A hatékony tervezés fontos mérföldköve a céljaink megvalósításának. Mégis biztosan te is ismersz olyanokat, akik precízen minden lépést megterveztek, mégsem sikerült elérni azt, amit szerettek volna. Vajon miért? Vannak olyan láthatatlan akadályok, mögöttes hiedelmek amelyek miatt nem sikerül, amit szeretnénk.

Vannak tehetséges, okos, a lehetőségeiket reálisan felmérő emberek, akiknek valamiért ’mégsem jönnek össze a dolgaik’. Ezért ebben a cikkben azokról a mögöttes hiedelmekről, mélyen bennünk elő meggyőződésekről fogok írni amelyek gyakran megakadályoznak bennünket a céljaink elérésében.

Akadályok, mögöttes hiedelmek

Először is nézzük meg, honnan is erednek a mögöttes meggyőződéseink

Ahhoz, hogy megértsd az agyunk működését, képzelj el egy számítógépet. Egy számítógép működését is mindig optimalizálni kell, frissíteni, újratervezni rendszereket. Ugyanez igaz az agyunkra is. 

Ne úgy képzeld el, mint egy fix és állandó dolgot, hanem mint egy olyasvalamit, ami folyamatosan alkalmazkodik a környezetéhez – és ezáltal alakítja ki azt, ahogyan a dolgokról gondolkodsz, ahogy viselkedsz és amit igaznak hiszel magadról és az életedről. 

Felállít magának egy hitrendszert a tapasztalatai alapján, és mindaddig amíg nem szükséges, addig nem változtat. De miért nem? Azért, mert sokkal biztonságosabb egy megtanult, bejáratott dolgot ismételgetni, mint alkalmazkodni az újhoz. Még akkor is, ha az új az egyben jobb is lenne. Ezért van az, hogy ha valahol mélyen meg vagy győződve arról, hogy egy bizonyos dolog neked nem sikerülhet vagy az élet rossz, nehéz és veszélyes, akkor automatikusan azokat a helyzeteket fogod ’keresni’, amelyek ezt visszaigazolják. 

Vagy inkább fogalmazhatnék úgy, hogy azokat a helyzeteket veszed észre, amelyek illenek a meggyőződéseid közé. Mert az agyunk olyan, mint a Google – arra keres rá, amit ’beleírsz’. És ha te például folyton negatív dolgokra ’keresel rá’ gondolatban, akkor arra fog találatot kiadni. (Például: ha úgy érzed, hogy nincs elég önbizalmad, akkor meg is fogod találni azokat a helyzeteket, amelyek ezt visszaigazolják – és figyelmen kívül hagyod azokat, amelyek az ellenkezőjét bizonyítanák).

A mögöttes hiedelmek mágikus formulája

mögöttes hiedelmek – gondolatok – érzések – viselkedés – eredmény 

A változás kulcsa az első szinten, a mögöttes hiedelmek szintjén van, amelyek meghatározzák a gondolatainkat. Ráadásul sokszor nem is vagyunk tudatában ezeknek, csak éppen azt vesszük észre, hogy bizonyos helyzetek, problémák újra és újra megismétlődnek az életünkben.

Persze most nem nézzük végig az élet minden területét, hanem csak azokra a mögöttes hiedelmekre koncentrálunk, amelyek a céljaink elérésében leggyakrabban akadályoznak.

1.Nincs elég időm

Sajnos olyan világban élünk, amikor 24 óra kevésnek tűnik ahhoz, hogy mindent belezsúfoljunk egy napba. És annak ellenére, hogy az utóbbi időben sokan dolgoztak a otthonról a teendők nem csökkentek, sőt!! Legtöbbször kiegészültek olyanokkal is, amelyek azelőtt fel sem merültek.

 A másik véglet az, ha kijelentjük, hogy ’mindenkinek arra van ideje, amire akar’, hiszen még ha van is benne valami, ebben a formában akkor sem alkalmazható a mindennapjainkra

Hogyan kezeljük hát az örökös időhiányt? 

Először is érdemes végignézni egy napunkat, akár óráról órára is. Mi az, amire a legtöbb időt szánjuk? Mi az, amivel észrevétlenül megy el az időnk? Például, mennyi időt töltünk a közösségi média oldalakon? Lehet, hogy meglepően sokat – de legalábbis mindenképpen többet, mint amennyit kellene😊

Amikor valamit eltervezünk – legyen szó nyelvtanulásról, edzésről vagy önfejlesztésről – hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak akkor érdemes foglalkozni bármivel is, ha több óránk van rá.

Pedig pont ez a legnagyobb tévedés! A mai rohanó világban nagyon fontos megbecsülni a kicsi, töredék időket is. Ha például csak egy fél óránk van, akkor azt is ki lehet okosan használni. Mondjuk nyelvtanulás esetén néhány új szót azalatt is meg lehet tanulni. Vagy leírni egy-egy mondatot az adott nyelven. Vagy ha saját vállalkozásod van, akkor egy érdekes és a tevékenységi körödhöz kapcsolódó bőven el lehet olvasni ennyi idő alatt.

Nézd végig ilyen szemmel az időbeosztásodat! Hol lehetnek azok a fél-egy órák, amelyeket jobban is ki lehetne használni?

2. Nem vagyok elég produktív

A második leggyakoribb hiedelem/félelem az, hogy ha nincs egy külső kényszerítő tényező, akkor nem leszünk képesek magunkat motiválni. Éppen ezért nem leszünk képesek arra sem, hogy produktívak és eredményesek legyünk. 

Honnan eredhet ez? Onnan, hogy tévesen azt gondoljuk, a motiváció, a produktivitás valamiféle velünk született készség és az vagy megvan bennünk, vagy nincs. Pedig ez pontosan olyan dolog, ami könnyen fejleszthető és leginkább elhatározás kérdése, hogy meddig tudunk eljutni benne.

Persze mindenképp érdemes beazonosítani, hogy mi lehet az oka ha mindent halogatsz és semmit nem kezdesz el időben. Erről ebben a cikkben olvashatsz: A halogatás és ami mögötte van

A másik fontos dolog pedig az, hogy megtanuld a kis sikereket is értékelni. Hajlamosak vagyunk csak a nagy dolgokat észrevenni, pedig valójában az apró, mindennapi sikerek azok, amelyek továbbvisznek, és megteremtik a nagyobb célok eléréséhez is.

3. Nem vagyok elég fegyelmezett

Nagyon sokakat akadályoz az, hogy azt gondolják, az önfegyelem egy velünk született tulajdonság. Pedig ez pont egy olyan készség ami tanulható és amiben nagyon sokat segít, ha tudatosan tervezünk

Legalább ennyire fontos az is, hogy a célokat tényleg magadénak érzed – erről bővebben itt olvashatsz. Hiszen lehet, hogy korábban azért nem sikerült kitartanod valami mellett, mert a cél valójában nem a te célod volt  – hanem meg akartál felelni valakinek, például a szüleid, a barátaid, a társadalom elvárásainak.

Nézd végig ilyen szemmel is a céljaidat! Van olyan közöttük, amit nem érzel magadénak, és éppen ezért nem vagy motivált a megvalósításra sem? Ha felismered és elengeded ezeket és arra koncentrálsz amit valóban szeretnél, akkor sokkal könnyebb lesz fegyelmezettnek maradnod.

4. Próbáltam, próbáltam de nem megy….

Van olyan, hogy lelkesen elterveztél valamit de közben változik a helyzet és a céljaidat is újra kell tervezned. Lehet, hogy lesz olyan közöttük, amit el kell engedned. (Persze érdemes felismerni a különbséget feladás és elengedés között, erről itt olvashatsz: Feladod vagy elengeded?)

De most tegyük fel, hogy továbbra is szeretnéd azt a bizonyos dolgot, kitartóan próbálkozol is de az eredmények nem akarnak jönni. Természetes, hogy elkeseredsz és arra gondolsz, hogy neked ez úgysem fog menni és jobb lenne az egészet feladni. Ne tedd! Ilyenkor pihenj egy kicsit, tedd félre a dolgot és tekints egy kicsit távolabbról az egészre. Nem lehet, hogy érdemes lenne más módon is megpróbálni? Vagy éppen segítséget kérni valamelyik ponton, ahol elakadtál?

Gondold végig, hogy a felsoroltak közül melyik az, amelyik téged leginkább akadályoz. Ha már felismerted, akkor sokkal könnyebb lesz lépéseket tenni azért, hogy ezeket a mögöttes meggyőződéseket megváltoztasd.

Ha a terveid megvalósítása mellett szeretnél az önismereteden, önbizalmadon is dolgozni (hiszen ezek a siker nélkülözhetetlen kellékei) akkor ajánlom figyelmedbe a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamot, ahol lépésről lépére alakíthatsz ki olyan gondolkodásmódot, ami támogat a céljaid sikeres megvalósításában is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .