:-)

Ezért most néhány olyan tippet szeretnék veled megosztani, amelyek segítenek a tervezésben és abban is, hogy letisztuljon benned az elmúlt időszakod, a sikereid, a kudarcaid és mindaz, amit ezekből megtanulhattál.

Ha az év utolsó napjaiban van egy kis időd az elcsendesedésre és arra, hogy végiggondold az elmúlt évedet (vagy esetleg évtizedet, hiszen kerek dátumnál ezt is érdemes), akkor próbáld ki az alábbi szempontok szerinti évértékelést😊.

Vegyél elő egy papírt és tollat – ha van naplód akkor az a legjobb, ha abba írod. Helyezkedj el kényelmesen és szánd a következő egy-két órát arra, hogy számot vetsz az elmúlt éveddel és felkészülsz a következőre😊

Kezdhetjük?

1.lépés: Amire büszke lehetsz

 • Mi az, amit elértél, megvalósítottál az elmúlt évben és büszke vagy rá? (Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni, lehet az is, hogy például több időt tudtál a barátaidra szánni, vagy elutaztál valahova, ahova régóta vágytál – bármi, ami örömmel és elégedettséggel töltött el).
 • Milyen akadályokkal találkoztál és mi az, mit sikeresen leküzdöttél?
 • Milyen változások történtek ebben az évben – akár a magánéletedben, akár a karrieredben, tanulmányaidban?

Ne kapkodd el a válaszaidat. Az évértékelő akkor lesz a legpontosabb, ha előveszed a naptáradat, megnézed a telefonodban a jegyzeteidet, a fényképeket, amiket ebben az évben készítettél, az emailjeidet – bármi jó, ami segít felidézni, hogy mi történt az évben.

2. lépés: Mi az, ami fontos és mi nem?

Nézd végig az előző listádat, és gondold végig:

 • Mi az, amit az elért eredmények és változások közül a legfontosabbnak tartasz, ami valami miatt kiemelkedik a többi közül? (Például neked nagyon fontos, hogy végre átalakítottad az időbeosztásodat, és többet tudtál pihenni – vagy bármi, ami számodra nagy jelentőségű volt ebben az évben).
 • Miért találod ezeket fontosnak?

Ha végiggondolod, hogy mi az, ami számodra jelentős eredmény (pro és kontra, beleértve a nehézségeket is) vagy éppen mérföldkő, akkor sokkal ki tudod majd választani, hogy a következő évben mik legyenek a prioritásaid.

3. lépés: Az év tanulságai

 • Mi az, amiben fejlődtél ebben az évben? Volt-e valami újdonság, amit megtanultál?
 • Voltak-e olyan hibáid vagy tévedéseid, amelyek valamire megtanítottak?
 • Mi az, ami a jövő évben mindenképp máshogy szeretnél csinálni?

Nézd végig az életed minden területét ilyen szemmel – legyen az a magánéleted vagy a szakmai előrementeled, a pénzügyeid, az egészséged. Írd le mindazt, amit tanultál – bármelyik területen.

Évértékelő a változások és emlékek tükrében

Ezután pedig gondold végig milyen változások történtek ebben az évben, és milyen emlékeket szeretnél magaddal vinni a következőre.

 • Mi hozta a legnagyobb változást az életedbe az elmúlt évben?
 • Miért volt ez ennyire jelentős?
 • Mi az, amire mindenképp szeretnél emlékezni ebből az évből?

Mit kellene elengedned? 

A továbblépés és a ’tiszta lappal történő újrakezdés’ legfontosabb feltétele, hogy felismerd és elengedd azokat a dolgokat, tevékenységeket, embereket amelyek már nem visznek előre. Egy kicsit több időt igényel ennek a végiggondolása, mint az évértékelő többi kérdésénél, de megéri😊

 • Mi az, amit érdemes lenne (lett volna) csinálni, de nem tudtál elég időt szánni rá?
 • Vannak olyan dolgok, amelyeket ’meg kellene csinálnod’, de valahogy mindig halogatod az elintézésüket?
 • Vannak-e olyan elvárások a család, a barátok vagy akár saját magad felől, amelyeket már nem érzel a magadénak?
 • Van-e olyan ’érzelmi batyud’, amit még mindig magaddal cipelsz, pedig már ideje lenne letenni?
 • Van-e valaki, akinek meg kellene bocsátanod – beleértve saját magadat is? (például haragszol magadra azért, mert ebben az évben túlhajszoltad magad)

Ennek végiggondolása tekinthető egyfajta mentális nagytakarításnak is, melynek során elengeded a ’kellenéket’ azért, hogy helyet és időt találj arra, ami valóban fontos lenne.

Mi tartott leginkább vissza?

 • Mi az a gondolat, meggyőződés amiről úgy érzed, hogy visszatart és amitől szívesen megszabadulnál? (Például azért nem mersz belekezdeni valami újba mert úgy érzed, hogy túl öreg/fiatal/nem elég szép, stb. vagy hozzá, esetleg azt gondolod, hogy ez neked úgysem menne.)

Az év végi számvetés arra is nagyon alkalmas, hogy felismerd a negatív gondolatokat, amelyek akadályoznak – és elkezdj dolgozni azon, hogy a jövőben ne tartsanak vissza.

Évértékelő
Tervezd meg az évedet:)

A jövő tervezése

Most, hogy már végiggondoltad a múltat, térjünk át az évértékelő izgalmasabb részére, ami nem más, mint a jövőd tervezése😊 (Tudatos tervezésről itt és itt is olvashatsz.)

Mit szeretnél a következő évben elérni az életed különböző területein? Hogyan szeretnéd érezni magad az alábbi területeken:

 • Pénzügyek
 • Munka és karrier
 • Család
 • Egészség
 • Emberi kapcsolatok
 • Kikapcsolódás, hobbi?

Ha pedig ezzel végeztél, akkor válaszd ki közülük a három legfontosabbat!

 • Mi a három legfontosabb célod?
 • Miért fontos neked, hogy elérd őket?
 • Miben lenne más az életed, ha elérnéd őket?

Képzeld el minél részletesebben, hogy milyen lenne az életed ha mindezeket megvalósítanád! Készíthetsz akár Vision Board-ot, azaz Álomtáblát is – amelyről ide kattintva olvashatsz.

Mit csinálnál másképp?

 • Vannak-e olyan céljaid, amiket jó lenne újra átgondolni, mert nem biztos, hogy ugyanúgy, ugyanolyan formában szeretnéd őket megvalósítani, ahogy egyszer régen gondoltad?

Nézd végig az életed minden területét ilyen szemmel!

Itt pedig le tudod tölteni az Évértékelőt munkafüzet formában!

.
Évértékelő és tervező

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .