A halogatás és a motivációhiány szinte mindenkit érint időnként még akkor is, ha a lehető leggondosabban eltervezte, hogy mit, milyen sorrendben és hogyan fog csinálni. Mert vannak napok, amikor egész egyszerűen semmi sem akar összejönni. Talán már a reggel sem úgy kezdődik, ahogy elterveztük és utána az egész nap hasonlóan folytatódik.

Különösen most lehet aktuális ez, amikor sokan otthonról dolgoznak és kevésbé vannak meg a munkanap keretei. Ilyenkor akár egy-két hét is eltelhet úgy, hogy azt érezzük semmihez nincs kedvünk, a napok szétfolynak és csak a legszükségesebb tennivalókat sikerül elvégezni.

’Egyszerűen nem találom a motivációt’ – szokták mondani, pedig a motiváció nem olyasvalami, amit meg kell találni…. Persze tényleg lehet, hogy fáradtak vagyunk és azért nem megy valami de sokszor előfordul az is, hogy a motiváció hiánya csak egy kifogás, amivel a halogatásunkat magyarázzuk. Mert rövid távon talán könnyebb így, de hosszabb távon sajnos elég hamar visszaüthet az, ha mindig mindent ’holnapra’ hagyunk.

Halogatás és stressz

A halogatás egyenes út a stresszhez és aggodalomhoz, mert:

 • hiába napoltad el a dolgokat, az a kis hangocska mégis folyton azt mondogatja a fejedben, hogy meg kellene csinálni;
 • és nyomasztó érzés mindent az utolsó pillanatra hagyni.

Pedig ha belegondolsz, azalatt az idő alatt, amit azzal töltöttél, hogy azon gondolkodsz mit csinálj vagy ne csinálj, már régen kész lennél a nemszeretem feladattal.

Szóval akárhogy is nézzük, a halogatás csak átmeneti (fél)megoldás. Ebben a cikkben először a halogatás okait nézzük meg, utána pedig néhány tippet is kapsz arra vonatkozóan, hogy mit tehetsz ellene.

A halogatás okai, avagy miért nincs meg a motivációm?

Ahelyett, hogy folyton magadat hibáztatnád amiért halogatsz, érdemes inkább kideríteni, hogy honnan eredhet a motiváció hiánya. A legtöbb esetben visszavezethető az alábbi okok valamelyikére:

 1. Nem tudod pontosan mi a feladat és mit kellene csinálnod. Lehet ez egy munkahelyi megbízás vagy bármi más teendő, a halogatás oka sokszor az, hogy nem vagy pontosan tisztában azzal, hogy mi a feladat.
 2. Egész egyszerűen túlterhelt és fáradt vagy… Lehet, hogy párhuzamosan több projekten is dolgozol, több helyen is megpróbálsz megfelelni. Esetleg egyszerre dolgozol, tanulsz és még a vállalkozásodat is próbálod építgetni. Ez valóban kimerítő, nem csoda, hogy végül egy-két teendő a halogatás sorsára jut.
 3. Félsz, hogy nem sikerül. A halogatás egyik leggyakoribb oka az, hogy száz százalékig sosem lehetsz biztos abban, hogy sikerülni fog, amit elterveztél. De megnyugtatlak: olyan helyzet szinte soha nincsen, hogy ne jöhessen közbe valami és ne történhessen olyan, hogy valami balul sül el.
 4. Van valamilyen feldolgozatlan érzelmi problémád. Lehet, hogy csak rossz napod volt, lehet az is, hogy rossz híreket kaptál. De az is előfordulhat, hogy egy hosszabb ideje húzódó és megoldatlan érzelmi probléma áll a halogatás hátterében.
 5. Nem érzed elég fontosnak a dolgot. Vagy nem érzed a magadénak. Sőt, néha azt is megkérdőjelezed, hogy van-e valami értelme. Ha ez így van, akkor nem csoda, hogy halogatsz: hiszen semmiféle tétjét nem érzed annak, ha nem csinálod meg a dolgot.

Tippek halogatás ellen

Ha te is gyakran halogatsz és küzdesz motivációhiánnyal, akkor a legfontosabb, hogy:

 • megtaláld az okát a halogatásnak;
 • kialakíts egy stratégiát a hogyan továbbra vonatkozóan.

A jövőbeli önmagad

Az egyik legegyszerűbb módszer a halogatás kezelésére az, ha elképzeled, hogy a mostani döntéseid hogyan befolyásolnák a jövődet.

Amikor a ’jövőbeli önmagunkra’ gondolunk, akkor legtöbbször az öt vagy tíz évvel későbbi önmagunkat képzeljük el. Ennyi időre pedig valljuk be, a mai felgyorsult világban elég nehéz előre tervezni így nem csoda, hogy nem a legmotiválóbb, ha ennyire előre próbálunk gondolkodni.

Ezért ahelyett, hogy évekre előre gondolkodnál próbáld meg azt elképzelni, hogy a mostani tetteidnek (halogatásodnak) milyen hatása lenne mondjuk két hét múlva? Vagy egy hónap múlva? Vagy akár holnap?

Akár fel is teheted magadnak a kérdést, amikor halogatsz valamit, hogy: Vajon mit szólna a jövőbeli önmagam, ha most nem teszem meg ezt a dolgot? Mit veszítenék vele? Tartozom-e magamnak azzal, hogy most nem halogatok? Mennyi stresszt okoznék a jövőbeli önmagamnak a mostani halogatásommal?

Ez a gyakorlat segít abban, hogy felelősséget vállalj a tetteidért és a pillanatnyi könnyebbség helyett inkább most tegyél egy kis erőfeszítést. Annak érdekében, hogy a későbbi stresszt elkerüld.

Hogyan kerüld el a halogatást?

Ha az, ha jövőbeli önmagadra gondolsz és megpróbálod végiggondolni, mit veszítenél a mostani halogatásoddal nem segít, akkor kipróbálhatod az alábbi trükköket is.

 1. Ha bizonytalan vagy

Akkor először csak azt próbáld kitalálni, hogy mi legyen az az első kis lépés, amit megteszel. Ne tervezd meg előre az egészet, mert az csak nyomasztani fog, csak azt tudd, hogy mi legyen a következő lépés. Ehhez egy kis segítséget itt találsz.

 1. Ha fáradt vagy és túlterhelt

Ilyenkor a legjobb taktika az, ha megnézed mi az a tevékenység, ami a lehető legkisebb energiabefektetést igényli. Azokon a napokon amikor amúgy is fáradt vagy bőven elég, ha valami rutinfeladatot elvégzel, a  maradék időben pedig kikapcsolódsz és feltöltődsz.

 1. Ha félsz, hogy nem sikerül

Ha nagyon félsz attól, hogy kudarcot vallasz vagy mások mit fognak szólni, akkor próbáld meg kideríteni, hogy honnan erednek a félelmeid. És ne feledd azt sem, hogy szabad hibázni és ez csak azzal nem történik meg, aki egyáltalán nem próbál ki soha semmi újat. A hibákról és a maximalizmusról itt olvashatsz.

 1. Ha érzelmileg kimerültél

Ha hosszabb ideje úgy érzed, hogy érzelmileg kimerültél, akkor először érdemes időt adni magadnak arra, hogy valamilyen módon kiadd magadból ezeket az érzéseket. Beszégess egy barátoddal, írj naplót vagy ha úgy érzed, hogy ennél komolyabb a helyzet, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulnod.

Ha gondjaid vannak a motivációval, halogatással és az önbizalmadat is fejlesztenéd, akkor nézd meg, hogyan segíthet neked ebben a Légy egy jobb önmagad online  tanfolyam!

3 hozzászólás on „Ma nincs kedvem semmihez.” – a halogatás okai

 1. Kb hàrom ève, hogy semmt sem csinàlok. A munkahelyemen pörgök ezerrel,sokat dolgozok.Ha, otthon vagyok, hiàba tudom, hogy fontos teendőim vannak nem csinàlok semmit. Mèg arra is lusta vagyok, hogy egyek.

  • Szerintem ez inkább egyfajta kiégés lehet, nem lustaság – amikor a munkahelyi teendők szinte minden gondolatunkat, időnket kitöltik és egész egyszerűen nem marad energiánk semmi másra mellette.

 2. Kedves Kata!

  A munkámat se csinálom nagy kedvvel, de miután hazaérek szó szerint semmit sem teszek, csak fekszem a sötét szobában. Ez így megy évek óta. Lusta vagyok a házimunkához, akkor mosogatok csak el, ha már egy szem kanalam sincs. Vannak jövőbeli álmaim, de semmit nincs kedvem tenni értük. Egyszerűen olyan mintha állandóan lusta lennék. Borzasztó érzés…

  Köszönöm válaszod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .