Biztosan veled is előfordult már, hogy nagyon szerettél volna valamit – legyen az munkával vagy magánélettel kapcsolatos. És ha ne adj isten nem sikerült, akkor magadat kezdted hibáztatni, mondván, hogy akkor biztosan ’nem is akartad eléggé’ – pedig az igazi ok valójában az önbizalomhiány volt.

Sok függ attól, hogy milyen az önértékelésünk. Az, ahogyan magunkról vélekedünk meghatározza, hogy mennyire merünk ’nagyot akarni’ és mennyire hisszük el, hogy el is tudjuk érni azt, amire vágyunk (az önbizalomhiány jeleiről itt olvashatsz).

Gyakran azért vallunk kudarcot bizonyos dolgokban, mert nem bízunk magunkban – holott a megvalósítást illető elgondolásainkban és a tervezésben nincs hiba.

Ezért nem elég csak a célkitűzési módszereinket finomítani, vagy újragondolni, hogy pontosan mit is szeretnénk. Nagyon fontos a saját magunkkal kapcsolatos belső hitrendszerünkön – amihez legtöbbször önbizalomhiány társul – is dolgozni. 

Mert ha azt gondoldod, hogy nem érdemelsz meg valamit vagy nem vagy elég jó hozzá, akkor ismerős lehet a következő forgatókönyv. Nagyon sokat dolgozol valamiért, kitartó vagy és előbb-utóbb el is éred a célodat, de élvezni már nem tudod a helyzetet.  Az önbizalomhiány miatt nem tudsz hinni abban, hogy megérdemled ezért ösztönösen úgy viselkedsz, hogy később el is veszítsd.

Mindez persze nem tudatos – éppen ezért nehéz felismerni és változtatni rajta.

Az önbizalomhiány hatása

Ha úgy gondolod, hogy nem vagy elég jó, akkor szinte megelőlegezed magadnak azt, hogy valami ne sikerüljön. Úgy viselkedsz és olyan dolgokat engedsz meg másoknak, amelyek beleillenek ebbe a hitrendszerbe – és a többi ember is ennek megfelelően fog veled viselkedni.

Pedig elég jónak lenni nem azt jelenti, hogy meg kell változnod (természetesen lehetnek dolgok, amiben érdemes fejlődni, szokások amiken érdemes változtatni). Hanem inkább azt, hogy önazonos vagy, megvizsgálod, hogy mi az, amit magadról igaznak gondolsz és ha kell, változtatsz rajta.

Ezért ha úgy érzed, hogy sosem éred el amit (akit) szeretnél és hiába teszel a céljaidért, azok csak nem akarnak megvalósulni, akkor itt az idő, hogy egy kicsit magadba nézz és felismerd azokat a rossz beidegződéseket, amelyek akadályoznak (a feladás és elengedés közötti különbság pszichológiai hátteréről pedig itt olvashatsz).

A változás lépései

Először is érdemes végiggondolni, hogy melyik az a területe az életednek, ahol a legkevésbé érzed jól magad. Ahol leginkább úgy érzed, hogy nem kapod meg azt amit szeretnél vagy ha meg is kapod, hamar elveszíted.

Melyik terület az? A munka? A magánélet? A párkapcsolat? A család? A barátok? (A leggyakoribb negatív gondolatainkról itt olvashatsz.)

Ha több olyan terület is van, amin változtatni szeretnél de egyszerre sok lenne mindegyikkel foglalkozni, akkor 1-től 10-ig terjedő skálán adj egy-egy pontot mindegyik területnek. Próbáld azt is végiggondolni, hogy melyik az a terület, ahol az önbizalomhiány bizonyos dolgoktól visszatart.

Melyikre (lehet több is) adtál kevés pontot?

Utána pedig válaszolj a következő kérdésekre:

  • Hogyan érzed magad az életednek ezen a területén? Mi az az érzés, ami először eszedbe jut?
  • Mi az, amit igaznak gondolsz az életed ezen területével kapcsolatban? (például: a kapcsolatok nem működnek, úgyis mindenki szakít/elválik, stb.…)
  • Hova szeretnél innen eljutni? Próbáld meg minél pontosabban körülírni!
  • Mi az, amin leginkább változtatnod kellene?
  • Hogyan szeretnéd érezni magad akkor, ha eléred a vágyott eredményt?

Gondold végig ezeket a kérdéseket minél alaposabban, szánj időt a megválaszolásukra.

Tovább is gondolhatod:

  • Mikor, milyen helyzetekben érzed magad különösen rosszul? Szerencsétlennek, butának, csúnyának, stb.?
  • Mi az, amin változtatni kellene?

Írd össze a negatív gondolatokat – legyen az saját magaddal vagy a világgal kapcsolatos .

A negatív gondolatok átkeretezése

Próbáld meg ’átkeretezni’ a negatív gondolatokat. Erre nagyon jó módszer az ún. „lefelé irányuló nyilak” technikája, azaz a negatív gondolatok megkérdőjelezése, továbbgondolása.

Tedd próbára a negatív gondolataidat!

Válassz ki közülük egyet, és válaszolj a kérdésekre:

1. Mi bizonyítja ezt az elképzelést?

2. Mi szól ellene?

Van-e alternatív magyarázat?

Mi a legrosszabb, ami történhet? 

Túl tudnám tenni magam rajta?

Mi a legjobb, ami történhet?

Mi a legreálisabb kimenetel?

3. Mi következik abból, ha hiszek ebben a gondolatban?

4. Mi lenne az eredménye annak, ha megváltoztatnám a gondolkodásomat? Hogyan érezném akkor magam?

Mit mondanék valakinek, aki hasonló helyzetben van?

Ha megtaláltad, hogy milyen rossz beidegződés, régi hiedelem tarthat vissza, akkor megpróbálhatod megváltoztatni. Ez persze egy nagyon sok türelmet és kitartást igénylő hosszú folyamat. Előfordulhat, hogy elakadsz egy ponton és úgy érzed, egyedül nem tudsz továbblépni, hiszen az önbizalomhiány nem múlik el pusztán attól, hogy felismerjük. Ilyenkor érdemes lehet külső segítséget, akár pszichológust vagy egy coach-ot felkeresni vagy csatlakozni egy  önismereti csoporthoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .