Hallottál már a pillangóhatás jelenségéről? Eszerint egyetlen kis változtatás az életedben sorsfordító hatással lehet a későbbi történések alakulására. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem tudhatod, hogy annak a most látszólag apró kis dolognak amit teszel, milyen hatása lesz hosszabb távon, akár évek múlva. Lehet, hogy ami most csak egy kis semmiségnek tűnik, annak a következménye felmérhetetlen a jövődre nézve.

A pillangóhatásról több film és könyv is szól.

Az egyik ilyen például a 2004-es Butterfly Effect (a főszerepben Ashton Kutcher-rel). A filmben szereplő diák élete nagyon messze van a tökéletestől – már gyerekkorában is komoly problémái voltak. Nem véletlen, hogy felmerül benne a ’mi lett volna, ha ’ kérdése. Ahogy a gyerekkorának mozaikkockáit próbálja felidézni és összerakosgatni felfedezi, hogy képes visszautazni a múltba. Kinek ne lenne csábító a lehetőség, hogy visszamenve egy-két dolgot megváltoztasson, jóvátegyen, felülírjon? A film főszereplője is ezt teszi: néhányszor rövid időre visszautazik a múltba és egyetlen jelenetet, helyszínt, kimenetelt megváltoztat. 

Nem számol azonban azzal, hogy egy kis változtatás mennyi mindenre hatással lesz a későbbi életében – nem feltétlenül pozitív értelemben. Az első ’időutazása’ után úgy látja, hogy bőven van még mit megváltoztatni, hogy a jelenben minden jól működjön. Így aztán újra és újra visszautazik….Persze a dolgok nem ilyen egyszerűek, hiszen nem lehet kiszámítani, hogy egy bizonyos változás milyen hatással lesz az összes változóra, a szereplők életére. Olyannyira nem, hogy egészen kaotikussá sikerül tenni a jelent…Ami nemhogy jobban alakulna, de bizonyos szempontból rosszabb is lesz, mint amilyen volt.

Mi az a pillangóhatás? 

A pillangóhatás jelenségét először az 1960-as években írta le Edward Lorenz, amerikai matematikus és meteorológus. Eszerint „ha egy dinamikus (azaz folyotn változó) rendszer körülményeit kismértékben megváltoztatjuk akkor ez nagy eltéréseket eredményezhet hosszú távon.” Még ismertebb a káosz elmélet egyik (alap)tétele, miszerint „ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát a világ egyik felén, akkor ez akár tornádót is gerjeszthet a világ másik felén”.

Hogyan függ össze mindez a pszichológiával, a döntéseinkkel és az önismerettel?

Úgy, hogy a testünk, a lelkünk és mi magunk is folyton változó, dinamikus rendszerek vagyunk. És ha igaz az elmélet, akkor egy pici változtatás a jelenben felbecsülhetetlen hatással lehet a jövőbeli életünkre. Hiszen hosszabb távon az az egyetlen ’pillangó-szárny lebbentés’ az élet minden területét megváltoztathatja.

Hiszen elég egyetlen kis dolgot megváltoztatni, például egy bizonyos szokásodat. Ez hatással lesz arra, ahogy mások viselkednek arra, hogy kikkel fogsz utána barátkozni, kikkel keresed majd a kapcsolatot. Lehet, hogy emiatt a munkád is meg fog változni vagy találkozol valakivel, akit enélkül a változtatás nélkül nem sodort volna az utadba az élet.

Pillangóhatás és önfejlesztés

Amikor nem mennek jól a dolgaink, akkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ’mi lett volna, ha…’ Mi lett volna, ha azt a bizonyos dolgot máshogy csinálom akkor… Vagy kitartok az elhatározásom mellett és eljárok sportolni/végigcsinálom azt a tanfolyamot/adok annak a kapcsolatnak egy esélyt, stb….

A múltidézés helyett azonban a magunk javára is fordíthatjuk ezt a jelenséget.

Hiszen ha ekkora hatása van egyetlen apró dolog megváltoztatásának, akkor miért ne lehetne eljátszani a gondolattal, hogy ha most kitűzöl magad elé egy célt, és egyetlen szokásodat megváltoztatod, akkor ennek akár pozitív hatása is lehet a jövődre?

Nézzünk meg egy egyszerű példát. Mondjuk az önbizalmadat szeretnéd fejleszteni úgy, hogy időről-időre kilépsz a komfortzónádból és olyasmibe is belevágsz, amitől tartasz egy kicsit. A mindennapjaidban ez az elhatározás úgy jelenik majd meg, hogy eldöntöd, mostantól belemész olyan helyzetekbe is, amelyektől félsz. 

Hogy kell ezt elképzelni? Úgy, hogy például minden egyes új helyzet, kihívás előtt felteszed magadnak a kérdést: van a félelmen kívül más oka is annak, hogy nem merek belekezdeni? És ha a válaszod nem, azaz csak és kizárólag a félelem tart vissza és más érv nem szól a dolog ellen, akkor belevágsz és megpróbálod végigcsinálni. Vajon milyen hatása lesz ennek a későbbi életedre?

Például játssz el a gondolattal, hogy elfogadsz egy meghívást egy olyan társaságba, ahol alig ismersz valakit. Vajon ennek milyen következményei lesznek? Lehet, hogy megismersz ott valakit, akivel máskülönben sosem találkoztál volna, és aki a későbbi sorsodra nagy hatással lesz. 

Vagy legyen szó a munkádról: veszel egy nagy levegőt és bátran munkahelyet váltasz. Olyat sikerül találnod, ahol nagyon jó lehetőségeid lesznek, amelyekre korábban nem is gondoltál volna. Részt vehetsz például egy továbbképzésen, aminek eredményeként lehetőséged lesz egy ideig külföldön dolgozni. Vagy ez a képzés segít majd hozzá egy előléptetéshez.

Vagy elkezdesz egészségesebben élni. Vajon hogyan változtatja ez meg az életedet? Az egészségesebb, sportosabb életmóddal új barátokra, új lehetőségekre is találhatsz, amelyeket korábban el sem tudtál volna képzelni.

A megfelelő időben és a megfelelő helyen

Mindannyian ismerünk olyan történeteket, amikor a véletlen folytán nagy találkozások valósultak meg. Valaki ’éppen a megfelelő helyen és időben’ volt egy bizonyos helyen, ahol találkozott azzal, aki később nagy hatással volt az életére. 

Sok sikertörténet kezdődik így és ez nem más, mint a pillangóhatás megvalósulása a mindennapi életben! Persze nem lehet mindig a megfelelő helyen lenni és nincs is mindenkinek ekkora szerencséje. Az azonban biztos, hogy egyetlen apró változtatásnak az életedben hatalmas hatása lehet a későbbiekre

Miért fontos ez az önfejlesztés szempontjából? 

Azért, mert amikor arra gondolunk, hogy mi mindenen szeretnénk változtatni, akkor legtöbbször az egész képet egyben nézzük és hajlamosak vagyunk alábecsülni az apró dolgok jelentőségét. Azaz, ha nem tudunk mindent (és lehetőleg egyszerre!) megváltoztatni, akkor a nagy elhatározások általában csak néhány napig tartanak ki. Utána pedig hajlamosak vagyunk feladni az egészet. 

Pedig az apró változtatásoknak, a kis lépéseknek is nagyon nagy ereje van! 

Például annak, ha elhatározod, hogy mostantól máshogy kezded a reggeleidet, és beiktatsz egy ötperces kis meditációt. Ne becsüld alá az öt perc jelentőségét! Ha emellett ki tudsz tartani, akkor lehet, hogy nem azonnal de hetek, hónapok múltával egészen biztos, hogy az életed több területén is észre fogod venni a változást. A kis lépések erejéről ebben a cikkben is olvashatsz. 

Ha szeretnél egy kis segítséget a változáshoz

Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy pszichológiai tanácsadáson, life-coaching alkalmon vegyen részt vagy rendszeresen eljárjon egy önismereti csoportba.

Az önsegítő könyvek egy bizonyos pontig nagyon jól működhetnek, de lehet, hogy szükség lenne egy gyakorlatias, praktikusabb megközelítésre is, amely a változás természetes ütemét követve lépésről lépésre vezet végig az önfejlesztés útján. Ha szeretnél változtatni és ehhez egy rugalmas, bármikor elérhető és a saját életritmusodhoz igazítható segítséget keresel, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe a Légy egy jobb önmagad online önismereti tanfolyamomat, amelyről bővebben itt olvashatsz: Légy egy jobb önmagad online önismereti tanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .