A mai világban a túlhajszoltság tulajdonképpen ’népbetegség’. Sőt, szinte elvárás, hogy minden percünk ki legyen töltve és ne legyenek olyan üresjáratok, amikor csak úgy céltalanul pihenünk. Éppen ezért úgy is érezheted, hogy már semmi más nem fér bele a napodba – a legkevésbé az, hogy magaddal törődj.

Szia, hogy vagy? Hát, van egy csomó dolgom, mint mindig….

Találkozunk valamikor? Húha, nem is tudom…Most ez meg az a teendőm van, talán a jövő héten vagy azután….

Ismerős?

Ugyanakkor mindenhonnan azt hallod, hogy találd meg a munka és a magánélet egyensúlyát. Ami csak újabb frusztrációt és elégedetlenséget okoz, próbálkozol de mintha sehogysem akarna sikerülni. Létezik egyáltalán ilyen, hogy egyensúly? Lehet, hogy érdemes lenne újraértelmezni és inkább azt megcélozni, hogy egy élhető életet alakíts ki magadnak. Amelyben élethelyzettől függően eltolódhat a súlypont a munka vagy a magánélet felé – attól függ, hogy éppen mi az, ami a fontosabb neked, Egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál! Itt is az a fontos, hogy odafigyelj a valódi igényeidre és ne valamilyen külső elvárásnak próbálj megfelelni.

Szóval, mit is kezdjünk a túlhajszoltság problémájával? Először is felejtsd el azt, hogy létezik egy egyetemes, mindenki által követendő ’egyensúly’. Ehelyett inkább az életed természetes menetét, folyamatát nézd végig és azt, hogy most éppen mi az, ami fontos neked.

Túlhajszoltság – mit kezdj vele?

1. Kezdj el naptárt vagy határidőnaplót használni

Lehet ez digitális naptár a telefonodon – ez főleg akkor lehet célszerű, ha egyébként a munkád során sokat használod a telefonban lévő naptárt megbeszélések, meetingek szervezésére. Vagy ha szereted a digitális változatot😊 De a papír alapú határidőnapló ugyanilyen jó lehet – sőt bevallom, én sokkal jobban szeretem. A papírboltokban nagyon szép naptárakat, scrap-bookokat, határidőnaplókat lehet már kapni, sőt, ha van időd és kedved, te magad is készíthetsz bullet-journalt. A színezgetés és a rajzolás még relaxációs gyakorlatnak is jó lehet!

A lényeg, hogy olyat válassz, amit leginkább magadénak tudsz érezni – ha például nem szeretnél a táskádban plusz egy dolgot cipelni, akkor a digitális változat jobb választás lehet. A lényeg, hogy ha nem is az egész hónapra de például egy hétre előre tervezd meg a napjaidat – még ha később el is térsz tőlük az sem baj. Azzal, hogy legalább nagyjából végiggondolod a hetet lesz egy vezérfonalad, amihez nyúlhatsz akkor, amikor éppen úgy érzed, hogy elborítanak a teendők vagy semmivel sem tudsz végezni. Ezzel a módszerrel azt is észreveszed majd, hogy hol vannak olyan időszakok, amikor például egy kicsit több időt tudsz majd magadra fordítani. ​

2. Jelöld ki az énidődet

Ha már előtted van a heti programod, akkor látni fogod, hogy mikor tudsz egy kis időt szánni magadra! Hidd el, nagyon fontos, hogy ezt is betervezd a hetedbe! Lehet, hogy rá fogsz jönni, hogy valójában belefér az idődbe a mozgás, a jóga, vagy éppen az, hogy beiratkozz egy tanfolyamra amit régóta szerettél volna de sosem engedted meg magadnak.

3. Nem muszáj mindent egyedül csinálnod

Ami azt jelenti, hogy ha vannak olyan feladataid amiben tudsz segítséget kérni, akkor bátran tedd meg! Ha például anyuka vagy, akkor kérhetsz segítséget a házimunkában vagy a gyerekek körüli teendőkben. Ha vállalkozásod van akkor érdemes végignézned, hogy milyen feladatokat tudsz kiszervezni – ez azért is fontos, mert így sokkal inkább arra tudsz majd koncentrálni, amit igazán szeretsz és ami valószínűleg a hosszabb távú fejlődést, haladást is elősegíti. Ha alkalmazottként dolgozol akkor is nézd át a feladataidat olyan szemmel, hogy mi az, amit átadhatsz valaki másnak vagy amiben segítséget kérhetsz. Az időd drága, fontos, hogy úgy be tudd osztani, ami leginkább hozzájárul a testi-lelki jóllétedhez!

Ha nem figyelsz oda magadra, akkor a stressz egy idő után testi tünetek formájában fog jelentkezni. (Erről bővebben itt olvashatsz.)

4. A nehezebbel kezdd

Ha több feladatod is van (márpedig kinek nincsen?) és úgy érzed, hogy elveszel a teendők között, akkor érdemes egy kicsit rendet tenni közöttük. Próbáld meg a következő szempont szerint osztályozni őket:

  • feladatok, amelyeket ugyan nem szeretsz de fontosak;
  • feladatok, amelyeket szeretsz is és fontosak is;
  • feladatok, amelyeket szeretsz de nem fontosak;
  • feladatok, amelyeket nem szeretsz és nem is fontosak.

Írd össze a feladataidat és mindegyik mellé írd oda, hogy melyik kategóriába tartozik. Ha ez megvan, akkor azt is gondold végig, hogy egy-egy feladatnak mekkora az időigénye – mert a tervezésnél ezt is figyelembe kell majd venni.

Ezután pedig elkezdheted kialakítani a saját rendszeredet. Érdemes az első kategóriába tartozó dolgokkal kezdeni, hiszen azok az úgynevezett ’békák’ (Brian Tracey híres life coach nyomán), amelyeken jobb hamar túlesni. Persze fontos azt is végiggondolni, hogy mennyi időd van éppen – ebben segít majd a heti terveződ – mert ha például kevés, akkor hiába lenne jó egy-egy békát megenni, egyszerűen nem fér bele és olyan feladatot érdemes elővenni, amelyiknek kevesebb az időigénye.

Sokaknál működik az is, hogy a nap elején kezdenek a legnehezebb teendőkkel és az, hogy azon viszonylag gyorsan túlesnek olyan lendületet ad a nap többi részében, hogy sokkal jobban és hatékonyabban telik a nap.

Általánosságban igaz, hogy jobb a nehéz vagy kellemetlen feladatokon túlesni és ha többnyire magad osztod be az idődet, akkor kitűzheted ezt célnak. De ha nem egészen ilyen a napod, mert mondjuk mindig apró-cseprő feladatokat kapsz, akkor nem kell, hogy mereven ragaszkodj ehhez a rendszerhez. Lehet, hogy neked az fog beválni, hogy a kis teendőkkel gyorsan végzel és utána folytatod a nehezebbekkel vagy kellemetlenebbekkel.

Alakíts ki egy fenntartható rendszert

A lényeg, hogy nézd át a feladataidat és próbálj egy magad számára élhető és fenntartható rendszert kialakítani!

Ne feledd: nem kell külön engedély ahhoz, hogy odafigyelj magadra, hogy úgy alakítsd ki a napirendedet, ahogy leginkább kényelmes és élhető lesz számodra! És igenis bele kell, hogy férjen a pihenés, a lazítás, a kikapcsolódás is! 

Töltsd le az ajándékomat, amelyből megtanulhatod hogyan alakíts ki új, egészségesebb szokásokat.

SELF-CARE, AZAZ BÁNJ JÓL MAGADDAL:)

Néha kell egy kis idő magadra… Szánj időt arra, hogy egy kicsit többet törődj magaddal és olyan szokásokat, apró napi rutinokat vezess be, amelyektől hosszú távon sokkal jobban érezheted magad 🙂

De elismerem, hogy a rutinkiépítés nem könnyű…Ezért összeállítottam neked egy 7 napos rutinkiépítő munkafüzetet, amiben testi-lelki- szellemi töltődéssel kapcsolatos ötleteket, tippeket találsz és megtanulhatod, hogyan tehetsz minden egyes nap egy kicsit magadért.

Nincs is ennél jobb alkalom a feltöltődésre, arra, hogy egy kicsit jobban odafigyelj magadra. 


.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .