Veled is előfordult már, hogy igent mondtál valamire amire valójában nemet akartál mondani? Időnként bárkivel előfordul, de vannak, akik mindenkinek szeretnének megfelelni és ha lehet, elkerülnék a súrlódásokat és konfliktusokat. Ezért minden egyes kérésre igent mondanak, legyen szó magánéletről vagy munkáról. Nem is csoda, hogy a nap (vagy hét) végére már legszívesebben senkivel nem találkoznának és teljesen kimerültnek érzik magukat.

Néha csak azért nem mondunk nemet mert szeretnénk, ha a másik úgy érezné, mindig számíthat ránk. Hiszen napjaink ideálképe nemcsak a feltétlenül szükségeset, de annál jóval többet is magára tud vállalni. Ebből a sorból kilógni pedig egyet jelent azzal, hogy tehetetlennek vagy semmirekellőnek érezzük magunkat.  Vagy egyszerűen csak bűntudatunk van, ha bárkinek nemet mondunk.

Mi a baj ezzel? Az, hogy ha mindenkinek megpróbálunk megfelelni akkor végül teljesen szétaprózzuk magunkat, és pont a legfontosabb elfoglaltságokra nem jut időnk. Azaz nem azt csináljuk amihez kedvünk van és amire valóban szükségünk lenne. Pedig az időnk nagyon fontos és egyáltalán nem mindegy, hogy mivel töltjük. Főleg, hogy nagyon sokan hajlamosak saját magukat az utolsó helyre sorolni és mindenki mást fontosabbnak tekinteni. Csakhogy a kapacitásaink végesek és senkinek sem jó, ha idő előtt kiégünk vagy túlvállaljuk magunkat.

Ha magadra ismertél a fenti sorok olvasásakor, akkor gondold át, hogy nem lenne-e érdemes változtatni. Az öngondoskodást, az önmagadra való odafigyelést akár ma is elkezdheted. 

Ha eddig nem voltál hozzászokva ahhoz, hogy odafigyelj a saját igényeidre vagy egyáltalán felismerd őket, akkor az alábbi néhány tipp segíteni fog:

1.Figyelj oda a megérzéseidre

Az, hogy nemet mondasz nem jelenti azt, hogy önző vagy és csak saját magaddal törődsz. Sőt! Pontosan azért fontos, hogy a saját igényeidre is odafigyelj, mert így tudsz olyan társ/barát/szülő/gyerek maradni aki jól érzi magát a bőrében, és ettől mások is jól fogják érezni magukat mellette.  Persze nem könnyű felülírni a gyerekkorunkból hozott mintát, mely szerint a szófogadó gyerek a jó gyerek.:) De azóta sok év telt el, már nem vagy gyerek és nem attól leszel ’jó’, ha mindenki igényeit kielégíted hanem pontosan attól, ha felismered a sajátjaidat.

Szóval, figyelj oda a megérzéseidre! Ha hallgatsz erre a belső hangra akkor észre fogod venni, hogy mindig pontosan megmondja, mi lenne jó neked. Hosszú volt a hét és elfáradtál, mégis azon tépelődsz, hogy el kellene menni az összejövetelre, amit egy kedves barátod szervez? Ha legbelül úgy érzed, hogy sokkal szívesebben maradnál otthon, akkor tedd azt. Bátran mondj nemet, hiszen a) ha igazi barát, úgyis megérti, b) majd lesz még másik alkalom. Vagy nem szeretnél átmenni a szüleidhez a szokásos vasárnapi ebédre?  Azzal sincs semmi proléma ha megmodnod nekik, hogy most inkább nem mennél mert hosszú volt a hét és elfáradtál, vagy más programod van. Egyszóval ha nem tudsz dönteni, akkor adj magadnak pár percet és figyelj oda arra a kis belső hangra: meglátod, mindig pontosan meg fogja mondani, hogy mikor kell nemet, és mikor érdemes igen mondanod.

2. A saját igényeid legyenek az első helyen

Tudom, hogy elsőre önzésnek tűnik. Pedig nem az. Ahhoz, hogy az idődet tartalmasan és értékesen tudd eltölteni fontos, hogy a saját igényeidről se feledkezz meg.

Persze ha több éve kiestél a gyakorlatból, akkor eleinte nehéz lesz. Nehéz, mert ha eddig másokhoz alkalmazkodtál, akkor eleinte talán azt sem tudod, hogy valójában mit szeretnél. És beletelhet egy kis időbe, mire megtanulod felismerni. Mégis érdemes elkezdeni. Gondold végig, hogy melyek azok a tevékenységek, amiket valamikor szívesen csináltál de az utóbbi időben elhanyagoltál. Lehet, hogy a napi rutin hiányzik az életedből. Lehet, hogy hétvégén pihenni szeretnél ahelyett, hogy mindig minden családi programon részt vennél. Lehet, hogy már régóta szeretnél eljárni például jógázni, de mindig közbejött valami sürgős munka, amire nem mertél nemet mondani. Gondold végig, hogy mi az a pici vagy akár nagyobb változás amit akár már ma is megtehetsz magadért, és tedd is meg! Mondj nemet valamire amire eddig nem mertél, maradj otthon ha nincs kedved kimozdulni, bármennyire is invitálnak. A lényeg, hogy odafigyelj magadra. Hidd el, érdemes!

3. Állj ki magadért!

Például arra kér a főnököd, hogy menj be a következő szombaton is dolgozni. Ilyenkor persze könnyebb lenne a régi jó beidegződés alapján igent mondani, de a legtöbb esetben megteheted azt is, hogy nemet mondasz.

Ha nagyon nehéz a döntés, akkor képzeld el a következő két forgatókönyvet.:)

a) Képzeld el, hogy igent mondtál a szombati munkára. „Persze, természetesen, nem gond.” – mondtad azonnal, a régi beidegződés alapján. Amikor letettétek a telefont akkor kezdtél el csak gondolkodni, hogy miért is mondtál igent? Hiszen tulajdonképpen kirándulást terveztetek a hétvégére, és már elég régen lefixáltátok. Éjszaka alig alszol és ezen őrlődsz, majd felhívod a főnöködet a leghihetőbb(nek tűnő) kifogással, amit csak ki tudtál találni: „Ne haragudj, de teljesen elfelejtettem, hogy apukámnak születésnapja van, azon mindenképpen ott kellene lennem!” Miközben szörnyen érzed magad. 

b) Ehelyett nem lett volna sokkal egyszerűbb azonnal nemet mondani, kedvesen, udvariasan? Megértették volna, neked pedig nem okozott volna egy (majdnem) álmatlan éjszakát.

4. Légy tisztában a saját értékeiddel

Hiszen nem attól függ, hogy szeretnek vagy sem, ha mindig mindenre igent mondasz. Értékes vagy akkor is, ha nem akarsz mindenkinek megfelelni. Ha mások igényei mindig fontosabbak a tiednél, akkor sosem fogod magad igazán szabadnak, boldognak és elégedettnek érezni.

Talán neked is ismerős az a helyzet, amikor te alkalmazkodsz inkább a másikhoz, mindig az ő időbeosztása szerint alakítjátok a programokat, mindig csak akkor találkoztok, amikor ő ráér. Bármit is kér ez az illető, igyekszel azonnal teljesíteni. De aztán eljön egy olyan pillanat, amikor úgy érzed, belefáradtál az egészbe. És ilyenkor magad előtt sem várt módon kitörsz… Amin nemcsak a másik, de te magad is meglepődsz. Az ismerősöd szóvá is teszi, hogy ’de hiszen nem ilyennek ismert’.

Hát persze, nem is vagy ilyen csak a túlzásba vitt alkalmazkodásnak egy idő után lehet egy ilyen következménye. Ha mindig elfojtod magadban a saját igényeidet, véleményedet akkor eljöhet egy pont, amikor betelik a pohár s már nem bírod tovább. Ennek pedig akár összeveszés is lehet a vége. Pedig mindez megelőzhető lett volna, ha azokra a dolgokra amik neked nem felelnek meg, egész egyszerűen nemet mondasz.

Ha úgy érzed, hogy túl gyenge lábakon áll az önbizalmad a nemet mondáshoz, ne feledd:

  • nem attól vagy értékes és szerethető, hogy mindent megteszel a másikért;
  • senki sem tökéletes, mindannyian hibázunk néha, vannak jobb és rosszabb napjaink, de ettől még értékesek vagyunk;
  • ha a saját igényeidnek megfelelően élsz akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy olyan társakra találsz, akik ezt megértik és talán hasonlóan is gondolkodnak.

Ha eddig nem volt benne gyakorlatod akkor az egyik legnagyobb dolog amit megtehetsz magadért, ha megtanulsz nemet mondani. Ezzel az önbecsülésed is növekedni fog és többé nem fogod magad belekényszeríteni olyan helyzetekbe, amelyekben nem érzed jól magad és amelyeket könnyen el is kerülhettél volna. Felszabadultabb, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb leszel, és ez az életed minden területére ki fog hatni.