Újra és újra ugyanazzal a problémával szembesülsz? Találd meg a kiváltó okát!

Van olyan ismétlődő probléma az életedben, ami újra és újra visszatér? Próbáltad már megoldani sokféle módszerrel, talán segítséget is kértél? Elolvastál egy rakás önismerettel, önfejlesztéssel kapcsolatos könyvet, cikket, videókat néztél de nem és nem. Néha úgy tűnt, mintha megoldódni látszana a helyzet, de egy idő után újra előjött, talán egy kicsit más formában, mint korábban.

Például egyszerűen nem tudsz egy munkahelyen sem sokáig megmaradni. Eleinte jónak tűnik mindegyik, de aztán valami történik, vagy egyszerűen csak megunod és másra vágysz, és máris elkezdesz újat keresgélni. És nem érted, hogy mi a baj veled és tulajdonképpen mit is akarsz. Lehet, hogy sikeres vagy a munkádban, a karriered szépen halad előre mégis mindig rossz kapcsolatokba csúszol bele. Hogy lehet ez? Próbáltál már mindent, tudatosan máshogy választani vagy kilépni a boldogtalan kapcsolatodból és mégis…Újra és újra ugyanabba a helyzetbe kerültél. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy miért történik ez újra és újra? Lehet, hogy kevés az önbizalmad és egész egyszerűen nem hiszed el magadról, hogy találhatsz olyan partnert is, aki tökéletesen megfelel neked? És vajon miért nincs elegendő önbizalmad?

Mi lehet a baj?

Ha már sokféle technikát kipróbáltál a probléma megoldására, mégis újra és újra ugyanabba a „folyóba lépsz”, akkor valószínűleg az a baj, hogy nem a kiváltó okot próbáltad meg orvosolni, csak a következményt!

Miért fontos megtalálni a kiváltó okot?

Hiszen sokkal egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnik csak tüneti kezelést alkalmazni, sőt, legtöbbször azt is hisszük, hogy ezzel megoldható a dolog. Néha talán valóban így van. Ha viszont folyamatosan ismétlődve visszatér valami az életünkben „hát ez nem igaz, hogy újra ebben a helyzetben vagyok!” vagy „nem hiszem el, hogy ez már megint megtörténik velem!”, akkor szinte biztos, hogy a probléma mélyére kell ásni, és meg kell találni a kiváltó okot ahhoz, hogy véget vessünk ennek a rossz mintának.

Ez a megközelítés az életünk minden területére alkalmazható. A problémáink, mindennapi aggodalmaink és szorongásaink mind-mind visszavezethetők valamilyen ok(ok)ra, amely azokat kiváltott(ák).

Természetesen léteznek olyan technikák, amelyek bizonyos esetekben – például a hatékonyabb célkitűzésben, időbeosztásban, abban, hogy az erőforrásainkat jobban tudjuk összpontosítani –  hasznosak lehetnek. Lehetnek segítő mantráink, pozitív megerősítő mondataink, amelyek szintén kellenek és érdemes őket ismételgetni. Ezek a technikák sokszor valóban segítenek, de ha nem értjük meg, hogy mi volt a valódi kiváltó oka a problémának, akkor mindig csak tüneti kezelések maradnak.

Igazán hatásosak csak akkor lesznek, ha előtte felderítjük azt a mögöttes okot, ami a „nem vagyok elég jó” érzést okozza.

Összefoglalva: mielőtt nekikezdünk a konkrét „akciótervnek”, nem árt egy kis elemezgetés, nem árt a problémák mögé nézni és megpróbálni kideríteni, hogy mi lehetett a kiváltó ok. Hiszen ha azt nem azonosítjuk, akkor a probléma újra és újra vissza fog térni, és minden változás csak átmeneti lesz.

 Ha pedig ezt sikerül megtalálni, akkor ezen dolgozva sokkal hamarabb és hatékonyabban érhetjük el a kívánt eredményt.

Hogyan lehet megtalálni a kiváltó okot?

Először is nézzük meg két példán keresztül, hogy mi a különbség a kiváltó ok és a probléma között, amit kivált:

Probléma: folyton elkések mindenhonnan; Ok: mindig mindent tökéletesen el kell rendeznem mielőtt elindulok otthonról, mert csak akkor vagyok nyugodt (maximalizmus).

Probléma: ha valami felzaklat vagy ideges vagyok akkor azonnal enni kezdek (azaz érzelmi evő vagyok..); Ok: az evés számomra valamilyen örömforrás pótlék,  megnyugtat, és máshogy nem tudom levezetni a feszültséget.

Mielőtt elkezdenél a dolgok mélyére ásni ne felejtsd el, hogy sokszor nem egyetlen ok és egyetlen probléma van, amit az ok kiváltott, hanem lehet mindkettőből számtalan. Egyvalami biztos: mindig lehet találni egy olyan alapvető okot, amelyre a problémád visszavezethető.

Ennek feltárása nehéz és izgalmas feladat és sokszor nem is megy egyik napról a másikra. Sőt, eleinte úgy tűnhet, mintha egy labirintusban próbálnánk meg haladni valamerre, ahol szinte semmilyen támpontunk nincsen arra vonatkozóan, hogy merre is tartunk és mit keresünk.

Az alábbi néhány pont segíthet abban, hogy feltárd a mögöttes okokat, elakadásokat, és utána hatékonyabban tudd kezelni a problémádat.

1. lépés: Fogalmazd meg minél pontosabban magadnak, hogy tulajdonképpen hogyan is jelentkezik a probléma!

Mi történik olyankor? Hogyan jelentkezik? (Lehet, hogy rendszeresen leblokkolsz az állásinterjún, pedig úgy érzed, hogy teljesen felkészültél…Vagy egy új társaságban nem mersz idegenekkel beszélgetést kezdeményezni, pedig szeretnél ismerkedni, stb.

2. lépés: Elemezd ki minél alaposabban!

Mikor jelentkezett először? Az életednek melyik területére (területeire) van hatással? Figyeld meg, hogy milyen helyzetekben jelentkezik! Ha többször is előjön, milyen közös pontok vannak ezekben a szituációkban? Keresd meg őket, hiszen ha nem is feltétlenül az lesz a kiváltó ok, mégis közelebb vihet hozzá.

3. lépés: Próbálj megnevezni néhány lehetséges kiváltó okot!

Ebben segíthet ha felteszed magadnak a következő kérdéseket: Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy jelentkezzen a probléma? Milyen események vezettek (vagy szoktak vezetni) hozzá? Van e más egyéb is, ami ezzel együtt elő szokott fordulni?

Próbálj meg a lehető legtöbb okot megtalálni és nevesíteni. Gyakran, ha egy-két okot megtalálunk, akkor hajlamosak vagyunk megállni és nem keresni tovább, pedig érdemes még mélyebbre menni, és tovább gondolkozni.            

4. lépés: A kiváltó okot próbáld magadban, a múltadban megtalálni! Mi történhetett, ami ezt kiváltotta?

Ez lehet valamilyen meggyőződés, rossz beidegződés vagy élmény ami olyan mély nyomokat hagyott benned, hogy azóta sem tudsz tőle szabadulni. Lehet, hogy a külső megjelenéseddel van kapcsolatban, lehet, hogy onnan ered, hogy egyszer valamikor régen nem kaptad meg azt a visszajelzést, amit szerettél volna. Vagy ért egy olyan csalódás, ami miatt mind a mai napig értéktelennek gondolod magadat. A lényeg, hogy ha odafigyelsz az érzéseidre és hajlandó vagy a nyomukba eredni, akkor nagyobb esélyed lesz rá, hogy a nyomára bukkansz a kiváltó oknak is.

5. lépés: Keress sorstársakat!

Keress olyanokat, akik hasonló dolgokat tapasztaltak! Nem feltétlenül kell, hogy az ismerőseid közül kerüljenek ki, olvashatsz is a sajátodhoz hasonló történetekről. Sokszor könnyebb megérteni azt, ami neked nehézséget okoz, ha látod, hogy mások is küzdenek ilyesmivel. Sőt, olyasmit is észrevehetsz, hogy „igen, normális ha ilyeneket gondolok” vagy „nincs azzal semmi baj, ha kiállok magamért még ha nem is fognak mindig szeretni érte” 🙂

6. lépés: Hallgass a megérzéseidre!

Az intuíciónknak sokszor alig tulajdonítunk jelentőséget pedig legtöbbször sokkal jobb iránytű, mint gondolnánk. Biztosan veled is előfordult már, hogy felsóhajtottál: „Bárcsak hallgattam volna az első megérzésemre” vagy „De hiszen az első pillanatban éreztem, hogy nem kellene ebbe belemennem”, stb…Ha eddig nem tetted, akkor ezután érdemes egy kicsit jobban hallgatnod erre a belső hangodra!

7. lépés: És ha már sikerült azonosítani néhány kiváltó okot akkor gondold végig:

Mit tehetsz, hogy ne okozzon több bajt neked? Hogyan lehetne ezt az okot kiküszöbölni? (Ha például az önbizalmadon kell fejleszteni, mert korábban nem sikerült valami és ettől elbátortalanodtál, akkor el kell kezdeni dolgozni ezen.) 

Gondold tovább: meg tudod e egyedül oldani vagy szükséged van valakinek a segítségére hozzá? Ha úgy érzed, hogy nem megy egyedül, akkor ne félj segítséget kérni!

8. lépés: Egy kis bónusz magadnak 🙂

És végül, hogy ne add fel a kellős közepén: néha jutalmazd meg magad! Hogyan teheted ezt meg? Például úgy, hogy összegyűjtöd azokat az apróbb sikereket, amiket az elmúlt időszakban elértél és megjutalmazod magadat értük. Ez lehet egy finom vacsi, egy vásárlás, egy jó film….Vagy kipróbálsz valami újat, és a bátorság, amit magadon tapasztalsz majd az új helyzetben ad egy olyan pluszt, feltöltődést, ami az önbizalmadra és ezzel együtt a „nyomozó munkádra” is jó hatással lesz.  🙂

Kezdetben talán túl hosszadalmasnak és macerásnak tűnnek ezek a lépések, de megéri végigcsinálni! Hiszen bármilyen technikát is alkalmazol magának a problémának a megoldására, igazán akkor fog bármi is működni, ha sikerül megtalálni azt az okot, mélyen gyökerező hiedelmet, egykori rossz élményt, ami a mostani helyzethez vezetett.

Néha ennek sokkal nagyobb hatása van a mostani életedre, lelkiállapotodra, mint gondolnád. Kiderítése része lehet annak az izgalmas utazásnak, amely önmagunk megismeréséhez és azoknak a lelki gátaknak a feloldásához vezet, amelyek miatt nem tudunk olyan életet élni, amilyet igazán szeretnénk és amelyben igazán boldogok tudnánk lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .