Az új év közeledtével szívesen gondoljuk végig az elmúlt évünket és szövögetünk terveket a következőre. Esetleg meg is fogadjuk, hogy bizonyos dolgokat máshogy fogunk csinálni, mint eddig.

Aztán ezekből a fogadalmakból az esetek többségében vagy nem lesz semmi, vagy csak nagyon keveset tudunk belőlük megvalósítani.

Az utóbbi években elterjedt egy sokkal szórakoztatóbb módszere az újévi célkitűzésnek: a Vision Board készítése, amit magyarul leginkább Álomtáblának lehet fordítani. 

Mi az a Vision Board?

Egy nagyon jó kis eszköz, ami segít abban, hogy reális és elérhető célokat tűzz ki, döntéseket hozz és megvalósítsd a régóta dédelgetett álmaidat.  Egyszóval segít a változtatásban😊

Tulajdonképpen a személyes álmoknak, terveknek, céloknak a megjelenítése kreatív módon. Szóval ahelyett, hogy simán csak írnál egy listát a következő évi céljaidról készítesz egy tablót képekkel, rajzokkal illusztrálva, ahol a kivitelezésnek tényleg csak a fantáziád szab határt.

Érdemes az elkészítésére olyan időszakot választani, amikor egy kicsit ki tudsz kapcsolni a mindennapokból, mondjuk pár napig nem dolgozol csak pihensz, töltődsz és van egy kis időd magadra. Ilyen elcsendesedett időszakokban a bal agyféltekénk veszi át az irányítást és lehetővé teszi, hogy a kreatív énünk is ki tudjon bontakozni.

Vision Board, azaz Álomtábla
kép forrása: Pinterest

Miért nem elég csak egy listát írni a célokról?

Mert a célok listaszerű felsorolása valljuk be elég száraz, nem is igazán inspiráló, sőt, inkább kötelességnek tűnik. Ezzel pedig pont a tervezgetésnek az izgalmas és kihívást jelentő része vész el. Kicsit olyan, mint egy házi feladat, az ember szeretne gyorsan túlesni rajta és elfelejteni az egészet. Ez talán hozzájárul ahhoz is, hogy az újévi fogadalmak nagy része végül nem is valósul meg. Letudjuk a ’kötelességszerű’ célkitűzést és az élet megy tovább az eddig megszokott módon.

A Vision Board viszont egy sokkal élvezetesebb módja a célkitűzésnek. Amellett, hogy a rajzokkal, képekkel, matricákkal, idézetekkel illusztrált tábla elkészítése fejleszti a kreativitásunkat, később is jó ránézni. A célok megvalósításában pedig sokkal inspirálóbb egy színes, izgalmas saját készítésű kreatív munka, mint egy egyszerű lista.

Hogyan kezdj neki?

A Vision Board-ok elkészítéséhez vannak már az Interneten elérhető programok, az alkotás élményét mégis az adja meg legjobban, ha te magad, saját kezűleg készíted el. Legjobb, ha egy parafa-vagy mágnestáblát használsz de ha ilyened nincsen, egy A4-es lap is megteszi. 

Szóval ennél maradva vegyél elő egy A4-es lapot, színes ceruzákat, filcet, sőt, színes matricákat vagy képeket is használhatsz. Kivághatsz képeket vagy motiváló idézeteket a kedvenc magazinjaidból is. Ha nincs elképzelésed hogyan is néz ki egy ilyen tábla, akkor érdemes körülnézni például a Pinterest-en, ahol nagyon sok jó ötletet találhatsz. Persze érdemes óvatosnak lenni, mert ott akár órákat is el lehet tölteni a képek nézegetésével😊

Szóval készíts össze mindenféle kreatív eszközt, amivel elkészítheted a saját Vision Board-odat ami remélhetőleg segíteni fog, hogy a 2019-es évben megvalósítsd az álmaidat.

Vision Board, azaz Álomtábla
kép forrása: Pinterest

Mi szerepeljen a Vision Board-on?

Először is gondold végig, hogy az életed mely területeivel kapcsolatban szeretnél célokat kitűzni, mi az, amin változtatnál.  Ne érezz magad előtt korlátokat😊 A változás érintheti az egész életedet vagy annak csak néhány területét. Mi az, ami most a legfontosabb neked? Mi az, amin mindenképpen változtatni szeretnél? Lehet, hogy bizonyos területeken apróbb változtatások is elegendők de azok legalább annyira fontosak, mint a nagyobb célok. Jelenítsd meg a táblán a vágyott állapotot, a célokat, mindazt, ami a legjobban inspirál téged!

Az elkészítés során érdemes feltenned magadnak a következő kérdéseket:

  1. Milyen céljaid vannak a következő évre? Mit szeretnél megvalósítani? Az életed mely területét/területeit érintenék ezek a változások?
  2. Mi az, amire több/kevesebb időt szánnál, mint az elmúlt évben? Van-e esetleg egy új tevékenység, hobbi amit kipróbálnál? Szeretnél-e valami újat tanulni?
  3. Kik azok az emberek, akikkel a legtöbb időt töltesz? Szeretnél-e valakire több/kevesebb időt szánni? Szeretnél-e új embereket megismerni? Ha igen, gondold végig, hogy mit kellene ehhez tenned, kiknek a társaságát lenne érdemes keresni.
  4. Mi az, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy jobban is csinálhattad volna az elmúlt évben? Min tudnál változtatni, hogy a jövőre ez máshogy alakuljon?
  5. Hogyan szeretnéd eltölteni a szabadidődet? Ha van például egy régóta délelgetett és halogatott úticélod akkor keress egy szép képet arról a helyről, és ragaszd fel a Vision Board-odra, hogy mindig szem előtt legyen😊
  6. Mi az, amiben fejlődni szeretnél? Gondold végig, hogyan tudod ezt olyan formában megjeleníteni, hogy az kellően motiváló legyen. Ha mondjuk elkezdenél egy új nyelvet tanulni, akkor jó ötlet lehet ha néhány kifejezést aa jelentésükkel együtt felírsz a tábládra, hogy kézzel foghatóbbá tedd ezt a célt is.
  7. Ha van olyan terved, ami konkrét dátumhoz köthető, akkor érdemes annak is szerepelnie a tábládon. Itt is szabadon engedheted a kreativitásodat, és a dátum mellett rajz vagy kép is szerepelhet.
  8. Képzeld el, hogy elérted a céljaidat, megvalósítottad a nagy részüket. Milyen érzés? Milyen lenne az életed, ha teljesülne mindaz, amit szeretnél? Próbáld meg minél részletesebben elképzelni.
  9. Később az év során érdemes visszanézned, hogy mi az, amit már sikerült megvalósítani és azokat be is keretezheted – nagyon motiváló lesz majd látni ahogy egyre több és több lesz belőle a tábládon.

Szánj az elkészítésre akár több órát is. Sőt, még baráti összejöveteleken is jó elfoglaltság lehet az Álomtábla-készítés (lehet olvasni arról, hogy kezdenek divatosak lenni az ún. ’Vision-Board partyk’😊).

Ha elkészült, tedd jól látható helyre, hogy azokon a napokon, amikor elkeseredsz vagy úgy érzed, hogy semmi sem sikerül ne elkeseredj, hanem új lendületet és kedvet kapj. 

Hiszen pont az lenne  a Vision Board lényege, hogy nehezebb időkben is emlékeztessen arra, hogy mit és miért szeretnél elérni a következő évben😊

Boldog új évet, sikeres megvalósítást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .