A Self-love – azaz magyarul önszeretet – kifejezéssel az utóbbi időben elég gyakran lehet találkozni. Biztosan te is kaptál már olyan tanácsot, hogy ‘csak szeresd magad, és minden rendben lesz’. Vagy ‘amíg magadat nem szereted, addig másoktól sem várhatod el…’ stb 🙂

A fogalom sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk, ezért nézzük meg most, hogy mit is jelent az, ha szereted magad? 

Elsősorban azt, hogy figyelembe veszed a saját igényeidet és nem sorolod azokat automatikusan más(ok) igényei mögé. Határokat szabsz magadnak – ami azt (is) jelenti, hogy nem hajszolod túl magad, vagy nem veszel fel egészségtelen szokásokat. (Az egészségtelen, mérgező szokásokról itt olvashatsz.)

Jelenti azt is, hogy mersz nemet mondani és a kapcsolataidban elvárod, hogy megkapd a kellő tiszteletet és megbecsülést.  Ezért nem is maradsz benne olyan kapcsolatokban, ahol rosszul érzed magad vagy ahol folyton csak bírálnak. 

Ha szereted magad, akkor elégedettnek érzed magad, mert az általad választott életet éled, és nem valaki más elvárásaihoz alkalmazkodsz.. 

Az önszeretet fontos része az is, hogy kedves és elfogadó vagy magaddal szemben. Talán te is azok közé tartozol, aki a barátait, családtagjait mindig bátorítja, mindenkihez van egy jó szava, saját magát kivéve? Ha igen, akkor van némi tennivalód az önszeretet terén:-)

És végül azt is jelenti, hogy felismered és tudod, hogy a problémák és nehézségek az élet részei. Ezért nem kell tőlük megijedni, csak tudatosítani azt, hogy léteznek, hogy elkerülhetetlen az, hogy néha rosszabb időszakod legyen vagy elkeseredj.

Milyen jelei lehetnek az önszeretet hiányának?

Lehet, hogy eddig bele sem gondoltál, hogy vajon szereted-e eléggé magadat. Természetesnek vetted például, hogy rád mindig lehet számítani, hogy első szóra rendelkezésére állsz mindenkinek. Fel sem merült benned, hogy biztos-e, hogy ennek így kellene lennie – hiszen olyan régóta így van már. 

Vagy éppen ‘biztonsági játékot’ játszol az élet minden területén, hogy eszedbe sem jut, hogy ez is az önszeretet hiányára utaló jel lehet. És ha egy kihívást jelentő helyzettel találkozol, akkor inkább maradsz annál a jól ismert és sokszor ismételgetett gondolatnál, hogy ‘ehhez én úgysem vagyok elég jó’.

Nézzük meg, hogyan jelentkezhet az önszeretet hiánya a mindennapokban!

1. ’Kicsiben’ játszol

Azaz hagyod, hogy a félelmeid irányítsanak. Például nem mersz állást változtatni, pedig már régóta szeretnél. Vagy az életed bármely más területén nem mered követni az álmaidat. Inkább biztonsági játékot játszol, mintsem kipróbálnád magad valamiben, amit pedig régóta szeretnél. Ígérd meg magadnak: mindig megpróbálom követni az álmaimat, azt, amit a szívem diktál.

2. A kapcsolataidban nem úgy bánnak veled, ahogy szeretnéd 

Legyen az baráti vagy párkapcsolat, vagy a kollégáid, esetleg a családod. Te vagy az, akire mindig mindenki számíthat, akit az utolsó percben is lehet hívni, aki sosem panaszkodik, aki mindig mindent elvisel, Pedig valójában nem érzed jól magad ebben a helyzetben. (Az egészséges határokról itt olvashatsz.)

Ígérd meg magadnak: Megvizsgálom a kapcsolataimat abból a szempontból, hogy a fejlődésemet szolgálják-e. Végiggondolom min tudnék változtatni, hogy megkapjam azt az odafigyelést, tiszteletet és törődést amire szükségem van.

önszeretet és hiányának jelei

3. Mindig nagyon szigorú vagy magadhoz

Az önszeretet hiányára utal az is, ha magas elvárásokat támasztasz magad felé és folyton-folyvást kritizálod magad. Még akkor sem tudsz igazán örülni ha valami sikerül, mert akkor egyből újabb feladatot tűzöl ki magadnak. 

Ígérd meg magadnak: Megpróbálok változtatni a magammal kapcsolatos elvárásaimon.

4. Rosszul bánsz a testeddel

Azaz nem veszed figyelembe a szükségleteit. Esetleg a végletekig kihasználod, úgy bánsz vele mintha egy gép lenne, és semmilyen módon nem tartod tiszteletben. Ennek része lehet az, hogy nem minőségi ételeket eszel (persze időnként mindannyian elgyengülünk egy.egy csokira:) és az is, ha folyton kritizálod. De az is, ha nem alszol eleget vagy ha különböző élvezeti cikkeket fogyasztasz rendszeresen.

5. Rendszeresen túlvállalod magad és nem tudsz nemet mondani

Nem figyelsz oda a valós igényeidre, sőt, talán nem is vagy biztos benne, hogy mik azok. Emiatt másoknak sem tudsz nemet mondani, gyakran túl is vállalod magad. Igérd meg magadnak: hű maradok önmagamhoz még akkor is, ha ez nem találkozik mindenki jóváhagyásával.

Magadra ismersz valamelyik esetben?

Ha igen, akkor akár már ma is tehetsz egy apró lépést, hogy jobban szeresd és tiszteld magad. Nézzük meg, hogyan!

Válaszd ki az önszeretet azon területét, amelyet leginkább problémásnak érzel. Tegyél magadnak EGYETLEN ígéretet arra vonatkozóan, hogy mi az az apró lépés, amit meg fogsz tenni a változásért. Köteleződj el mellette. Ezután írd is le magadnak az ígéretet – az a legjobb, ha kézzel írod le. Azért, mert ilyenkor az agyadnak le kell lassulnia a művelethez és így sokkal inkább átélheted, átérezheted azt, amiről írsz. Nem beszélve arról, hogy sokkal személyesebb és ha mindezt a naplódba vagy egy szép füzetbe írod, akkor az egészből egy kellemes szertartást csinálhatsz.

Valahogy így: megígérem magamnak, hogy változtatok azon, hogy.……………………..

Szeresd magad jobban – vedd észre, hogy miben vagy jó!

A következő héten figyeld meg magad, és vedd észre azokat a helyzeteket, amikor jó voltál valamiben. Tudatosítsd magadban ezeket a helyzeteket, örülj a sikerednek és dicsérd meg magad érte!

Például:

  • belevágtál valamibe, amitől tartottál egy kicsit;
  • valaki megdicsért (bármilyen apróság ér, az is, ha mondjuk vendégeket hívtál és jól sikerült az este)😊
  • valami nagyon jól ment, jól érezted magad – mondjuk egy jól sikerült edzés;
  • befejeztél egy fontos feladatot (lehet ez munkahelyi projekt is de az is, ha mondjuk sikerült kitakarítani a lakást).

Vagy bármilyen más, sikeresen teljesített ‘küldetés😊‘ is lehet, a lényeg, hogy észrevedd a mindennapok apró sikereit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .