A másik kertje mindig zöldebb(nek látszik)… 🙂   

A pár perces kikapcsolódást az okostelefonok világában sokszor az jelenti, ha felmegyünk egy kicsit „nézelődni” valamelyik közösségi oldalra. Végigböngésszük a hírfolyamot, megnézzük kivel mi történt, mit csinált……..Ez egy darabig szórakoztató is lehet….”Nahát, ki gondolta volna, hogy X ilyen szép helyen fog nyaralni februárban! És Y ott volt abban az étteremben a barátaival, de jó neki, mennyi barátja van….”

Nincs is ezzel semmi baj, valami olyasmi ez, mint régen a vacsora melletti újságolvasás volt 🙂 Amíg ez a nézelődés tényleg csak pár percig tart akkor  valóban kikapcsol egy kicsit, és örömmel nézegetjük mások fotóit, bejegyzéseit. 

De amikor rosszabb passzban vagyunk, ráadásul „ottfelejtjük” magunkat, tovább nézegetjük, hogy kivel mi van akkor szép lassan kezd úgy tűnni, hogy rajtunk kívül mindenkinek szuper érdekes, csilivili élete van.  

Ismerős ?

Ez persze nemcsak a közösségi oldalakra jellemző, de ott persze sokkal könnyebb túladagolni…Ilyenkor kezd úgy tűnni, mintha rajtad kívül mindig mindenki jól érezné magát 🙂 És ha amúgy sem a legjobb időszakodat éled éppen, akkor ettől még elégedetlenebb leszel. Sőt, nem is kell rossz passzban lenned hozzá, éppen elég, ha elkezded a magad teljesítményét, életét a másokéhoz hasonlítani.

”Lehetne úgy, ahogy Z csinálja..Már nekem is itt kellene tartanom. Vagy nekem is úgy kellett volna, ahogy X-nél most látom..Az nem ér, hogy Y mindig olyan jókedvű..”

Lehet, hogy mindig is hajlamos voltál arra, hogy másokhoz hasonlítgasd magad és az ő életük, eredményeik jelentsék a mércét. Nem vagy egyedül. Általában jellemző ránk, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat, ez csak egyike a számtalan, teljesen természetes emberi érzésnek. Már az iskolában elkezdjük (vagy elkezdik a szülők, tanárok, hiszen kinek ne példálóztak volna az osztály legjobb tanulójával) és utána nincs megállás: az összehasonlítás tárgya lehet a sportban elért eredmény, a munka, az anyagiak, a párkapcsolat, a család, szóval szinte bármelyik területe az életünknek.

Pedig ez egy görbe tükör, egyébként pedig:

  •  Ez nem fair magaddal szemben.

Mondhatjuk úgy, hogy ebben a játékban csak veszíthetsz. Hiszen amit másokból látsz az a csillogó(nak vélt) életük egyetlen pici darabkája csak…Ilyenkor valójában az ő legjobbnak vélt, legszebbnek mutatott énjüket hasonlítod össze olyan élethelyzeteddel vagy tulajdonságoddal, amivel most éppen nem vagy megelégedve.

  • Ez csak egy pillanatfelvétel. 

És ahogy az ő életük sem ilyen csillogó mindig, úgy biztos, hogy a tied sem ilyen reménytelen…Lehet, hogy ez csak egy pillanatnyi megtorpanás nálad, és holnap egészen máshogy fogod gondolni..(főleg ha pár nap közösségioldal-mentes napot is beiktatsz..:-)Lehet, hogy azt látod, hogy annak a másiknak milyen jó élete van, megint új helyen kezdett dolgozni és úgy összességében milyen jól megállja a helyét minden helyzetben (legalábbis a legutóbbi Facebook posztjából ez a messzemenő következtetést vontad le. 🙂 

  • Ha egyszer elkezded, sosem lesz vége…

Most azt hasonlítod össze, hogy a karriered hol tart másokhoz képest….”Jó-jó, ő előrébb van, de én jobban adok magamra/több nyelvet beszélek, stb…” Ebben egy ideig talán meg is nyugszol, de ha már úgyis fent vagy a Fb-on megnézed még egy közös ismerősötök képeit. „Hogy mi? Ne már!! Az már aztán végképp nem igazság, hogy ő  a) ilyen jó helyen dolgozik b) ennyit utazik c) ilyen jól néz ki…Hol vagyok én ettől!!” És máris belekerültél egy ördögi körbe, és egyre jobban belelovallod magad az összehasonlítgatásokba…És ez egy végtelen történet…Hiszen mindig lesz valaki, aki valamiben jobb nálad!

  • Az összehasonlítgatás elvonja a figyelmedet a lényegről.

De mi/ki a lényeg? Te magad ! 🙂Az, hogy a világon egyetlenegy valaki van, akinek az életét megváltoztathatod, és az te magad vagy! Azzal, hogy a mások élete iránt ácsingózol és úgy érzed, hogy folyamatosan alulmaradsz ebben az összehasonlításban értékes időt és figyelmet szánsz olyasmire, ami nem vezet sehova. Ezalatt az idő alatt a saját dolgaidra koncentrálhatnál, fejleszthetnéd magad, időt szánhatnál a kapcsolataid ápolására…Vagy egyszerűen csak jól éreznéd magad a bőrödben. Ehelyett az időd felesleges összehasonlítgatásokkal telik el.

  • Ha így folytatod, akkor előbb utóbb kiábrándult, és megkeseredett leszel…

Hiszen soha nincs vége, mindig van aki többet ért el, látszólag jobban él, boldogabb! És azzal, hogy azon töprengsz, hogy neki miért jobb és te mit csináltál rosszul, csak elkeseredsz. Lehet, hogy el is bátortalanít és nem mersz belekezdeni dolgokba, hiszen arra gondolhatsz, hogy hol vagy te ettől? Rossz pillanataidban úgy tűnhet, hogy még ha most el is kezded, akkor is fényévek, mire a közelébe kerülsz…

Az alábbi néhány lépés segíteni fog!

1.lépés: Az információ szűrése 🙂

Vedd észre, hogy amit most te látsz mások életéből, az már több SZŰRŐN keresztülment.

a) Először is sok-sok kép közül pont az az egy (néhány) lett kiválasztva és feltéve a Facebookra/Instagramra/Twitterre…

b) Ahol egyébként sem azokat a pillanatainkat szoktuk megosztani, amikor éppen veszekszünk a párunkkal/sírunk/kétségbe vagyunk esve mert már hónapok óta nincs munkánk. Láttál már olyat, akinek „Rossz pillanataim” vagy „Amikor semmi sem sikerült” címet viselő albuma lett volna ezeken az oldalakon? Talán akad ilyen is, de az biztos, hogy keresni kell egy darabig… 🙂

c) és te végül azokat a képeket, bejegyzéseket látod, amik ezeken a szűrőkön már keresztülmentek.

2.lépés: Figyeld meg egy kicsit az érzéseidet..

Melyik az a terület, tulajdonság, élethelyzet ahol leginkább hajlamos vagy másokhoz hasonlítgatni magadat?

És nézz rá egy kicsit távolabbról. Biztos, hogy olyan rosszul állnak a dolgaid ezen a téren? Nézd egy kicsit objekíven! Lehet, hogy nem keresel milliókat de megbecsülnek ott, ahol dolgozol. Vagy nem utazol negyedévente külföldre, de azért egy hosszú hétvége mindig belefér. Próbáld összeszedni a sikereidet azokban a dolgokban, ahol úgy érzed, alulmaradsz másokkal szemben.

Lehet, hogy azt tapasztalod majd, hogy nem is olyan rossz a helyzet…Viszont ez jó iránymutató is lehet: ilyenkor érdemes az önbizalmadon, önértékeléseden dolgozni .

Ha viszont úgy látod, hogy tényleg lenne mit fejlődnöd bizonyos területeken, akkor először ezekkel foglalkozz!! Ne az legyen a cél, hogy olyan legyél, mint valaki más, illetve elérd vagy túlszárnyald az illetőt hanem az, hogy saját magadból a lehető legtöbbet hozd ki! A saját álmaidat valósítsd meg, úgy élj, ami igazán boldoggá tesz!

Ha vannak hosszabb vagy rövidebb távra szóló terveid, akkor láss neki a megvalósításuknak, és vedd észre az apró sikereidet is! Örülj azoknak, és ha már mindenáron hasonlítgatni akarsz, akkor ne másokhoz, a korábbi önmagadhoz hasonlítsd magad! Ha például elkezdesz nyelvet tanulni, akkor egy fél év múlva bőven elég siker az is, ha egyszerűbb mondatokban ki tudod magad fejezni.

Mindenki elkezdte valahol, neked is bőven van még időd! (a kis lépésekkel való haladásról írtam itt): https://pszichologus.mrazkata.com/kezdd-kicsiben-a-valtozast/

3.lépés: Változtasd az irigységet inspirációvá!

Gondoltál már arra, hogy az irigység néha jól is jöhet? Változtasd inspirációvá! Az, ha valamit (egy élethelyzetet, a másik munkáját, a fittségét, stb.)  irigyelsz valaki mástól, az  jó irányt mutathat arra vonatkozóan is, hogy mi az, amit a lelked mélyén nagyon szeretnél.

Például: ha neki sikerült bejutnia egy ilyen jó céghez, ha ő meg tudta csinálni, akkor nem lehet, hogy én is tudnám? – és így máris segítségedre lesz az irigységed, sőt, inspirálni fog!

Segíthet abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból!

4.lépés: Fogadd el az érzéseid sokszínűségét!

Hiszen a rossz érzések pont úgy működnek, hogy minél inkább próbálsz ellenállni nekik, annál nehezebb megszabadulni tőlük. Lehet, hogy egy kicsit elszomorodsz ma, de holnap lehet, hogy meg sem érint mások csillogónak vélt élete…

Fogadd el a rossz és a jó érzéseidet is ítélkezés nélkül és tudatosítsd magadban, hogy azok éppen úgy működnek, ahogy  a nappal és az éjszaka váltogatja egymást: vannak kellemesek és kellemetlenek, jók és rosszak és amit most érzel, az nem végleges, sőt bármikor meg is változhat!

És végül ne feledd: mindenki egyedi és megismételhetetlen, a másokkal való összehasonlítás helyett inkább annak örülj, aki vagy, amit eddig elértél, és amit még meg fogsz valósítani az életben!

„Mindig saját magad legjobb változata legyél ahelyett, hogy valaki más gyenge utánzata próbálnál lenni.” – Judy Garland

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .