Nyár van, az élet szép, gondtalan és könnyű…Sokáig van világos, részt lehet venni mindenféle szabadtéri programon egyszóval minden adott, hogy ezeket a hónapokat  maradéktalanul kiélvezzük. Ahogy teszik ezt azok az ismerősök, akik a nyaralásaik, utazásaik minden egyes percét posztolják közösségi oldalakon.

De mi van, ha valahogy nem sikerül úgy éreznünk, ahogy ’kellene’? A valóság az, hogy elég sokan vannak, akiknek a nyár az év egyik legnehezebb időszaka.

Valaki csak a hőséget és a tűző napot viseli nehezen és ezért legszívesebben ki sem mozdulna a hűvös szobából. Vagy lehet, hogy mások nagyszerűnek tűnő nyaralásai, utazásai okozzák a lehangoltságot.

Ha viszont azt veszed észre, hogy nem tudsz örülni a nyárnak és ez már nem az első ilyen éved, akkor érdemes végiggondolni, hogy vajon mi okozhatja ezt és hogyan lehetne rajta segíteni. A szezonális depresszió ugyan gyakrabban jelentkezik ősszel vagy télen, de a hangulatzavarok között  éppen úgy szerepel az úgynevezett  nyári szezonális depresszió is, melynek jellegzetes tünetei a szorongás, az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, a nyugtalanság és az ingerlékenység.

A nyári depresszió okai

1. Nyáron felborulhat a bioritmusunk

A nyári szezonális depresszió pontos kiváltó okát nem tudjuk (ahogy más típusú depresszióét sem), lehetnek genetikai tényezők és környezeti hatások de nagy szerepet játszhat az is, hogy a szervezet cirkadián ritmusát (azaz a biológiai óráját, amely az álom-ébrenlét szabályozásáért felelős) megzavarja, hogy hosszabbak a nappalok és tovább van világos. Emiatt pedig felborul a napok addig megszokott egyensúlya. (Általában gyakoribb ennek a fordítottja, a kevesebb fény és a rövid téli napok váltják inkább ki a szezonális depressziót de a nyár kezdetével is kialakulhat).

Mit lehet tenni?

Próbálj meg odafigyelni arra, hogy eleget aludj: ha nagyon meleg van, akkor szellőztess a szobában és ha néha meg is engedsz magadnak egy-egy hosszabb estét, azért próbálj meg az esetek többségében időben ágyba kerülni.

Ha pedig észreveszed magadon a depresszió tüneteit, akkor mindenképpen érdemes segítséget kérned: az első lépés lehet a háziorvos vagy egy pszichológus felkeresése. A nyári depresszió legtöbbször magától elmúlik de ha a tünetek tartósan fennállnak, akkor már csak azért is érdemes segítséget kérni, hogy a komolyabb baj kialakulását megelőzd.

2. Megváltozik a napi rutin

Felborul az addig megszokott rutin, ami adott egy bizonyos megnyugtató keretet a napnak. Ez lehetett akár a munka eddig megszokott ritmusa, és előforduhat, hogy pont egy hosszabb nyári szabadság az, ami felborítja.

Aki hajlamos a depresszióra annak egyébként is fontos, hogy legyen egy megszokott rend, amiben vannak biztos pontok, kapaszkodók. A napok rutinja pedig nyáron tud leginkább felborulni, hiszen elkezdődnek a szabadságok, az óvodai/iskolai szünet, hirtelen nagyon sok időt kell kitölteni, és ez nem mindig könnyű.

Mit lehet tenni?

Próbáld meg már tavasszal minél alaposabban megtervezni a nyarat: ha tudod, hogy hirtelen nagyon sok szabadidő fog rád szakadni, akkor készülj fel rá, találj ki fix programokat, iratkozz be egy tanfolyamra, tervezd el, hogy milyen könyveket fogsz majd elolvasni. És ami a legfontosabb: próbáld az eltervezettekhez tartani is magad a nyár folyamán😊

Legyen egy kis énidőd is

A nagy nyári forgatagban, nyaralások és barátokkal, rokonokkal töltött programok közepette néha nagyon nagy szükségét érezheted egy kis csendes elvonultságban töltött időnek. Semmi baj nincs azzal, ha néha elmész egyedül moziba, kimész a strandra vagy egy fürdőbe, vagy éppen otthon olvasgatsz vagy megnézel egy filmet. Nemcsak nyáron, hanem valójában az év bármely időszakában szükségünk van időnként egy kis elvonulásra és feltöltődésre.

3. Strandolás és összejövetelek

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több a szabadtéri program, legyen az strandolás, kirándulás vagy egy kerti party. Ha valaki nincs teljesen megelégedve magával, annak ez az időszak különösen gyötrelmes lehet és mivel nem szívesen mutatkozik mások előtt lengébb öltözetben, ezért inkább el is kerüli az ilyen eseményeket és még inkább visszahúzódik.

Mit lehet tenni?

Először is felejtsd el a magaddal szembeni irreális elvárásokat és a média által közveített ideált..Helyette inkább próbálj olyan ruhákat vásárolni amiben jól érzed magad, jól állnak és csak azért, mert idén nyáron megint nem sikerül úgy kinézni ahogy szeretnél, ne foszd meg magad olyan programoktól, amelyeken egyébként szívesen részt vennél. Alkalmazd azt az egyszerű „hüvelykujj szabályt”, hogy ha csak az tartana vissza egy bizonyos programtól, hogy nem egészen úgy nézel ki, ahogy szeretnéd vagy elvártad volna magadtól és más kifogásod nincs az egész ellen, akor nyugodtan vegyél részt rajta😊

4. Az anyagiak

A nyár bizony drága tud lenni. Először is ott vannak a nyaralások: akinek gyerekei vannak, annak a nyári táborok költségei is plusz terhet jelentenek. Vagy a fesztiválok, amiken szeretnél részt venni de ha sehova nem utazol csak eljársz időnként valahova a barátaiddal, akkor is meg-meglepődsz néha, hogy mennyit költöttél és még mennyi mindenre kellene költened ha igazán jól szeretnéd érezni magad.

Mit lehet tenni?

Válaszd ki azokat a programokat, amelyek valóban érdekelnek és csak azokon vegyél részt. Ha úgy érzed, hogy a nyaralás egyfajta ’kötelesség’, akkor nem muszáj feltétlenül elutazni. Lehet, hogy otthon vagy a környéken is tudsz olyan kikapcsolódást, pihenési lehetőséget találni ami feltölt, és ami nem kerül túl sokba. Ha egy programon vagy utazáson csak azért vennél részt mert ’így szokás’ és eddig is mindig a nyári program része volt viszont igazából nincs kedved hozzá, akkor az idén megpróbálhatsz nemet mondani rá.

5. A hőség

Sajnos néha valóban elviselhetetlen tud lenni a meleg és ezt sokan nagyon nehezen bírják. Sőt, előfordulhat, hogy a hétvégét sokkal szívesebben töltik a hűvös, besötétített szobában, mint kint a nagy melegben. Ilyenkor előfordulhat, hogy egész nap csak sorozatokat néznek és a nagy meleg miatt főzni sincs kedvük de végül mégis lelkiismeretfurdalást éreznek, hogy egy újabb nap telt el így. Ha pedig sok ilyen hétvége fordul elő nyáron, akkor az könnyen lehangoltsághoz, rosszabb esetben depresszióhoz vezethet.

Mit lehet tenni?

Teljesen érthető, hogy a nagy melegben nehéz rávenni magad arra, hogy kimozdulj. A rendszeres mozgás viszont nagyon fontos része a depresszió megelőzésének és kezelésének is, szóval valahogy azért mégis próbáld beiktatni a napjaidba. Ha nem szereted a hőséget és nem szívesen vagy kint a tűző napon akkor menj el úszni egyet reggel vagy járj el jógázni, tornázni vagy bármi olyan tevékenységet végezz, amihez nem kell feltétlenül kint lenni. Egy esti séta is jó lehet, akkorra már a meleg is enyhül és egyébként is nagyon hangulatos este a városban sétálni😊 A lényeg, hogy ne kínozd magad azzal, hogy olyasmit erőltetsz, amihez semmi kedved nincsen – keress inkább olyan típusú mozgást amit szívesen csinálsz és nem érzed úgy, hogy nagyon megerőltető lenne.

6. Közösségi oldalak

A Facebookot vagy az Instagramot nézegetve úgy tűnhet, hogy mindenkinek csodásan telik a nyara, mindenki hosszabb vakációra megy, mint te, mindenkinek jobb kapcsolata, több barátja van és izgalmasnál izgalmasabb programokon vesz részt nap, mint nap. Kétség nem fér hozzá: fel sem veheted velük a versenyt😊

Mit lehet tenni?

Vedd le a rózsaszín szemüveget és emlékeztesd magad, hogy amit ezeken az oldalakon látsz, az nem a valóság vagy legalábbis csak annak egy része… Ha észreveszed magadon, hogy zavarnak az ismerősök posztjai, csilivili utazásai akkor tarts néhány közösségi oldal mentes napot. Ahelyett, hogy azt nézegetnéd, hogy más merre van és mit csinál gondold végig, hogy mi az amit tényleg szeretnél és próbálj meg olyan programokat szervezni, olyan úticélokat találni, amelyek valóban neked valók és amelyeket különösebb anyagi áldozat nélkül is megvalósíthatsz.

Nyári depresszió évről évre – keresd meg a kiváltó okát

Lehet, hogy egy ideje azt veszed észre, hogy a nyár minden évben nehéz időszakod. Ahelyett, hogy valóban élvezni tudnád, valahogy sosem tudod igazán jól érezni magad. Ha úgy látod, hogy ez az utóbbi néhány évben minden nyáron jellemző rád, akkor próbáld meg végiggondolni, hogy mi lehet az oka. Lehet, hogy a nyarat valamilyen múltbéli fájdalmas eseménnyel kötöd össze? Lehet ez egy szeretett személy elvesztése, vagy egy korábbi szakítás, ami nyáron történt. Vagy előfordulhat az is, hogy olyan a munkád, hogy év közben nagy a hajtás és a pörgés, nyáron pedig szinte üresjárat van (ha például tanítasz, akkor ez könnyen előfordulhat)? Ilyenkor nem csoda, hogy amikor hirtelen rád szakad a nagy szabadság, akkor nem is tudsz vele mit kezdeni.

Lehet, hogy a nyár időszakát valamiképpen a szomorúság érzésével kötöd össze és anélkül, hogy valójában tudatosulna benned, egyre kevésbé várod és egyre jobban félsz tőle. Ezért is érdemes végiggondolni és akár segítséget is kérni abban, hogy ezeket a rossz érzéseket, beidegződéseket tudatosítsd magadban és elkezdj azon dolgozni, hogy ezt a ciklust megtörd és a következő nyár már jobban teljen.

Egy kis öngondoskodás, azaz self-care

Azoknak, akik szeretnének egy kicsit minőségibb életet élni, de nem tudják hol kezdjék el a változást már az is sokat segíthet, ha valamilyen rutint sikerül a mindennapjaikba csempészni.  Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnál néhány olyan gyakorlatot, ami egyszerűen megvalósítható és a testi-lelki-szellemi wellness felé vezető úton elindíthat, akkor töltsd le az ingyenes rutinkiépítő munkafüzetemet:

 

 

Ha eddig nem volt szokásod odafigyelni magadra, akkor a Self-care rutinkiépítő minitanfolyamom gyakorlatai segíteni fognak ebben:) Lépésről-lépésre megtanuhatod, hogyan tegyél minden nap egy kicsit magadért.

Töltsd le, próbáld ki!

.

Posted in Lelki wellness | Nyári depresszió bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva