Érezted már úgy, hogy fogalmad sincs mit szeretnél és merre tart az életed? Mert egyik héten ezt szeretnéd, a másik héten pedig már valami mást. És hiába tudod, hogy fontos lenne a tudatos tervezés, ez csak egy álom marad…

Több helyen lehet olvasni/hallani, hogy legyenek terveid, lehetőleg néhány évre előre meghatározva. A 10 év a mai világban talán már túl sok, de azért biztosan neked is feltették már a kérdést, hogy hol szeretnél tartani 5 év múlva? Csakhogy kevesen olyan szerencsések, hogy pontosan meg tudják mondani, hogy mit szeretnének (ráadásul évekre előre!), és nem változik meg közben  a véleményük.

Nincs azzal semmi baj, ha nem tudod hajszálpontosan megmondani, hogy mit szeretnél és nincsenek kristálytiszta terveid. Az viszont nem árt, ha legalább nagyjából tudod, hogy merre tartasz. Biztosan neked is vannak olyan ismerőseid, akik már a középiskolában tudták, hogy mit szeretnének majd csinálni és úgy általában határozott terveik voltak az életük fontosabb dolgait illetően. De sokkal jellemzőbb az, hogy huszon, sőt harmincévesen is javában folyik az útkeresés.

Az, hogy nincs határozott terved egyszerre áldás és átok is lehet. Egyrészt nyitott maradsz az újdonságra és ha valami nem pont úgy sikerül ahogy tervezted akkor nyitott vagy az újratervezésre is. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem találod a fókuszt és dömtésképtelen vagy. Esetleg hétről-hétre kénytelen vagy újratervezni a dolgokat.

Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, azaz nehezen tudod kitalálni, hogy mit kezdj az életeddel vagy, hogy jófelé tartasz-e, akkor érdemes kipróbálnod az alábbi módszert. Sőt, akkor is segíthet ha fogalmad sincs, hogy milyen irányba indulj el.

Ha van egy (legalább körülbelüli😊 ) terved, akkor sokkal könnyebb felismerni, hogy mi az, ami valóban fontos neked és mi az, amiben mások véleménye befolyásol. Az a tervezési módszer, amit  mutatok neked segít abban, hogy megtaláld az irányt az életed különböző területein.

Tudatos tervezés

Mi az a Tudatos Tervező? Elsőre talán azt gondolod, hogy a tervezés leginkább a karrieredről szól, azaz arról, hogy idejében kitalálod mit szeretnél, merre szeretnél tartani az életedben. Hiszen azt láttad gyerekkorodban is, hogy ha valaki időben kitalálta ezt, akkor annak utána ’sima útja’ volt, nem?

Igen, de mi van akkor, ha nem arról van szó, hogy semmi nem érdekel, hanem éppen arról, hogy túl sok minden érdekel? És pont emiatt nem tudod eldönteni, hogy mit szeretnél.  A tudatos tervezés nem korlátozódik csupán a munkádra vagy az életed fontosabb fordulópontjaira. Sokkal inkább azt jelenti, hogy tisztában vagy azzal, hogy mi az, ami fontos neked és ezen értékek mentén rendezed be az életedet. Az pedig, hogy az értékeiddel tisztában vagy megadja a lehetőséget arra is, hogy ha valami nem úgy alakul, ahogy gondoltad, akkor újratervezz és apró változtatásokat vigyél végbe.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha eddig nem volt szokásod 5-10 éves terveket készíteni, akkor most változtass ezen és találd ki előre, hogy pontosan mit fogsz csinálni és merre haladsz majd a következő időszakban.

A módszer, amit bemutatok ennél sokkal egyszerűbb:elég azt tudnod, hogy milyen értékek és prioritások mentén szeretnéd berendezni az életedet. Ez pedig segíteni fog abban, hogy legyen egy elképzelésed, vizualizálni tudd az elérendő célt és ahhoz igazítsd az életedet. Lehetne úgy is fogalmazni, hogy ’nyílt végű’ terveid vannak, azaz megvannak az értékek amelyek mentén tervezel, de azon belül rugalmasan alakíthatod ki, hogy merre tartasz.

Mire jó a tudatos tervezés?

Az ilyen típusú tervezés segít abban is, hogy ha valami nem úgy alakul ahogy elképzelted vagy elveszettnek érzed magad, akkor könnyedén újratervezz. És persze emlékeztet arra is, hogy mik azok a prioritásaid, amelyeket fontos, hogy szem előtt tarts.

Nézzünk meg egy példát! Tegyük fel, hogy nem tudod még pontosan, hogy milyen munkát szeretnél. Kipróbáltál már ezt-azt, de egyik sem egészen olyan volt, amilyennek elképzelted. Egy idő után pedig belefáradtál, hogy folyton valami mást próbálsz ki és már nem is igazán tudtad, hogy mit szeretnél. 

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy mi az ami fontos neked az életben. Nemcsak a munkában de az élet egyéb területein is.  Például mennyire fontos az, hogy olyasmit csinálj, ami elegendő szabadságot ad? Mennyire fontos az, hogy alkotó tevékenység legyen? Mennyire kell, hogy már most megteremtsd magadnak az anyagi biztonságot? Ráér még, mert esetleg van egy háttered vagy magadnak kell megteremtened a stabilitást? És a sort lehetne folytatni.

Az előző példánál maradva, ha például fontos neked, hogy valami kreatívabb, alkotó jellegű munkát végezz akkor ez egy biztos támpont arra vonatkozóan, hogy merre indulj el. Ha emellett van egy háttered, ami lehetővé teszi, hogy ne az anyagiak jelentsék az elsődleges szempontot, akkor nagyvonalakban már meg is van, hogy például alapítványoknál is próbálkozhatsz vagy akár önkéntes munka is beleférhet gyakorlásképpen.

Nézzük meg, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenned magadnak ahhoz, hogy tudatosan tudj tervezni!

Tudatos tervezés – egy kicsit másképp

1.Vizualizációs gyakorlat:

Képzeld el a későbbi önmagadat (ebben ez a cikk is segíthet)! Tervezhetsz előre 1-2 évre, de akár 4-5-re is. Ha most először próbálsz ki ilyet, akkor elég, ha egy-két évre képzeled el előre – különben is, a világ olyan gyorsan változik, hogy talán elég is ez az időtartam.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Kik azok az emberek, akik körülvesznek? Nem kell feltétlenül pontosan meghatároznod, hogy KI legyen az, éppen elég ha elképzeled azt, hogy milyen embereket szeretnél a közeledben tudni. Képzeld el azt is, hogyan érzed magad velük? Mivel foglalkoznak, mi érdekli őket?

Ha például szeretnél saját vállalkozást akkor lehet, hogy szeretnéd ha lenne egy közeg ahol hasonló érdeklődésű, támogató emberekre találhatsz. Vagy ha családot szeretnél akkor olyan barátokat, barátnőket szeretnél magad körül tudni, akiknek szintén fontos ez.

 • Hol, milyen környezetben élnél szívesen? Inkább egy nagyvárosban képzeled el magad vagy a természet közelében élnél?
 • Milyen a napi rutinod? Milyen egy tipikus napod? Kötött, tól-ig időbeosztásban képzeled el vagy ennél rugalmasabbat szeretnél? Mennyi szabadidőd van? Mennyire osztod be magadnak az idődet?
 • Hogy állsz a pénzügyekkel? Mennyi pénzt szeretnél keresni? Szeretnél-e valamilyen nagyobb beruházást, amire félre kell tenni? Szeretnéd ha minden hónapban lenne egy fix bevételed vagy nem probléma az sem, ha az egyik hónap gyengébb, míg a másik erősebb?
 • Mi az, amit mindenképp szeretnél addigra elérni? Ha elképzeled magad egy-két (vagy négy-öt) év múlva, akkor mi az, amit addigra megvalósítanál?
 • Hogyan szeretnéd érezni magad? Elégedettnek, boldognak? Nyugis és megállapodott életet szeretnél addigra vagy éppen ellenkezőleg, szeretnéd ha izgalmas lenne, változatos és kihívásokkal teli?

Nézd végig a következő életterületeket és mindegyikkel kapcsolatban gondold végig, hogy milyen értékeket tartasz fontosnak.

Tudatos tervezés

A siker alapelvei

Jack Canfield-nek van egy nagyon hasznos és érdekes könyve, a címe a Siker alapelvei (érdemes elolvasni!). A könyv alapján a következő életterületekkel kapcsolatban érdemes vizualizálni, hogy mit is szeretnénk.

 1. Pénzügyek
 2. Karrier
 3. Egészség és fittség
 4. Lelki egészség
 5. Spiritualitás (szerintem nyugodtan ide sorolhatod azokat akár azt is, ha szeretnél valamit tanulni – nem baj, ha nem annyira spirituális)
 6. Emberi kapcsolatok
 7. Az otthonod
 8. Pihenés, kikapcsolódás

Ha elveszettnek érzed magad és szeretnél kijelölni magadnak egy irányt a következő időszakra, akkor gondold végig ez alapján a különböző életterületeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .