A magasan funkcionáló szorongásról

Bár a magasan funkcionáló szorongás nem orvosi vagy pszichiátriai kórkép mégis sokan vannak, akik a szorongásnak ezzel a fajta nehezen beazonosítható és észrevehető, ám a mindennapjaikat átható és megnehezítő típusával élnek.

A hagyományos, azaz a pszichiátriában és pszichológiában jól ismert szorongás inkább megbénítja, akadályozza az embert a hétköznapi életében, társas kapcsolataiban (például szociális szorongás vagy pánikrohamok).

magasan funkcionáló szorongás ennek pont az ellenkezője: folytonos cselekvésre sarkall. Az ilyen emberek meglehetősen produktívak, folyton tevékenykednek és sokszor sikeresek is. És mivel nincs rájuk írva, hogy szoronganak sokáig úgy tűnhet, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Holott valójában elég sokat kételkednek magukban, megkérdőjelezik a saját döntéseiket, tetteiket és vannak olyan cselekedeteik, amelyek belső feszültségről árulkodnak. A legnagyobb különbség a hagyományos szorongáshoz képest az, hogy a magasan funkcionáló szorongók szinte folyamatosan úgy érzik, hogy nem tettek eleget, hogy még többet és többet kellene teljesíteniük.

Ha többször észreveszed magadon az alábbiakat akkor előfordulhat, hogy te is ezzel a problémával küzdesz.

Például:

1. Túlzott aggodalmaskodás minden miatt

Legyen az bármilyen kis jelentőségű, már-már lényegtelen dolog. A világon mindenen képes vagy aggódni, a karrieredtől elkezdve a kapcsolatodon át az anyagi helyzetedig de félhetsz a betegségektől vagy rágódhatsz azon, hogy a következő családi esemény elég jól fog-e sikerülni.

Ami közös mindezekben az aggodalmakban, hogy legtöbbször nem állnak arányban az esemény jelentőségével. Valahogy minden félelmet keltőnek tűnik, telis-tele buktatókkal…És még ha  sikerül is megoldani ezeket a ’problémákat’  sosem vagy teljesen elégedett az eredménnyel, mindig van egy olyan érzésed, hogy ez nem elég jó, hogy lehetne még jobb is…

2. És mintha semmi nem enyhítené az aggodalmakat

Pedig ismered az összes módszert: meditáció, légzéstechnika, jóga – de semmi nem segít….Vagy ha mégis, csak átmenetileg.. Egy kis idő elteltével újra előjönnek ugyanazok a gondolatok, félelmek. Amelyek ugyan nem akadályoznak a mindennapi életedben, hiszen megoldod a feladataidat és éled az életed, de a folytonos  (enyhe vagy erősebb) szorongás mindig jelen van.

magasan funkcionáló szorongás
3. A szorongás a mindennapi életedre is hatással van

De nem úgy, hogy nem tudsz miatta emberek közé menni vagy legszívesebben fel sem kelnél reggel az ágyból. Másoknak talán fel sem tűnik semmi…Mégis úgy érezheted, hogy a folyamatos aggodalmak jelentősen megnehezítik, hogy jól érezd magad bizonyos helyzetekben. Lehet, hogy sosem érzed magad biztonságban a kapcsolataidban, vagy mindig úgy érzed, hogy nem hibázhatsz a munkádban. Lehet, hogy ezt mások észre sem veszik, az érzés azonban olyan, mintha minden egyes napban lenne valami nyomasztó, mintha sosem tudnál teljesen megnyugodni.

4. Az úgynevezett  “A típusú maximalista” tulajdonságai tökéletesen illenek rád

Akármilyen helyzet legyen is az: a munkában, az iskolában, a kapcsolataidban – mindenben a tökéletességre törekszel. És ez az irreális elvárás önmagaddal szemben oda vezet, hogy folyton attól tartasz, hogy nem tudsz ezeknek megfelelni. Egyfajta mindent vagy semmit gondolkodás jellemző rád, valami olyasmit érzel, hogy ha nem lehetek a legjobb, akkor az azt jelenti, hogy a legrosszabb vagyok.

5. Szigorú rend szerint élsz és mindig nagyon elfoglalt vagy

A perfekcionizmusod kontrolláló viselkedésben és rutinokban nyilvánulhat meg, például ki nem hagynál egy edzést vagy addig nem mész haza a munkahelyedről, amíg vannak megválaszolatlan emailjeid.

A tennivalóid listája pedig végtelen hosszúságú… .A hétvégéid jó előre el vannak tervezve és még véletlenül sincs olyan, ami teljesen szabad lenne, amikor nem kellene semmit sem csinálni…Talán időnként még viccelődsz is azon, hogy neked mindig kell valamit csinálni..Csakhogy ez pont arra jó, hogy elnyomd magadban a szorongást keltő gondolatokat.

6. Nem nagyon mersz nem nemet mondani

Ez valahogy nem szerepel a szótáradban…Elvállalod azt a munkát is ami már sok lenne és amihez nincs is igazán kedved, nem mondasz le baráti meghívást akkor sem, ha szívesebben pihennél inkább otthon.

Attól tartasz csalódást okozol másoknak ezért hajlamos vagy arra, hogy bizonyos helyzeteket ezerszer is átrágj: Biztos, hogy jól tettem, hogy azt mondtam, amit…? Nem lehet, hogy máshogy kellett volna? Egyszóval: szeretnél mindenkinek megfelelni.

Előfordulhat az is, hogy:
  • Nyugtalanságot, folytonos feszültséget érzel, mintha mindig előre kellene gondolkoznod, mintha mindig minden eshetőségre fel kellene készülnöd.
  • Ezzel együtt mintha sosem tudnád teljesen kipihenni magad, fáradt és kimerült vagy. Persze, mindig megnyugtatod magad azzal, hogy majd a következő hosszú hétvégén vagy karácsonykor vagy a jövő évi nyaraláson pihensz..
  • Sokszor nehezedre esik koncentrálni arra, ami a jelen pillanatban történik…Mind a munkában, mind a magánéletben sokszor kapod azon magad, hogy valamilyen jövőbeli, még be sem következett dolog miatt aggódsz.
  • Gyakran érzed magad ingerlékenynek és türelmetlennek és jelentéktelen apróságok is képesek felidegesíteni…Például nagyon zavarhat az, ha a kollégáid beszélgetnek amikor te dolgoznál..
  • Lehet, hogy az alvással is nehézségeid vannak. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy álmatlanságban szenvednél, lehet, hogy csak sokszor felébredsz éjszakánként, nehezen tudsz visszaaludni vagy egyáltalán nem is sikerül. És ilyenkor mindig eszedbe jut valami olyasmi, ami miatt aggódni lehet.

Sokan vannak, akik ilyen problémákkal küzdenek de mivel teljesíteni tudják a feladataikat és képesek (sok esetben igen jól!) menedzselni az életüket, nem foglalkoznak a dologgal. Egyszerűen az életük, a személyiségük részének tekintik ezt a fajta szorongást és nyugtalanságot.

Valóban együtt lehet élni ezekkel a tünetekkel, hosszabb távon azonban olyan kompenzáló, káros viselkedésformákhoz vezethetnek mint például egy (vagy több) pohár bor megivása vagy a közösségi média oldalak túlzásba vitt nézegetése, sorozatfüggőség, stb… Ezek átmenetileg enyhíthetik a szorongást, valódi megoldást azonban nem jelentenek. Sőt, ronthatnak is a helyzeten és depresszióhoz vagy más, komolyabb problémákhoz vezethetnek.

Fontos felismerni, hogy ebben az esetben érdemes változtatni az életmódunkon, gondolkodásmódunkon vagy segítséget kérni, ha a változtatás egyedül nehéznek tűnik.

Egy kis öngondoskodás, azaz self-care

Azoknak, akik hajlamosak a szorongásra már az is sokat segíthet, ha valamilyen rutint sikerül a mindennapjaikba csempészni. Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnál néhány olyan gyakorlatot, ami egyszerűen megvalósítható és a testi-lelki-szellemi wellness felé vezető úton elindíthat, akkor töltsd le az ingyenes rutinkiépítő munkafüzetemet:)

 

 

Ha eddig nem volt szokásod odafigyelni magadra, akkor a Self-care rutinkiépítő minitanfolyamom gyakorlatai segíteni fognak ebben:) Lépésről-lépésre megtanuhatod, hogyan tegyél minden nap egy kicsit magadért.

Töltsd le, próbáld ki!

.