–  a feladás és az elengedés közötti különbség pszichológiai háttere- 

Ez nem fog menni…Jobb, ha elengedem…

Biztosan te is mondogattad néha magadnak ezt a mondatot…

Gondolj vissza valamire, amit nagyon szerettél volna. Lehetett ez egy új munka, egy kapcsolat vagy az, hogy rendszeresen eljársz edzeni és nyárra csúcsformában leszel. Legyen az bármi, nagyon-nagyon elszánt voltál  a megvalósítást illetően. És persze mindent meg is tettél, hogy sikerüljön. Talán ez volt az egyik újévi fogadalmad😊

Szóvel belevetetted magad a dologba, de az eredmények nem akartak jönni. A kezdeti nagy lelkesedés pedig hamar csalódottságba és elkeseredésbe ment át. Úgy érezted sehogysem akar ez sikerülni, ezért jobbnak láttad elengedni és megadni magad annak a gondolatnak, hogy ez nem a te utad.

Valóban fontos felismerés, hogy ha valami nagyon nem megy akkor azt el lehet, és időnként el is kell engedni…Kivéve, ha…

Kivéve, ha valójában feladod a dolgot, csak éppen elengedésnek nevezed. Elsőre szőrszálhasogatásnak tűnhet mindenáron megkülönböztetni a kettőt, de érdemes felismerni, hogy nem ugyanazt jelentik. A feladás és az elengedés között jelentős különbség van, és fontos tudatosítani, hogy valójában melyik az oka annak ha valamit félúton (vagy még azelőtt) abbahagysz. 

A feladás fájdalommal és stresszel jár. Úgy érezheted, hogy nem sikerült amit elterveztél, hogy kudarcot vallottál. Lehet, hogy dühös vagy és arra gondolsz, kár volt ennyi energiát fektetni az egészbe.

Bárkivel előforulhat, hogy megpróbálja de nem megy, és ezért feladja. Viszont a kudarcot nehéz elfogadni, sokkal jobb, ha inkább elengedésnek nevezzük. Mert a feladáshoz a reménytelenség és a legyőzöttség érzése kapcsolódik. Ki akarja ezt érezni? Hát persze, hogy senki…Ezért sokszor nem feladásnak hanem elengedésnek nevezzük azt, amikor valójában mégiscsak feladunk valamit. 

Pedig a különbség felismerése fontos a továbblépés szempontjából.

Mi a különbség elengedés és feladás között?

Valójában teljesen más a kettő 🙂

Elengedem = felismerem, hogy ebben a formában nem megy a dolog és félreteszem későbbre, máshogy próbálom vagy mást próbálok.

Azaz nem feladom, hanem inkább a belátom, hogy ha valami nem pontosan úgy történik ahogy szerettem volna az nem feltétlenül rossz, és nem érdemes görcsösen ragaszkodni az eredeti elképzeléshez. Az ilyen elengedéssel megadjuk magunknak a lehetőséget arra, hogy máshogy, mást próbáljunk meg és nyitottak maradjunk az új lehetőségekre. 

Vagy egy gyakorlatiasabb példánál maradva, állást keresel és egy ideje kitartóan küldözgeted az önéletrajzodat egy bizonyos típusú munkára…De semmi visszajelzés..Akkor az ’elengedés’ akár hasznos is lehet, hiszen jelentheti annak bölcs belátását, hogy a) érdemes változtatni az önéletrajzodon b) talán változtatni kellene a ‘célcsoporton’, azaz másmilyen típusú állásokat lenne érdemes megpályázni..

Szóval nem adod fel csak elengeded az eredeti elképzelést, nem ragaszkodsz görcsösen hozzá és új utakat keresel a megvalósításhoz😊

Mi a különbség a feladás és az elengedés között?

Feladom  = nem sikerült ezért úgy gondolom, hogy nem nekem való és nem foglalkozom tovább vele.

Feladásról inkább akkor beszélhetünk, ha valami nem sikerül és emiatt az egészet abbahagyjuk. Utána pedig már nem is gondolkozunk azon, hogy máshogy kellene megpróbálni. 

Vedd észre ezt az apró különbséget! Tudom, hogy nem könnyű felismerni és néha csak egy hajszál választja el egymástól a kettőt, de talán jó iránymutatás ha felteszed magadnak a kérdést: továbbra is szeretnéd azt, amiről most lemondanál? Csak azért mondanál le róla, mert félsz, hogy nem sikerül? Ha ez a helyzet, akkor ha most abbahagynád az a feladást is jelentené. Ha szeretnéd csak félsz tőle, hogy nem sikerülne, akkor tervezd inkább újra!

Néha viszont nagyon nehéz kitartani..

Mert már mindent megpróbáltál, de:

Időközben elbátortalanodsz. Megtetted a szükséges lépéseket. Változtattál bizonyos dolgokon, elolvastál egy csomó önismereti könyvet, előadásokra jártál. Mégsem jött el a várt eredmény. Ezt pedig kudarcként éled meg és hogy egy kicsit jobb legyen azt mondogatod magadnak, hogy ’elengeded’, pedig a valóságban feladtad a dolgot.

Már nem hiszel az egészben. Hiába szeretnél valamit nagyon, ha nem bízol benne, hogy sikerül elérni és minden kis megtorpanásnál megkérdőjelezed magad, akkor előbb-utóbb el fog fogyni a lendületed. Lehet, hogy vannak olyan negatív gondolataid magaddal kapcsolatban, amelyeknek nem is vagy tudatában, mégis akadályoznak. És ha valami nem sikerül azonnal vagy lassabban halad, mint ahogy szeretnéd akkor azonnal igazolva látod ezeket a félelmeidet és gyorsan visszamész a komfortzónád adta biztonságba.

Nem vagy felkészülve arra, hogy eleinte nehéz lesz.. Hogy az egész egy jó darabig olyan, mintha egy feneketlen zsákba pakolásznál és csak teszed, teszed bele az energiát, bármiféle eredmény nélkül. Mert arra bizony egy kicsit várni kell. Ha például nyárra csúcsformát szeretnél, akkor ahhoz kitartóan le kell járni az edzőterembe. Ha új állást akkor érdemes számolni azzal, hogy nagyon sok helyre el kell küldened az önéletrajzodat ahhoz, hogy végre valahonnan választ kapj. Menet közben pedig tényleg egy végtelen történetnek tűnhet az egész, mindenféle pozitív visszajelzés vagy siker nélkül. 

Ha azt veszed észre, hogy egy ideje kitartasz mégsem érkezik meg a várt eredmény és legszívesebben abbahagynád az egészet, akkor érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy továbbra is ugyanúgy szeretnéd, mint az elején? Csak esetleg félsz egy kicsit tőle és nehéz kitartani? Vagy időközben rájöttél, hogy ez mégsem a te utad? Mert ha ezt a különbséget sikerül felismerni akkor sokkal könnyebb meghoznod a döntést arra vonatkozóan, hogy (más módon) folytatni vagy elengedni érdemes azt, amibe belekezdtél. 

Az életben ritkán egyértelműek a dolgok

Amikor határozatlan vagy valamiben vagy nem úgy megy ahogy szeretnéd és legszívesebben abbahagynád az egészet, akkor érdemes végiggondolni: Valójában ’elengedni’ szeretnéd és később máshogy megpóbálni vagy inkább feladnád? Mert a kettő közötti különbség felismerése sok későbbi rossz pillanattól megkímélhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .