Ismerős az a helyzet, amikor végre eldöntöd, hogy valamibe belekezdesz és nagy erőkkel bele is veted magad? Legyen ez egy új dolog megtanulása vagy egy vállalkozás ötlete. Egy kis idő múlva viszont, ahogy egyre több információd van a témáról azt veszed észre, hogy újabb és újabb, sokszor teljesen más területek, ötletek vonják el a figyelmedet.

Angolul ’Shiny Object Syndrome’-nak, azaz ’Fényes/Csillogó Tárgy Szindrómának’ hívják azt a jelenséget, amikor ahelyett, hogy egy kiválasztott dologra koncentrálnál, folyton elvonják a figyelmedet újabb és újabb lehetőségek. (Itt nem a figyelemhiányra, azaz ADHD-ra gondolok ami egy komolyabb mentális probléma, hanem a ‘hétköznapi szétszórtságra’:)).

A jelenség hasonló ahhoz, amikor a kicsi gyerekek figyelmét minden le tudja kötni egy rövid időre ami új, csillogó, mozog vagy zenél. De amilyen nagy eleinte a lelkesedés, olyan könnyű elveszíteni az érdeklődést ha egy újabb ‘csillogó’ dolog tűnik fel a láthatáron.

Ez azért nem marad mindig így, és felnőttkorban általában már sikerül leszűkíteni a választásokat és nem akarunk folyton valami mást, mint ami van. Tehát ha elkezded például az orvosi egyetemet, akkor nem gondolod azt fél év múlva, hogy jobb lett volna bölcsészkarra menni, újabb fél év múlva pedig azt, hogy inkább léptél volna műszaki pályára.

Jobb esetben. Rosszabb esetben azonban előfordul, hogy ez a „minden új ötletet jónak tartok, és miért is nem inkább azt csinálom” szindróma sokáig végigkísérheti az életedet. (Persze az is lehet, hogy az önbizalomhiány nehezíti meg a dolgodat, erről itt olvashatsz bővebben.)

Ilyenkor azt veszed észre magadon, hogy:

  • ha vállalkozni szeretnél akkor van egy hosszú listád a különböző tutinak tűnő ötletekről, üzleti lehetőségekről, de végül egyiket sem valósítod meg;
  • folyton új célokat jelölsz ki, hosszú listákat is írsz ezekről de csak nagyon keveset valósítasz meg, mert menet közben mindig kiderül, hogy van egy sokkal jobb, érdekesebb cél;
  • újabb és újabb (online és offline) kurzusokba kezdesz bele mert jól hangzik és biztosan hasznos is és eleinte mindről azt hiszed, hogy ez fogja majd meghozni a ’megvilágosodást’;
  • ezért amint elkezded egyik ötleted megvalósítását, máris a másikra ugrasz át ahelyett, hogy egyvalamit végigcsinálnál;
  • ha vállalkozásba kezdenél de még csak a tervezés szakaszában vagy akkor újabb és újabb domain neveket vásárolsz, de egyik weblapodat sem készíted el rendesen – így fennáll a veszélye, hogy kiégsz még azelőtt, mielőtt úgy igazán belekezdenél;
  • akárhol hallasz is valami új és jónak tűnő lehetőségről azonnal úgy érzed, hogy inkább azt kellene csinálnod a jelenlegi helyett.

Mitől van ez?

Egyik része mindenképpen a mai, felgyorsult világ számlájára írható. Hiszen a reklámoknak, a közösségi oldalaknak, az internetes felületek nagy részének pont az a célja, hogy összezavarjon és valóban elhitesse velünk, hogy mindig más a ’tuti ötlet’. Emellett pedig állhat önbizalomhiány is a hátterében annak, ha valaki nem mer igazán bízni a döntéseiben. 

Túl ok a lehetőség, nem tudok választani
Shiny Object Syndrome - túl sok lehetőség vonzó egyszerre

Mit tehetsz ellene?

A rossz hír az, hogy a ránk zúduló információtömeg ellen nem igazán tudunk mit tenni – ez már visszavonhatatlanul az életünk része. Megtanulhatjuk viszont kezelni a helyzetet.

1.Nem mind arany, ami fénylik

Először is fogadd el, hogy attól, hogy valami az újdonság erejével hat és éppen ettől valóban vonzó, nem biztos, hogy tényleg jobb is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy utasíts el minden új dolgot és mindig mereven és görcsösen ragaszkodj a beválthoz. Természetesen érdemes figyelni a trendeket és a piaci változásokat – legyen szó tulajdonképpen bármiről (mit érdemes tanulni, vagy milyen vállalkozásba érdemes kezdeni). 

Csak éppen ha valami mellett egyszer már döntöttél, akkor érdemes azt végigcsinálni. És ha azon a területen botlasz bele valami újdonságba ahol egyébként is tevékenykedsz, akkor azt megpróbálhatod beleépíteni a ’repertoárodba’.

2. Próbálj a csillogás mögé nézni

A mai világ úgy működik, hogy folyamatosan megjelennek új, elsőre vonzónak tűnő lehetőségek, nem győzzük kapkodni a fejünket 🙂 . Startupok, amelyekről úgy tűnik, hogy elég volt egy jó ötlet és azonnal sikeresek lettek. Vagy új szolgáltatások, képzések, lehetőségek. A közösségi média egyébként is olyan érzést kelt, mintha szinte „kötelező” lenne most azonnal azt csinálni, ami másoknak már sikerült. Ahelyett, hogy amint meglátsz valami elsőre szupertutinak tűnő dolgot és azt elkezdenéd követni, állj meg egy pillanatra.

3. Mielőtt belekezdenél valami újba, kérdezd meg magadtól:

  • Ez az, amire igazán szükségem van? (legyen az új képzés vagy új tevékenység, állás, stb.)
  • Van időm, energiám és erőm ahhoz, hogy valóban elmélyedjek benne?
  • Végigcsináltam már azt, amibe korábban belekezdtem?
  • Végig tudom csinálni a korábbit (amibe már belekezdtem :-)), ha az újba is belekezdek? Tudom párhuzamosan csinálni a kettőt ha szükséges? 

Csak olyasmit kezdj el, ami valódi értéket ad hozzá az életedhez. Attól, hogy valaki nagyon sikeres valamiben nem biztos, hogy nálad is működne és te is ugyanakkora lelkesedéssel tudnád csinálni.

4. Csökkentsd a közösségi média használatát

A legjobb módja annak, hogy korlátozni tudd a csábító kísértéseket, ha korlátozod a bejövő forrásokat 🙂 Azaz nem muszáj minden egyes közösségi média felületen jelen lenni, nem muszáj a sokadik hírlevélre is feliratkozni. Sőt, ha éppen pihensz akkor ne az legyen a pihenés, hogy a telefonodon valamelyikhaverral chatelsz vagy csak nézegeted a hírfolyamot. Néha menj át offline üzemmódba :-). 

5. Wait and see 🙂

Fejleszd ki magadban a „várok egy picit és meglátom mi lesz” szemléletmódot. Azaz, ha már belekezdtél valamibe, amit alapvetően szeretsz és mégis kísértésbe ejt egy újabb dolog, akkor adj az egésznek egy kis időt. Hiszen lehet, hogy egy-két hónap/év alatt kiderül, hogy nem is annyira ’tuti’ az új dolog..Manapság nagyon sok olyan vállalkozás, szolgáltatás, különleges képzés van ami egy-két év alatt egész egyszerűen kifutja magát…Ha van türelmed várni egy kicsit, akkor amellett, hogy letisztulnak a dolgok egy csomó pénzt és időt is megspórolhatsz azzal, hogy nem ugrottál azonnal bele.

6. Mire van igazán szükséged? Mi az, ami előrevisz?

És végül: tanulj meg különbséget tenni a vélt vagy valós lehetőségek között 🙂 Például úgy, hogy végiggondolod, hogy mi az, amire valóban szükséged van. Mi az, amit valójában szeretnél? Ezek után gondold végig, hogy a „mindent ígérő, csillogó” dolgok közül van-e olyan, mi beleillik a képbe. Ha nincs, akkor csak azért, mert valamit nagyon jól reklámoznak és ígéretesnek tűnik, még nem kell feltétlenül neked is azt csinálni.

Természetesen semmi baj nincs azzal, ha fejlődni akarsz. Csak érdemes észrevenni, hogy kismillió dolog elérhető manapság, csábítóbbnál csábítóbb ajánlatok.. Ezeket érdemes erősen megszűrni, hiszen csak nagyon kevés az, amit valóban érdemes kipróbálni. 

Éppen ezért fontos, hogy megtanulj ellenállni a kísértésnek és ha valami mellett elkötelezted magad, akkor (hacsak közben ki nem derül, hogy semmi, de tényleg semmi értelme folytatni) próbáld meg végigcsinálni :-).

Posted in Lelki wellness | Túl sok a lehetőség, nem tudok választani bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva