Hányszor fordult már elő, hogy volt egy nagyon jó ötleted és bele is élted magad egy darabig – hogy aztán szép lassan meggyőzd magad, hogy az egésznek semmi értelme? Ha ismerős a helyzet, akkor te is érintett vagy  krónikus túlgondolás problémájában.

Előfordult már, hogy lelkesen belevettetetd magad a tervezgetésbe, mert nagyon tetszett egy ötlet, mígnem egy nap úgy ébredtél, hogy belekezdeni sem érdemes? Mert már csak arra tudtál gondolni, hogy milyen buktatói vannak és mi az, ami miatt nem sikerülhet.

Mikor lesz a gondolkodásból túlgondolás?

Természetesen nem árt végiggondolni a pro-és kontra érveket, mielőtt valami új dologba kezdenél. Ha viszont hajlamos vagy arra, hogy mindent túlgondolj, akkor ez akár a halogatás egy formájává is válhat. Ahonnan már csak egy lépés, hogy ténylegesen le is beszéld magad az egyébként elsőre jónak tűnő ötletről.

Ha már többször is előfordult veled ilyesmi – például kitaláltad, hogy valami újat fogsz tanulni de aztán nem lett belőle semmi, vagy meggyőzted magad, hogy ne változtass állást, holott volt egy jó ajánlat – akkor érdemes változtatnod egy-két dolgon. Ahhoz, hogy az álmaid ne csak álmok maradjanak, elsőnek attól a gondolattól lenne jó megszabadulnod, hogy ha már belekezdesz valamibe, akkor mindenáron tökéletesen kell teljesítened.

Emellett persze számtalan más oka is lehet annak, ha lebeszéled magad valamiről, amelyeket az alábbiakban fogok bemutatni.

A fejünkben lakó kisördög

Miért beszéljük le magunkat sokszor olyan dolgokról is, amiről nem kellene? Holott egyébként jó ötlet, és különösebb kockázata sincs… 

Az egyik leggyakoribb ok nagyon egyszerű: nem bízunk eléggé magunkban. Emiatt nem hisszük el azt sem, hogy nekünk ez sikerülhet. A kulcsszó itt is a gondolkodás, jobban mondva a túlgondolás.

Mert abban a pillanatban, amikor elkezdesz valamin gondolkodni, akkor a fejedben lakó kisördög is munkához lát. Újabb és újabb érveket sorol fel annak bizonyítására, hogy milyen buktatókkal találkozhatsz. És mi az, ami még hiányzik, amire még nem állsz készen,és ami miatt még halogatni kellene a megvalósítást….

Mert ez a kisördög nagyon tehetséges abban, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvet képzelje el, és minden nehézséget és buktatót eszedbe juttasson.

A félelem mások véleményétől – a túlgondolás egyik leggyakoribb oka

Lehet, hogy attól is félsz, hogy mások mit fognak gondolni. Hiszen téged nem úgy ismertek meg, mint aki  csak úgy otthagyja az állását/az egyetemet/stb. Vagy úgy érzed, hogy mindenkit meglepnél, ha hirtelen valami új dologba kezdenél és úgysem hinnék el, hogy ez neked sikerülhet.

Tulajdonképpen miért is várod, hogy mások hinni tudjanak benned, ha te sem bízol eléggé magadban?

Mi a legnagyobb baj a túlgondolással? Az, hogy akkor a gondolataid fókusza és a szellemi energiád nagy része arra megy el, hogy aggódsz…Nem pedig arra, hogy szép lassan belekezdj a terved megvalósításába.

Rossz beidegződések

Ha túl sokáig azt a mintát követted, hogy ‘van egy jó ötletem, de lelbeszélem magam róla, még mielőtt belekezdenék’, akkor végül azt fogod gondolni, hogy nem vagy elég jó ahhoz, hogy valódi változásokat érj el az életedben! 

Ezzel pedig visszatartod magad a fejlődéstől, a pozitív dolgok megélésétől is. Így ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy mi lesz ha nem sikerül és mit fognak mások gondolni, próbálj meg arra koncentrálni, hogy milyen hatása lenne annak rád és másokra, ha sikerülne megvalósítanod, amit elterveztél.

Mert ha örökké halogatod a dolgokat egy kedvezőbb alkalomra vagy arra várva, hogy végre legyen önbizalmad a megvalósításhoz, akkor akár örökké is várhatsz.

És ha folyton lebeszéled magad a dolgokról akkor mindig benned marad a ’mi van, ha’ vagy ’mi lett volna, ha ’ nyomasztó érzése.

Mit tehetsz, ha te is érintett vagy a túlgondolás és agyon-analizálás ‘bűnében’?:)

Nézzünk meg néhány tippet.

krónikus túlgondolás
Mit tehetsz, hogy ne gondold túl a dolgokat?

1. Kezdd el akkor is, ha nem érzed úgy, hogy készen állsz rá

Azaz ne várj addig, amíg ’megjön majd az önbizalmad’ – hiszen akkor akár a végtelenségig is várhatsz….

Ami persze nem jelenti azt, hogy mindenféle tervezés nélkül fejest kell ugrani a dolgokba. De ha már megnéztél a témában egy rakás videót, elolvastál egy csomó könyvet, előadásokra jártál, facebook csoportokhoz csatlakoztál és még mindig nem tudod elkezdeni, akkor állj meg egy pillanatra. 

És gondold végig: igen, tényleg fontos, hogy megtervezzük előre a dolgokat és többé-kevésbé készen álljunk arra, hogy belekezdjünk. De a kulcsszó itt a többé-kevésbé😊 Hiszen teljes egészében, száz százalékosan kész sosem leszel, mert minden egyes lépést úgysem tudsz előre megtervezni. 

Ezért fontos, hogy elkezdd akkor is, ha nem állsz teljesen készen! Menet közben úgyis nagyon sok változás, előre nem látott dolog lehet, amire most, ebben a pillanatban lehetetlen lenne előre felkészülni.

Az önbizalmadat pedig nem úgy fogod tudni felépíteni, hogy előre ’kigondolkodod magad’ a helyzetekből hanem úgy, hogy elkezded és minden egyes nap teszel egy-egy apró lépést. A legjobb ha ezek között több olyan is akad, amikor kénytelen leszel kilépni a komfortzónádból – hiszen ezek erősítik legjobban az önbizalmadat.

2. Oszd meg másokkal is

Ne félj másoknak beszélni a terveidről! Azzal, ha hangosan kimondod őket sokszor nem várt helyről is támogatást kaphatsz és a barátaid vagy a családod megerősíthetnek abban, hogy érdemes belevágnod. Még jobb, ha keresel olyan csoportot (akár online is), ahol hasonló gondolkodású társakra találhatsz, akikkel meg tudod osztani az ötletedet. Hidd el, egy inspiráló közösségnek nagyon nagy ereje tud lenni! Arról, hogy minden esetben segít-e a sorstárs a bajban, itt olvashatsz.

3. Alakítsd át a gondolkodásmódodat

Ahhoz, hogy a krónikus túlgondolás ne nehezítse meg a mindennapjaidat, elkerülhetetlen, hogy kilépj a komfortzónádból. Ehhez pedig fontos, hogy egészséges gondolkodásmódot, rutinokat alakíts ki. Nézd végig egy napodat, egy hetedet is akár. Nézd meg, hogy milyen apró rutinokat tudsz beépíteni a mindennapjaidba, amelyek segítségedre lehetnek abban, hogy később a felmerülő nehézségekkel is megküzdj – hiszen azok elkerülhetetlenek.

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az az egy dolog, amit akár már ma is megtehetek azért, hogy bátrabban bele merjek vágni az álmaim megvalósításába?

Ha krónikus halogató és túlgondoló vagy, akkor eleinte persze nem lesz könnyű. De ha ezeket a kis apró rutinokat sikerül a mindennapjaid részévé tenni, és elkezded akkor is, ha nem érzed magad tökéletesen felkészültnek, akkor az eredmény sem fog elmaradni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .