Ha valami nem sikerül, akkor az első reakciónk (a csalódottság érzésén kívül…) általában az, hogy megpróbáljuk újra, ezúttal kétszer annyi energiát és időt szánva a dologra.. Mert ha elég keményen dolgozunk, akkor az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, nem? Legalábbis ezt hallottuk gyerekkorunktól kezdve és valóban volt olyan helyzet, amikor így is történt. De mi van akkor, ha valaki hiába próbálkozik még keményebben és elszántabban, mégsem sikerül megvalósítania, amit szeretne? Lehet, hogy van itt valami más is, az akaraterőn és kemény munkán kívül, ami visszatartó erő lehet – nem más, mint a kudarc láthatatlan okai.

Könnyű észrevenni a nyilvánvaló akadályokat – például ha nem szántunk valamire elegendő időt. De nem mindig ennyire jól látható és mérhető dolgokon múlik a siker – vagy a kudarc.

Lehetnek olyan, első ránézésre és végiggondolásra ’láthatatlan, dolgok, amelyek okai lehetnek annak, ha sosem sikerül azt a teljesítményt nyújtanunk, amit elvárunk magunktól. És ami miatt nem tudjuk azt az életet élni, megvalósítani, amit szeretnénk.

Nézzük meg melyek azok a sokaknál jelenlévő láthatatlan akadályok, amelyek visszatartanak bennünket az álmaink, terveink megvalósításától.

Másokhoz hasonlítod magad 

A mai modern technológiával átitatott világunk sajnos nagyon kedvez annak, hogy folyton másokhoz hasonlítgassuk magunkat. Éppen ezért érdemes tudatosan határt szabni a közösségi média fogyasztásunknak. Időről időre érdemes emlékeztetni magunkat, hogy az, amit ott látunk egy pillanatfelvétel mások életéből – általában a legjobb, de nem a gyakran előforduló pillanatok.

Mindannyian hajlamosak vagyunk pótcselekvésként, unalmunkban vagy éppen ráérő időnkben várakozva belefeledkezni a közösségi média oldalak nézegetésébe. Önmagában ezzel nincs semmi baj de ha azt vesszük észre, hogy lehangol, elkeserít és összehasonlítgatásra csábít, akkor ha teljesen elhagyni nem is, de minimálisra érdemes csökkenteni az ottani jelenlétünket.

Nem a saját életedet éled

Számtalan külső tényező befolyásolja azt, ahogyan elképzeljük hogyan kellene élni, mi az elfogadható, mi a siker, mi a kudarc, és mi nem az. Ezeket a dolgokat a barátaink, szüleink, tanáraink, a társadalmi elvárások mind-mind formálják és alakítják.

Nincs is semmi probléma, ha ezekkel az elvárásokkal mi magunk is azonosulni tudunk. Gyakran előfordulhat viszont, hogy azt érezzük, valami nem stimmel – de fel sem tesszük magunknak a kérdést, hogy valóban a saját életünket éljük-e?

Pedig néha érdemes végiggondolni, hogy valójában hogyan szeretnénk élni – és mi az, ami ebből valóban a saját belső igényünk és nem a másoknak való megfelelés. Ami nem mindig könnyű – hiszen lehet, hogy az, ami neked a valódi, teljes életet jelenti nagyon eltér attól, amit elvárnának tőled. Mégis, amint önazonos mersz lenni és elkezded élni a saját életedet azt veheted észre, hogy sokkal könnyebben és magától értetődően tudod megvalósítani mindazt, amit szeretnél.

Korlátozó hiedelmek is lehetnek a kudarc okai

Majdnem mindenkinek vannak olyan mélyen a tudatalattiban gyökerező gondolati mintái, korlátozó hiedelmei, amelyek megakadályozzák, hogy mindazt kihozza magából, amire képes lenne. Ilyen lehet például az, ha tudat alatt félsz a sikertől vagy ha úgy érzed, hogy te nem hibázhatsz. Miért veszélyesek a korlátozó hiedelmek? Azért, mert tudat alatt befolyásolják azt, ahogyan egy-egy helyzethez hozzáállsz..Például félsz a sikertől, és tudat alatt folyton megnehezíted a saját dolgodat. Erről bővebben itt olvashatsz: Láthatatlan akadályok a megvalósítás útján

Nem tudod, hogy mit szeretnél

‘Egy cél terv nélkül csak egy kívánság.’ (Antoine de Saint Exupery) Talán te is ismered ezt az idézetet, ami nagyon találó lehet akkor,  ha azt veszed észre, hogy legtöbbször nem sikerül megvalósítanod amit szeretnél.

Lehet,  hogy nem határoztad meg magadnak sem pontosan, hogy mit szeretnél? Vagy éppen tudod de olyan nagy célnak tűnik, hogy bele sem mersz kezdeni? Érdemes végiggondolnod és minél pontosabban körülírnod, hogy mit szeretnél elérni – ebben az alábbi cikkek is segítségedre lehetnek:

Mindent egyedül akarsz megoldani

Más szóval nem akarsz vagy nem mersz segítséget kérni. Pedig senki nem teljesen egyedül old meg mindent – még a legsikeresebb, és legönállóbbnak tűnő emberek sem. Segítséget kérni nem a gyengeség jele, hanem pont az ellenkezője. 

Sokkal inkább jelenti azt, hogy felismered, senki nem egy ‘sziget’…És ha azokban a dolgokban segítséget kérsz,  amelyekben szükséged van rá, akkor sokkal több energiád marad az igazán fontos dolgokra. 

Egészségtelen szokásaid vannak

A siker egyik titka, hogy odafigyelj magadra és megadd magadnak azt, amire valóban szükséged van. Talán ismered az idézetet, mely szerint ‘azok vagyunk, amit nap, mint nap megteszünk’. Azaz a szokásainkból áll össze az életünk. Éppen ezért fontos odafigyelni a testi-lelki egészségünkre, kezdve a táplálkozástól egészen a szabadidőnk minőségi eltöltéséig. 

Ha megengeded magadnak, hogy élvezd az életet és ha kell, pihenj, odafigyelsz magadra, akkor ez az életed minden területére pozitív hatással lesz.

Nincs körülötted támogató közeg

Nem mindegy, hogy kikkel veszed körül magad… Gondolj vissza, hogy például annak idején az iskolában milyen hatása volt rád annak, amilyen emberekkel körülvetted magad? Vagy most, a munkahelyen? Ha inspiráló emberek vannak körülötted akik bátran bele mernek vágni új dolgokba, akiknek tervei és céljai vannak, akkor sokkal könnyebben elhiszed majd, hogy te is bármit elérhetsz! Gondold végig, hogy kik azok, akiknek a véleményére adsz, akik közel állnak hozzád. Mennyire hasonló a gondolkodásotok, mennyire tudnak inspirálni? 

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .