A korlátozó hiedelmek legtöbbször tudattalanul akadályozzák meg, hogy megvalósítsuk azt, amire vágyunk. Talán te is ismered a történetet az elefántról, akit kiselefánt korában megkötöttek és felnőve hiába tudta volna könnyűszerrel lerombolni a kerítést, mégsem tette. Nem tette, mert nem hitte el magáról, hogy képes rá.

A korlátozó hiedelmeink pontosan így működnek: tudattalanul akadályoznak bennünket, hiszen elhitetik velünk, hogy bizonyos dolgokra nem vagyunk képesek. Holott ez sok esetben nem igaz, de ezek a meggyőződések olyan mélyen belénk vannak ivódva, hogy fel sem merül bennünk, hogy megkérdőjelezzük őket.

Mik azok a korlátozó hiedelmek és hogyan függnek össze az önbizalomhiánnyal?

A korlátozó hiedelmek olyan téves meggyőződések, amelyek megakadályozzák, hogy megvalósítsuk azt, amit szeretnénk. Például nem olyan kapcsolatunk van, amilyet szeretnénk vagy nem merjük megpályázni álmaink állását – mert egész egyszerűen nem hisszük el, hogy nekünk ezek sikerülhetnek. Persze vannak olyan meggyőződések, amelyek hasznosak és megóvnak attól, hogy bajba kerüljünk – ezekkel nincs is semmi baj. Probléma akkor van, amikor elhitetünk magunkkal olyan dolgokat, amelyek csak meggátolnak abban, hogy kibontakoztassuk mindazokat a képességeket, amelyek bennünk rejlenek.

A korlátozó hiedelmek típusai

Általában két nagyobb terület van, amelyekkel kapcsolatban téves – korlátozó – hiedlmeink vannak.

  1. Saját magunkkal kapcsolatban. Például meg vagyunk győződve arról, hogy bárhogy is igyekeznénk, bizonyos dolgokra képtelenek vagyunk. Ennek a gondolatnak a mélyén az a meggyőződés lehet, hogy ’nem vagyok elég jó’.
  2. Korlátozó hiedelmek a világgal, a többi emberrel kapcsolatban. Ez azt a meggyőződést jelenti, hogy valamit azért nem tudsz megvalósítani, mert a világ, a körülmények nem megfelelőek hozzá. Vagy azért, mert a körülötted lévő emberek nem támogatnak eléggé – esetleg akadályoznak is.

Nézzük meg ezeket részletesebben!

Amit magadról gondolsz…

Azt, hogy mennyire leszünk sikeresek az életben az egyik legnagyobb mértékben az határozza meg, hogy milyennek látjuk saját magunkat. Sokszor még a legnagyobb kritikusunk sem tud úgy visszatartani minket bizonyos dolgoktól, mint saját magunk. Bonyolítja a helyzetet az, hogy a legtöbb ilyen meggyőződésünk tudattalanul határozza meg az életünket. Lehetnek ezek kötődési mintákkal, önbizalomhiánnyal, gyermekkori sérelmekkel kapcsolatosak.

Az egyik leggyakoribb például az életkorral kapcsolatos. Részben a külvilág és a társadalmi nyomás miatt, de sokszor saját magunknak is ’gyártunk elméleteket’ arról, hogy bizonyos dolgokhoz már túl öregek vagy még túl fiatalok vagyunk. Például egy új karrierbe kezdeni vagy elválni, újraházasodni, gyereket vállalni vagy világ körüli útra indulni.

Ez a hajó már elment….

Az ilyen típusú korlátozó hiedelmeink legtöbbször azzal kapcsolatosak, hogy valamiről már végérvényesen és jóvátehetetlenül lekéstünk…Vagy azokkal az elvárásokkal, hogy milyennek kellene lennie a ’normális életnek’…És abban a korban, amiben éppen vagyunk – mindegy, hogy túl fiatalnak vagy túl öregnek érezzük magunkat – már ’nem szokás’ azt tenni, ami még előttünk áll. Legyen szó magánélettel vagy munkával kapcsolatos dologról.

 

Pedig valójában nagyon kevés olyan dolog van, amihez ’túl öreg’ vagy ’túl fiatal’ lehet valaki. Ha jobban körülnézel, akkor akár a közvetlen környezetedben is sok olyan példát találhatsz, ami rácáfol erre a hiedelemre. Lehet, hogy évek óta halogatsz valamit, mondván, hogy ’mit fognak gondolni, hogy ebben a korban kezded el/folytatod/stb.’ és egyszer csak azt veszed észre, hogy más ugyanebben a korban mindenféle probléma nélkül belekezdett a dologba!

Erre nem vagyok alkalmas…avagy a saját magunkkal kapcsolatos korlátozó hiedelmek

Sokszor hisszük azt, hogy ’a hiba a saját készülékünkben keresendő’, azaz van egy (vagy több) olyan személyiségjegyünk, ami az életünk bizonyos területein visszatart bennünket.

’Ehhez én nem vagyok elég okos…’ ’Biztos nem fog eléggé vonzónak találni..’ ’Egyszerűen nem tudok jó benyomást kelteni az első interjún, sosem fogom megkapni az állást…’ Vagy éppen ’Új társaságban sosem tudok mit mondani, jobb, ha nem is erőltetem a dolgot..’

Ismerősek a fenti mondatok? Sokakat tartanak vissza hasonló gondolatok – amelyek ráadásul különösen megnehezítik az életünket, hiszen úgy tűnik, változtatni sem tudunk rajtuk.

Amikor az érzéseink tartanak vissza

Talán furcsán hagzik, de nagyon sokszor az érzéseink jelentik a legnagyobb visszatartó erőt.

’Nem megyek emberek közé, mert nem vagyok jó passzban és senki nem fog szeretni.’

’Úgysem lesz soha jó kapcsolatom, mert nem tudok alkalmazkodni.’

’Mindig zavarban vagyok, ha új emberekkel kell találkoznom – ezért nem is megyek el arra az állásinterjúra.’

Pedig a legtöbb esetben pontosan az a cselekedet segíthetne átlendülni a korlátozó hiedelmen, amit minden erővel elkerülni igyekszünk. Amikor például rossz passzban vagy és semmi kedved emberek közé menni, akkor pont az segíthetne átlendülni a holtponton, ha társaságban lennél és elterelődne a figyelmed. Ha valakire haragszol és ezért elkerülöd, nem beszélsz vele akkor pont az ellenkezőjét éred el,  mint amit szeretnél: nem oldódik meg a probléma, inkább csak egyre jobban elmélyül.

Egyszóval belekerülsz egy ördögi körbe, amelyből ahogy telik az idő, egyre nehezebb kikecmeregni. Hiszen egyre inkább a saját korlátozó hiedelmeid tartanak vissza, nem pedig a valós események.

Ebben a mai világban….- korlátozó hiedelmeink a világról

Nem is gondolnád, hogy milyen mértékben képesek minket akadályozni azok a hitrendszerek, amelyeket a világgal, az élettel kapcsolatban alakítunk ki magunknak. Lehet, hogy ezeket valakitől hallottuk, lehet, hogy a családi mintákat követjük akkor, amikor meggyőződésünkké válnak. Olyasmire gondolok például, mint ’nem szabad bízni senkiben, mert előbb-utóbb úgyis kihasználnak’. Vagy ’nem érdemes meg sem próbálni jelentkezni erre az állásra, mert úgyis csak a fiatalabbakat/tapasztaltabbakat/stb. veszik fel’.

Lehet, hogy egy-két esetben tényleg igazak lehetnek ezek a meggyőződések, de általánosságban biztosan nem. Ezért érdemes végiggondolnod, hogy neked milyen meggyőződéseid vannak az élettel, a világgal kapcsolatban – és hogy ezek egész biztosan igazak-e?

Hogyan küzdhetjük le ezeket a gondolatokat?

  1. Tedd fel magadnak a kérdést: biztos, hogy igazam van? Azaz kérdőjelezd meg időnként a gondolatot. Képzeld el, hogy milyen lenne az életed, ha nem hinnél ebben a meggyőződésben. Mit csinálnál másképp? Hogyan élnél? Mi változna?
  2. Gondold végig, hogy miért van szükséged erre a meggyőződésre. Hogyan ’szolgál’ ez téged, mi az, amit ennek segítségével esetleg el akarsz kerülni? Előfordul, hogy azért ’dédelgetünk’ magunkban ilyen korlátozó hiedelmeket, mert félünk a csalódástól és ezek segítenek elkerülni. Hiszen ha meg sem próbáljuk a dolgot, akkor biztosan nem fogunk csalódni sem.
  3. Légy kreatív és helyettesítsd a régi meggyőződésedet valami mással! Menj végig az előző két ponton, és keress bizonyítékokat, amelyek megcáfolhatják a meggyőződéseidet!

Miért működhet a fenti technika?

Ahhoz, hogy megértsd az agyunk működését, képzelj el egy számítógépet. Egy számítógép működését is mindig optimalizálni kell, frissíteni, újratervezni rendszereket. Ugyanez igaz az agyunkra is. Ne úgy képzeld el, mint egy fix és állandó dolgot hanem mint egy olyasvalamit, ami folyamatosan alkalmazkodik a környezetéhez – és ezáltal alakítja ki azt, ahogyan a dolgokról gondolkodsz, ahogyan viselkedsz és amit igaznak hiszel magadról és az életedről. Felállít magának egy hitrendszert a tapasztalatai alapján, és mindaddig amíg nem szükséges, addig nem változtat.

De miért nem? Azért, mert sokkal biztonságosabb egy megtanult, bejáratott dolgot ismételgetni, mint alkalmazkodni valami újhoz. Még akkor is, ha az új az egyben jobb is lenne. Ezért van az, hogy ha valahol mélyen meg vagy győződve arról, hogy egy bizonyos dolog neked nem sikerülhet vagy az élet rossz, nehéz és veszélyes, akkor automatikusan azokat a helyzeteket fogod ’keresni’, amelyek ezt visszaigazolják. Vagy inkább fogalmazhatnék úgy, hogy azokat a helyzeteket veszed észre, amelyek illenek a meggyőződéseid közé.

Mert az agyunk olyan, mint a Google – arra keres rá, amit ’beleírsz’. És ha te például folyton negatív dolgokra ’keresel rá’ gondolatban, akkor arra fog találatot kiadni. (Például: úgy érzed, hogy nincs elég önbizalmad, akkor meg is fogod találni azokat a helyzeteket, amelyek ezt visszaigazolják – és figyelmen kívül hagyod azokat, amelyek az ellenkezőjét bizonyítanák).

A mágikus formula valahogy így néz ki:

  • mögöttes hiedelmek – gondolatok – érzések – viselkedés – eredmény
  • A változás kulcsa az első szinten, a mögöttes hiedelmek szintjén van, amelyek meghatározzák a gondolatainkat. Ráadásul sokszor nem is vagyunk tudatában ezeknek, csak éppen azt vesszük észre, hogy bizonyos helyzetek, problémák újra és újra megismétlődnek az életünkben.

Miért hatnak ránk ilyen erőteljesen a mögöttes hiedelmeink?

Az egészért a megerősítési torzításnak nevezett pszichológiai jelenség felelős.

Azt jelenti, hogy ha valamivel kapcsolatban van egy meggyőződésünk, akkor lépten-nyomon képesek vagyunk bizonyítékot találni arra, hogy ez tényleg így is van. Hogyan kell ezt elképzelni? Tegyük fel, hogy meg vagyunk győződve arról, hogy a mai világban nagyon nehéz (szinte lehetetlen) tartós kapcsolatokat kialakítani. Ezért szinte csak erre vonatkozóan veszünk észre ’bizonyítékokat’. Hogy a szomszédék is válnak. Meg a barátnőnket is most hagyta ott a férje. És XY-ék is. Meg a kolléga is…Lehet, hogy legalább ennyi példát lehetne működő kapcsolatokra is találni ha azt keresnénk, de mivel működik a ’nincs boldog kapcsolat’ típusú megerősítési torzítás ezért még akkor is figyelmen kívül hagyjuk, ha történetesen szembejön velünk. De számtalan példát lehetne találni – attól függően, hogy mi az a gondolat, hiedelem, amiről mélyen meg vagy győződve.

Viszont a jó hír az, hogy a tudatosítás ebben az esetben is nagyon sokat segíthet. Ha észreveszed és felismered, hogy melyik lehet az a meggyőződés, amivel kapcsolatban nálad is jelentkezik a megerősítési torzítás, akkor akár el is kezdheted megfigyelni magadat és elhatározni, hogy legalább ennyi példát gyűjtesz az ellenkezőjére is.

Látod már, hogyan hatnak ránk a mögöttes meggyőződéseink? Úgy, hogy ezek alapján megalkotod a saját valóságodat és olyan helyzeteket teremtesz magadnak, amelyek ebbe a valóságba beleillenek. Ha pedig elég hosszú ideig dédelgetsz egy bizonyos meggyőződést, akkor az nagy mértékben meg fogja határozni az életedet.

Ha viszont sikerül megváltoztatni a mögöttes hiedelmet, akkor megváltoztathatod az életedet is. És egy jobb, teljesebb, boldogabb irányba indulhatsz el.

Ez így talán túl egyszerűen hangzik és tagadhatatlan az is, hogy ezt a változást számos más lépés, komoly lelki munka kell, hogy megelőzze ahhoz, hogy valóban sikerüljön! Ha szeretnél a mögöttes hiedelmeiden, tudattalan elakadásaidon dolgozni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe a Légy egy jobb önmagad online önismereti tanfolyamomat, amely lépésről lépésre vezet végig a változás útján!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .