Tipikus kérdések az állásinterjún és néhány tipp a válaszokra

Egy ideje már szorgalmasan küldözgeted az önéletrajzodat és végre elkezdett csörögni a telefonod is. A jövő hétre már be is hívtak néhány interjúra. Ez már fél siker és igazán örülhetsz is neki, nem árt azonban ha egy kicsit felkészülsz arra is, hogy milyen kérdések várhatók egy ilyen helyzetben.

Természetesen ahány munkahely, annyiféleképpen változhatnak a kérdések, mégis az a tapasztalat, hogy az alábbiakat szinte biztosan meg szokták kérdezni a jelentkezőktől.

Olvasd el őket, gondold át, alkosd meg ezek alapján a saját válaszaidat 🙂

1.Beszélj magadról!

Ne kezdj el hosszan mesélgetni (például a gyerekkorod biztosan nagyon érdekes, de nem feltétlenül kell itt megosztani 🙂 ), bőven elég, ha ott kezded, amikor befejezted a tanulmányaidat/főiskolát/egyetemet vagy amikor az első munkatapasztalatodat megszerezted. Az a legjobb, ha előre végiggondolsz (akár le is írhatod vagy el is próbálhatod) egy pár perces bemutatkozást magadról, amiben beszélsz a végzettségeidről, az eddigi munkáidról és azokról a képességeidről, készségeidről, amelyek a megpályázott pozícióhoz szükségesek.

2.Mekkora fizetést szeretnél?

Nehéz kérdés 🙂 Ha nagyon nem tudsz rá mit válaszolni, mert valljuk be, az ilyen kérdéseknél mindig van egy kis félsz bennünk hiszen túl alacsony összeget sem szeretnénk mondani, de azzal sem szeretnénk elrontani az egészet, ha túl nagyok az elvárásaink. A legjobb, ha azt mondod, hogy: „Úgy érzem, még nem tudok eleget erről a pozícióról ahhoz, hogy válaszolni tudjak.” Vagy „Biztos vagyok benne, hogy versenyképes fizetést ajánlanak. Milyen tól – ig határok között képzelték ezt el?”

3.Sorold fel az erősségeidet!

Olyan konkrét tulajdonságokat sorolj fel, amelyek az adott munkakörben előnynek számíthatnak (például jó kommunikációs készség, ha HR területre szeretnél menni)! Nagyon jó, ha példákat is fel tudsz hozni, amikor ezeket a tulajdonságaidat, erősségeidet használnod kellett! Próbálj minél konkrétabb lenni! nem biztos, hogy jó, ha olyan általánosságokat mondasz, mint például „szeretem a kihívásokat” – ezeket próbáld meg konkrét példákkal is alátámasztani! Mesélhetsz akár egy olyan helyzetről is, amikor teljesen új feladatot kaptál és csak nagyon kevés információd volt róla, mégis megoldottad a feladatot.

4.Mi az, amiben nem vagy elég jó/amiben szerinted fejlődnöd kellene? 

Erre a kérdésre válaszolva olyan dolgokat érdemes felsorolni, amelyek a múltban valóban problémát jelenthettek, de hangsúlyozd azt is, hogy már dolgozol ezeken! (Itt is jó, ha konkrét példát is hozol!) Mondhatod azt, hogy „régebben megijedtem, ha számomra ismeretlen feladattal találkoztam de folyamatosan dolgoztam azon, hogy ez ne így legyen és úgy érzem, mostanra már egyre bátrabban éllok az új kihívások elé”.

5.Milyen terveid vannak a karriereddel kapcsolatban?

„Szeretnék folyamatosan fejlődni szakmailag, a cég számára értékes munkaerővé válni és új készségeket, ismereteket elsajátítani.” Ennél lehetsz egy kicsit konkrétabb is, ha például pontosan tudod, hogy az adott pozícióhoz mit kell még tanulnod. Ne ess túlzásokba! Kezdetnek éppen elég, ha a karrierterveid azt tükrözik, hogy az adott cégnél szeretnél minél értékesebb munkaerővé válni.

6.Mit szerettél legjobban a legutóbbi munkádban?

A korábbi (vagy éppen jelenlegi, ha munka mellett keresgélsz mást) munkakörödnek azokat a területeit hangsúlyozd, amelyek a megpályázott pozícióban is jól jöhetnek majd (például a változatos feladatokat, ha olyan munkakört pályázol meg, ahol a rugalmasság fontos, stb..).

7.Mit nem szerettél a legutóbbi pozíciódban?

„Többnyire szerettem és szívesen végeztem a munkámat, azonban egy idő után kezdtem úgy érezni, hogy ebben a munkakörben/területen már nem tudok tovább fejlődni.” Még véletlenül se kezdj el rosszakat mondani a munkahelyedről, főnöködről (még akkor sem, ha valójában így gondolod 🙂 ).

8.Mit gondolsz, milyen gyorsan, mekkora mértékben tudnál hozzájárulni a vállalat fejlődéséhez?

„Úgy gondolom, hogy gyorsan tanulok és a korábbi munkahelyeimen is nagyon hamar beletanultam a teendőkbe. Például…..(és itt jöhet egy történet, amikor valami újat kellett rövid idő alatt megtanulnod és sikerült :-)”.

9.Miért szeretnél munkahelyet váltani?

„Úgy érzem, hogy a korábbi pozíciómban elértem azt, amit lehetséges volt és szakmailag már nem tudtam tovább fejlődni.” „Átszervezés volt a munkahelyemen és a pozícióm több másikkal együtt, megszűnt. „

10.Miért szeretnél nálunk dolgozni? Miért éppen téged válasszunk?

Itt valójában az a legjobb, ha a korábbi kérdéseikre adott válaszaidat frappánsan, egy-két percben összefoglalod (erősségeid, miért lennél alkalmas a pozícióra, miért tetszik neked az adott cég)! Érdemes utánaolvasni a cégnek, és ha van valamilyen filozófiájuk (például környezettudatosság vagy társadalmi felelősségvállalás), akkor megemlítheted azt is, mint olyan dolgot ami számodra is fontos és elismerésre méltó érték.

Érdemes rászánnod egy kis időt arra, hogy átgondold ezeket a kérdéseket, esetleg át is beszélheted őket egy barátoddal, aki szintén hasonló helyzetben, azaz álláskeresésben vagy változtatásban van 🙂

Ha pedig a motivációs levéllel kapcsolatban is szívesen olvasnál néhány tippet, akkor ezzel kapcsolatban itt találsz egy cikket. 

Bizonytalan vagy a munkádat illetően? Egyik nap úgy érzed, eljött az idő a változtatásra, másnap viszont már azt gondolod, hogy 'jobb, ha kivárok'? Nem tudod, merre tovább?

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .