A kimondott szó ereje

Belegondoltál már, hogy milyen ereje van a szavaidnak? Hiszen azzal, hogy kimondunk valamit konkrétabbá, megfoghatóbbá tesszük, mint amikor még csak a gondolatainkban létezik. Biztosan veled is előfordult már, hogy magadban pozitív megerősítéseket mondogattál – a másokkal való kommunikációdban viszont ugyanolyan negatívan utaltál egy dologra, mint korábban. Pedig szavaink mágikus ereje megerősítheti a dolgok rossz oldalát – ahogyan a pozitívat is.

Sokan használnak pozitív mantrákat, gondolatban szuggerálják magunknak a pozitív kimenetelt – de a szavaikban, azaz abban, ahogyan például saját magukra utalnak egy beszélgetésben, még mindig a korábbi negativitás tükröződik

Pedig a szavaknak valóban ‘mágikus erejük van’ – éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan beszélsz magadról – például hogyan utalsz magadra a formális és informális kapcsolataidban. 

Változtasd meg a szavaidat, változtasd meg az életedet

Gondold végig, hogy szoktál magadról, az életedről, a problémáidról beszélni. Észrevetted már, hogy milyen ereje van a szavaidnak? Talán előfordult már, hogy gondolatban ellterveztél valamit, de mégsem tudtál belekezdeni. Egészen addig, amíg el nem kezdtél másoknak is beszélni róla – mert onnantól kezdve, hogy kimondtad konkretizálódott a dolog és valóban elkezdtél tenni annak érdekében, hogy meg is valósítsd azt

Figyeld meg a kommunikációdat, a szóhasználatodat és azt, ahogyan magadra utalsz a beszélgetésekben. 

Az első lépés az, hogy észreveszed azokat a helyzeteket, amikor negatív, kevéssé elfogadó módon beszélsz magadról. Milyen szófordulatokat használsz? Kicsit viccesen, netán cinikusan utalsz magadra a beszélgetésekben? Ez akár még szórakoztató is lehet – hosszabb távon viszont nem tesz jót az önbecsülésednek. Figyeld meg, hogy milyen helyzetekben fordul elő, hogy ahelyett, hogy a valódi érzéseidről beszélnél ‘elvicceled’ a helyzetet vagy éppen negatívan utalsz magadra a beszélgetésben!

Sokszor már az is segít, ha őszintén bevallod, ha valamiben kételkedsz akár saját magaddal kapcsolatban is – kiderülhet, hogy mások sokkal megértőbbek, mint amit korábban feltételeztél.

Hatás, amit a kimondott szó kivált

Képzeld el azt a helyzetet, amikor éppen állást keresel – lehet, hogy éppen ebben a helyzetben vagy most. Elküldted már néhány helyre az önéletrajzodat, be is hívtak interjúra de még nincs igazán kilátásban semmi.

Ezért amikor az ismerőseid, barátaid kérdezgetik, hogy mi a helyzet, találtál-e már valamit, akkor szinte minden esetben elkezdesz panaszkodni. Panaszkodsz a munkaerőpiac helyzetére és arra, hogy milyen nehéz most állást találni, milyen furcsák az interjúztatók és úgy általában, kilátástalannak tűnik a helyzet.

Belegondoltál már, milyen hatása lehet a szavaidnak? Annak, ha újra és újra elmondod, hogy mennyire nehéz ez – és akárkivel találkozol, mindig a negatívumokat emeled ki. Lehet, hogy valóban nem könnyű a helyzet, sőt, szinte biztos, hogy az utóbbi időben nehezebb valóban jó munkát találni, mint amilyen korábban volt. Viszont azzal, ha csak a rosszat emeled ki a kommunikációdban egyfajta negatív spirálban tartod magad és csak megerősíted azt, ami most nehézséget okoz.

Vajon milyen hatása lenne, ha megváltoztatnád a kommunikációdat és tudatosan odafigyelnél arra, hogy ne a nehézségeket emeld ki? (A hatékony kommunikációról bővebben itt olvashatsz.)

Szavaink mágikus ereje

Attól függően, hogy milyen szavakat használunk, hogyan fejezzük ki magunkat megváltoztathatjuk azokat az energiákat, amelyeket a beszélgetés során közvetítünk a másik ember, és saját magunk felé. 

Ha például folyton panaszkodsz és mindennek a negatív oldalát emeled ki, akkor ezzel megerősíted azt – és a tudatalattid is automatikusan azokat a helyzeteket fogja észrevenni, amelyek ezt bizonyítják.

Érdemes kipróbálni a következő gyakorlatot: figyeld meg a kommunikációdat egy héten keresztül. Milyen szavakat használsz? Vannak-e olyan helyzetek, amikor a szófordulataid, a mód, ahogyan valamiről beszélsz pont az ellenkezője annak, ahogyan azzal a dologgal kapcsolatban érezni szeretnél?

Lehet, hogy tartasz a jövőtől vagy a munkáddal kapcsolatban vannak negatív érzéseid. Lehet, hogy elégedetlen vagy magaddal és szeretnél bizonyos dolgokon változtatni. Milyen szavakat használsz, amikor erről beszélsz? Például szeretnél munkát váltani és most éppen keresgélsz, interjúkra jársz. Milyen szavakat használsz, amikor erről beszélsz? Bizakodónak tűnsz vagy hajlamos vagy a negatívumokat kiemelni? Folyton panaszkodsz vagy éppen optimistán tekintesz a jövőbe – és a kommunikációd is ezt tükrözi? Az ilyen típusú kommunikáció lehet egyfajta énvédő mechanizmus is – hiszen azzal, hogy beszélsz róla, előre felkészülsz az esetleges csalódásra.

Amit gyerekkorunkban hallottunk

Miért érdemes mégis odafigyelni a szóhasználatunkra? Szavaink mágikus ereje már egészen korán megtapasztalható: ha gyerekkorunkban a számunkra fontos felnőttek bizonyos kijelentéseket ismételgetnek, akkor ezek könnyen ‘valósággá válhatnak’.

Ha például azt halljuk otthon, hogy a világ egy vidám, biztonságos hely akkor felnőttkorunkra ezt a hitrendszert fogjuk magunkévá tenni, és inkább kíváncsian, mintsem félve tekintünk az újdonságokra. Ha viszont a szüleink a világot veszélyes helynek tartották, akkor nagy eséllyel mi is inkább tartani fogunk mindentől ami nem ismerős és bejáratott.

Nem mindegy az sem, hogy saját magunkról mit hallottunk gyerekkorunkban. Ha eleget halljuk, hogy ‘de neked nincs érzéked a matekhoz’, akkor ezt nagyon könnyen elhisszük és valóban nem leszünk túl sikeresek a tárgy elsajátításában.

Hogyan változtassuk meg a kommunikációnkat?

Az, hogy odafigyelsz arra, ahogyan a dolgokról kommunikálsz nem azt jelenti, hogy olyasmit mondasz ki, amiben valójában nem hiszel. Nem egyfajta ál-pozitivitást jelent hanem sokkal inkább azt, hogy ha lehet elkerülöd, hogy panaszkodj vagy negatívan beszélj valamiről.

Hogyan lehet ezt megvalósítani? Kezdetnek már az is elég, ha elhatározod, hogy nem fogsz panaszkodni – így ha valamiről negatívan vélekedsz, akkor is inkább csak a tények közlésére szorítkozol.

Ugyanakkor érdemes a szóhasználatodra is odafigyelni. Vajon hányszor használsz kicsinyítő, bizonytalanságot sugárzó kifejezéseket? Például: ‘nem is tudom’, ‘biztosan butaság, de…’, ‘valószínűleg, de nem merném biztosra mondani..’ Hányszor utalsz magadra negatívan a kommunikációdban? ‘Nekem úgysem fog ez menni…’ vagy ‘ezt is elrontottam, mint minden mást..’ Esetleg ‘ne is kérdezd, megint a szokásos formámat hoztam..’

Ha egy darabig megfigyeled a kommunikációdat és azt tapasztalod, hogy gyakran használsz a fentiekhez hasonló szófordulatokat, kifejezéseket akkor érdemes kipróbálni, milyen érzéseid vannak egy olyan beszélgetés után, ahol tudatosan odafigyelsz a szavaidra.

Lehet, hogy maga a helyzet nem lesz könnyebb attól, ha nem utalsz rá negatívan, de a rossz érzéseket nem erősíted tovább magadban.

Egy negatív történés, kellemetlen helyzet önmagában nem lesz jobb attól, ha nem beszélsz róla negatívan. Nem is arra van szükség, hogy esetleg magadat is becsapva elnyomd a rossz érzéseket – csak arra, hogy ne kerülj bele a panaszkodás negatív spiráljába. Hiszen az csak tovább erősítené a bizonytalanságot, a félelmeidet és a negatív érzéseidet.

Légy egy jobb önmagad - online önismereti tanfolyam

Ismerd meg jobban önmagad, tanuld meg felismerni, hogy mi akadályoz meg abban, hogy azt az életet éld, amit szeretnél! Alakíts ki egy egészségesebb gondolkodásmódot és tegyél szert valódi önbizalomra!

Lehet, hogy észrevetted már magadon, hogy  

Milyen jó lenne, ha biztos lehetnél abban, hogy olyan dolgokra szánsz időt és energiát, amelyek valóban közelebb visznek ahhoz, hogy minőségi, kiegyensúlyozott életet élj, harmóniában önmagaddal és másokkal!

Ha rá is látunk a problémánkra, a következő lépés megtétele és a megoldás nagyon nehéz. Hát nem lenne jó, ha ebben segítségedre lenne valaki?

Egy olyan életszemléletet és készségtárat szeretnék bemutatni neked, amelynek révén könnyebben elérheted a céljaidat és magadhoz ragadhatod az életed irányítását.

Ha szeretnél részt venni egy saját tempódban végezhető, hatékony módszereket bemutató és nem utolsósorban szórakoztató önismereti utazáson, akkor nézd meg mit kapsz, ha csatlakozol a Légy egy jobb önmagad online tanfolyamhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .