Sokat emlegetett tény, majdhogynem lerágott csont, hogy a meditáció valóban hatással van az agyműködésünkre. Segít a szorongás leküzdésében, növeli az önbizalmat és a koncentrációs készségünket is fejleszti. Sőt, bizonyos mentális betegségek esetén is segít.

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki rendszeresen meditál – sőt, talán te magad is ezt teszed.  Ha így van, akkor azon szerencsés kevesek közé tartozol, akiknek sikerült a meditációt a napi rutin részévé tenni.

A többségünk viszont csak álmodozik arról, hogy ’majd holnaptól minden nap meditálni fogok’ vagy ’rá fogom szánni azt a napi tíz-húsz percet’. Ám az elhatározást legfeljebb egy-két napig követi tett, azt követően pedig hamar elfogy a lendület.

Pedig a meditáció jótékony hatásai vitathatatlanok – hogyan lehetne mégis ’fogyaszthatóvá tenni’? Hogyan lehetne úgy alkalmazni, hogy elérjük a célunkat vele, tartalmas legyen és beilleszthető a napi rutinba?

A meditáció hatása az agyműködésünkre

Valahogy úgy érdemes tekinteni a meditációra, mint egyfajta mentális edzésre. Mintha kitartóan, napi ’edzésként’ gyakorolnánk azt, hogy lecsendesítsük a gondolatainkat, áthelyezzük a fókuszt vagy észrevegyük a pozitívumokat a mindennapjainkban.  

Az egésznek a lényege az, hogy a figyelmünket a jelen pillanatra helyezzük át – a múlton való rágódás, vagy a jövő miatti aggodalom helyett. Hiszen a legtöbb problémánkat az úgynevezett ’nyugtalan elme’ okozza, azaz a gondolataink ide-oda ugrálása – miközben a jelen pillanatot nem tudjuk megélni. Pedig ha sikerül a jelenben élnünk és megélni az adott pillanatot, akkor bizonyítottan jobban fogunk működni a mindennapokban, csökken a stressz szintünk, javul az önértékelésünk és úgy összességében jobban fogjuk érezni magunkat.

Nem kell, hogy bonyolult legyen

A meditációra sokszor úgy tekintünk, mint valami bonyolult dologra, amit ha nincs elég időnk és nem optimálisak a körülmények hozzá, szinte lehetetlen, hogy gyakorolni tudjunk. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen maga a ’meditáció’ csak egy keret, az elme lecsendesítését és egy belső. utazást jelent – amit tulajdonképpen sokféle módon megtehetünk. Jóval egyszerűbben és könnyebben kivitelezhető ha egy kicsit rugalmasabban értelmezzük a kereteket.

Kutatások szerint. kb. 8 hétre van szükség ahhoz, hogy a meditáció valóban kifejtse jótékony hatásait – ehhez pedig kitartó gyakorlás szükséges. Csakhogy a legtöbbünknél pont itt jelentkezik az első nehézség. Mert valljuk be, a kezdeti lelkesedést követően a meditáció sokszor fárasztó kötelességgé változik, egyre kevésbé van kedvünk hozzá és végül szép lassan el is marad a napjainkból.

Nézzük meg, hogyan lehet egyszerűbbé, élvezetesebbé és legfőképpen napi rutinná tehetővé alakítani magunknak a meditáció szertartását!

Meditáció – a saját életedhez alakítva

A meditáció szó hallatán a legtöbben minimum félórás procedúrára asszociálunk – és egy rohanó életmódba valljuk be, ezt nem könnyű beilleszteni. Éppen ezért érdemes leegyszerűsíteni a dolgot – közben persze nem szem elől tévesztve azt, hogy valójában mi is a meditáció lényege.

1.Nem kell, hogy órákig tartson

De még 30 percig sem. Éppen elég, ha 5 percet szánsz rá reggel vagy este – ahogy a napi rutinodba legjobban belefér. Sőt, nem kell minden egyes napra sem betervezni, hiszen ha véletlenül kimarad egy-egy nap, akkor azt kudarcnak fogod érezni. Kezdd kicsiben és jelölj ki két-három napot egy héten, amikor ezzel tudsz foglalkozni.

Így hamarabb lesz sikerélményed is, ami inspirálhat a folytatásra is.

2.A meditáció célja nem az, hogy egyáltalán ne gondolkodj

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy akkor sikeres a meditáció, ha teljesen kikapcsoljuk a gondolatainkat. Ami viszont még a gyakorlott meditálóknak is ritkán szokott sikerülni. 

A ’nem gondolkodás’ helyett pontosan az a cél, hogy megtanuljunk ne azonnal reagálni az összes felmerülő gondolatunkra. Azaz értékelés, ítélkezés és továbbgondolás nélkül fogadjuk el, ha valamilyen gondolat felmerül bennünk. Ezzel megtanulhatjuk, begyakorolhatjuk azt is, hogy ne minden felmerülő gondolatot higgyünk el azonnal.

Hogyan tegyük a napi rutin részévé?

Legtöbbször túlbonyolítjuk a meditációt – pedig pont az egyszerűség lenne a lényege. A túlgondolás helyett érdemes az alábbi néhány tippet követni, amelyek segítségével könnyen a napi rutin részévé tehetjük.

1.Találd meg a motivációdat

Egy új szokás bevezetése általában akkor tud sikeres lenni, ha egyértelműen meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy mi a célunk vele. A meditáció esetén például lehet az a cél, hogy nyugodtabban teljen a napod, vagy éppen jól induljon vagy az, hogy már reggel tettél magadért. Lehet, hogy a szorongáscsökkentés a célod vagy az, hogy a stressz kevésbé viseljen meg. Akármi is az, próbáld minél konkrétabban megfogalmazni magadnak.

2. Vezetett vagy nem vezetett meditáció?

Ma már rengeteg lehetőséged van arra, hogy a hozzád legjobban illő módját válaszd a meditációnak. Több, mobiltelefonra letölthető applikáció van, ilyen például a Simple Habit – de sok másikat is találhatsz. Ha jobban szereted a vezetett meditációt,  akkor az említett appon rengeteg témában van ilyenből 5-10-20 perces. A YouTube-on is érdemes keresgélni, nagyon sok ingyenesen elérhető, hosszabb, rövidebb, különféle témájú meditáció érhető el.

3. A megfelelő időpont kiválasztása

Ha a meditációt (de ez bármilyen új szokásra igaz lehet) a napi rutin részévé akarod tenni, akkor érdemes kiválasztani, hogy melyik az az időpont, amikor rászánsz 5-10-20 percet a napodból. 

Gondold végig, hogy milyen a napi rutinod: inkább reggel férne bele vagy este lenne jobb? Esetleg délután van olyan csendesebb, nyugodtabb időszakod. ami alkalmas lenne rá? A kutatások azt mutatják, hogy általában a reggeli időzítés a legjobb – de persze ez. bioritmustól, a reggelek zsúfoltságától is függ. Szóval nincs általános recept erre, a lényeg, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb időpontot.

4. Meditálni bárhol lehet

Ne ragaszkodj mereven egy bizonyos helyszínhez. Ha így teszel, akkor előfordulhat, hogy ha bármi megzavarja a napi beosztásodat, akkor egy idő után a meditációt mellett sem fogsz kitartani. Hiszen már úgyis kimaradt egy-két nap, akkor már ennek a hétnek annyi, és így tovább..Ismerős?:-)

Éppen ezért ne legyen kőbe vésve a helyszín, hiszen öt percet akár a tengerparton is meditálhatsz. Vagy a hotel teraszán, ahol nyaralsz, a reggeli kávé mellett. Pont ez lenne a lényege: a lelki rugalmasság kialakítása.

Kapcsolódó cikkek

A rutin kialakításáról, illetve a szokásaink hatásáról az alábbi cikkekben bővebben is olvashatsz:

– Reggeli rutin = sikeres nap?

– Mérgező szokásaink 

– Változtasd meg a szokásaidat és megváltozik az életed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .