Év végén még akkor is szeretünk elgondolkodni az elmúlt időszakon és terveket szövögetni az előttünk állóra, ha egyébként nem szoktunk újévi fogadalmakat tenni vagy ’jövőre új életet kezdeni’:-).  Az alábbi önismereti kihívás célja, hogy néhány játékos, elgondolkodtató feladattal segítselek az év végi visszatekintésben.

Visszatekinteni, összegezni és átgondolni az előttünk álló időszakot mindenképpen érdemes, hiszen, ha nem is feltétlenül akarunk nagy változásokat, akkor is segít abban, hogy a következő időszakunkat tudatosabban éljük. Nem utolsósorban így szórakoztató formában csempészünk az életünkbe némi önismeretet.

Különösen érdemes ezt megtenni akkor, ha több változás is történt az életedben az elmúlt évben – akár azok feldolgozásában is segíthetnek a gyakorlatok.

Nekem személy szerint eseménydús évem volt – 2020. novemberében megszületett a kisfiam és onnantól kezdve néhány hónapig csak erről szóltak a napjaim. Viszonylag hamar elkezdtem érezni, hogy jó lenne ha az anyaság mellett más is lenne az életemben – így fokozatosan próbáltam visszatérni a munka világába. Ami egyáltalán nem volt könnyű, hiszen egy olyan új helyzetben találtam magam, amire nem igazán lehet, és nem is tudtam felkészülni…

És hiába voltak/vannak terveim, az élet hajlamos felülírni azokat:-). Így ez az évem nagyon más volt, mint a korábbiak, nagyon sok mindent újra kellett gondolnom és terveznem, amiben sokat segítettek azok az egyszerű önismereti módszerek, amelyeket veletek is szeretnék most megosztani.

Önismereti kihívás – visszatekintés, tudatosítás, tervezés

Ebben az év végi,  rendhagyó bejegyzésben néhány olyan feladatot szeretnék mutatni, amelyek segítenek összegezni az elmúlt időszakot, jobban megélni a jelent, végül pedig a segítségükkel tudatosabban tervezhető a jövő.

A feladatok ennek megfelelően három részre oszthatók: az első csoportban található gyakorlatok az elmúlt időszak összegzésében, értékelésében segítenek, a második csoport kérdései a jelenre, a mostani helyzetedre – akár problémádra – fókuszálnak, míg a harmadik kérdéscsoport segít az előre tekintésben, a jövő tervezésében.

A múltra és a jelenre vonatkozó feladatok ebben a bejegyzésben, a jövőre vonatkozók pedig a január első napjaiban megjelenő bejegyzésben lesznek majd olvashatók.

Visszatekintés az elmúlt időszakra

1.Boldogság-és sikergörbe az elmúlt évről

Sokszor anélkül repülnek el a hetek, hónapok, hogy tudatosítanánk, mennyire éreztük magunkat boldognak, elégedettnek. Legtöbbször végig sem gondoljuk, hogy mi állhat a csúcspontjaink és a mélypontjaink mögött

A boldogság-és sikergörbe pontosan abban segít, hogy egy időre megálljunk és tudatosítsuk magunkban a mögöttünk álló időszak sikereit és kudarcait.

Gyűjtsd össze az elmúlt éved jelentős történéseit (de akár más időtartamot is megnézhetsz – ami neked leginkább segít a visszatekintésben).

Rajzolj fel magadnak egy grafikont és jelöld ezeket a történéseket a grafikon vízszintes tengelyén. A függőleges tengely pedig jelölje a boldogságszintet, 0-tól 10-ig terjedő skálán.

Jelöld be, hogy az adott időszakban mennyire érezted magad elégedettnek, majd kösd össze a pontokat.

Az összekötött pontokból egy görbét fogsz kapni, amely megmutatja, hogy az általad választott időszakban hogyan alakult a boldogságszinted. 

Mi van a pontszámok mögött?

Már önmagában a görbe felrajzolása is sokat segít annak tudatosításában, hogy pontosan hogyan is alakult az elmúlt időszakod, de érdemes egy kicsit mélyebbre ásni.

Gondold végig azt is, hogy mi van az egyes pontszámok mögött! Miért érezted magad annyira boldognak vagy mi volt az, ami elkeserített? Ne elégedj meg azzal, hogy ‘jól éreztem magam’, menj mélyebbre, gondold végig azt is, hogy mi volt ennek az oka, és hogyan tudnád azt a mindennapjaidba is belecsempészni.

Ezt a módszert akkor is érdemes használni, ha valamilyen konkrét témában van elakadásunk – például karrier vagy párkapcsolat témában nézhetjük meg a fontosabb mérföldköveket.

2.Régi ház – új ház

Ez a gyakorlat a múlt értékelésében és a következő időszakra vonatkozó irány körvonalazásában segíthet.

Rajzold fel egy ház alaprajzát úgy, hogy a benne lévő helységek az életed különböző színtereit szimbolizálják. Például a hálószoba jelentheti a párkapcsolatot, a nappali a családi vagy baráti kapcsolatokat, a fürdőszoba az énidőt, a dolgozószoba a munkát, a gyerekszoba a gyerekekkel töltött időt (ha például van gyereked). Ezeken kívül pedig bármi olyasmit belerajzolhatsz a házba, amit fontosnak tartasz és valamilyen módon az életed egyik szeletét szimbolizálja.

A ház legyen nagy – legalább száz négyzetméteres – és minden helység akkora legyen, amekkora szeletét most képviseli az életednek az, amit szimbolizál.

Így tehát az első alaprajz, amit elkészítesz szimbolizálja a jelenlegi helyzetet, a mostani életedet.

Ezután pihenj egy kicsit, akár egy-két napot is. Majd térj vissza az alaprajzhoz és készítsd el úgy, hogy az egy (vagy akár öt, attól függ milyen időtávra szeretnéd elképzelni) évvel későbbi életedet szimbolizálja. Gondold át, hogy melyik helységet (azaz az életed melyik területét) szeretnéd csökkenteni, vagy éppen növelni.

Lehet, hogy úgy látod, most túl sok időt töltesz munkával – így a jövőbeni házadban a dolgozószoba méretét érdemes csökkenteni. Vagy éppen lehet, hogy most nincs hálószobád – és ezen szeretnél változtatni, mert végre kialakítanál egy jó párkapcsolatot.

A ház megtervezésekor bátran engedd szabadon a fantáziádat, hiszen a gyakorlat a kreativitásodat is fejleszti! Rajzolj teraszt, kertet, bármit, ami neked valamilyen szempontból fontos lehet.

3. Amit magaddal hoztál

Hogyan alakult az elmúlt éved (vagy akár hosszabb időszakra is visszagondolhatsz, ha volt valamilyen ismétlődő minta, valami, ami mindig hasonlóan történt)? 

Volt valami, amin nem tudtál túllépni, amibe újra és újra belefutottál?  Előfordulhatott ez az élet bármely területén…

Itt az alkalom, hogy a visszatekintés keretében ezt is mélyebben megvizsgáld. A mindennapok rohanásában gyakran észre sem vesszük, hogy makacsul ismételgetünk egy mintát – valamit, aminek a gyökerét lehet, hogy nem is a mi életünkben érdemes keresni hanem a családunkban, az előző generációkban.

Talán hallottál már az ún. ‘transzgenerációs elméletről’ ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a családi hagyományok, hiedelmek, viselkedésminták befolyásolják azt, ahogyan az életünket éljük, ahogyan a dolgokról vélekedünk.

Hogyan jelenhet ez meg a te életedben? Például úgy, hogy ha van egy problémád – mondjuk nem tudsz nemet mondani – akkor lehet, hogy ezt egy magaddal hozott családi minta is befolyásolhatta, miszerint ‘ha kiállsz magadért, abból csak baj lehet..’.

A feladat két lépésből áll.

1. lépés: Gondold végig, hogy mi okozta a legnagyobb nehézséget az elmúlt évedben? Olyasvalami volt ez, ami régóta visszatérő problémád? (Például nem tudsz nemet mondani vagy nem mersz kiállni magadért esetleg mindig minden teendőt magadra vállalsz.)

2. lépés: Gondolj vissza a szüleidre, nagyszüleidre, azokra a családi mintákra, amelyeket magaddal hoztál! Vajon mennyiben befolyásolhatták ezek a minták azt, ahogyan most működsz, hogyan hatottak a meggyőződéseidre? 

Tudatos mindennapok – önismereti feladatok a jelenre

1. Vedd észre a pozitívumokat🙂

Gondold végig, hogy a héten milyen jó dolgok történtek veled – minden apróság számít!

És hogy még jobban begyakoroljuk a pozitívumok észrevételét próbálj meg az elmúlt hét minden egyes napjához találni egyvalamit, aminek örülni lehetett!

Ezentúl pedig akár szokássá is teheted, hogy a nap végén felsorolsz magadnak 3 pozitív dolgot, történést a napból.

2. Kapcsolataink

„Olyan kapcsolatod lesz amilyenről elhiszed, hogy megérdemled.”

A kapcsolataink alakulása az egyik legmeghatározóbb tényezője annak, ahogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Éppen ezért érdemes tudatosan tekinteni az életünk ezen területére is, és végiggondolni, hogy ki, és miért is van jelen az életünkben.

A körülöttünk lévő emberek nagy hatással vannak nemcsak arra, ahogyan érzed magad hanem arra is, hogy mit tekintesz példának és kik azok, akik inspirálnak téged.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

1. kérdés:

Gondold végig: ki az az öt ember, aki jelenleg a legfontosabb szerepet játssza az életedben?

2. kérdés:

Melyik az a kapcsolat, amelyik a legnagyobb hatással van/ volt az életedre? Miért? Mit tanultál belőle?

3.kérdés:

Tudatosítsd magadban, hogy minden kapcsolat amelynek részese vagy, értékes információkat nyújt rólad és a viselkedésmintáidról.

Tekints a kapcsolataidra tükrökként, amelyek megmutatják a negatív gondolataidat és hiedelmeidet. 

Válaszd ki azt, amelyiket a legfontosabbnak találod!

Tedd fel magadnak a kérdést: 

Mit árul el rólam ez a kapcsolatom? Milyen tulajdonságomat hozza elő, melyiket nyomja el?

Kapcsolatokról bővebben ebben a cikkben olvashatsz. Kapcsolati problémákról, érzelmi manipulációról pedig itt.

Önismereti kihívás – folytatás január elején

Ha tetszettek a feladatok, akkor figyeld az oldalamat január első napjaiban is(egész pontosan 2-án)! A jövő tervezésével kapcsolatos feladatokkal fogok jelentkezni és néhány korábbi cikket is megosztok majd, amelyek szintén segítenek abban, hogy a következő éved úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .