Újra itt a szeptember…Vége a nyaralásnak és elvileg feltöltődve, újult erővel kellene belevetnünk magunkat a munkába/tanulásba.

Csakhogy valami mégsem stimmel. Talán azt hitted, hogy a két hét nyári szabadság majd sokat segít és amíg távol voltál a munkahelyedtől valóban úgy tűnt, hogy nincs is semmi komoly probléma, menni fog ez és szeptembertől majd minden más lesz. 

De nem lett, sőt! Mintha még rosszabb lenne most, mint a szabadság előtt volt.

A burnout (kiégés) sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Igaz, hogy a rutin és a megszokás valamiféle biztonságot ad és kell is, hogy legyenek kialakult rutinjaink de ha ez a stresszes feladatok újbóli felbukkanását és folyamatos jelenlétét jelenti, az viszont már komoly probléma.

Időnként mindenki érezheti magát kimerültnek és lehet szüksége akár egy hosszabb pihenőre is. Mikortól gyanakodhatunk arra, hogy az, amit érzünk több puszta kimerültségnél?

Ha az alábbi néhány tünetből többet is észreveszel magadon akkor érdemes változtatni vagy segítséget kérni, hiszen úgy tűnik, hogy a kiégés azaz a burnout komolyan fenyeget.

1. Utálod a vasárnapokat

Vagyis ahelyett, hogy valóban pihennél és élveznéd, hogy hétvége van a vasárnapjaid aggódással és szorongással telnek. És ahogy közeledik a hétfő, úgy lesz egyre rosszabb a helyzet. Előfordulhat, hogy vasárnap éjjel csak forgolódsz az ágyban és nem tudsz aludni mert folyton azon gondolkodsz, vajon mi vár rád hétfőn..

És amellett, hogy ez nagyon rossz érzés, egy egész napot el is vesztegetsz így amit egyébként pihenéssel és kikapcsolódással töltenél.

2.Úgy érzed, sosem érsz a teendőid végére

Csak dolgozol és dolgozol…miért is? Amikor a dolgok rendben mennek, akkor ha van egy határidős feladat és amikor azt letudod elégedett vagy, és van egy kis sikerélményed is. Nem úgy burnout esetén. Olyankor úgy érezheted, hogy szinte ’belefulladsz’ a teendőkbe és amint valamit sikerül elintézni máris felmerül egy újabb feladat. És mintha mindig ugyanazok a problémák merülnének fel és egyre inkább megoldhatatlannak tűnnek.…

A leginkább időrabló tevékenységekről itt láthatsz egy infografikát: a 12 időrabló

3. Már nem is nagyon érdekel az egész

Régebben azért még igyekeztél, hogy jól végezd a munkádat. És ha valami nem működött vagy nem úgy jött össze ahogy szeretted volna akkor gondolkoztál a megoldáson. De erről már csak múlt időben beszélhetsz, mert most teljesen más a helyzet. Valami nem jött össze úgy, ahogy szeretted volna? És akkor mi van? Valahogy elvesztetted az érdeklődésedet, úgy érzed mintha egy gép lennél és automata üzemmódban tennéd a dolgodat…Már nem érdekel, hogy jól csináld meg a dolgokat csak szeretnéd őket letudni…

Miről ismerhetők fel a kiégés tünetei?

4. Kezd eluralkodni a rendetlenség és a káosz körülötted

Az irodában az asztalodon egy ideje már csak tessék-lássék pakolsz el…Nem beszélve arról, hogy otthon is csak ímmel-ámmal takarítasz…Kedved sincs hozzá és egyébként is annyi időt töltesz a munkahelyen, hogy amikor végre hazaérsz, akkor a legutolsó gondolatod a rendrakás..

5. Olyan érzésed van, mintha hetek óta nem aludtál volna

A nyugodt és pihentető (és egyáltalán, bármilyen) alvás egyik legnagyobb ellensége a stressz.Lehet, hogy időben lefekszel de utána órákig nem tudsz elaludni. Vagy felébredsz már hajnalban és utána egészen addig forgolódsz álmatlanul, amíg tényleg el nem jön az az idő, amikor fel kell kelni.

Akármelyik is jellemző rád, egyvalami biztos: folyton fáradt vagy és sosem tudod igazán kipihenni magad.

6. Későn érsz be a munkahelyedre és próbálsz korán hazaindulni

Hiszen az irodában lenni egyre nyomasztóbbnak tűnik. Egy olyan helynek, ahova nagy erőfeszítések árán bemész ugyan, de ahol egy cseppet sem érzed jól magad.. Hol  vannak már azok az idők, amikor úgy érezted, hogy ki tudsz teljesedni a munkádban és sikerélményeid vannak?

7. Megváltoznak az étkezési szokásaid

És ennek látható jelei is vannak. Túl sokat dolgozol ezért éppen csak bekapsz gyorsan valamit – ami lehet egy csoki vagy valami olyan gyorsétel, ami nagyon messze van az egészségestől. Vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem eszel..A nagy hajtásban egészen egyszerűen elfelejtkezel róla.

Akármelyik is fordul elő, mindkettőnek nagyon hamar érezhető (és látható) hatásai lesznek.

8. Legszívesebben elbújnál a világ elől

Mostanában a bujkálás lett az egyik kedvenc elfoglaltságod…Szinte tökélyre fejlesztetted – az irodában próbálod elkerülni a kollégákat, a hétvégén nem mozdulsz ki, ha hívnak valahova akkor kitalálsz valamit, hogy miért nem érsz rá..

Csak akkor érzed jól magad, ha egyedül lehetsz és arra vágysz, hogy lehetőleg mindenki hagyjon békén…

 

Ha a fentiek közül több esetben is magadra ismersz és egyébként is azt érzed, hogy valami nincs rendben, akkor elképzelhető, hogy kezdesz kiégni (a túlhajszoltság további tüneteiről itt olvashatsz).

Lehet, hogy még éppen csak elkezdődött nálad ez a folyamat, lehet, hogy már a kellős közepén vagy..

Akármelyik is igaz rád, nem kell, hogy benne ragadj ebben a helyzetben. Ha még csak a kezdeti jeleket vetted észre magadon, akkor elmehetsz egy hosszabb nyaralásra. Megpróbálhatsz kialakítani egy egészségesebb munka-magánélet egyensúlyt – ma már sok cégnél lehet hetente egy-két nap otthonról dolgozni vagy átmenni hatórás munkaidőbe. Az is lehet, hogy elérkezett a munkahelyváltás ideje és érdemes lenne valami másba kezdened. Mindaddig, ameddig csak a burnout kezdeti jeleit veszed észre magadon, addig apróbb változtatásokkal is jelentős eredményeket érhetsz el.

Ha viszont úgy érzed, hogy egyedül már nem tudod megoldani a problémát, nincs erőd külső támogatás nélkül elkezdeni a változást, akkor érdemes azon is elgondolkodnod azon, hogy segítséget kérj.