Ezekben a napokban, hetekben különösen fontossá vált a self-care azaz az, hogy odafigyelj magadra. Lehet, hogy a kényszerű otthonlét ellenére szinte több a munkád és a napi teendőd, mint egyébként. Ilyenkor talán el sem tudod képzelni, hogyan lehetne ezen változtatni és hogyan tudnál jobban odafigyelni magadra. Nem csoda, hiszen egyszerűen annyi dolgod van egy nap, hogy örülsz ha a végére érsz.

Talán már sokszor elhatároztad, hogy  az életed részévé teszed az öngondoskodást –  de fogalmad sincs, hogyan kezdj neki.. Ráadásul úgy érzed, hogy szinte semmi időd sem jut magadra…

És ezen nem segít az sem, hogy elvileg most lenne alkalom arra, hogy magaddal is törődj – hiszen egy csomó időt megspórolsz a közlekedésen azzal, hogy otthonról dolgozol.

A self-care tanulható

Az önmagunkra való odafigyelés legtöbbször nem jön automatikusan. Főleg akkor nem, ha a teendőink listája olyan hosszú, hogy szinte alig látjuk a végét.

Biztosan sokszor hallottad már a barátaidtól, szüleidtől, családtagjaidtól, hogy pihenj többet és figyelj oda jobban magadra. Csak éppen úgy érzed, hogy a teendőid listáján ez a legutolsó dolog, amire időd van. Pedig a mentális egészségnek része az is, hogy az öngondoskodást a napjaid részévé teszed.

Elsőként kezdjük azzal a három alapvető dologgal, amelyek (hiánya) miatt könnyen úgy érezheted, hogy nem jut időd magadra. Pedig lehet, hogy nem is erről van szó hanem van egy-két olyan dolog, amin változtatnod kellene.

Később pedig egy olyan egyszerű módszert is mutatok neked, amellyel könnyedén a napjaid részévé teheted a self-care, azaz az öngondoskodás rutinját. Ráadásul nem is kell miatta felborítani az eddig megszokott menetrendedet – még akkor sem, amikor majd újra visszatér az élet a régi kerékvágásba.

Az öngondoskodás három alapvető eleme

Ha úgy érzed, hogy sosem jut magadra időd és mindenki igényeit a saját igényeid elé helyezed, akkor szinte biztos, hogy az alábbi három dologban vannak hiányosságaid.

 • Határok kijelölése
 • Önfegyelem
 • Következetesség és kitartás

Elsőre ez talán nem hangzik túl jól, hiszen az, hogy odafigyelsz magadra valami könnyedebb dolog kellene, hogy legyen, nem?

Igen is, meg nem is😊 Mert ahhoz, hogy merjél és tudj is időt szánni magadra, először azt kell végiggondolnod, hogyan is állsz a fenti dolgokkal. És amint azokon dolgozni kezdesz és helyreteszed őket, akkor már tényleg örömteli és könnyed lesz a magadra fordított idő.

Hogyan hatnak ezek a szokások (vagy a hiányuk)  a mindennapjaidra?

A határok kijelölése saját magaddal és másokkal szemben is feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ne merítsd le teljesen magad és odafigyelj arra, hogy mi az, amire időt és energiát szánsz. A határok kijelölésébe beletartozik az is, hogy mersz nemet mondani, kiállsz magadért még akkor is, ha ez elsőre kényelmetlen. Amint képes vagy kijelölni a határaidat képes leszel arra is, hogy megadd magadnak az engedélyt arra, hogy a saját igényeidre figyelj és ne helyezd azokat mások igényei mögé.

A nemet mondásról és a határok kijelöléséről itt és itt is olvashatsz.

Az önfegyelem a self-care vonatkozásában leginkább abban nyilvánul meg, hogy tiszteletben tartod a saját igényeidet. Azaz nem hagyod őket figyelmen kívül akkor sem, amikor könnyebb lenne egy kicsit ’csalni’, csak éppen megcsinálni még azt a feladatot, ami amúgy várhatna holnapig. Vagy dolgozni egy kicsit még este, holott nem lenne muszáj.

A kitartás és a következetesség  azért fontos, mert ha ezekre odafigyelsz akkor könnyedén a napod részévé tudod tenni az öngondoskodással kapcsolatos szertartásokat, apró szokásokat. Mert sokan szeretnének változtatni, és az első elhatározásukat gyakran követi tett, de kitartani már sokkal nehezebb. És sokszor pontosan ott rontjuk el, hogy egy-egy fellángolást követően új szokásokat vezetünk be, de nem tudjuk azokhoz tartani magunkat.

Egy óra magadra

Egy egyszerű módszert szeretnék most neked bemutatni, amihez nem kell, hogy átszervezd a napjaidat. Sőt, már az is elég, ha van egy órád naponta – nem is kell, hogy egyben meglegyen az egy óra, az is elég, ha 20 perced van rá. Annyi pedig azért lehet, hogy van, nem?

A módszer neve: Egy óra magadra

Hogyan működik az ’Egy óra magadra’ módszer?

1.lépés

Válassz ki egy-egy tevékenységet az alábbi három listáról.

Nézd végig a listákat, és mindegyikről válaszd ki azt a tevékenységet, amelyik a legjobban tetszik. Mindenképp csak egyet válassz mindhárom területről, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy egyszerre csak kis lépésekkel haladj😊

Az öngondoskodás fontos része az is, hogy mind a testi, mind a lelki, mind pedig a szellemi feltöltődésre időt szánj, és egyiket se hanyagold el a többi miatt.

Tippek a szellemi feltöltődésre:

 • Olvasni pár oldalt egy jó regényből;
 • Meditáció;
 • Naplóírás;
 • Keresztrejtvény vagy sudoku;
 • Nyelvtanulás (naponta csak pár szó😊).

Tippek a testi feltöltődésre:

 • Séta,
 • Jóga;
 • Egy kis tánc;
 • Pilates.

Lelki feltöltődés

 • Egy érdekes TED beszélgetés megnézése;
 • Zenehallgatás;
 • Naplóírás;
 • Pozitív megerősítések, megkeresni egy-két jó dolgot, ami aznap történt veled.

Vagy bármi olyan tevékenység ami kikapcsol és feltölt!

Csak 20 perc mindegyikre

Elsőre talán el sem tudod képzelni, hogy honnan lenne egy plusz órád arra, hogy rászánd a 20-20 percet mindegyik terültre.

A trükk az, hogy nem is kell, hogy egyben legyen egy órád, bőven elég ha 20-20 percet le tudsz csípni innen-onnan a napodból, amit ezekre a dolgokra szánhatsz. A lényeg pont az, hogy nagyon apró lépésekkel haladj és megtanuld, hogy bármilyen kevés időt is tudsz szánni magadra, már az is eredmény! Például lehet, hogy nyelvet tanulnál. De úgy gondolod, hogy nincs rá időd, hiszen mikor is tudnál leülni és erre szánni egy fél (vagy egy egész) napot? Hidd el, ennél kevesebb idő alatt is nagyon sokat lehet fejlődni, haladni. És ez nemcsak a nyelvtanulásra, hanem bármilyen tevékenységre igaz. Lassan járj, tovább érsz – azaz haladj kis lépésekkel, ne siess, megéri! Itt olvashatsz erről bővebben.

Egy nap csak az egyiket

Pontosan azért, hogy elkerüld azt az érzést, hogy nem jut időd semmire, elsőre csak egyetlen dolgot válassz ki, amit gyakorolni szeretnél. Kezdetben az is bőven elég, ha 20 percet szánsz erre naponta, ebből a 20 percből viszont ne engedj😊

Később aztán szépen fokozatosan beiktathatod a második, majd a harmadik 20 percet is a napodba.

Az 'Egy óra magadra' rutinjának kialakításához nézd meg az Ajándékok között a Self-care rutinkiépítés ingyenes letölthető e-bookot!

2 hozzászólás on Self-care – napi egy óra magadra

 1. Szia!

  Nem lehet letölteni a Self-care rutinkiépítés anyagot, mert nem engedi kipipálni az adatvédelmi szabályozást.

  Köszönöm, ha esetleg el tudod e-mailben küldeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .