A boldogságot sokan valami távoli, ködös célnak gondolják de elfelejtkeznek arról, hogy a napi rutinjaik, szokásaik is befolyásolhatják azt, hogy milyen a hangulatuk. A legtöbben észre sem veszik, ha egy-egy szokásuk rossz hatással van a lelki egészségükre. Hiszen olyan régóta gondolkodnak/tesznek már így, hogy eszükbe sem jut hogy ez nem feltétlenül jó mindaddig, amíg nem történik valami vagy valaki rá nem világít arra, hogy máshogy is lehetne.

Nézd, ahogy a gondolatok szavakká válnak, ahogy a szavak tettekké, ahogy a tettek szokásokká, ahogy a szokások jellemvonássá, és ahogy a jellem sorssá válik. Amit gondolunk, azzá leszünk.

Az idézet két szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert a szokások megváltoztathatók. Másrészt pedig mert ezek szerint nem a nagy dolgoknál hanem a mindennapokban kell kezdeni a változást.  

Ami eleinte nagyon nehéznek tűnhet, mert ha például hozzászoktál, hogy folyton panaszkodsz akkor ezt az ’ördögi kört’ nem lehet egyik pillanatról a másikra megtörni. Az első lépés az, hogy magunknak is beismerjük a rossz szokásokat és ne személyiségvonásnak tekintsük (például ne mondogassunk magunknak olyat, hogy nem tehetek róla ha mindig panaszkodom, én ilyen vagyok), hanem elfogadjuk, hogy ez csak egy szokás, és a szokások megváltoztathatók.

Szóval először is a belső monológot érdemes megváltoztatni. Ahelyett, hogy azt mondogatnád magadnak, hogy ’de én mindig a dolgok rossz oldalát nézem, én ilyen vagyok és ezen nem tudok változtatni’ inkább mondd azt, hogy ’hosszú évek alatt hozzászoktattam magam, hogy a dolgok rossz oldalát nézzem’. 

Mert ha így fogalmazol akkor rá fogsz érezni, hogy mennyi minden csak döntés kérdése, és hogy a tulajdonságnak vagy személyiségvonásnak hitt dolog csak felvett szokás.

Az alábbiakban néhány olyan szokásról olvashatsz amelyek nem biztos, hogy  közelebb visznek a boldogsághoz, sőt, inkább rossz hatássl vannak rád. 

1. Aggodalom minden apróság miatt

Főleg az olyan apróságok miatt, amin nem tudsz változtatni. Például az időjárás. Vagy az, hogy valamelyik munkatársadnak (netán főnöködnek) milyen kedve van éppen. 

Ismerd fel a különbséget a megváltoztatható dolgok és azok között, amelyeken nem tudsz változtatni. Ez utóbbiakért aggódni sem érdemes: csak fáradt, kedvetlen és frusztrált leszel és az aggódástól úgysem fognak megoldódni:)

2. Értéktelen dolgokkal tölteni az idődet

Mint például ’zombi üzemmódban’ üveges tekintettel bámulni a tévét vagy órákig görgetni a Facebookon az idővonaladat. Nem mondom, hogy néha nem esik jól az ilyesmi és mind csak emberek vagyunk szóval néha kell ez is.. De ha eddig minden délutánod azzal telt, hogy amint hazértél bekapcsoltad a tévét és minden mindegy alapon nézted, akkor érdemes felhagyni ezzel vagy legalábbis csökkenteni a gyakoriságát. Mert helyette sokkal értelmesebben is eltöltheted az időt és csinálhatsz olyasmit is, ami valóban feltölt (pl. egy séta vagy sportolás).

Mérgező szokás-értéktelen dolgokkal tölteni az időt

3. Energiavámpírok a közeledben

Előfordulhat, hogy olyan emberekkel töltöd az idődet akiknek a társasága nemhogy feltöltene, hanem sokkal inkább lehúz és kimerít. Az még rendben van,  ha egy barátodnak van valami problémája akkor meghallgatod és ha tudsz, akkor tanácsot is adsz neki. De az már kevésbé van rendben, ha valaki folyton csak arra használ téged, hogy jól kipanaszkodja magát és rád nem is kíváncsi. Szóval vedd észre azokat az embereket a környezetedben, akik lemerítik az energiáidat és igyekezz csökkenteni a velük töltött időt. Ehelyett vedd körül magad olyan emberekkel akik inspirálnak, akiktől tanulni tudsz.

4. Nem figyelsz oda magadra

Nem törődsz magaddal, abbahagyod a sportolást esetleg rászoksz a dohányzásra vagy az energiaitalra. Vagy nem figyelsz oda az étkezésedre, az életmódodra és egy idő után azt veszed észre, hogy semmihez nincs kedved, fáradt és erőtlen vagy. Tudom, hogy nem könnyű újra felvenni a fonalat ha egy ideje már elengedted magad, de mégis megéri megpróbálni! Ha egyszer elhatározod, hogy változtatsz akkor nagyon hamar látni fogod majd az eredményt.

5. Lefekvés előtt a telefonodat nézegeted

Lehet, hogy egy érdekes cikket olvasol vagy a barátaiddal beszélgetsz. Esetleg filmet nézel. Ezekkel nem is lenne semmi baj, amíg mértékkel és nem elalvás előtt teszed:) De sajnos ezek egyikének sem lesz jó hatása az alvásod minőségére. Mert a fény, amit a mobiltelefonok vagy tabletek bocsátanak ki hatással van a szervezeted melatonin szintjére, ami az alvás minőségét befolyásolja. Ha ezt összezavarja valami, akkor könnyen felborulhat a bioritmusod, nem tudod kipihenni magad és fáradtan ébredsz.

6. Mindig valaki mást hibáztatsz a problémáidért

Nem is feltétlenül egy másik személyt. Lehet, hogy egyszerűen csak úgy érzed, hogy mindenki más sokkal szerencsésebb nálad és nekik látszólag könnyen összejön minden. Ilyen időszakaidban hajlamos vagy úgy érezni, hogy az Univerzum összeesküdött ellened:) Hiába érzed úgy, hogy neked sosincs szerencséd és mindig valami külső körülmény miatt nem jöttek össze a dolgaid mégis vedd észre, hogy ez a szokásod csak hátráltat. Mindaddig, amíg külső körülményeket teszel felelőssé a problémáidért, addig változtatni sem fogsz tudni. Ha hajlamos vagy erre, akkor itt az idő: vállald a felelősséget akkor is ha hibáztál, és abból tanulva már el is kezdheted a változtatást.

7. Nem tudsz nemet mondani

Lehet, hogy rövidebb távon könnyebbnek tűnik ha mindenkinek azt mondod amit hallani szeretne, és megpróbálsz nekik megfelelni. Egy idő után viszont azt veheted észre, hogy te vagy a legutolsó a saját életedben. Egyre kevesebb időd jut magadra, egyre inkább kezded úgy érezni, hogy sokszor olyasmibe is belemész, amiről már a kezdet kezdetén tudod, hogy nem kellene. Pedig az, ha időnként nemet mondasz csak azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a saját határaidat és felismerted, hogy mindenkinek akkor használsz a legtöbbet, ha te magad is jól vagy.

8. Megijedsz az új kihívásoktól

Lehetne úgy is mondani, hogy a komfort-zónádon belül maradsz😊 Inkább a Sorsra bízod az életed irányítását, mintsem a saját kezedbe vennéd azt. Például egy ideje tudod, hogy nem jó az a munkahely, ahol vagy. Akkor talán itt az ideje, hogy válts. Vagy valami újat tanulj. Lehet, hogy kipróbálnál egy új hobbit csak félsz, hogy mit fognak majd gondolni. Ha csak a félelem tart vissza és semmi más logikus érved nincs ellene akkor rajta, itt az idő, próbáld meg most😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .