Ha tesztelni szeretnéd a memóriádat próbálj meg visszaemlékezni arra, hogy a mai naphoz képest pontosan egy évvel ezelőtt mi miatt aggódtál.

– E. Joseph Cossmann – 

Az életünk nem mindig alakul úgy, ahogyan szeretnénk. Vannak napok, amikor úgy tűnik, mintha semmi sem akarna összejönni….Már a nap elején megcsúszunk a teendőinkkel, aztán nem tudunk időben odaérni, ahova szeretnénk, aztán a következő helyre sem és közben rájövünk, hogy elfelejtettünk magunkkal vinni valamit, ami pedig fontos lett volna. Esetleg elhagyjuk a kulcsainkat, iratainkat…

Lehet, hogy hosszabb ideig is eltart az az időszak, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. Úgy érezzük, mintha ez most nem a mi hetünk, hónapunk, akár évünk is lenne, és alig várjuk már, hogy túl legyünk rajta.

Sokszor a helyzetet valóban nem, csak a saját hozzáállásunkat tudjuk befolyásolni. 

Elindult a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamom, ahol a megfelelési kényszerrel és a ‘nem vagyok elég jó’ érzéssel is foglalkozni fogunk.

További részletek és jelentkezés: Légy egy jobb önmagad online tanfolyam

Amikor rosszul alakulnak a dolgok…

Nem mindegy, hogyan „fordítjuk le” magunknak azt, ami velünk történik. Ha elkezdünk rajta rágódni és sajnálni magunkat, akkor csak belekerülünk egy negatív spirálba, mi egyre lejjebb fog húzni és  nem elég, hogy mindenféle rossz történik velünk, erre még egy lapáttal ráteszünk azzal is, ahogyan gondolkodunk erről az egészről.

Ilyenkor érdemes egy kicsit más szemszögből ránézni a helyzetünkre. Összeszedtem néhány olyan gondolatot, ami segíthet, hogy könnyebben átvészeld az ilyen időszakokat (esetleg még valami pozitívumot, fejlődési lehetőséget is találj bennük :-))

 1.Először is teljesen OK, ha időnként nem minden alakul úgy, ahogy szeretnénk….Ismerd be magad előtt is a rossz érzéseidet!

Mindenkinek vannak rosszabb időszakai. Van, hogy úgy érzed, minden összeesküdött ellened… Ilyesmi pedig bárkivel előfordulhat, bármilyen helyzetben is van. Ne állj ellen ezeknek az érzéseknek, ne tagadd le vagy fojtsd el őket, hanem inkább ismerd be, hogy “igen: ez most nem jött össze/rossz a kedvem/ nem így terveztem!” Engedd meg magadnak, hogy egy darabig rosszul érezd magad miattuk!

Ha pedig nagyon feszültnek és idegesnek érzed magad, akkor helyezd át a figyelmedet a múltról (vagyis az azon való rágódásról) és a jövő miatt érzett aggodalomról (mert ezt a két dolgot szoktuk leginkább csinálni, ha nem jönnek össze a dolgok) a jelenre.

Hogyan lehet a jelenre figyelni?

Kipróbálhatod az alábbi két gyakorlatot:

 • Egy-két percre csukd be a szemed és koncentrálj a légzésedre. Semmi másra ne figyelj és gondolj csak arra, ahogyan a levegő ki – és beáramlik, ahogyan a levegőt veszed illetve kifújod. Vegyél mély levegőt és lassan fújd ki. Ha valóban csak erre figyelsz, akkor ez a pár perc elég lehet arra, hogy egy kicsit megnyugodj.
 • Pár percig figyeld meg a körülötted lévő világot! Az embereket, ahogy az utcán mennek. Milyen ruhában vannak? Az időjárást. Süt a nap? Erősen vagy gyengén süt? Milyen érzést ad? Próbáld meg minél részletesebben megfigyelni a környezetedet – mert amíg erre koncentrálsz, addig sem az ‘aggódnivalódra’ figyelsz.

Elsőre talán furcsa végigcsinálni, de ha gyakorlod egy kicsit akkor egy idő után észreveheted, hogy – mivel kénytelen vagy arra figyelni, ami most történik –  visszatérsz abba a pillanatba, ahol éppen most lenned kell, és amire valóban lehet hatásod: a jelenbe.

Amikor pedig már egy kicsit megnyugodtál, elkezdhetsz gondolkozni azon, hogy mit lehet kezdeni a helyzettel.

2.Lépj vissza egy lépést, és próbálj meg ’távolabbról’ tekinteni a problémádra

Néha a saját magunk dolgában a legnehezebb objektívnak maradni és reálisan látni, megérteni, hogy mi történik. Ahhoz, hogy egy kicsit eltávolodj és más perspektívából nézd a helyzetet, próbáld meg feltenni magadnak a következő kérdéseket: 

 • Tulajdonképpen mi a probléma? Próbáld meg minél konkrétabban, pontosabban megfogalmazni! Lehet, hogy amint részletesen megfogalmazod magadnak látni fogod, hogy valójában nem is akkora a gond, amint amilyennek elsőre látszott.

Aztán helyezd egy kicsit tágabb perspektívába:

 • Én vagyok az egyetlen ember a földkerekségen, aki ilyen problémával szembesül? Soha, senkinek nem volt még hasonló problémája? Vagy azért ez előfordul mással is? 🙂
 • Milyen hatással lenne ez az életemre 1 év múlva? Hát 5 év múlva? Lesz-e jelentősége 10 hét múlva, 10 hónap múlva, netalántán 10 év múlva?
 • Mi a lehető legrosszabb kimenetele ennek a dolognak? Hogyan alakulna, ha a lehető legrosszabb lenne minden?

3. Próbálj a nyomára bukkanni annak, hogy tulajdonképpen mi az, ami miatt feszült és ideges vagy!

Lehet, hogy nem is mindig az a baj, amit elsőre annak hiszünk….

Sokszor előfordul, hogy nem is az adott helyzet miatt vagyunk mérgesek, hanem sokkal inkább magunkra haragszunk. Lehet, hogy nem is a konkrét szituáció a baj, hanem az, hogy azt magunkban már továbbgondoltuk és elképzeltük, hogy ennek milyen messzemenő, negatív következményei lehetnek.

Pedig lehet, hogy csak annyi az egész, hogy elkésünk a munkahelyről – ami bárkivel előfordulhat – mégis továbbgondoljuk és egészen addig is eljuthatunk, hogy azt képzeljük, ezen fog múlni bármi, a fizetésemelés/előléptetés/stb-stb.. Holott ilyen bárkivel megtörténhet!

4.Elemezd ki a helyzetet részletesen!

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Mi történt pontosan?
 • Mi az, ami leginkább zavaró/stresszt, szorongást keltő ebben a helyzetben?
 • Mi a következő lépés, amit most tehetek? Legyen az bármilyen pici lépés is, ha megteszed, akkor máris elmozdultál abból a helyzetből, ami miatt rosszul érezted magad!
 • Tedd meg ezt az első lépést, amit meg tudsz most tenni!

Az egésznek az a titka, hogy azokra a lépésekre koncentrálsz, amiket valóban meg tudsz tenni, így visszaszerzed a kontrollt, az ellenőrzésedet az események felett. Lehet, hogy ezek a lépések rögtön nem változtatják meg az egész helyzetet, de segítenek abban, hogy úgy érezd, befolyásod van arra, ami történik veled.

5.Értékeld a helyzetet abból a szemszögből, hogy hogyan, miért történhetett ez meg?

Nézzünk egy egyszerű és életszerű példát! Tegyük fel, hogy reggel van, és úgy tűnik, megint el fogsz késni a munkahelyedről. Természetes, hogy ez bosszant és rosszul érzed magad miatta. A dühöngés helyett azonban közelíthetsz egy kicsit máshogy is az egészhez.

Próbáld meg tárgyilagosan kielemezni! Miért történt mindez? Meg lehetett volna előzni? Mit kellene máshogy csinálnom, hogy legközelebb ne késsek el?

A legtöbb dolog nem a semmiből jön, hanem valamiért bekövetkezik (például reggel eleve kapkodva indultál el otthonról és ez vezetett az összes többi probléma bekövetkezéséhez is), szóval próbáld megtalálni, hogy min tudnál változtatni az életedben, amivel megelőzhetnéd, hogy legközelebb is hasonló történjen veled!

6. Mit tanulhatsz belőle?

“A csendes víz nem nevel ügyes hajósokat.”

Mit gondolsz erről az idézetről? Szerinted lehet benne igazság? Hogyan lehetne a te helyzetedre alkalmazni? Lehet, hogy valamiért szükséged van/volt erre a tapasztalatra ahhoz, hogy fejlődni tudj?

Gondold végig: Mit tanultál ebből az egészből? Mi az, amit a jövőben máshogy fogsz csinálni?  Vagy ha nem tudod máshogy csinálni, mi az, amit elfogadsz majd úgy, ahogy van?

7.Dolgozd fel az érzéseidet!

Sokan vannak úgy, hogy inkább nem beszélnek a problémáikról, mert nem akarnak vele másokat terhelni. Úgy gondolják, hogy majd valahogy túl lesznek rajta egyedül is, addig pedig minek arról beszélni? Helyettük úgysem tudja senki más megoldani…

A baj csak az , hogy ha a rossz érzéseinket, feldolgozatlan problémáinkat mindig magunkban tartjuk, akkor azzal csak magunknak ártunk és ez később különböző betegségek, testi tünetek formájában visszaüthet (persze nem egyenes következménye, de előfordulhat).

Ha nem dolgozzuk fel a problémáinkat, rossz érzéseinket akkor azok megoldatlanok maradnak. Ilyenkor nagy esély van rá, hogy újra és újra visszatér ugyanaz a probléma –  esetleg kicsit más formában, mint korábban.

Hogyan lehet feldolgozni a problémákat? Itt van néhány lehetséges mód, válaszd ki, ami neked a legjobban tetszik:

 • Írd ki magadból, hogy mi bánt! Minél részletesebben írod le, annál jobb! Ilyenkor ne foglalkozz azzal, hogyan fogalmazol, mennyire kerek mondatokat sikerült leírni csak írd le őket úgy, ahogy eszedbe jutnak! Ne törődj a helyesírással sem, sőt, ha kézzel írsz akkor azzal sem, hogy mennyire írsz szépen! Ennek a gyakorlatnak a lényege az, hogy megkönnyebbülj nem az, hogy szép kerek esszét írj 🙂
 • Mondd el valakinek! Ha vannak olyan barátaid akikkel őszinte lehetsz akkor beszéld át velük ezt az egészet! Nyugodtan panaszkodhatsz, kibeszélheted az egészet hiszen tudod: minden jobb annál, mintha ezeket magadban tartanád!

8.Adj magadnak egy kis időt/pihentesd a dolgot egy darabig!

Sétálj, hallgasd a zenét, nézz meg egy filmet vagy csak aludj egyet. Menj el mozogni egy kicsit, szellőztesd ki a fejedet, a gondolataidat! Lehet ez egy séta, lemehetsz a konditerembe is vagy futhatsz egyet, a lényeg, hogy feltöltsön és kikapcsoljon, és  így máris egészen más megvilágításban fogod látni a dolgokat!

9.Ne rágódj rajta  túl sokáig !

Tudatosítsd magadban, hogy vannak mások is, akik hasonló problémákkal küzdenek, hogy nem te vagy az egyetlen, akivel ez megtörténik…És ne feledd: semmi baj nincs azzal, ha időnként rosszabb időszakaink vannak, ez az élet része és senki nem kerülheti el.

Az viszont már rajtunk múlik, ahogyan a helyzetre reagálunk.

Ha csak bosszankodunk rajta akkor az nagy eséllyel sehova nem fog vezetni azon kívül, hogy csak még rosszabb lesz a hangulatunk és még kevésbé lesz kedvünk bármit is csinálni. Folyton abban az ördögi gondolatkörben fogunk forogni, miszerint: Ez nem igaz, hogy velem már megint ez történt, ezt nem hiszem el! Hogy lehetek ilyen szerencsétlen? Már megint!

Rágódás és mérgelődés helyett inkább tedd meg a legtöbbet, ami tőled telik de ne stresszeld magad túlságosan azon, ha nem minden alakul úgy, ahogy tervezted!

10.Gondold végig, hogy mi az, ami viszont jól alakult mostanában, aminek örülhetsz! (nem hiszem el, hogy semmi ilyen nincsen :-))

Nagyon-nagyon ritka, hogy valakivel mindig csak rossz dolgok történnek, és soha semmi jó. Biztosan van a te életedben is számtalan olyan dolog, aminek örülni lehet. Keresd meg őket! Lehetnek ezek egészen kis apróságok is, például az, hogy vannak igazán jó barátaid akikben megbízhatsz vagy egy otthonod, ahol nyugalom és kényelem vesz körül vagy csak annyi, hogy tavasz van és egyre többet lehet kint lenni a természetben 🙂

11.Vond le a tanulságokat

Talán ez az, amit a legkevésbé szeretünk hallani, mert egyrészt túl sokszor hallottuk annak idején az iskolában vagy a szüleinktől…Másrészt sokszor úgy tűnik, hogy a velünk történt rossz színtiszta kiszúrás az élettől és semmi, de semmi értelme nem volt.. Akkor hogyan próbáljunk meg tanulni is belőle?!

Pedig fontos lenne, hogy le tudjuk vonni a megfelelő tanulságot a történtekből, és amiben lehet, javítsunk a helyzeten. Óvatosan kell azonban bánni az ilyen tanulságok levonásával. Mert az első reakciónk könnyen az lehet, hogy a jövőben az ilyen helyzeteket érdemes gondosan elkerülni. Semmi különös nincs abban, ha erre a következtetésre jutunk, a legtöbb embernek általában ez tűnik a legbiztonságosabbnak. A baj csak az, hogy ha mindig azt az egyetlen módot alkalmazzuk, akkor fennáll a veszélye, hogy egyre bátortalanabbá válunk. Vagy százszor is átgondolunk, agyon-analizálgatunk egy-egy helyzetet…

Ahelyett, hogy a „ha legközelebb hasonló helyzet adódna abba bele sem megyek/messziről elkerülöm” típusú megoldást alkalmaznád (amelyről itt olvashatsz bővebben), inkább gondold végig:

 • Mi az, amit tanulhatok ebből?
 • Mit tudok legközelebb máshogy csinálni, hogy ne ismétlődjön meg?
 • Mi az, ami rajtam múlt (és azon tudok változtatni) és mi az, ami nem (azt pedig megpróbálom elengedni)?

Mindenki hibázik időnként, ez elkerülhetetlen! Az viszont, hogy a hibáinkból mennyit tudunk tanulni és hogyan hasznosítjuk a negatív tapasztalatainkat, az már csak rajtunk múlik 🙂

És ne feledd: mindig lesz új nap, mindig jönnek új lehetőségek!

Lehet, hogy néha úgy tűnik, hogy minden reménytelen és sosem lesz jobb. De sokszor egyetlen apró változás, az életnek egyetlen területe ahol kicsit jobban mennek a dolgok elég ahhoz, hogy kimozdítson a gödörből és elindítson egy pozitív változás felé. Hiszen a negatív események nélkül a pozitív dolgokat sem igazán tudnánk értékelni!

Mindig pirkadat előtt van a legsötétebb….

Elindult a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamom, ahol a megfelelési kényszerrel és a ‘nem vagyok elég jó’ érzéssel is foglalkozni fogunk.

További részletek és jelentkezés: Légy egy jobb önmagad online tanfolyam

1 Comment on Mit tegyünk, ha nem jönnek össze a dolgaink?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .