Tanulástechnika, vizsgadrukk

Készülhetsz  vizsgára, felvételire vagy akár egy munkahelyi prezentációra, annak sikere nem csak a szorgalmadtól és a képességeidtől függ. Sok olyan szorgalmas, intelligens ember van aki rossz vizsga- vagy tanulástechnika, illetve önbizalomhiány miatt sikertelen a nagyobb megmérettetéseken, a vizsgákon, illetve a tanulásban.

Nagyon sok múlik azon, hogy:

 • hogyan szervezzük meg a tanulási folyamatot;
 • hogyan állunk a vizsgához, dolgozathoz;
 • tudunk-e hatékony és eredményes vizsga-és tanulási technikákat alkalmazni.

A tanulás ma már nem ér véget az iskolák befejezésével, hanem egész életünket végigkíséri. Ahhoz, hogy az iskolában és utána a munkában is sikeresek legyünk szükséges, hogy képesek és eléggé motiváltak is legyünk arra, hogy új ismereteket sajátítsunk el de ehhez megfelelő technikákkal kell rendelkeznünk. 

Van, akinél már az általános iskolában gondot okoz a tanulás, valaki csak a főiskola illetve az egyetem követelményeinek tud nehezen megfelelni.

Ahogy egyre nő az elsajátítandó anyag mennyisége úgy a tanulás is egészen más technikákat, szervezést és nem utolsósorban motivációt igényel.

Kapunyitási pánik

Talán neked is ismerős a “nem tudom, mit kezdjek az életemmel” érzés..Pedig látszólag semmi okod nem lenne rá, hiszen nemrég végeztél el egy főiskolát/egyetemet/szereztél egy szakmát. Lehet, hogy el is kezdtél dolgozni, mégsem érzed, hogy a helyeden lennél..

Sokszor vagy ideges, szorongsz és valami olyasmi is megfordulhat időnként a fejedben, hogy annak idején nem így képzelted el a nagybetűs életet 🙂 Azt hitted, ilyenkorra már határozott céljaid lesznek és pontosan fogod tudni, hogy mit akarsz és merre tart az életed..

Aztán most itt állsz, teljesen tanácstalanul..

Néha legszívesebben csak otthon lennél, mint régen, gyerekkorodban amikor még nem kellett ilyen komoly dolgokon gondolkozni és a fontos kérdésekben helyetted döntöttek.

Mintha a volt középiskolás osztálytársaid vagy a főiskolai, egyetemi csoporttársaid már sokkal előrébb tartanának nálad, jó munkájuk lenne, határozottan tartanának a céljaik felé míg te azt sem tudod, mit kezdjél az életeddel. Ha mindezekben magadra ismersz, akkor valószínűleg a mostanában sokat emlegetett ‘kapunyitási pánik’ jelenségével állsz szemben.

De nyugi, nincs semmi baj veled, nem vagy egyedül..

Hogyan tudok neked segíteni?

Ha a tanulással vannak problémáid, annak oka lehet:

 • nem megfelelő tanulási körülmények (például ágyon fekve, bekapcsolt tv mellett);
 • a figyelem, koncentráció hiánya;
 • az érdeklődés, motiváció hiánya;
 • nem tudod jól meghatározni a tanulásra szánt időt;
 • vagy egész egyszerűen csak túlságosan izgulsz, stresszelsz az előtted álló kihívás miatt!

Beszélgetéseink során segítek abban, hogy:

 • javítsunk a tanulási és ismétlési módszereiden;
 • eloszlassuk a vizsgák/dolgozatok/számonkérések körüli tévhiteket;
 • megváltoztassuk a hozzáállásodat;
 • megszüntessük az ezzel kapcsolatos, sokszor irracionális félelmeidet!

Ha a kapunyitási pánik esetén ismertél magadra, akkor:

 • együtt megkeressük, hol is akadtál el és mit szeretnél elérni;
 • segítek abban, hogy reális, elérhető célokat tűzz ki magad elé;
 • ha nem tudod merre indulj el, akkor az elakadás lelki hátterét is felderítjük!

Ahhoz, hogy a számodra legjobb lehetőséget találd meg érdemes tisztában lenni az erősségeiddel, ha szükséges új készségeket kell megtanulnod de leginkább venned kell egy nagy levegőt és merned kell szembenézni a valódi igényeiddel 🙂

Ezek felismerésében, illetve abban szeretnék segíteni, hogy a felnőtt élet kihívásaira ne rémülettel, hanem inkább kíváncsian és várakozással tekints 🙂 

Egy beszélgetés vagy akár az, ha valaki meghallgat és igazán odafigyel rád, nagyon sokat számíthat. Attól kezdve máshogy látod a problémádat és talán te magad találod meg rá a megoldást.

Ha személyre szabott, csak neked szóló segítséget, tanácsadást szeretnél akkor jelentkezz személyes vagy online konzultációra!