Babysteps - avagy kis lépésekkel a cél felé

Egy ideje érzed, hogy eljött az idő, hogy változtass….Körülményeiden, munkádon, lehet, hogy a kapcsolataidon is… A nagy lépés megtételéhez viszont még nem  érzel magadban elég erőt. Mégis szeretnél elindulni, ha lassan is de haladnál a céljaid felé.

Hogyan tudsz mindig egy picit haladni, legalább egy aprót lépni?

 • Az egész kicsi lépésekkel kezdd! Ne állj neki egyszerre mindennek, hiszen úgy szinte biztos, hogy a ’sokat markol, keveset fog’ szindróma fog előállni és végül tényleg nem leszel egy lépéssel sem előbbre, mint amikor elindultál.
 • Fogj egy papírt és írd fel rá a teendőidet! Ezek lehetnek rövidebb, illetve hosszabb távra vonatkozó feladatok, például szakdolgozat írása vagy minden este elmenni futni..
 • Ezután kategorizáld ezeket a teendőket! Például ’munka’, ’család’, ’egyetem’, stb…És írd fel őket külön papírra (vagy egy lapra, de már rendszerezve) egymás alá!

Vedd sorra őket és tedd fel a következő kérdéseket:

 • Mennyire fontos most ez a dolog? Várhat? Nem várhat? Halaszthatatlan? (például ha két hét múlva le kell adnod a szakdolgozatodat az (az esetek többségében) halaszthatatlan, de lehet, hogy a tavaszi nagytakarítás várhat még pár hetet…
 • Meg tudod most csinálni? Tudsz vele mit kezdeni? Máshogy fogalmazva: rajtad múlik a kimenetele? Ha például a munkahelyeden többen dolgoztok egy feladaton de mindenki csak kisebb részfeladatokat kap, akkor felesleges a többiek munkája miatt is aggódnod, netán túlvállalnod magad: ez már nem rajtad múlik, de egy szakdolgozatot ritkán ír meg helyetted valaki más..:-)
 • Van esetleg valaki, aki tud neked segíteni? Akire például rábízhatod a munka egy részét? Lehet, hogy megkérheted anyukádat egy-két este, hogy vigyázzon a gyerekekre és akkor pihenhetsz..Vagy hívhatsz segítséget a takarításhoz, attól nem leszel rossz háziasszony, ha nem te magad csinálod meg az egészet..

Ha ez alapján kiválogatod a fontosabb dolgokat, akkor másri láthatod, hogy az így megmaradt listád jóval rövidebb, mint a kiinduló. Azok a teendők, amik mindegyik szűrőn átmentek, maradhatnak! Ugye, hogy mennyivel rövidebb, mint az induló listád volt? Ezekkel pedig már elkezdhetsz foglalkozni, lépésről lépésre felgöngyölíteni őket……. 

És mi van azzal a bizonyos „mindig egy kicsit haladással”? 🙂

 • Fogj egy papírt és írd le azokat a dolgokat, amiket a közeljövőben szeretnél megvalósítani! Ezek lehetnek rövidebb, illetve hosszabb távra vonatkozó feladatok, például az önéletrajz átírása vagy többet sportolni…
 • Írd le, hogy mi a végső célod ezekkel kapcsolatban, tehát mondjuk 5 kg-ot fogyni vagy átírni az önéletrajzot úgy, hogy el lehessen küldeni az álláshirdetésekre.
 • Ne túl szigorúan és ne ’kőbe vésve’, de azért szabj meg magadnak egy körülbelüli határidőt, amikorra szeretnéd ezeket megvalósítani!
 • Ezután bontsd fel a célokat kisebb és ami nagyon fontos mérhető lépésekre (például az önéletrajznál lehet az, hogy ’két korábbi álláshoz leírom, hogy mi volt a feladatom, mit értem el,stb…; a fogyásnál pedig, hogy hetente x-szer elmegyek sportolni vagy csak y-szor eszem csokit, vagy hétvégén egészséges vacsorát főzök, vagy hogy 0,5 kg-ot szeretnék minden héten fogyni).
 • A lényeg, hogy ne akard az egészet egyszerre, egy nekifutással végigcsinálni, mert akkor egyrészt nagyobb a veszélye, hogy – mivel ritkán vannak ideális körülmények, hogy elkezdd, nekiülj, stb. – elkezdesz halogatni… Másrészt pedig ha kisebb részekre bontod, akkor a kisebb sikereknek mindig tudsz örülni és nem érzed úgy, hogy nem haladsz semerre 🙂
 • Szóval inkább egy keveset haladj a terveiddel de azt viszonylag rendszeresen, nem baj ha nem elsőre sikerül tökéletesen, mert ha elkezded akkor úgyis jönnek majd az újabb ötletek, inspirációk…És ezzel azt is elkerülheted, hogy folyamatosan nyomasszon az, hogy ’még mindig nem kezdtem el’, ’miért is nem foglalkoztam még mindig vele’. stb…
 • És ha néha vannak nehézségek, buktatók, nem minden úgy megy, ahogy szeretnéd az sem baj!! Szabad kísérletezni, néha újratervezni és nem számít az sem, hogy más mit csinál és hol tart 🙂

De azért nyugodtan megengedheted magadnak azt is, hogy pihenj, újrakezdd, máshogy csináld, szóval azt, hogy ne legyen tökéletes amit csinálsz 🙂  

És persze mindig örülj az elért apró sikereidnek is!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .