Nemcsak év végén, de nyáron is sokan döntenek úgy, hogy ‘új életet kezdenek’, szóval az újéviek mellett gyakoriak a nyári fogadalmak is:). 

Nem véletlen, hiszen ilyenkor általában több időnk van magunkra, arra, hogy egy kicsit megnyugodjunk, átgondoljuk a céljainkat és befelé figyeljünk. 

Talán te is érezted már úgy, hogy szeretnél változtatni, de valahogy nem megy.

Nem mintha nem próbáltad volna meg többször is, de mintha mindig lenne valami, ami visszahúzna. 

Sokszor észre sem vesszük, de a legnagyobb akadályt az évek óta magunkkal cipelt félelmek, rossz szokások jelentik.

Még ha fel is ismerjük őket, akkor sem lehet egyik napról a másikra megszabadulni tőlük – de a felismerés és tudatosítás nagyon sokat segít az első lépések megtételében. ( Kapcsolódó cikk: Ellenőrző pont félúton: hogy halad eddig az éved?)

1.Félelem a jövőtől

Lehet, hogy elterveztél valamit és nagyjából látod is az oda vezető lépéseket. Mégis, amikor arra kerülne a sor, hogy elkezdd megvalósítani, akkor már az első lépés megtétele akadályba ütközik. Elkezded kétségbe vonni a döntésedet, és egyre inkább hatalmába kerít a jövőtől való félelem.

Pedig a megoldás sokszor jóval egyszerűbb, mint amilyennek látszik: a nagy terveket oszd fel kisebb, ’emészthető’ lépésekre. Ebben a cikkben bővebben is olvashatsz ennek a mikéntjéről:)

Minél kisebb egy lépés annál könnyebb elkezdeni és annál valószínűbb, hogy nem fogod feladni már az elején.

2.Mindent pontosan meg akarsz tervezni

És ha valami nem a terveid szerint alakul, akkor az frusztrációt és kimerültséget okoz. Pedig ha jobban belegondolsz, alig van olyan ember, akinek mindig a tervei szerint alakulnának a dolgai. Sőt, néha utólag kiderül, hogy jobb is hogy nem alakult minden pontosan úgy, ahogyan elterveztük. Érdemes teret adni a véletlennek is és néha hagyni, hogy az élet csak úgy megtörténjen velünk.

3.Nem tudsz kikapcsolni

Vagyis mindig muszáj valamit csinálnod. Ha pedig  azon kapod magad, hogy semmittevéssel töltöd az idődet, és netán még jól is esik a pihenés, akkor nagyon hamar bűntudatod támad. Pedig ha túlhajtod magad az egy idő után vissza fog ütni és sokkal kevésbé leszel eredményes, mintha megállnál egy kicsit és pihennél.

4.Túl könnyen elterelődik a figyelmed

Napjaink ingerekkel teli világában nagyon nehéz huzamosabb ideig egy dologra összpontosítani. Hiszen éppcsak leülnél valami komolyabb és hosszabb erőfeszítést igénylő munkához máris jelzi a telefonod, hogy kaptál egy üzenetet. És ha már ott vagy, akkor megnézed a közösségi oldalakat is.

Gondold végig, hogy mennyi üres időt töltesz az ilyen időrablókkal. Néhány napig akár össze is írogathatod, hogy mivel telik az időd. És ha megvan, akkor elkezdheted meghúzni a határokat, csökkenteni a zavaró tényezők hatását.

Az időrabló szokásokról itt bővebben is olvashatsz.

5.Nem hiszel a saját sikeredben

Előfordul, hogy minél jobban vágyunk egy bizonyos dologra, annál nehezebb hinni benne. Mert túlságosan nagynak tűnik a kihívás. Vagy olyan érzésünk van, mintha meg sem érdemelnénk. Érdemes ilyenkor a vizualizálás technikáját alkalmazni, azaz a vágyott végeredményt minél részletesebben elképzelni

Tedd fel magadnak a kérdést: Milyen érzés lenne elérni? Miben változna meg tőle az életed? Hogyan látod magadat az új helyzetben? 

Minél részletesebb és színesebb a kép, annál könnyebb lesz hinni benne.

6.Túlvállalod magad

Más szóval nem alakítasz ki egészséges rutinokat. Ami azt is jelenti, hogy nem szánsz elegendő időt a pihenésre,  nem figyelsz oda a táplálkozásra, a mozgásra. Esetleg nem tudsz nemet mondani és még ha érzed is, hogy már túl sok lesz, akkor is te magad vagy az utolsó helyen a saját életedben. Érdemes erre odafigyelni és ha szeretnél egy kis segítséget az egészséges rutinok kiépítésében, akkor töltsd le az alábbi 7 napos kihívást, amely segít egy élhetőbb rutin kialakításában.

A Self-care rutinkiépítő minitanfolyamom gyakorlatai segíteni fognak abban, hogy jobban odafigyelj a testi-lelki egészségedre.:) Lépésről-lépésre megtanuhatod, hogyan tegyél minden nap egy kicsit magadért.

Töltsd le, próbáld ki!

.

7.Mindent az ellenőrzésed alatt akarsz tartani

Ami pedig lehetetlen. Ha mégis megpróbálod, akkor az csak stresszt és szorongást fog okozni. Ha van az életedben egy olyan helyzet, amivel nem tudsz mit kezdeni és sokat aggódsz miatta, akkor próbáld ki a következő gyakorlatot.

Egy A4-es lapra rajzolj fel két kört, az egyikbe azokat a dolgokat írd, amelyekre van hatásod, azaz a te ellenőrzésed alá tartoznak, a másikba pedig azokat, amelyeket nem tudsz befolyásolni – és ezért aggódni sem érdemes miattuk.

 Egyszerűen hangzik és az is, mégis, amikor leírva látjuk ezeket a dolgokat, akkor sokkal könnyebb tudatosítani, hogy mi az, amit akár el is engedhetünk – hiszen úgysem tudjuk befolyásolni.

Gondold végig, hogy a fentiek közül melyik szokás esetében ismersz magadra! A változáshoz vezető úton ezzel az első és legfontosabb lépést már meg is tetted😊

ÖNBIZALOMFEJLESZTŐ MINI E-BOOK

Hányszor fordult elő veled, hogy túl kevésnek találtad magadat egy helyzethez vagy kapcsolathoz? Hogy szerettél volna valamit, de a félelmeid visszatartottak? 

Az Önbizalomfejlesztő mini e-book segít abban, hogy:

Ha szeretnél egy mini önismereti utazáson részt venni és felülírnád a régi, rosszul működő beidegződéseidet, akkor töltsd le az ingyenes Önbizalomfejlesztő e-bookot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .