Azok a tizes-huszas évek… Nehéz időszak, nem? Mindanniyan emlékszünk arra, hogy milyen nehéz volt elfogadni önmagunkat, elfogadóan viszonyulni a testünkhöz, a külsőnkhöz. A nyár közeledtével különösen aktuális ez, hiszen a pozitív testkép kialakítása, önmagunk elfogadása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy mennyire tudjuk élvezni az előttünk álló nyári hónapokat.

Tulajdonképpen minden korosztályban nagyon fontos ez, de talán leginkább a tizen- huszonéveseket érinti.
Hogyan fogadhatjuk el jobban önmagunkat, a külsőnket és hogyan tudunk segíteni ebben a környezetünkben élőknek?
Az alábbiakban néhány olyan módszert mutatok be, amelyek egyszerű módon segítenek önmagunk elfogadásában. Emellett pedig jó példát mutathatunk másoknak, lányainknak, ismerőseinknek is azzal, ha mi magunk is alkalmazzuk ezeket az egyszerű tippeket.

Mutass jó példát – az első lépés a pozitív testkép felé önmagad elfogadása

Első hallásra talán semmi újdonságot nem mondok ezzel…De van néhány olyan pont, amire mégis érdemes újra és újra felhívni a figyelmet, ami fontos lehet akkor ha meg szeretnéd erősíteni a pozitív testképet – akár saját magad, akár mondjuk a lányod, unokahúgod esetében.
Nagyon fontos és meghatározó az, ahogyan te a saját testedről, megjelenésedről beszélsz. Minden olyan esetben, amikor valami rosszat, negatívat mondasz magadra, normalizálod ezt a viselkedést. Más szóval azt a benyomást kelted a körülötted élőkben, hogy a negatív viszonyulás a saját testünkhöz teljesen elfogadható. 

Ha például nem mersz kimenni a strandra vagy nyári ruhát felvenni, akkor ez egy nagyon erőteljes üzenet arra vonatkozóan, hogy csak bizonyos megjelenéssel, testalkattal lehet igazán élvezni az életet. Nem beszélve arról, hogy ha te ’megszólod’ saját magadat, akkor ez tudat alatt elülteti benned és a téged szerepmodellnek tartókban is azt a meggyőződést, hogy a (közel) tökéletes megjelenés mindennél fontosabb. Sőt, sok esetben azt is, hogy csak az az elfogadható.

Az egészséges megjelenés nagyon sokféle lehet

 Az egészséget, a szépséget általában tökéletes megjelenésű modellekkel reklámozzák, a valóság azonban ennél szerencsére jóval árnyaltabb. Azaz az egészség nem feltétlenül jár együtt a tökéletes külsővel.

Mégis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valakinek van valamilyen tökéletlensége, netán szépséghibája, akkor neki nincs ‘joga’ az egészséget, az egészséges életmódot hirdetni. Pedig ez egyáltalán nem igaz! Sajnos elég gyakori, hogy az egészséges megjelenést automatikusan összekapcsoljuk a (szinte) tökéletessel, de legalábbis van egy elképzelésünk arra vonatkozóan, hogy milyennek kellene lennie. 

A szép mindenkinek mást jelent

Nagyon rossz üzenetet közvetítünk és közvetítenek felénk is akkor, amikor megszólunk/megszólnak olyanokat, akik talán a divatos, mai szépségideálnak nem felelnek meg, de mégis az egészséget, a szépséget hirdetik. Holott az egészséges és a szép mindenkinek mást jelent és nem lehet, nem is szabad egy bizonyos típusú megjelenéssel azonosítani.

Ezért ha nem szeretnénk, hogy akár mi magunk, akár a környezetünkben élő és minket esetleg példának tekintő lányokban az rögződjön, hogy csak bizonyos megjelenés elfogadható, akkor kerüljük el a külső megjelenés alapján történő ítélkezést. Az sem mindegy, hogy milyen szavakat használunk, így például a ‘bűnözés’, mint a nassolás szinonímája, vagy a ‘clean eating’ kifejezések is kerülendők, hiszen könnyen azt tudatosíthatják, hogy bizonyos típusú ételek bűnös dolgok.

Ehelyett inkább próbáld kitapasztalni, hogy neked mi esik jól, mi az, amitől egészségesebbnek, fittebbnek érzed magad. Még magadban se diétának, vagy fogyókúrának nevezd ha máshogy kezdesz táplálkozni, hívd inkább egészséges étkezésnek és töltsd fel ilyen alapanyagokkal a konyhádat! A folytonos fogyókúra és a diéta megnövelheti az esélyét annak, hogy később komolyabb táplálkozási zavar alakuljon ki. (Az érzelmi evésről itt olvashatsz.)

Mit tesz érted a tested?

Belegondoltál már, hogy milyen összetett művelet az, hogy nap, mint nap felkelsz, elkezded, majd folytatod a napi teendőidet? Tudatosítod néha magadban, hogy hány szervednek kell jól működnie ehhez és mennyi mindent köszönhetsz annak, hogy a tested jól működik

Amikor elégedetlen vagy a megjelenéseddel, a külsőddel, akkor időnként nem árt perspektívát váltani. Tekints úgy a testedre, mint olyasvalamire, aminek a működéséért minden egyes nap hálás lehetsz. Hiszen sokkal fontosabb az, hogy jól működik és bízhatsz benne, mint az, hogy valamilyen szépségideálnak megfeleljen. Ha így tekintesz a testedre és ezt a példát mutatod, akkor sokkal könnyebben el tudod majd fogadni az esetleges tökéletlenségeidet. 

Vedd észre, ha baj van

Lehet, hogy észrevétlenül kezdik egyre inkább betölteni a gondolataidat a súlyoddal, megjelenéseddel, az elfogyasztott ételekkel és a kalóriákkal kapcsolatos aggodalmak.

Figyelj oda ezekre az intő jelekre! Vedd észre ha akár te, akár a lányod vagy a környezetedben élők közül valaki túl sokat beszél a a megjelenéséről. Vagy azt, ha esetleg mániákusan diétázni és vagy szemmel láthatóan túl sokat foglalkozik a kalóriákkal.

Ha ilyen történne, akkor érdemes segítséget kérni, akár szakembert is felkeresni a problémával.

Kapcsolódj ki, legyenek stresszcsökkentő szertartásaid

A túlterheltség, a kimerültség szinte mindig oda vezet, hogy kevésbé tudunk odafigyelni magunkra és ettől egy  idő után rosszabb színben látunk mindent. Többek között saját magunkat, a megjelenésünket is. A rohanó hétköznapokban sokszor észre sem vesszük, hogy egészségtelen szokásokat veszünk fel, éjszakába nyúlóan sorozatot nézünk vagy játszunk a telefonunkkal.  

Pedig ilyenkor is nagyon fontos, hogy odafigyelj magadra és legyenek stresszcsökkentő, ellazulást és kikapcsolódást segítő szertartásaid. Lehet ez egy séta, egy forró fürdő vagy egy jó könyv elolvasása. Ha szánsz időt magadra és hiszel abban, hogy megérdemled a kikapcsolódást akkor ezzel azt az üzenetet közvetíted mások felé is, hogy fontos a magunkra szánt idő. Ha kedves, elfogadó vagy saját magaddal szemben, azzal erősíted magadban is az önszeretetet, a pozitív testkép kialakítását. Nem utolsósorban pedig ezt a példát mutatod a környezetedben élőknek is.

(Arról, hogyan segít a reggeli rutin a kiegyensúlyozott nap kialakításában itt olvashatsz.)

 

Néha legyél egy kicsit offline

Kutatások bizonyítják, hogy minél több időt töltünk közösségi oldalakon, annál nagyobb esély van a rossz közérzet, a szorongás kialakulására. Különösen igaz ez tizen-és huszonévesek esetében, de bármilyen életkorban érdemes tudatosan határt szabni a közösségi média fogyasztásának. Hiszen amikor fáradtabbak vagyunk, akkor hajlamosak vagyunk mindent rosszabb színben látni. A közösségi média pedig még inkább ráerősít erre akkor,  amikor belefelejtkezünk a mások látszólag tökéletes életének nézegetésébe. Nem beszélve arról, hogy a pozitív testkép kialakításában is segít, ha nincsenek irreális – közösségi média által sugallt – elvárásaid magaddal szemben.

Ezért néha érdemes szünetet tartani. Például lefekvés előtt pár órával már nem nézegetni a telefont, vagy hétvégén egy-egy offline napot vagy délutánt tartani.

Ha nincs folyton a kezedben a telefonod, akkor ezzel is jó példát tudsz mutatni.  Hiszen ezzel azt az üzenetet közvetíted, hogy más módokon, telefon és online üzemmód nélkül is ki lehet kapcsolódni. 

Valódi, vagy csak a látszat? Pozitív testkép és közösségi média

Néha,  amikor elkap minket az érzés, hogy ‘nem vagyok elég jó’, akkor érdemes  belegondolni, hogyan formálják a véleményünket,  a szépről alkotott fogalmainkat észrevétlenül a közösségi média oldalak. Éppen ezért nagyon meg kell szűrni az onnan érkező információt és ha éppen elkap a ‘nem szeretem magam’ érzés, akkor belegondolni abba, hogy a közel tökéletesnek tűnő megjelenés, jól megkomponált posztok mögött mennyi munka van. És mennyire nem a való életről szólnak ezek, hanem sokkal inkább arról a kiszínezett, szebbnek mutatott valóságról, amely kifejezetten ezekre az oldalakra készült ‘kirakat’.

 

Ha szeretnél tartós változást, és jobban elmélyednél az önismeretben

Légy egy jobb önmagad - online önismereti tanfolyam

Ismerd meg jobban önmagad, tanuld meg felismerni, hogy mi akadályoz meg abban, hogy azt az életet éld, amit szeretnél! Alakíts ki egy egészségesebb gondolkodásmódot és tegyél szert valódi önbizalomra!

Lehet, hogy észrevetted már magadon, hogy  

Milyen jó lenne, ha biztos lehetnél abban, hogy olyan dolgokra szánsz időt és energiát, amelyek valóban közelebb visznek ahhoz, hogy minőségi, kiegyensúlyozott életet élj, harmóniában önmagaddal és másokkal!

Ha rá is látunk a problémánkra, a következő lépés megtétele és a megoldás nagyon nehéz. Hát nem lenne jó, ha ebben segítségedre lenne valaki?

Egy olyan életszemléletet és készségtárat szeretnék bemutatni neked, amelynek révén könnyebben elérheted a céljaidat és magadhoz ragadhatod az életed irányítását.

Ha szeretnél részt venni egy saját tempódban végezhető, hatékony módszereket bemutató és nem utolsósorban szórakoztató önismereti utazáson, akkor nézd meg mit kapsz, ha csatlakozol a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .