Az utóbbi hetek megváltozott körülményei mindenkire máshogy hatottak. Van, akinek hirtelen nagyon sok ideje lett és éppen ez az, amivel hirtelen nem is tud mit kezdeni. Lehet, hogy az otthoni munkavégzésre való átállás nemhogy kevesebb, hanem inkább sokkal több teendőt hozott. De előfordulhat az is, hogy nem is a teendőid száma nőtt, hanem te várod el magadtól, hogy most mindent azonnal megoldj: értelmesen kihasználd a felszabadult idődet, kitaláld hogyan tovább és lehetőleg naprakész legyél minden szempontból. Nem csoda, hogy ezeknek az elvárásoknak nem tudsz megfelelni, hiszen vannak napok amikor már az is eredmény, ha egyvalamit megcsinálsz, mondjuk rendesen felöltözöl, vagy rendbe teszed a lakást.

Pedig lehet, hogy általában, amikor a dolgok normális mederben folynak szeretsz tervezgetni, sőt, kifejezetten tervezgetős típus vagy – de erre ami most következett, senki nem tudott előre felkészülni.

Csak a változás biztos

Úgy tűnik, hogy mostanában csak egyvalami biztos az életünkben: a változás. Ez vonatkozik a magánéletünkre és a munkával kapcsolatos dolgainkra is. Ezek a változások arra hívják fel a figyelmet, hogy időnként muszáj újragondolni az eddigieket. Mert hiába hittük, hogy az az út amin járunk működőképes és még sokáig az is lesz, jöhetnek olyan idők, amikor mindent drasztikusan újra kell terveznünk.

Most is egy ilyen időszakot élünk át. Hosszú üresjárataink lehetnek, újra kell gondolnunk fontos dolgokat is és ehhez legtöbbször végtelen türelem kell. A legbizonytalanabb most talán a munka területe, hiszen munkahelyek szűnnek meg, szerveződnek át, nem beszélve arról, hogy vannak vállalkozások, amelyeknek a léte is bizonytalanná vált. Ezért ebben a cikkben most a munkával, a karrierrel kapcsolatos bizonytalanságokról, aggodalmakról szeretnék írni.

Az utóbbi néhány hétben sokan aggódtak például amiatt, hogy két hónapra felmondtak nekik vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket. Vagy egy kisebb vállalkozásnak semmilyen munkája nincs a következő időszakra, hiszen most megrendelések sincsenek. Vagy éppen olyan szolgáltatást nyújt valaki, ami most nehezen tartható fenn (például egy kis cukrászdát üzemeltet).

Nem lehet egyik napról a másikra újratervezni…

Az új helyzethez való alkalmazkodás akár hetekig, hónapokig is tarthat. És teljesen rendben van  az is, ha csak akkor találod ki, hogy mit is szeretnél, amikor már vége lesz ennek az egésznek.

Nem kell feltétlenül nagy újratervezéseket csinálni a következő időszakban, de arra jól jöhet ez a kis extra idő, hogy végiggondold a karriereddel, a munkáddal kapcsolatban, hogy vajon jó úton jártál-e. 

Eltekintve a mostani felfordult időszaktól boldoggá tesz az a munka, amit csinálsz? Lehet, hogy pár évvel ezelőtt még úgy tűnt de vajon most is igaz ez még? 

Ha pedig már egy ideje gondolkodtál a váltáson akkor azt is gondold végig, hogy eddig mi tartott vissza? A félelem? Vagy úgy érezted, hogy van valami olyan képesség, ismeret amit még meg kellene tanulnod? Van-e egy olyan terület, ahol még lenne mit fejlődnöd?

Tedd félre most egy kicsit a jelenlegi helyzetet és gondold végig, hogy van-e olyasvalami a munkáddal, karriereddel kapcsolatban, amit már régóta szerettél volna meglépni, de sosem volt rá időd? Nem feltétlenül arra gondolok, hogy váltani akartál hanem esetleg volt-e valami, ami érdekelt –  de nem volt elég időd, hogy foglalkozz vele? Most itt az alkalom😊.

Lehet, hogy valami teljesen újba kezdenél..Vagy szívesen elvégeznél egy online tanfolyamot, blogot írnál, vagy elindítanál egy közösségi média oldalt.

Mit fog hozni a jövő?

Szinte biztos, hogy valamennyit változni fog a munka világa, ha ennek az egésznek vége lesz. De ez a változás nagyon sok új lehetőséget is magával hoz majd. Éppen ezért érdemes kihasználni ezt az időt akár arra, hogy feltöltődj egy kicsit akár arra, hogy valami újat tanulj, fejlődj valamiben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy régi hobbi felelevenítése vagy egy idegen nyelv felfrissítése is nagyon hasznos lehet.

Ha van valami ami mindig is érdekelt de sosem volt rá elég időd, akkor itt az alkalom, hogy elmélyedj benne😊. Hidd el, meg fog térülni a befektetett energia.

És most álljon itt néhány tipp attól függően, hogy milyen helyzetben vagy éppen.

Ha munkát keresel:

  • Továbbra is keresgélj, küldd el a jelentkezésedet különböző helyekre. Ne aggódj akkor sem, ha nem nagyon kapsz visszajelzést a munkáltatóktól. Előfordulhat, hogy most hosszabb időbe telik amíg válaszolnak vagy most egy ideig kivárnak ők is, de ettől ne keseredj el. Tűzz ki magadnak a héten egy-két napot, amit továbbra is azzal töltesz, hogy elküldöd a jelentkezésedet olyan helyekre, amelyek érdekelnek.
  • Ha eddig mindig csak innen-onnan elcsípett időd volt arra, hogy formába hozd az önéletrajzodat és a kísérőleveledet akkor most itt az ideje, hogy mindkettőt felturbózd! Szánd rá az időt, nézz utána a cégeknek ahova pályázol és próbáld egy kicsit személyesebbre alakítani például a motivációs leveledet!
  • Ha van tartalékod, akkor nyugodtabb lehetsz az elkövetkező egy-két hónapban. Ha nincs, akkor nézz utána, hogy van-e olyan otthonról végezhető munka vagy valamilyen alkalmi munka, ami átmenetileg kisegíthet. Érdemes annak is utánanézni, hogy mire vagy jogosult ha például nemrég veszítetted el az állásodat.

Mit tegyél, ha egyéni vállalkozóként dolgozol?

Ha a vállalkozásod most éppen nem tud a megszokott módon működni, mert ellehetetlenült a munkavégzés :

  • Gondold végig, hogyan tudod az ügyfélköröddel továbbra is fenntartani a kapcsolatot. Akár kreatív megoldások is szóba jöhetnek. Ha például fodrász vagy, akkor otthoni hajápolásról (netán festésről😊 ) készíthetsz videókat vagy rövid kis leírásokat. A lényeg az, hogy ha nem is tudod a korábbi szolgáltatásodat ugyanúgy nyújtani az ügyfeleidnek, ahogy eddig, attól még érezzék, hogy azért ott vagy nekik.
  • Maradj türelmes. Nem kell azonnal és gyökeresen újratervezni mindent. Az első pár hét, akár hónap is még bőven átmeneti állapot, nem baj, ha nem sikerült a vállalkozásodat azonnal online-ná alakítani vagy még nincs ötleted a hogyan továbbra.
  • Nézz utána milyen lehetőségeid vannak, miben tudnál fejlődni, mi az, ami jól jönne a tevékenységedhez kiegészítésként (boldog békeidőkben persze😊) de sosem volt időd foglalkozni vele. Mi lenne, ha most elmélyednél benne? Vagy tanulnál valami újat, megnéznél videókat a témában?

Akármelyik helyzetben is vagy, a lényeg, hogy próbálj egy keretet kialakítani a napjaidnak. Néha ez nagyon nehéz, ezért legyél türelmes és elfogadó magaddal. Lehet, hogy nem érzed magad motiváltnak, hogy nagyobb dolgokat megtegyél vagy megtervezz bármit. Hidd el, ha minden egyes nap egyetlen pici lépést megteszel, az is eredmény. Tekints úgy erre az időszakra mint egy átmeneti állapotra, aminek úgyis vége lesz egyszer.

Bizonytalan vagy a munkádat illetően? Egyik nap úgy érzed, eljött az idő a változtatásra, másnap viszont már azt gondolod, hogy 'jobb, ha kivárok'? Nem tudod, merre tovább?

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .