Mostanában sokszor ébredsz úgy reggelente, hogy semmihez nincs kedved és az életet reménytelennek látod? Ilyenkor talán az is felmerül benned, hogy nem lehet-e, hogy ez valami komolyabb, esetleg depresszió…És elkezdesz azon gondolkodni, hogy történt-e valami a közelmúltban ami ezt kiválthatta, vagy semmi különösebb oka nincs, mert nem változott mostanában körülötted semmi…Fontos felismerni a különbséget, hiszen az első típus az élethelyzetből adódó, azaz szituációs depresszió, míg a második az endogén, azaz belső változások kiváltotta (pl. hormonális eltérések, ingadozások) depresszió.

A két állapot között – a) történt valami és az váltotta ki a depressziót, lehangoltságot és b) nem történt semmi, mégis depressziósnak érzed magad  – jelentős különbségek vannak. A tünetek ugyan hasonlók, de fontos megkülönböztetni őket mert a kezelés eredményessége múlhat rajta.

A legfőbb különbség az, hogy az első esetben mindig van egy esemény, kiváltó ok míg a második esetben nem kell, hogy történjen valami. Ilyenkor lehet, hogy annak ellenére érzed magad depressziósnak, hogy egyébként semmi komoly probléma nincs az életedben.

Ezért ha egy ideje nem érzed jól magad a bőrödben és arra gyanakszol, hogy depressziós vagy akkor érdemes feltenni a kérdést magadnak, hogy történt-e a valami, ami ezeket az érzéseket kiválthatta. Ha igen, akkor valószínű, hogy a szituációs depresszió téged is érint – mint ahogy a legtöbb embert érintheti valamikor, az élete során.

Szituációs depresszió – mit kell tudni róla?

Először is a legfontosabb, hogy ebben az esetben mindig van egy (vagy több) kiváltó ok. Valami olyasmi ami nagymértékű stresszt vagy szomorúságot okozott a közelmúltban. Az új helyzethez pedig még nem szoktál hozzá.

Ilyenek lehetnek például:

 • munkahelyi vagy iskolai problémák de akár egy előléptetés, hirtelen jött felelősség is;
 • betegség;
 • egy szeretett személy elvesztése;
 • költözés – és az ezzel járó munkahely vagy iskolaváltás
 • párkapcsolati problémák, válás.

Előfordulhat az is, hogy nem a közelmúltban, hanem régebben ért valamilyen trauma, amelyet a jelenlegi események felidéznek.

Például amikor legutóbb költöztél akkor rögtön utána problémáid lettek a kapcsolatodban vagy a munkádban. Ilyenkor a közelmúltbeli változás (megint költözöl) felidézheti a múltat, amikor minden baj egyszerre jött. Most pedig már előre félsz attól, hogy az akkori dolgok megismétlődhetnek.

Tulajdonképpen bármilyen esemény kiválthatja ezt a típusát a depressziónak, ami a szokásostól eltérő, ami nagyobb mértékű stresszel jár, mint amit egyébként a mindennapjaidban megszoktál.

Itt találsz egy listát, amelyben a stresszt okozó tényezőket tudod pontozni – nézd meg! (Összesen 42 tétel szerepel a listán (https://www.mindtools.com/pages/article/newTCS_82.htm angol nyelven – ha kicsit lejjebb görgeted a cikket akkor megtalálod, be is tudod jelölni a rád jellemzőket és megkapod az összpontszámot) , mindegyik tételhez tartozik egy pontszám – amelyet meg kell szorozni azzal a számmal, ahányszor az elmúlt évben előfordult az életedben a stresszt okozó esemény. Majd össze kell adni az eseményekre kapott pontszámokat, és minél magasabb értéket kapsz végeredményként, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy bármilyen stresszel összefüggő tünet vagy betegség alakulhat ki a közeljövőben.)

Tünetek és okok

Próbálj visszaemlékezni, hogy mi történt a közelmúltban és mi lehetett az, ami a depressziót kiváltotta? Mióta veszed észre magadon a tüneteket? Körülbelül 90 napra, azaz három hónappal ezelőttre érdemes visszagondolnod, mert azon belül még elég nagy eséllyel be lehet azonosítani a kiváltó okot.

A tünetek a következők lehetnek (amelyek tulajdonképpen nagyon hasonlítanak a depresszió általános tüneteihez – függetlenül attól, hogy volt-e kiváltó ok):

 • kedvetlenség;
 • reménytelenség;
 • már nem találsz örömet a korábbi hobbijaidban;
 • rosszul alszol, esetleg nehezen tudsz elaludni;
 • szomorúnak érzed magad;
 • sokat sírsz;
 • folyton aggódsz és szorongsz valami miatt;
 • nehezen tudsz koncentrálni;
 • egyre kevesebbet keresed a barátaid társaságát;
 • néha megfordulhat a fejedben az öngyilkosság gondolata is.

Olvasd át alaposan ezt a listát. Ha egy vagy több tünetet huzamosabb ideje észlelsz magadon, akkor elképzelhető, hogy depresszióval küzdesz és érdemes lenne segítséget kérned.

Ha pedig nem tudod eldönteni, hogy az, amit érzel valóban depresszió lehet vagy ‘csak’ szomorúság, akkor olvasd el egy korábbi cikkemet, amelyben a kettő közötti különbségekről írtam: Szomorúság vagy depresszió?

A szituációs depresszió okai, tünetei
Hogyan lehet kezelni?

A depressziónak ez a típusa sokszor magától is helyrejön, mégis megtehetsz néhány dolgot, hogy a javulás minél hamarabb bekövetkezzen.

Ilyen lehet például ha rendszeresen mozogsz, ha odafigyelsz mit eszel, ha eleget alszol és ha vannak olyan barátok a közeledben, akikkel meg tudod osztani az érzéseidet. Vagy akár újra ás újra át tudod velük beszélni azt az eseményt, ami az érzéseidet kiváltotta.

Ha viszont úgy érzed, hogy hiába teszel bármit, egyre rosszabbul érzed magad akkor érdemes segítséget kérni, felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert.

A legfontosabb az, hogy figyelj oda az érzéseidre. Fontos információt jelentenek arra vonatkozóan, hogy szükséges-e segítséget kérni, vagy ha változtatsz néhány dolgon, akkor lassan, fokozatosan magától is javul az állapotod.

Meddig tarthat?

Sajnos elég sokáig is elhúzódhat – akár hat hónapig is, különösen akkor, ha a felépülés időszakában újra történik valami, ami visszaveti a gyógyulást.

Előfordulhat az is, hogy sokkal gyorsabban bekövetkezik a javulás – különösen akkor, ha aktívan tudsz tenni azért, hogy felgyorsítsd. Ilyenek lehetnek például az életmódbeli változtatások, több pihenés, kevesebb stressz vagy egészségesebb életmód kialakítása.

Ha viszont úgy érzed, hogy nagymértékben akadályozza a mindennapi életviteledet és az állapot már hosszabb ideje nem javul, akkor mindenképpen fontos, hogy segítséget kérj. Fontos akkor is, ha úgy érzed, a veled történteket nem tudod egyedül feldolgozni és a barátaid segítsége mellett jó lenne a problémáidat szakemberrel is átbeszélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .